«Ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος»

Από 3 έως και 6 Ιουλίου 2013 στην Παροικιά
Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους artos_o_epiousios_foto_1
Το «1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου 2013» με επίκεντρο φέτος το ψωμί και τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα διοργανώνουν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου ο Δήμος της Πάρου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.) και τους αρτοποιούς του νησιού. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται:

  • Πρώτο τετραήμερο αφιερωμένο στη γευσιγνωσία των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων της Πάρου, από την Τετάρτη 3 έως το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 στην Παροικιά (Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους),

– Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν  την Κυριακή 7  και την Τρίτη 30 Ιουλίου στη Νάουσα και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις Λεύκες.

Η ιδέα …

Σε πείσμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας οι φετινές εκδηλώσεις με τίτλο «ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος», που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επιχειρούν να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα, την τέχνη και τον κόπο του νησιώτη παραγωγού και να καταθέσουν μια νότα αισιοδοξίας μέσα στο γκρίζο τοπίο της κρίσης. Οι φετινές εκδηλώσεις φιλοδοξούν να παρασύρουν τους παραγωγούς, τους κατοίκους, τους έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού σε ένα πρωτότυπο γαστρονομικό ταξίδι, να τους μυήσουν στις παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής, αλλά και στις γεύσεις του άρτου, των αρτοσκευασμάτων και των προϊόντων αλεύρου.

Έχει σημασία να τονιστεί ότι οι πρώτοι αληθινοί αρτοποιοί μπορεί να ξεκίνησαν την αρχαιότητα από την Αίγυπτο, αλλά είναι διεθνώς αποδεκτό ότι κυρίως οι Έλληνες είναι αυτοί που δημιούργησαν μια πλούσια ποικιλία ψωμιών προσθέτοντας αρώματα, γάλα και μέλι. Επιπλέον οι Έλληνες είναι αυτοί που δημιούργησαν τους πρώτους δημόσιους φούρνους και τα πρώτα σωματεία αρτοποιών, ορίζοντας βάρδιες και κανόνες της νυχτερινής δουλειάς τους. Το φετινό Καλοκαίρι συμπίπτει και με την ολοκλήρωση των εργασιών για την αναπαλαίωση των δύο ανεμόμυλων που βρίσκονται έξω από το δημαρχείο. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη του Δήμου Πάρου.

Οι εκδηλώσεις …

Ο άρτος, «άρχοντας του τραπεζιού μας», θα βρεθεί στο επίκεντρο και θα τιμηθεί με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. Το ψωμί, με ταυτότητα τον τόπο καταγωγής, την εργασία στα χωράφια, την γνώση αρτοποιών από γενεά σε γενεά, το εμπόριο, τις γεύσεις, τα ήθη και τα έθιμα, θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής συναντήσεων, θεαμάτων, εργαστηρίων και συναυλιών. Η Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους θα μετατραπεί σε ένα ανοιχτό εργαστήρι με υπαίθριο φούρνο, με  δράσεις και γεγονότα για μικρά και μεγάλα παιδιά, σε ένα τεράστιο «σπιτικό τραπέζι» όπου και οι πιο απαιτητικοί καλοφαγάδες θα μπορούν να επιλέξουν τη γεύση που τους ταιριάζει μέσα από μία πλούσια γκάμα τοπικών άρτων και αρτοσκευασμάτων. Θα μπορούν να δοκιμάσουν  τα παξιμάδια, τα κουλούρια, τους λουκουμάδες, τα ξεροτήγανα και όλων των ειδών τις πίτες (τυρόπιτες, μυζυθρόπιτες, κολοκυθόπιτες, αλλά και τα κολόπια, χορτοφουσκωτές πίτες στο φούρνο, γεμισμένες με χόρτα της εποχής) και γλυκίσματα.Ο χώρος των εκδηλώσεων θα είναι μια περιοχή όπου θα εναλλάσσονται οι Παριανοί αρτοποιοί και θα παρουσιάζουν στους επισκέπτες όλα τα στάδια της αρτοποιητικής τέχνης, από το σιτάρι έως τον «Άρτον της Πάρου τον επιούσιον».

Το κοινό
και το σύνθημα

Tο  καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται το φεστιβάλ είναι οι χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του νησιού που θα γευτούν και φεύγοντας θα πάρουν μαζί τους τα τοπικά προϊόντα. Σε δεύτερο επίπεδο το φεστιβάλ έχει στόχο την προσέλκυση και ενημέρωση των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με το χώρο της αρτοποιίας, της μαζικής εστίασης, καθώς και της διακίνησης και διανομής τοπικών προϊόντων. Το σύνθημα είναι «Ψωμί με παριανή ταυτότητα»:  επειδή το ψωμί διατρέχει τις γενεές και είναι κοινός παρονομαστής στους λαούς όλου του κόσμου, από το Βορρά έως το Νότο με τις πιο παράξενες γεύσεις και τα ιδιαίτερα σχήματά του. Ένα φεστιβάλ πλούσιο σε εκπλήξεις, που θα εμπλέξει τη γεωργία, το εμπόριο, την τέχνη και την παράδοση και που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους σε μια διαδρομή της ιστορίας του ψωμιού που θα διεγείρει ουρανίσκους και πνεύματα.

Οι ανεμόμυλοι της Πάρου

artos_o_epiousios_foto_2

Από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της νησιωτικής αρχιτεκτονικής με παρουσία έντονη σ’ ολόκληρο το Αιγαίο Αρχιπέλαγος είναι οι παραδοσιακοί, πέτρινοι ανεμόμυλοι. Στην Πάρο, αν και στα μέσα του 20ου αιώνα λειτουργούσαν πάνω από 40 μύλοι, σήμερα δεν διατηρούνται παρά ελάχιστοι (στην Παροικιά 10, στις Λεύκες 8, στη Νάουσα 4, στην Μάρπησσα 4, στα Μάρμαρα 3, στην Αγκαιριά  2 κ.λπ.) εκ των οποίων κανείς σήμερα σε λειτουργία. Μετά από προσπάθειες του Δήμου της Πάρου έχουν αναπαλαιωθεί δύο εξ αυτών στο λόφο της Αγίας Άννας (Δημαρχείο) που έλκουν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Θα ανοίξουν τις πόρτες τους και πάλι μετά από 63 χρόνια στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων «ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος».
Οι μύλοι, έργα μοναδικής τεχνολογικής ευφυΐας και αρχιτεκτονικής κατασκευής, μας υπενθυμίζουν τη σοφία του παραδοσιακού κυκλαδικού πολιτισμού καθώς χρόνια πριν είχε την ικανότητα να αξιοποιεί τον αέρα ως πηγή ενέργειας.

20130529-192554.jpg