Ερώτηση από το ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή επίθεση σε 11χρονο Ρώσο τουρίστα εντός ξενοδοχείου στην Κρήτη

240d76166f406fe99b406344f4aa93d61

Σε ανάρτηση που προηγήθηκε ο ιστότοπος μας προέβαλε την πρόθεση του υπουργού εργασίας να ελέγχοι τους όρους εργασίας στις τουριστικές μονάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην ανάρτηση που παρατίθεται τώρα, οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν με ποια αφορμή εκδόθηκε η ανακοίνωση του υπουργού εργασίας Γ. Βρούτση. Πρόκειται για ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον σοβαρό τραυματισμό 11χρονου Ρώσου που απασχόλησε την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο σοβαρός τραυματισμός του εντεκάχρονου αγοριού που παραθέριζε με την οικογένεια του στη Χερσόνησο από 20χρονο Ολλανδό «εργαζόμενο» στο ξενοδοχείο, γίνεται αποτρόπαια αφορμή για να αναδειχθούν στην επιφάνεια αρκετά από τα χρόνια ζητήματα που καθιστούν τον ελληνικό τουρισμό ένα αντικοινωνικό και παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης. Οι όροι πρόσληψης και απασχόλησης του Ολλανδού «ανιματέρ» είναι χαρακτηριστικά ενδεικτικοί των δεδομένων για την εργασία στον τουρισμό στην Ελλάδα: όργιο αδήλωτης, «μαύρης» εργασίας, παράλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, διαρκείς μισθολογικές μειώσεις, απολύσεις έμπειρων, καταρτισμένων εργαζόμενων και αντικατάσταση τους με «φτηνό» εργατικό δυναμικό και «μαθητευόμενους» και τουλάχιστον αμφιλεγόμενες διαδικασίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης.


Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το νόμο
1077/80, οι προϋποθέσεις εργασίας σε ξενοδοχείο – και ακόμη περισσότερο το ίδιο το επάγγελμα του «ανιματέρ», που απαιτεί την άμεση επαφή με τους επισκέπτες – περιλαμβάνουν την απόκτηση «πράσινου βιβλιαρίου», το οποίο εμπεριέχει τα στοιχεία ποινικού μητρώου και κατάστασης υγείας. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων, φορείς και εργαζόμενοι του τουρισμού, η μη τήρηση αυτών των κριτηρίων είναι πλέον διαδεδομένο φαινόμενο, ιδιαίτερα για αλλοδαπούς εργαζόμενους, οι οποίοι προσλαμβάνονται είτε άτυπα και μεμονωμένα είτε με κατάχρηση του θεσμού της μαθητείας. Με δεδομένη την σημερινή εποχικότητα των περισσότερων τουριστικών επαγγελμάτων και τη συστηματική αποδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού και των λειτουργικών δαπανών του ΣΕΠΕ, οι εργασιακές συνθήκες στα ξενοδοχεία προσιδιάζουν σε πραγματική «γαλέρα»: βάρδιες 11 – 12 ωρών, ημερομίσθια κάτω των 20 ευρώ, ανασφάλιστη εργασία και εισφοροδιαφυγή, κτλ.


Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής είναι οι περίφημες 10.000 προσλήψεις μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, οι οποίες, αντί να δημιουργήσουν πραγματικές θέσεις εργασίας, προωθούν την εκτροπή της εκπαίδευσης και κατάρτισης προς άλλη κατεύθυνση, εξαφανίζουν εργασιακά δικαιώματα, βουλιάζουν το κατώτατο ωρομίσθιο στα 4,1 ευρώ και απεμπολούν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πλαίσιο, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων.

Εν τέλει, η δυσφήμηση της χώρας στο εξωτερικό τελικά φαίνεται να πλήττεται πολύ περισσότερο από τους ξυλοδαρμούς τουριστών με ρατσιστικά κριτήρια από την Ελληνική Αστυνομία, από τις καταστροφολογίες των αξιωματούχων της κυβέρνησης, από τη διαφθορά και την αναξιοπιστία της ελληνικής Πολιτείας, από τον οικονομικό μαρασμό των τοπικών κοινωνιών και από την πτώση των παρεχόμενων υπηρεσιών, λόγω της διαρκούς υποβάθμισης και απαξίωσης του ανθρώπινου δυναμικού του τουρισμού προς όφελος της εύκολης κερδοσκοπίας.

Επειδή η εφαρμοζόμενη ευκαιριακή και αποσπασματική τουριστική πολιτική ευνοεί τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, την αύξηση της εποχικότητας, την ελαστικοποίηση της απασχόλησης στον τουρισμό και την εκτίναξη της «μαύρης», αδήλωτης εργασίας, ως «ανάχωμα» στην καλπάζουσα ανεργία».

20130519-113403.jpg