Ενώ η Πάρος προσπαθεί να φορέσει τα καλά της …

Ζητούσε παράταση για χώμα

…και η δημοτική αρχή Χρ. Βλαχογιάννη του έκλεινε το μάτι

 

DSC_0034

Άρθρο από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 25|05|13

Την Δευτέρα 20|5 συγκλήθηκε συνεδρίαση της Δηµοτικής Κοινότητας Παροικιάς προκειµένου να συζητήσει και να εισηγηθεί θέµατα για το δηµοτικό συµβούλιο που είχε προγραµµατιστεί για την Παρασκευή 24|5.

Ένα ήταν το θέµα που απασχόλησε σοβαρά και για το οποίο είχαν συγκεντρωθεί πολλοί εκπρόσωποι φορέων από όλους τους κλάδους της οικονοµίας της πρωτεύουσας του νησιού.

Το θέµα για άλλη µία χρονιά τέτοια εποχή, ήταν νέο αίτηµα της επιχείρησης Ρήγα που εκµεταλλεύεται επί 40 χρόνια νταµάρια στην Πάρο να συνεχίσει να καταστρέφει κυκλοφοριακά και από την πλευρά της ρύπανσης µε σκόνη την είσοδο του τουριστικού νησιού µας.

Το θέµα συζητήθηκε στο συµβούλιο της δηµοτικής κοινότητας για να γνωµοδοτήσουν οι Παροικιώτες σύµβουλοι προς το δηµοτικό συµβούλιο.

 

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας …

Τον λόγο πήρε πρώτος ο εκπρόσωπος της εταιρείας Θ. Ρήγας, ο οποίος ζήτησε παράταση λειτουργίας πέρα από τις 31|5 που σύµφωνα µε την κανονιστική απόφαση που έχει λάβει το Δηµοτικό Συµβούλιο Πάρου το 2007 απαγορεύεται να ασκεί δραστηριότητα φόρτωσης µέχρι και το τέλος Σεπτεµβρίου. Επικαλούµενος βλάβη κάποιου µηχανήµατος που του στοίχισε 10 ηµέρες κατά τις οποίες δεν µπορούσε να φορτώσει αδρανή, ζήτησε να «σπάσει» την απαγόρευση.

Ο Θ. Ρήγας, όπως συνηθίζει πάντοτε σε παρόµοιες οµιλίες του από τη δεκαετία του 1990, ισχυρίστηκε ότι, αν δεν ικανοποιήσουν οι αρχές το αίτηµά του, τους «επόµενους µήνες η επιχείρηση θα κλείσει» και θα αφήσει χωρίς αυτού του είδους τη δουλειά τους ιδιοκτήτες φορτηγών µε τους οποίους συνεργάζεται και γενικώς άλλους ιδιώτες που έχει συναλλαγές.

Αυτή τη φορά «απείλησε» ότι αν δεν συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα η εταιρεία του, δεν θα γίνει το αεροδρόµιο* διότι έχει µεγάλη ανάγκη τα αδρανή που παράγει!!!

Επίσης, είπε ότι και πέρσι ήθελε να καταθέσει αίτηµα για παράταση εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης, αλλά το απέσυρε για να µην κακοκαρδίσει έναν καταστηµατάρχη της Παροικιάς µε τον οποίο είχαν – όπως είπε – συζητήσει το θέµα (!)

Αµέσως µετά τον λόγο πήρε ο κοινοτικός σύµβουλος Αντ. Πιερτζοβάνης που ανήκει στο συνδυασµό της δηµοτικής αρχής του δηµάρχου Χρ. Βλαχογιάννη. Πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του αιτήµατος του Θ. Ρήγα.

 

Οι φορείς

Από την πλευρά των ενοικιαζοµένων δωµατίων µίλησαν οι κ.κ Γ. Αµανατίδης και Κ. Μπιζάς. Επισήµαναν από κοινού ότι η πρωτεύουσα και οι τουριστικές επιχειρήσεις πλήττονται εδώ και χρόνια από την απαράδεκτη εικόνα του λιµανιού, όπως διαµορφώνεται από την παράλληλη λειτουργία εµπορικού λιµανιού. Παρουσίασαν δηµοσιεύµατα του Ολλανδικού τύπου µε τον τίτλο «ΧΑΟΣ» µε αναφορά στις κυκλοφοριακές συνθήκες της πρωτεύουσας του νησιού και τις οχλούσες δραστηριότητες. Επισήµαναν ότι τέτοια δηµοσιεύµατα καταστρέφουν την προοπτική του τουρισµού για όλη την Πάρο και όχι µόνο για την Παροικιά. Ειδικά ο Κ. Μπιζάς ανέλυσε τις επιπτώσεις, αλλά άσκησε δριµεία τεκµηριωµένη κριτική και προς τις δηµοτικές αρχές που έχουν ασκήσει εξουσία τα τελευταία χρόνια διότι δεν έχουν επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για να κατασκευάσουν εκτός Παροικιάς ένα κανονικό εµπορικό λιµάνι. Μάλιστα, συγκρούστηκε µε τον Πρόεδρο του τοπικού συµβουλίου Μ. Καλακώνα (ανήκει στο συνδυασµό της δηµοτικής αρχής), όταν ο τελευταίος πήγε να πει ότι η διοίκηση του Δήµου έχει κατορθώσει να πετύχει την χρηµατοδότηση κατασκευής εµπορικού λιµανιού. Τότε, τον κατηγόρησε ο Κ. Μπιζάς ότι λέει ψέµατα για να κατευνάσει την οργή του κόσµου επειδή δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό τα τελευταία χρόνια για την επίλυση του προβλήµατος και του είπε να φέρει έγγραφα για να αποδείξει αυτά που λέει ή να ζητήσει από τον δήµαρχο Χρ. Βλαχογιάννη που βρισκόταν εκείνη τη στιγµή στο δηµαρχείο να έρθει στη συνεδρίαση για να ενηµερώσει τους πολίτες και τους εκπροσώπους των φορέων για το αν ισχύουν αυτά που ισχυρίστηκε ο Μ. Καλακώνας.

Βεβαίως, ο Χρ, Βλαχογιάννης κλήθηκε, αλλά είπε ότι θα εκφραστεί στο δηµοτικό συµβούλιο και όχι στο τοπικό συµβούλιο.

Επίσης, πήρε θέση ο εκπρόσωπος του σωµατείου καφεζυθεστιατόρων κ. Γιαννούλης ο οποίος τόνισε ότι δεν συµβαδίζει ο τουρισµός µε τέτοιες δραστηριότητες την ίδια εποχή, ούτε ο κλάδος που εκπροσωπεί µπορεί να δεχθεί να κάθονται οι πελάτες του για να απολαύσουν τον καφέ τους και να τους παίρνει η σκόνη. Ακόµα τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Εµπορικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου ο οποίος δήλωσε ότι ο σύλλογος διαφωνεί µε το να δοθεί οποιαδήποτε παράταση λειτουργίας του εµπορικού λιµανιού πέραν της 31|5.

Τέλος, πήρε το λόγο ο παλαιός πρόεδρος των ξενοδόχων Πάρου Μ. Δρακόπουλος ο οποίος τόνισε ότι ο Θ. Ρήγας προκαλεί µε το να προσπαθεί συνεχώς να υπονοµεύσει τον κανονισµό που ισχύει για το καλοκαίρι, την στιγµή που η δραστηριότητα της επιχείρησης του βλάπτει τόσο µεγάλο µέρος του πληθυσµού της Παροικιάς και συνολικά του νησιού.

 

Η αντιπολίτευση

Οι τοπικοί σύµβουλοι Άννα Πρωτολάτη και Ευ. Κηδωνιεύς που ανήκουν στην παράταξη της αντιπολίτευσης του συνδυασµού «Πάρος ΑΞΙΑ» χωρίς περιστροφές τάχθηκαν εναντίον του αιτήµατος της επιχείρησης του Θ. Ρήγα, διότι, όπως πιστεύουν υποβαθµίζεται η εµπορική και τουριστική οικονοµία της Παροικιάς η οποία κυριολεκτικά υποφέρει.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο δηµοτικός σύµβουλος της παράταξης Άγγελος Πατέλης ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους που αντιτίθεται σε οποιοδήποτε αίτηµα που µειώνει η καταργεί την κανονιστική απόφαση για την απαγόρευση φόρτωσης υλικών στην Παροικιά από την 1η Ιουνίου και µετά. Μάλιστα, διατύπωσε την πρόταση, αν θέλει να πάρει παράταση φόρτωσης αδρανών υλικών ο κ. Ρήγας, και η διοίκηση του Δήµου µε την πλειοψηφία της σκέπτεται να του την δώσει, ας του την δώσει για να γίνεται από κάποιο άλλο λιµάνι της Πάρου, ώστε να «γευτούν» Παριανοί από περιοχές εκτός Παροικιάς την υποβάθµιση που επιφέρει η συγκεκριµένη δραστηριότητα.

Στη συνεδρίαση µίλησε και ο γιατρός κ. Κεµπάµπης ο οποίος είπε ότι την ευθύνη για την καταστροφή της Παροικιάς την φέρει ακέραιη η πολιτική ηγεσία του τόπου. Ξεκίνησε την αναφορά του από τον Αντ. Πιερτζοβάνη και την γενιά του (ο οποίος µόλις είχε ταχθεί υπέρ του αιτήµατος Ρήγα) υπενθυµίζοντας πως αυτός και κάποιοι άλλοι (Στ. Φραγκούλης, Μ. Φραγκούλη κλπ) αναµειγνύονται µε τα κοινά 30 χρόνια και δεν έχουν κατορθώσει να φτιάξουν ένα εµπορικό λιµάνι. Τέλειωσε την αναφορά του αναφερόµενος στον πρόεδρο του τοπικού συµβουλίου λέγοντας του: «Μηνά, µου έλεγες, µου έλεγες… πριν τις δηµοτικές εκλογές, αλλά δεν έχετε κάνει και εσείς οι πιο καινούριοι τίποτε. Συγνώµη που στο λέω, αλλά γι’ αυτή την κατάσταση, εσείς φταίτε».

Στρεφόµενος προς τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Θ. Ρήγα του είπε:

«Δεν έχω τίποτε µε εσάς, και θυµάµαι από παλαιά να φέρνετε να διαµαρτύρονται στο δηµοτικό συµβούλιο τους συνεργάτες σας µε τα φορτηγά και τους υπόλοιπους. Ναι αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν για δεύτερη δουλειά τουριστικές επιχειρήσεις. Λοιπόν, δεν κάνει να λέµε άλλα από τη µία και άλλα από την άλλη …»

 

Στην ψηφοφορία

Οι Μ. Καλακώνας όπως και ο Δ. Αλιπράντης από την πλειοψηφία της δηµοτικής αρχής, τελικά δεν ψήφισαν υπέρ του αιτήµατος της επιχείρησης που εκπροσωπούσε ο Θ. Ρήγας. Ταυτίστηκαν µε τη στάση της αντιπολίτευσης που είχε κάνει το ίδιο νωρίτερα. Έτσι, έµεινε µόνος ο Αντ. Πιερτζοβάνης, αφού η απόφαση ήταν υπέρ της απόρριψης για παράταση µε ψήφους 4 έναντι µιας.

Μόνος, αλλά «απρόσβλητος», παρά του ότι ψήφισε εναντίον «θεµελιακής» θέσης της δηµοτικής αρχής µε την οποία κατέβηκε  στις εκλογές του 2010.

Έτσι, επιβεβαιώθηκε η εφηµερίδα µας που είχε προβλέψει από το προηγούµενο φύλλο της 18|05|13 ότι ο δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης άφησε τους τοπικούς συµβούλους και τους δηµοτικούς συµβούλους του να µοιραστούν ανενόχλητοι µεταξύ µίας επιχείρησης από τη µία πλευρά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταστηµαταρχών και ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων από την άλλη, ώστε να είναι σε «όλα µέσα» όπως λέει ο απλός κόσµος.

Στο επόµενο φύλλο της εφηµερίδας µας θα αναφερθούµε στην υπόθεση από τη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου της 24|5 που δεν προλαβαίναµε να εντάξουµε σε αυτό το τεύχος επειδή η ύλη είχε κλείσει.

*= Το νέο εκβιαστικό επιχείρηµα του Θ. Ρήγα «περί αεροδροµίου» έχει τρεις διαστάσεις:

1) Καταδεικνύει τα πραγµατικά του αισθήµατα για την Πάρο και τους Παριανούς. Είναι της άποψης ότι, αν δεν κερδοσκοπεί ο ίδιος εις βάρος του νησιού, κάποια σοβαρή επίπτωση θα έχουν οι κάτοικοι του νησιού. Είτε θα σταµατήσει η οικοδοµική δραστηριότητα που είχε πει κάποτε, είτε δεν θα γίνει το αεροδρόµιο που λέει τώρα.

2) Καταδεικνύει ποιοι – και πάλι – έχει σχεδιαστεί να οικονοµήσουν από αυτό το έργο, όποτε και αν γίνει. Ποιοι έχουν λάβει από τους «σωτήρες» προκαταβολικά εγγυήσεις ότι έχουν να λαµβάνουν …

3) Βεβαίως, ο Θ. Ρήγας έκανε ένα µικρό λαθάκι µέσα στην αγωνία του να υποστηρίξει τους σκοπός του. Ξέχασε ότι, όπως καταδεικνύει η ιστορία των λατοµείων και των νταµαριών, σχεδόν ποτέ δεν παύουν να υπάρχουν. Η επιχείρηση που τα λειτουργεί σταµατά να υπάρχει. Τα νταµάρια µένουν, όπως δείχνει και το αρχαίο λατοµείο.

Με αυτή την έννοια, θα µπορούσε εύκολα να κλείσει αύριο το πρωί το νταµάρι του κ. Ρήγα, και αν το θεωρήσουµε σκόπιµο οι Παριανοί, να το ξανανοίξουµε µε µία οποιαδήποτε εταιρεία για να βγάλει τα υλικά για οποιοδήποτε τοπικό έργο. Και µόλις τελειώσουµε, να το ξανακλείσουµε. Τόσο απλά.

Υπό τη γενική κατακραυγή των πολιτών και των φορέων της Παροικιάς, το θέμα δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 24|5. Απλώς, αποσύρθηκε για να μην εκτεθεί περισσότερο η δημοτική αρχή Χρ. Βλαχογιάννη. Διαβάστε τι έγινε τελικά επί του θέματος πατώντας κλικ εδώ: http://wp.me/pU7eZ-5fG

20130529-201329.jpg