Η τελευταία αξιολόγηση του «οίκου Fitch»

newego_LARGE_t_1101_53545752

Το σχόλιο της ημέρας 15|05|13
Του Κώστα Ν. Δραγάτη

Η επικοινωνιακή διαχείριση της τελευταίας ανακοίνωσης ενός «οίκου αξιολόγησης», δίνει τη δυνατότητα κατανόησης βασικών αληθειών για τη ζωή των απλών πολιτών. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να καταλάβει ότι προ του φόβου να οδηγηθούμε σε κοινωνικές εκρήξεις, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σε εξέλιξη μία καμπάνια από την μνημονιακή ελληνική συγκυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας και το γερμανικό κέντρο εξουσίας στο εξωτερικό, να εμφανιστεί σαν…

…βαίνουσα βελτιούμενη η οικονομία της χώρας μας.

Αυτή όμως δεν είναι τόσο φοβερή και τρομερή διαπίστωση και σίγουρα δεν μας έκανε να γράψουμε το σημερινό κείμενο μας. Αυτό που έχει σημασία είναι το συνεπαγόμενο από αυτή την παρατήρηση:

Αποδεικνύεται ότι όπως δεν ήταν απαραίτητη η αλήθεια για να εκδίδονται οι δυσμενείς αξιολογήσεις τα προηγούμενα χρόνια για την ελληνική οικονομία, προκειμένου το διεθνές οικονομικοπολιτικό σύστημα να οδηγήσει τη χώρα μας στο μνημόνιο, την εσωτερική υποτίμηση και την εξαθλίωση των πολιτών, ΕΤΣΙ, δεν είναι και σήμερα απαραίτητη η αλήθεια για να συντάσσουν οι ίδιοι «οίκοι» εκθέσεις δήθεν βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο τελευταίος πολίτης γνωρίζει ότι σήμερα τίποτε από όσα καταστράφηκαν με τα μνημόνια δεν λειτουργεί στην ελληνική οικονομία. Τίποτε δεν έχει ανασυνταχθεί με τα μνημόνια, τίποτε δεν δίνει ελπίδες παραγωγής χρήματος το οποίο να μπορεί να πιάσει στα χέρια της η μικρομεσαία ελληνική οικογένεια. Από πουθενά δεν προκύπτει απόδειξη ότι υπάρχει οικονομική πηγή για να επιστραφεί στους απλούς εργαζόμενους πολίτες κάτι από εκείνα που της έκλεψαν και συνεχίζουν να της κλέβουν τα τελευταία χρόνια οι τρόικες εξωτερικού και εσωτερικού.

Οι πολίτες, όπως δεν έπρεπε να λάβουν υπόψη ως αξιόπιστες τις αξιολογήσεις αυτού του είδους (μαζί με άλλα κατασκευασμένα στοιχεία) για να υποκύψουν στην παράδοση των κεκτημένων και των δικαιωμάτων τους στην αρχή αυτής της καπιταλιστικής κρίσης, έτσι, και τώρα δεν πρέπει να τις λάβουν καθόλου υπόψη τους για να συγχωρήσουν τους υπαίτιους της συγκυβέρνησης ή να νομίσουν ότι υπάρχει κάποια ελπίδα οικονομικής, πολιτικής και ηθικής ανάκαμψης από ενέργειες που έκαναν ή κάνουν οι ασκούντες τις συγκεκριμένες πολιτικές.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι διαχείρισης ψεύδους, με σκοπό τον κατευνασμό και τη διατήρηση της εξουσίας. Τίποτε άλλο. Οι πραγματικοί δείκτες της οικονομίας που αφορούν την οικονομία των πολιτών βαίνουν δυσμενέστεροι, ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο.
Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.

20130512-113216.jpg