Κέντρο Υγείας Πάρου | Η ξεφτίλα μας συνεχίζεται …

ΤΟ «ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ»
Στην καρμανιόλα η ζωή νέων ανθρώπων

apognosi

Άρθρο από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 25|05|13
ΕδΩ και µερικές ηµέρες, ακριβώς µετά το Πάσχα, η εφηµερίδα µας διαθέτει πλήρες ρεπορτάζ για ένα «περιστατικό» που έλαβε χώρα στον τοµέα δηµόσιας υγείας της Πάρου, για άλλη µία φορά. Η εξιστόρηση του απογυµνώνει από τα ψεύτικα στολίδια της, την εικόνα της κατάστασης στην χώρα µας, όπως έχει αποκαταντήσει τα τελευταία χρόνια από τις µνηµονιακές πολιτικές που ακολούθησαν τις κλεπτοκρατικές πολιτικές µε πρωταγωνιστές τους ίδιους τα τελευταία 40 χρόνια: α) τους πολιτικούς των δύο κοµµάτων που κυβέρνησαν (+ Κουβέλης), β) την νοµενκλατούρα τους που διοικεί δηµόσιους φορείς και νοσοκοµεία, γ) τους πολίτες οι οποίοι αντιδρούν όλα αυτά τα χρόνια µέχρι «εκεί που βλέπει η πεθερά».

Δηµοσιεύουµε το σχετικό κείµενο αρκετές ηµέρες µετά, για λόγους…

…που θα κατανοήσει ο αναγνώστης στο τέλος του κειµένου.

 

Σάββατο 4|05|13

Αυτή η ηµέρα δεν είχε ξηµερώσει καλά. Ένας νέος άνθρωπος 38 ετών πήγε µε ενοχλήσεις στο στήθος στο Κέντρο Υγείας Πάρου και η τύχη του επιφύλαξε να µην βγει ζωντανός από εκεί, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν για πάρα πολλή ώρα οι υπεύθυνοι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που συγκεντρώθηκαν στη µονάδα για να τον φροντίσουν.

Μιλάµε για το Μεγάλο Σάββατο. Την κεντρική ηµέρα του Πάσχα που µόλις µας πέρασε. Μιλάµε για τις εφετινές γιορτές που µετά από χρόνια δοκίµασαν κάποιοι φίλοι της Πάρου να ξανατολµήσουν να κατέβουν για να κάνουν ολιγοήµερες διακοπές στο νησί µας.

Στο Κέντρο Υγείας Πάρου υπήρχε µόνο ένας ειδικευµένος γιατρός για να αντιµετωπίζει κάθε είδους περιστατικό που θα ετύχαινε στα µέλη του ντόπιου πληθυσµού, αλλά και για να περιποιηθεί τυχόν ασθενείς ανθρώπους από τους 18 χιλιάδες επισκέπτες που βρέθηκαν σε Πάρο και Αντίπαρο τις τελευταίες γιορτές µε βάση τα επίσηµα στοιχεία τα οποία δηµοσιεύσαµε στο προηγούµενο φύλλο της εφηµερίδας µας.

Στην αναφορά µας για τον νέο άνθρωπο γνωστής οικογένειας που «έφυγε» σκόπιµα γράψαµε για «προσωπικό που συγκεντρώθηκε», αφού τον γιατρό που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας συνέδραµαν ιδιώτες που έτρεξαν να βοηθήσουν, όπως ο καρδιολόγος Κ. Λιβανίδης. Κάτι βεβαίως, που γίνεται τακτικότατα και όχι µόνο µε αυτόν τον επιστήµονα, αλλά και µε άλλους από τον ιδιωτικό τοµέα της Πάρου.

Το συµβάν µε τον 38χρονο, όσο και να ήταν τραγικό, δεν είναι αυτό που αφορά  το επίκεντρο στο ρεπορτάζ µας. Πεισθήκαµε ότι οι υποδοµές του Κέντρου Υγείας Πάρου – όσο καλύτερες και αν ήταν – δεν θα διαδραµάτιζαν κανένα ρόλο γιατί την περίπτωση του. Μας διαβεβαίωσαν ότι η βλάβη που έπληξε τον συµπολίτη µας ήταν πολύ ισχυρή για να αντιµετωπισθεί. Ας πούµε «Το πεπρωµένον φυγείν αδύνατον».

 

Λίγες ώρες μετά …

…λίγα µόνο µέτρα µακριά από το Κέντρο Υγείας ξεκινούσε η κορύφωση µίας άλλης δραµατικής ιστορίας που αποτελεί το θέµα µας σε αυτό το φύλλο της εφηµερίδας. Θα την ονοµάζουµε στο σηµερινό κείµενο µας το «περιστατικό».

Το κάνουµε για πολλούς λόγους. Αφενός, γιατί το πρόσωπο που αφορά – ευτυχώς – είναι ακόµα κοντά µας γερό και µέρα µε την ηµέρα πιο δυνατό, αλλά και επειδή υπάρχουν σεβαστοί λόγοι πρόνοιας. Αφετέρου υπάρχουν και λόγοι αυτοπροστασίας µας από την υποκρισία που διέπει συγκεκριµένα άτοµα, από τα οποία θέλουµε να µείνουµε µακριά … και αλάργα.

Το «περιστατικό» λοιπόν, εµφανίστηκε στο «Κέντρο Υγείας Πάρου» από οικείους του την Κυριακή του Πάσχα, ύστερα από ένα 24ωρο που αγνοείτο.

Στην δηµόσια µονάδα υγείας του νησιού µας βρισκόταν για όλο τον κόσµο της Πάρου (30.000 εκείνη την ηµέρα) ένας ειδικευµένος γιατρός, µεταξύ επαρκούς αριθµού που υπάρχει διαθέσιµος εδώ και ένα – δύο µήνες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Νο1: Επειδή η εφηµερίδα µας και κάθε άλλο µέσο που διαθέτουµε όπως το blog µας http://www.parosnewsblog.gr από την αρχή (σ.σ: πριν τρία χρόνια) έχει σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη που αγωνίστηκε και αγωνίζεται απαιτώντας τις µίνιµουµ υποδοµές δηµόσιας υγείας για τα νησιά µας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αυτό δεν σηµαίνει ότι θα λυπηθούµε κανέναν από τους συµπολίτες µας που εργάζονται στο Κέντρο Υγείας Πάρου µε ευθύνη την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του µε όσες δυνάµεις έχει κάθε φορά.

Έτσι λοιπόν, από τα στοιχεία του ρεπορτάζ δεν προκύπτει ότι η επιστηµονική διευθύντρια αυτής της περιόδου κ. Κοκελίδου υπολόγισε σωστά τις ανάγκες για βάρδιες την περίοδο του Πάσχα. Ούτε και αξιολόγησε σωστά τα πρόσωπα που επέλεξε να κρατήσουν τη µονάδα το επίµαχο διήµερο.

Επιστρέφoυµε στην εξιστόρηση: Το «περιστατικό» αντιµετωπίστηκε από τον έναν γιατρό που βρισκόταν στο Κ.Υ, αλλά σχεδόν αµέσως κατέφθασαν οι ιδιώτες γιατροί Γ. Τσιγώνιας και Χρ. Δαφερέρα. Τα πράγµατα ήταν πάρα – πάρα πολύ σοβαρά, σύµφωνα µε τις µαρτυρίες πηγών µας που δεν µπορούν να αµφισβητηθούν. Όµως και τα γεγονότα που ακολούθησαν καταµαρτυρούν ότι το «περιστατικό» που διαχειρίστηκαν µε υπερπροσπάθεια όλοι οι γιατροί κινδύνεψε στον µέγιστο βαθµό να διαφύγει χωρίς επιστροφή.

Ενώ οι επιστήµονες πάλευαν, οι αρµόδιοι κάλεσαν αµέσως το ΕΚΑΒ στην Αθήνα προκειµένου να γίνει κατεπείγουσα αεροδιακοµιδή για µεγάλο εφηµερεύον νοσοκοµείο της Αθήνας.

 

Όπως είναι γνωστό …

… οι αρµόδιες ηγεσίες του υπουργείου υγείας των τελευταίων ετών, οι αρµόδιοι διοικητές του ΕΚΑΒ των τελευταίων ετών, οι αρµόδιοι των Περιφερειακών Διοικήσεων Υγείας, δεν έχουν κατορθώσει να λειτουργεί απρόσκοπτά το αεροπλάνο υγείας Πάρου που έχει αγοραστεί µε χρήµατα του Βελεντζείου Ιδρύµατος Πάρου το οποίο υπάρχει για το καλό των Παριανών πολιτών.

Βεβαίως, δεν είναι οι µόνοι που φταίνε, διότι υπάρχουν και οι τοπικοί «σωτήρες» που ασχολούνται ανάλογα µε τα κέφια τους και τις προεκλογικές τους ανάγκες µε την κατοχύρωση του µέσου αυτού, ώστε να συνεχίζει να σώζει ζωές συµπολιτών µας.

Μιλάµε για τοπικούς πολιτικούς, ξεκινώντας από τον Γιάννη Ραγκούση που κέρδισε δύο τοπικές εκλογικές αναµετρήσεις εξαιτίας του αεροπλάνου αυτού, το οποίο όσο το χρειαζόταν εκλογικά, φρόντιζε να πετά. Αλλά αναφερόµαστε και στον νυν δήµαρχο και αντιπρόεδρο του Βελέντζειου Ιδρύµατος, Χρ. Βλαχογιάννη, ο οποίος µόνο τελευταία ασχολείται λίγο πιο σοβαρά για να αποκατασταθεί η λειτουργία του αεροπλάνου το οποίο σταθµεύει χωρίς να εξυπηρετεί εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο.

Υπό αυτές τις συνθήκες το «περιστατικό» µας, ακροβατούσε ένα ολόκληρο πρωί µεταξύ φωτός και σκότους. Ερήµην του σώθηκε από τα «νήµατα» που µε επιδεξιότητα το τραβούσαν οι γιατροί προς το φως.

 

Το περίφημο ΕΚΑΒ …

… στις απελπισµένες φωνές από την Πάρο εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που σχετίζονται µε την περίπτωση, «διέταξε» έναν πολύ ταπεινωτικό για την κοινωνία µας και την εποχή µας τρόπο διάσωσης.

Διαβάστε και τροµοκρατηθείτε:

α) Ζήτησε να ετοιµαστεί και να πλεύσει από την Αντίπαρο το «νεοφώτιστο» ιδιωτικό καΐκι, ντάλα µεσηµέρι Κυριακή του Πάσχα, να καταπλεύσει στην Πάρο και να παραλάβει το «περιστατικό» µας, δύο αγροτικούς συνοδούς και κάποιον οικείο.

Προορισµός δεν θα ήταν το Νοσοκοµείο στη Σύρο, αλλά η Μύκονος. Αν ήταν να πάει στη Σύρο, θα λέγαµε χαλάλι τα ακόµα τρία χιλιάρικα ευρώ που καταβάλει το δηµόσιο για να ταλαιπωρεί τις ζωές των νησιωτών το 2013 µε τα καΐκια!

β) Τρεις ώρες αφότου «τρεµόσβηνε» το «περιστατικό» στο Κέντρο Υγείας Πάρου, το πήγαν στη Μύκονο, όπου από εκεί θα µεταφερόταν στο αεροδρόµιο του γειτονικού νησιού για να περιµένει στρατιωτικό C – 130.

γ) Εκεί περίµενε η Παριανή «τροµοαποστολή» µαζί µε άλλες από διάφορα νησιά, επί του αεροδροµίου, για να φορτωθούν ως θύµατα ενός ακήρυχτου πολέµου που υπάρχει στα νησιά µας, χωρίς να αποφασίζουµε να λάβει κάποτε ένα τέλος.

δ) Όταν, τελικά, ήρθε το αεροπλάνο και φορτώθηκαν οι άνθρωποι ήταν αργά το µεσηµέρι. Έκπληκτοι οι συνοδοί όλων των «περιστατικών» πληροφορήθηκαν από το πλήρωµα του σκάφους ότι δεν θα πετούσαν κατευθείαν για αεροδρόµιο της Αθήνας µετά από τόσες ώρες ταλαιπωρίας και κινδύνου, αλλά θα ταξίδευαν για το αεροδρόµιο της Κεφαλονιάς στο Ιόνιο πέλαγος, γιατί έπρεπε να πάρουν και από εκεί περιστατικά, ώστε να µην υπάρξει άλλη πτήση και γίνουν επιπλέον έξοδα!!!

 

Το Κράτος βασανίζει

ή και σκοτώνει

Θυµίζουµε ότι το Παριανό «περιστατικό» είχε παραληφθεί σε κατάσταση «λίγο πριν το τέλος» στις 10 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα 5|05. Όπως υπολόγιζαν οι γιατροί είχε υποστεί ζηµιές στην φυσική του κατάσταση πολλές ώρες νωρίτερα, όταν αγνοούνταν από τους οικείους του οι οποίοι το βρήκαν και το µετέφεραν στο Κ.Υ Πάρου.

Παρά αυτά τα δεδοµένα, το Ελληνικό Κράτος κατόρθωσε να µεταφέρει το κατεπείγον «περιστατικό» µας, στις 17:00 µε 17:30 σε µονάδα της Αθήνας, ύστερα από 5 ώρες ταξίδι σε θάλασσα, αέρα και στεριά!!!

 

Δεν υπήρχε εντατική

Η εφηµερίδα µας βρέθηκε στην νοσοκοµειακή µονάδα της Αθήνας. Από πηγές που δεν αµφισβητούνται πληροφορήθηκε ότι για αρκετή ώρα αφότου το «περιστατικό» βρισκόταν στη µονάδα, δεν το πέρναγαν σε κρεβάτι της εντατικής, διότι πολύ απλά, Κυριακή του Πάσχα δεν υπήρχε διαθέσιµο κρεβάτι!!!

 

Αθλιότητα χωρίς τέλος

Ενώ η τραγωδία είχε κορυφωθεί και τα πράγµατα βρίσκονταν σε µία κλωστή, η ξεφτίλα πάλι ξεπέρασε τα όρια. Χρειάστηκε να παρέµβει συγγενής του «περιστατικού» από την Πάρο σε πολιτικό πρόσωπο, προκειµένου το «περιστατικό» µας να εισέλθει σε εντατική!!!

Ενώ η Ελλάδα της διαπλοκής έφτασε τους πολίτες στο αίσχος, οι «παραδόσεις» για να σώσεις τη ζωή ενός ανθρώπου παραµένουν οι ίδιες: ΜΕ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ!!!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Νο2: Η εφηµερίδα µας δεν κατηγορεί κανέναν από αυτούς που ενεπλάκησαν στο ρουσφέτι, διότι έτσι, διασφαλίστηκε η ζωή του ανθρώπου µας. Του «περιστατικού» µας.

 

Τα Συμπεράσματα

Μετά από την περιγραφή που προηγήθηκε, κάθε Παριανός και κάθε Παριανή ας αναλογιστεί ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρει για το µέλλον. Αν θα συνεχίσει να ανέχεται µία τέτοια κατάσταση ή θα συνταχθεί µε εκείνους οι οποίοι από εφέτος το χειµώνα µαζικά διεκδικούν το δικαίωµα στις αξιοπρεπείς συνθήκες υπηρεσιών δηµόσιας υγείας στα νησιά µας.

Ας αναλογιστούν αν θα συνεχίσουν να χειροκροτούν εκείνους που έφεραν την χώρα και την Πάρο, έως αυτό το επίπεδο.

 

Κώστας Ν. Δραγάτης

 

Υ.Γ: Αλήθεια, υπήρξε κάποιος – έστω τυπικός – έλεγχος που να έγινε από τις αρµόδιες αρχές για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε το «περιστατικό» πριν εισαχθεί στο Κ. Υ. Πάρου;

Είναι και αυτό στοιχείο του επιπέδου των υπηρεσιών του νησιού µας προς αξιολόγηση, ανάλογα µε την απάντηση που θα µας δοθεί.

20130529-192554.jpg