Φωτιά Στην Πάρο | Κινδύνεψαν άνθρωποι και σπίτια

20130529-091922.jpg
Σφοδροί άνεμοι και μάλλον κάποιος κάτοικος που δεν είχε σβήσει καλά κάποια φωτιά που είχε ανάψει στην αυλή του μάλλον αποτελούν τον συνδυασμό που προκάλεσε πολλές ζημιές την βραδιά που πέρασε στην Πάρο.

Οι δυνάμεις …

… του Δήμου Πάρου και της πυροσβεστικής ειδοποιήθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυκτα εχτές (28|05|13) από κατοίκους της περιοχής του Κάμπου Παροικιάς (ευρύτερη περιοχή αεροδρομίου) ότι μένεται πολύ δυνατή φωτιά στην περιοχή. Κινητοποιήθηκαν προς την περιοχή οι πυροσβέστες του κλιμακίου Πάρου με όλες τους τις δυνάμεις και αντίκρισαν ένα μέτωπο που εκτεινόταν σε εκατοντάδες μέτρα το οποίο ήταν αδύνατο να ελεχθεί εξαιτίας του ότι βρισκόταν σε περιοχή χωρίς δρόμους και σε πολύ δύσκολη καμπή. Η φωτιά κατευθυνόταν από την μεγάλη ευθεία του δρόμου από την Παροικιά προς Αλυκή (φυτώριο) προς την Παροικιά και έκαιγε τα κτήματα στη διασταύρωση Πούντας, του Κάμπου και τα Γλυσίδια. Καθώς «ξεμυτούσε» από το εσωτερικό του λόφου που «κοιτά» την Αλυκή, προς τη δυτική πλευρά του νησιού προς Παροικιά και ωθούμενη από τους ισχυρούς νότιους ανέμους, προς το βορά, ήταν αδύνατο να περιοριστεί η εξάπλωση της με τα ρεύματα που δημιουργούνταν στην «γωνία». Γι’ αυτό και η φωτιά αργότερα αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικότερα, όταν διαχήθηκε στην μπροστινή πλευρά του νησιού.

Στην περιοχή Γλυσίδια απειλήθηκαν άμεσα σπίτια, τα οποία εκενώθηκαν, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το ξενοδοχείο Holiday Sun (Πούντα) το οποίο έστειλε τους πελάτες του στην Αντίπαρο.
Από την απειλή της φωτιάς στα σπίτια, τελικά κάικαν τα ξύλινα μέρη σε μία κατοικιά στην οποία καταγράφονται και άλλες σοβαρές ζημιές.

20130529-092005.jpg

Από την Αντίπαρο

Τις πρώτες πρωινές ώρες από την Αντίπαρο κατεύθασαν στην περιοχή τρεις υδροφόρες και μία μπουλντόζα που συνέδραμαν αποφασιστικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης, πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή πολιτών στην κατάσβεση και ιδιωτών με γεωτρήσεις και επαγγελματιών με υδροφόρες.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η συμμετοχή νέων στις δυνάμεις εθελοντών. Επίσης, οι εθελοντικές δυνάμεις της ΕΟΔ βρέθηκαν στην περιοχ´η όπως πάντα και συνέδραμαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όπου κατορθώθηκε να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά και αν οδηγηθεί προς το βουνό.

Είναι βέβαιο ότι η εποχή, όσο διαρκούν αυτού του είδος οι άνεμοι, δεν προσφέρεται για καύση κλαδιών σε σπίτια, ενώ επισημαίνεται η προσοχή σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν φωτιά, αλλά και στους οδηγούς που καπνίζουν, να μην πετούν εκτός οχήματος τα αποτσίγαρα.

20130529-092047.jpg