Κάτι ωραίοι δάσκαλοι …

Το σχόλιο της ημέρας 18|05|13
Του Κώστα Δραγάτη

20130519-024542.jpg
Το σημερινό κείμενο έπρεπε να είχε γραφτεί χτες, αλλά εξαιτίας κάποιων ξαφνικών εμποδίων τελικά, το παρουσιάζουμε σήμερα. Το γράφουμε αυτό γιατί πρόκειται για αναφορά σε γεγονός που έλαβε χώρα την Παρασκευή 17|05|13 νωρίς το πρωί (7:30) συνεπώς, το κείμενο θα ήταν καλύτερα να είχε παρουσιαστεί ανήμερα. Το χειρότερο όμως θα ήταν να αποσιωπηθεί.

Οπότε …

… ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας πως – με πίστη σε ό,τι είχε προαναγγείλει – ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πάρου – Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος» πραγματοποίησε την Παρασκευή που μας πέρασε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Εκατονταπυλιανής. Αιτία για την εκδήλωση αποτέλεσε η απεργία των συναδέλφων τους της μέσης εκπαίδευσης που είχε ορισθεί από την ΟΛΜΕ να ξεκινήσει την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο σύλλογος των δασκάλων των νησιών μας είχε αποφασίσει να συμπαρασταθεί στους εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης με ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κοντά στο εξεταστικό κέντρο της Παροικιάς, ενώ είχε προκηρύξει και τρίωρη στάση εργασίας στα δημοτικά σχολεία.

Οι διοργανωτές κράτησαν την απόφαση τους, παρά την επιστράτευση των καθηγητών από την συγκυβέρνηση, παρά την ακύρωση της απόφασης της ΟΛΜΕ να απεργήσουν τα μέλη της.
Οι δάσκαλοι εμφανίστηκαν με τα πανώ τους πρωί – πρωί και δήλωσαν δημόσια την διαμαρτυρία τους για τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και για τις επιπτώσεις στην παιδεία και τους εκπαιδευτικούς.

Πολλοί παραξενεύτηκαν το πρωί της Παρασκευής βλέποντας καμιά εικοσαριά νέες και νέους δασκάλους να διαδηλώνουν. Πολλοί που πέρασαν από εκεί μπορεί να μην μπορούσαν να κατανοήσουν γιατί ένα τσούρμάκι κρατούσε με επιμονή τα πανώ και τις πικέτες πρωί – πρωί, ενώ όλα είχαν κριθεί με την ματαίωση της απεργίας λόγω επιστράτευσης.
Είναι βέβαιο ότι οι «νυκοκυραίοι» έριξαν και μερικές βρισιές για τους «τεμπέληδες» που δεν πάνε να κάνουν μάθημα, αντί να φωνάζουν πρωινιάτικα!

Εμείς πήγαμε εκεί για να καταγράψουμε όσες νέες και όσους νέους δασκάλους είχαν την επιμονή, την υπομονή και το θάρρος να κρατήσουν τον λόγο τους και την πολιτική στάση τους, άσχετα με το τι έκαναν όλοι οι άλλοι. Όταν έχει πάρει κάποιος αποφάσεις να υποστηρίξει μέχρι τέλους την άποψη του, δεν τον νοίαζει ούτε η γνώμη των άλλων, ούτε αν θα τον ειρωνευτούν, ούτε αν θα τον λοιδορήσουν, ούτε αν θα τον καθυβρίσουν. Πόσο μάλλον, αν έχει την τύχη η θέση του να ταυτίζεται με την αλήθεια, με βάση τα στοιχεία τις αποδείξεις και τα γεγονότα.

Τελικά, για να υποστηρίξει κανείς το δίκαιο, δεν απαιτείται πλειοψηφία, ούτε ρόδινες συνθήκες, ούτε λεφτά, ούτε ευκολίες…
Η αλήθεια πάει και μόνη της, αρκεί να νιώθει κανείς ωραία με τον εαυτό του όταν την υπηρετεί με συνέπεια που μερικές φορές μπορεί να μοιάζει με μαρτύριο.

Πριν φύγουμε από το σημείο της διαδήλωσης είχαμε την ευκαιρία να τραβήξουμε μία φωτογραφία η οποία αποδεικνύει ότι εκείνο το πρωί, το μάθημα στο δημοτικό, μάλλον δεν χάθηκε. Τα παιδιά που δεν είχαν μπει στο σχολείο εξαιτίας της στάσης εργασίας, είχαν την ευκαιρία να δουν τους δασκάλους τους να αγωνίζονται για τα πιστεύω τους.

Φύγαμε με την ελπίδα ότι αργότερα εκείνη την ημέρα θα ρώτησαν για το τι έκαναν οι δάσκαλοι τους με τα πανώ και τα συνθήματα …
Ευχηθήκαμε να πήραν τις σωστές απαντήσεις από τους γονείς τους, δηλαδή ότι έρχονται στιγμές στη ζωή που πρέπει να αγωνιστείς για τα ιδανικά ή τα δικαιώματα σου ή ακόμα και για την αξιοπρέπεια σου, χωρίς να κάνεις ούτε ένα βήμα πίσω.

20130519-024707.jpg