Η Πάρος στα «πανεπιστήμια»….

davanelos

Άρθρο του Αντώνη Δαβανέλου από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 25|05|13

Η Παρος πέρυσι, µε βάση τα αποτελέσµατα των επιτυχόντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012, επιβεβαίωσε  περίτρανα – για άλλη µια χρονιά – το «φτωχικό» της «ταµείο», στέλνοντας ελάχιστα παριανόπουλα σε σχολές εγνωσµένου κύρους και ειδικού βάρους, όσο κι αν αυτό από πολλούς, µπορεί να εκληφθεί ως ιδεοληψία, στενός µεροληπτικός υποκειµενισµός ή παρωχηµένου τύπου αντίληψη για το ρόλο κάποιων πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων της χώρας σε σχέση µε τις παραγωγικές ανάγκες ενός τόπου και, κατ΄ επέκταση, τις προοπτικές επαγγελµατικής σταδιοδροµίας.

Ενδεικτικά, σε σύνολο 86 επιτυχόντων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ * από τα δύο Λύκεια του νησιού, δηλαδή…

…της Παροικιάς και της Νάουσας, µόλις και µετά βίας η Πάρος έστειλε έναν φοιτητή στην Ιατρική Ιωαννίνων, δύο φοιτητές στη Νοµική Θεσ/κης και Κοµοτηνής, δύο φιλόλογους στην Αθήνα, δύο φοιτητές Μαθηµατικών στο Ηράκλειο, δύο φοιτητές Φυσικής σε Ιωάννινα και Ηράκλειο,  δύο φοιτητές Χηµείας στο Ηράκλειο, έναν Πολιτικό Μηχανικό στην Θεσσαλία, έναν Χηµικό Μηχανικό στην Πάτρα, έναν φοιτητή Πληροφορικής στον Πειραιά και 4-5 φοιτητές στο Πάντειο και στο Πολιτικό Τµήµα του Πανεπιστηµίου Αθήνας.

Εκτός από το γεγονός ότι το ποσοστό των επιτυχόντων σε ΑΕΙ & ΤΕΙ, πασχίζει να προσεγγίσει το 50% του συνόλου των υποψηφίων στο νησί (δηλαδή εισάγεται ο ένας στους δύο άσχετα από το αν πρόκειται για ΑΕΙ ή ΤΕΙ)), οι «βαριές» σχολές της  Αθήνας φαντάζουν «όνειρο απατηλό» (ανύπαρκτα  επίσης τα κλασσικά Τµήµατα Σχολών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί, Ηλεκ/γοι Μηχ/γοι), εντύπωση προκαλεί µια διάχυση σε σχολές ανά την Επικράτεια, οι οποίες, ελάχιστη έως αδύνατη σχέση κατέχουν µε µια µετέπειτα επαγγελµατική αξιοποίηση στον τόπο καταγωγής των υποψηφίων.

Συγκεκριµένα, στους 86 επιτυχόντες, περίπου το  16% επέλεξε σχολές που σχετίζονται µε ευρεία έννοια µε την τοπική οικονοµία και τις παραγωγικές ανάγκες της Πάρου, άρα και µε την επαγγελµατική τους αξιοποίηση στο άµεσο µέλλον.  Ειδικότερα, τέσσερις µόλις επέλεξαν τη Γεωπονική και την Φυτική Παραγωγή, τρεις επέλεξαν σχολές όπως της Τυποποίησης Αγροτικών Προϊόντων, Ζωϊκής Παραγωγής και Διοίκησης Επιχείρησης Αγρ. Προϊόντων. Αξίζει να επισηµάνουµε ακόµη ότι τα ξενόγλωσσα Πανεπιστηµιακά Τµήµατα  επέλεξαν µόνο τέσσερις υποψήφιοι, ενώ το ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων, επέλεξε ένας και µοναδικός υποψήφιος!!!….

Η ανωτέρω εικόνα, προσφέρει τη δυνατότητα τόσο για την εξαγωγή κάποιων προφανών συµπερασµάτων, όσο – και κυρίως –  για έναν προβληµατισµό ουσίας, ο οποίος δεν πρέπει να έχει αποκλειστικούς αποδέκτες µόνο την µέση οικογένεια της Πάρου ή στενά – ατοµικά τους εκάστοτε υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά θα πρέπει να βρει αποδέκτες το σύνολο των θεσµικών εκπροσωπήσεων του νησιού, αρετών και µη, προκειµένου να ανοίξει κάποια στιγµή, όχι γενικά και αόριστα, ένας οργανωµένος και γόνιµος διάλογος, για το κατά πόσο η Πάρος µπορεί να στηριχτεί µακροπρόθεσµα σε έναν αναπτυξιακό προγραµµατισµό που θα αιµοδοτείται επιστηµονικά και επαγγελµατικά από ίδιους πόρους.

Σε κάθε περίπτωση όµως, η µέχρι τώρα διαµορφούµενη εικόνα, καταδεικνύει µεγάλες παθογένειες, οι οποίες δεν ακουµπούν µόνο σε υπαρκτά και γνωστά σοβαρά προβλήµατα της παρεχόµενης Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, αλλά σχετίζονται µε ένα γενικότερο πολιτισµικό status του νησιού, το οποίο εδώ και χρόνια, παραπέµπει σε πρότυπα ήσσονος προσπάθειας, που εξακολουθεί να τροφοδοτείται από το µέχρι πρότινος σκηνικό επίπλαστης καλοζωίας και εύκολου πλουτισµού, «ωχαδερφισµού»  και νεοελληνικής καπατσοσύνης.

Μέχρι και το 2010, ίσως το κυρίαρχο «menu» µιας ανόδου στην Αθήνα οικογενειακώς το Σαββατοκύριακο, να περιείχε απαραιτήτως πολύ shopping στο The Mall of Athens, το βράδυ του Σαββάτου «πρώτο τραπέζι πίστα» στον Σφακιανάκη και «Γήπεδο». Τώρα, τα δεδοµένα είναι ελαφρώς πιο ζόρικα!. Το µόνο όµως δεδοµένο που δεν φαίνεται να αλλάζει, είναι ότι τα παριανόπουλα, εξακολουθούν να βάζουν τον πήχη των προσδοκιών και της επιτυχίας πολύ, µα πολύ, χαµηλά….

* Πηγή: EPITYXONTES KYKLADES 2012.xls – Naxos News,  http://www.naxos-news.gr/getfile.php?id=21283