Ενώ η οινοποιεία Μωραΐτη βγαίνει με εξαγωγές στην Κίνα …

Κάνουν τον Κινέζο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου!

moraitis_blaxogiannis

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 25|06|13
Απo την δηµοτική αρχή Δήµου Πάρου πληροφορηθήκαµε την παραµονή της έναρξης των εορτών του Πάσχα ότι βοήθησε την ιδιωτική Παριανή εταιρεία του κ. Μ. Μωραΐτη στον τοµέα της ανάπτυξης των δηµόσιων και εταιρικών σχέσεων της. Συγκεκριµένα, ο δήµαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης υποδέχτηκε στο δηµαρχείο τον οινοποιό, Κινέζους πελάτες του και έναν διαµεσολαβητή εξαγωγέα άλλης εθνικότητας. Ο συµπατριώτης µας, επιτυχηµένος οινοπαραγωγός φιλοξενούσε πριν το Πάσχα την αποστολή αυτών των ιδιωτών συναδέλφων του για να …

… συζητήσουν «εντός έδρας» τις δουλειές τους.

Σωστή ενέργεια

Η εφηµερίδα µας χάρηκε πολύ που κατέγραψε µία θετική προσπάθεια του Δήµου να βοηθήσει έναν Παριανό ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει τα προϊόντα του και στην Κίνα, προσφέροντας του τη δυνατότητα να επιδείξει στους πελάτες του τις δυνατότητες και τις γνωριµίες του στην περιοχή που παράγει τα προς εξαγωγή προϊόντα.
Μάλιστα, από το σχετικό δελτίο τύπου πληροφορηθήκαµε ότι ο Δήµος µε την συνεργασία της επικεφαλής της Τουριστικής Επιτροπής κ. Μ. Χανιώτη πρόσφερε αναµνηστικά δώρα στους φιλοξενούµενος και επιπλέον, τους πρόσφερε και ξενάγηση σε µνηµεία και αξιοθέατα του νησιού.

Χαρήκαµε που ο δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης στην προκειµένη περίπτωση βοήθησε έναν συµπατριώτη µας ο οποίος µετά από µία επιτυχηµένη πορεία στην Ελλάδα, τώρα προσπαθεί να πουλήσει τα προϊόντα της Παριανής γης στο εξωτερικό.
Διότι είναι πολύ θετικό να βοηθάς κάποιον να πουλήσει προϊόντα και όχι να τον βοηθάς να ξεπουλήσει τις υποδοµές που δηµιουργήθηκαν από τα προϊόντα της Παριανής γης παλαιότερα. Κάτι που η διοίκηση του Δήµου και όχι µόνο, έχει κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν στην περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πάρου.


Όμως θυμηθήκαμε …

Αυτά καθώς σκεφτόµασταν και χαιρόµασταν ειλικρινά για την µεγάλη πρόοδο του Μ. Μωραΐτη και της οικογενειακής του επιχείρησης, θυµηθήκαµε ένα από τα πολλά έγγραφα που µας έχει στείλει τον τελευταίο καιρό ο επίτιµος πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Πάρου (νυν ΑΣΠ) Αν. Κυλάκος.

Ένα έγγραφο που αποδείκνυε ότι και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Πάρου είχε σχετικά πρόσφατα πρόταση από µεγάλη εταιρεία στον τοµέα των κρασιών να συνεργαστούν, προκειµένου να εξαχθεί συνεταιριστικό, Παριανό κρασί στην Κίνα.

Η ιστορική εταιρεία «Κουρτάκης» είχε στείλει έγγραφη πρόταση συνεργασίας το 2012 για την Κίνα προς τους κ.κ Ν. Τσιγώνια και Αλ. Γκόκα, πρόεδρο και Δ/ντη της του συνεταιρισµού της Πάρου. Ο παλαιός πρόεδρος κ. Αν. Κυλάκος µας έστειλε το εν λόγω ντοκουµέντο προκειµένου να διαβιβάσουµε το ερώτηµά του για το που κατέληξε αυτή η πρόσκληση;
Δηλαδή, τι απάντησαν οι δύο, στην επιχείρηση του Κουρτάκη;
Προχωρά αυτή η συνεργασία;
Απάντησαν στην πρόσκληση;
Και αν δεν προχωρά, γιατί δεν προχωρά;


Η πρόσκληση
από Κουρτάκη

Ακολουθεί η σχετική επιστολή που έχει σταλεί µε ηµεροµηνία 24|4|2012:

«Υπήρξαµε επί σειρά ετών καλοί πελάτες του Συνεταιρισµού.
Υπήρχαν χρονιές που στέλναµε ολόκληρο καραβάκι, το οποίο φόρτωνε στη Ρόδο και συµπλήρωνε στην Πάρο. Πρόεδρος ήταν τότε ο κ. Κυλάκος, τον οποίο εκτιµούσαµε σε µεγάλο βαθµό. Ακόµα και στα τελευταία χρόνια ο κ. Κυλάκος κάθε χρόνο µας προέτρεπε να συνεργαστούµε. Ήταν δε επίµονος πάνω στο θέµα αυτό σε σηµείο που τον θαυµάζαµε για την αφοσίωση του στον Συνεταιρισµό σας […]».

«[…] Πρόσφατα κάναµε ένα άνοιγµα στις εξαγωγές (και για την Κίνα) και σπρώξαµε ένα κόκκινο κρασί, το οποίο βασικά είναι Αιγαιοπελαγίτικο. Ερευνώντας την κείµενη Νοµοθεσία είδαµε ότι ένα κρασί, το οποίο παράγεται π.χ. στην Πάρο µπορεί να είναι Κυκλαδίτικος Τοπικός, αλλά και µε αυτή την ιδιότητα πλέον ν’ ανήκει και στην κατηγορία του Αιγαιοπελαγίτικου εφόσον όπως η Απόφαση λέει: «Στον Αιγαιοπελαγίτικο µπορούν να είναι όλα τα κρασιά του Αιγαίου Πελάγους µε εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια».

Λαµβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, θα θέλαµε να συζητήσουµε µαζί σας µία σταθερή ενδεχόµενη συνεργασία, η οποία θα βασίζεται στην προµήθεια ερυθρού κρασιού τοπικού. Το θέµα είναι αρκετά σοβαρό για εµάς και σκεπτόµαστε ότι επίσης σας ενδιαφέρει. Η καλύτερη δουλειά – κατά τη γνώµη µας – θα ήταν να ερχόµαστε εµείς στην Πάρο προκειµένου να σας γνωρίσουµε και να δούµε και τις εγκαταστάσεις. Παρακαλούµε απαντήστε µας σε όλα αυτά τα θέµατα προκειµένου να οργανώσουµε την επίσκεψη µας.

Με ιδιαίτερη εκτίµηση,
Για την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Δ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ Α.Ε.
Βασίλης Κουρτάκης
Πρόεδρος & Δ/νων Σύµβουλος».


Εννοείται …

… ότι οι αµπελουργοί της Πάρου µόνο να κερδίσουν θα είχαν από την ύπαρξη δύο επιχειρήσεων στην Πάρο µε δυνατότητα εξαγωγής σε µία αγορά όπως η Κίνα. Μιλάµε για λεφτά!
Θα περιµένουµε απαντήσεις για το θέµα από τους επικεφαλής της πρότασης που υλοποιείται αυτή την περίοδο, να εκποιηθούν ακίνητα της ΑΣΠ για να πληρωθούν χρέη της.

20130529-201329.jpg