Κυκλάδες | Αποφάσεις για την απεργία εκπαιδευτικών και την επιστράτευση

Συνελεύσεις αύριο Δευτέρα 13|5
Ανακοίνωση Α’ ΕΛΜΕ

20130512-113118.jpg
Η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων έδωσε στη δημοσιότητα την ανάλυσή της σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν στην απόφαση της ΟΛΜΕ για να εισηγηθεί στις τοπικές συνελεύσεις εκπαιδευτικών απεργία για την επόμενη περίοδο που περιλαμβάνει τις εξετάσεις των μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Θυμίζουμε ότι η εισήγηση για απεργία αποφασίστηκε από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (στην οποία έχουν πλειοψηφία συνδικαλιστές από κόμματα της συγκυβέρνησης με πρόεδρο εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ) ως αντίδραση στην απόφαση της συγκυβέρνησης να επιβάλλει τώρα – λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις – νέα εξοντωτικά μέτρα μείωσης μισθών, απολύσεων και μακρυνών κινητοποιήσεων για τους εκπαιδευτικούς. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο της Α’ ΕΛΜΕ. Τα όσα αναφέρει αποτελούν την κύρια γραμμή με την οποία θα γίνουν την Δευτέρα 13|5 οι συνελεύσεις εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες και στις άλλες ΕΛΜΕ:

«Η τρικομματική κυβέρνηση των Μνημονίων και του ευρωμονόδρομου συνεχίζει την πολιτική της για να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά, υπονομεύοντας τις κατακτήσεις της εργαζόμενης πλειοψηφίας και οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένων στην ανεργία. Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα ο εργαζόμενος ονομάζεται «ωφελούμενος», ενώ ο κατώτατος μισθός που όλοι γνωρίζαμε μετατρέπεται σε ανώτατο μισθό και για νέους κάτω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 427 ευρώ. Ταυτόχρονα, προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις ώστε τα προβληματικά ταμεία των εργαζομένων να διαλυθούν εντελώς και να ακολουθήσει νέα μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών.

Στην εκπαίδευση συγκεκριμενοποιείται η αύξηση ωραρίου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά 2 ώρες και στην πρωτοβάθμια το υπουργείο προχωρά στην κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας προωθεί προς ψήφιση προεδρικό διάταγμα για υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών ανά την επικράτεια. Η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολικών μονάδων και την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, θα οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να μετακομίζουν όπου η υπηρεσία το επιθυμεί, με αποτέλεσμα ο υπεράριθμος εκπαιδευτικός να πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη βίαιη μετακίνηση σε άλλο γεωγραφικό τόπο – παρατώντας ζωή, υποχρεώσεις, οικογένεια, παιδιά – και… την απόλυση. Την ίδια στιγμή 13.000 συνάδελφοί μας αναπληρωτές που εδώ και χρόνια καλύπτουν κενά και στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές δεν έχουν καμία επιλογή, αφού οδηγούνται στην ανεργία.

Μέσα σε αυτό το τρομακτικό σκηνικό η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε με μεγάλη καθυστέρηση να εισηγηθεί προς τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ πρόταση για απεργιακό αγώνα διαρκείας. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έριξε όλα τα όπλα της για να συκοφαντήσει τον αγώνα αυτό. Με μπροστάρηδες τις ύαινες της δημοσιογραφίας των καθεστωτικών ΜΜΕ που μιλάνε ως ειδικοί, άλλοτε βγάζοντας οχετούς συκοφαντίας για τους δασκάλους και άλλοτε χαϊδεύοντας μαθητές, υποψηφίους και γονείς με στόχο να τους στρέψουν εναντίον των δασκάλων. Η τακτική αυτή είναι γνωστή και εφαρμόζεται σε κάθε εργαζόμενο που διαμαρτύρεται, αφού έτσι τα χρυσοπληρωμένα μαντρόσκυλα της δημοσιογραφίας εξυπηρετούν τα αφεντικά τους.

Ακούσαμε τον Υπουργό Παιδείας για την αύξηση ωραρίου να ζητά από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν πλάτη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Απαντάμε ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, στα νησιά των Κυκλάδων αλλά και σε όλη την χώρα, διαθέτουν πολλά περισσότερα από 2 διδακτικές ώρες κάνοντας μαθήματα ταξικής αλληλεγγύης στους μαθητές μας είτε οργανωμένα από τις τοπικές ΕΛΜΕ, είτε από προσωπική πρωτοβουλία, δημιουργώντας θεατρικές, χορευτικές και μουσικές ομάδες, κάνοντας λέσχες ανάγνωσης, κρατώντας ανοικτές τις σχολικές βιβλιοθήκες, λειτουργώντας κινηματογραφικές λέσχες σε απομακρυσμένα νησιά, βοηθώντας με τον πενιχρό μισθό τους υποσιτιζόμενους μαθητές. Βάζουμε πλάτη για να στηρίξουμε την τάξη μας, για να στηρίξουμε τη λαϊκή οικογένεια που κτυπιέται βάναυσα από την επίθεση του κεφαλαίου που διαλύει το δημόσιο σχολείο, τον πολιτισμό, τη ζωή μας. Βάζουμε πλάτη όταν δεν σκύβουμε το κεφάλι και μας βλέπουν οι μαθητές μας να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής.

Εσείς κ. Υπουργέ βάζετε πλάτη για να περάσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να διαλυθεί η δημόσια και δωρεάν παιδεία, να περάσουμε στο σχολείο της αγοράς. Να υπενθυμίσουμε ότι αυτές οι πολιτικές επιλογές για την παιδεία είναι διατυπωμένες στις επίσημες εκθέσεις του ΟΟΣΑ από το 1996, όπου αναφέρεται:
«…Μια από τις βασικές περικοπές αφορά στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και των πανεπιστημίων. Είναι πολύ προτιμότερη επιλογή από μια δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών και των σπουδαστών. Οι οικογένειες θα αντιδράσουν βίαια στο ενδεχόμενο να αποκλειστούν τα παιδιά τους από την εκπαίδευση. Δεν θα αντιδράσουν όμως σε μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Έτσι σιγά-σιγά θα δεχτούν να πληρώνουν κάποιο ποσόν για να σπουδάζουν τα παιδιά, ή να περικοπεί κάποια εκπαιδευτική δραστηριότητα….». Οι συνάδελφοι μας στη Δανία ξεκίνησαν απεργιακό αγώνα με αιτήματα να μην καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να μην αυξηθεί το ωράριό τους και να μην διδάσκει ο εκπαιδευτικός μαθήματα που δεν είναι επιστημονικά καταρτισμένος. Στη Δανία δεν υπάρχει μνημόνιο κ Υπουργέ αλλά έτσι απαιτούν τα αφεντικά σας. Στους δρόμους είναι και οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι μαθητές και οι φοιτητές σε όλη την Ισπανία, ενάντια σε παρόμοια κυβερνητικά μέτρα για την Παιδεία.

Στην ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται: «…Ειδικά οι απεργίες των εκπαιδευτικών, αν και καθαυτές δεν αποτελούν πρόβλημα για τις κυβερνήσεις, γίνονται έμμεσα επικίνδυνες επειδή απελευθερώνουν μια ανεξέλεγκτη μάζα μαθητικής και φοιτητικής νεολαίας, η οποία μπορεί να κατέβει σε διαδηλώσεις και σε αυτή την περίπτωση η καταστολή μπορεί εύκολα να έχει δραματικές συνέπειες….».
Εφαρμόζοντας πιστά αυτές τις οδηγίες οι υπάλληλοι του κεφαλαίου και καταστρατηγώντας κάθε συνταγματικό δικαίωμα, αποφάσισαν να επιτάξουν 85.000 εκπαιδευτικούς προτού καν αποφασισθεί η απεργία. Μπορεί η κατακρεουργημένη από τα μνημόνια, την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ κοινωνία, το εργατικό-λαϊκό κίνημα να ανεχθεί αυτές τις ενέργειες που συνδέονται με ένα νήμα με τον εκφασισμό της δημόσιας ζωής; Πιστεύει η κυβέρνηση και τ’ αφεντικά της ότι με τις απανωτές επιστρατεύσεις σε κάθε κλάδο που αντιστέκεται θα περιφράξει τις κοινωνικές θύελλες;
​Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να είναι κλαδικός μια που η εκπαίδευση αφορά όλη την κοινωνία. Καλούμε όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους άνεργους, τους φοιτητές, τους γονείς και τους μαθητές να συμπαραταχθούν σε κοινό αγώνα για δημόσια παιδεία και υγεία, για εργασιακά δικαιώματα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων τη Δευτέρα 13 Μαΐου αποφασίζουμε:

• Για απεργιακό αγώνα διαρκείας σύμφωνα με την εισήγηση της ΟΛΜΕ.
• Οι αιρετοί του κλάδου να καταγγείλουν κάθε απόπειρα εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος για υποχρεωτικές μεταθέσεις.
• Καταλήψεις υπηρεσιών καθώς και κάθε άλλη δράση στην περίπτωση που μετακινηθεί συνάδελφος μας σε εφαρμογή του π.δ.

Αγωνιζόμαστε για:
1. Καμία απόλυση εκπαιδευτικού – Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών
2. Άμεση απόσυρση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις
3. Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς
4. Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας
5. Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Κατάργηση του ν.4152/13.
6. Διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την ενισχυτική διδασκαλία, την πρόσθετη διδακτική στήριξη, την ειδική αγωγή και τα τμήματα υποδοχής
7. Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων. Κατάργηση του ν.4024/2011
8. Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου. 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στην τάξη
9. Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα
10. Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση».

20130512-113216.jpg