Σχέδιο «Σκόνη και όχληση» εις βάρος της Παροικιάς

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:

20130510-123130.jpg
Από τον σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων Παροικιάς «Μαντώ Μαυρογένους» κατατέθηκε στο Δήμο Πάρου το αίτημα που ακολουθεί, σχετικό με την ισχύουσα απόφαση απαγόρευσης φόρτωσης αδρανών υλικών στο λιμάνι της Παροικιάς:

«ΠΡΟΣ : ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ
ΚΟΙΝ. : ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΡΟΥ

20130510-123341.jpg
Καταρχήν σας παρακαλούμε να μας γνωστοποιείται οποιοδήποτε έγγραφο σας κοινοποιείται σχετικά με την απόφαση 164/2007 (7.5.2007) η οποία καθορίζει ότι από το έτος 2008 και έπειτα για κάθε έτος ισχύει η απαγόρευση για την είσοδο και κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην Παροικία που μεταφέρουν αδρανή υλικά για εξαγωγή από την Πάρο από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι σήμερα 8 Μαΐου 2013 καταθέσαμε έγγραφο στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου με το οποίο ζητάμε να μας γνωστοποιηθούν οι εγκρίσεις που έχει το λιμάνι της Παροικίας Πάρου και από ποιές αρμόδιες Υπηρεσίες, ώστε να λειτουργεί ως εμπορικό λιμάνι.

Ο σύλλογος μας θεωρεί ότι η συνύπαρξη επιβατικών πλοίων μαζί με τα εμπορικά πλοία που μεταφέρουν αδρανή υλικά , τσιμέντα, καύσιμα, τούβλα κλπ. μέσα στον κόλπο της Παροικίας και δίπλα στις ομορφότερες παραλίες της πρωτεύουσας του νησιού μας μόνο τουριστικό προορισμό δεν θυμίζει.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δραστηριότητες στο Βίντσι της Παροικίας προκαλούν αρνητικές συνέπειες σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε και βιώνουμε όλοι μας.
Για τον παραπάνω λόγο ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή ενός νέου εμπορικού προβλήτα – λιμανιού το οποίο θα καλύπτει τις εμπορικές δραστηριότητες του νησιού.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Κώστας Ν. Μπιζάς»

Τι έχει συμβεί

Ξαφνικά, δεν τρελάθηκε ένα σωματείο επαγγελματιών τουρισμού της Παροικιάς, ώστε να ζητά από την διοίκηση του Δήμου Πάρου να του κοινοποιούνται όλα τα έγγραφα που αφορούν την απαγόρευση φορτώσεων φορτηγών πλοίων στο Βίντσι Παροικιάς που ισχύει για τους θερινούς μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει στηθεί ένας μηχανισμός συμφερόντων που επιδιώκει την κατάργηση της συγκεκριμένης απαγόρευσης. Θυμίζουμε ότι την άνοιξη του 2008 μέλη της παράταξης της διοίκησης του Δήμου είχαν προσπαθήσει ξανά να ανατρέψουν την ίδια τη δική τους απόφαση που είχαν λάβει το 2007 ύστερα από αίτημα που είχε καταθέσει η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το εμπόριο αδρανών υλικών συνεπικουρούμενη και από τους ιδιοκτήτες φορτηγών που αναλαμβάνουν εργολαβίες για λογαριασμό της εταιρείας.

Τώρα, φαίνεται ότι παράγοντες της διοίκησης του Δήμου έχουν έρθει σε επαφές κατά τη διάρκεια του χειμώνα με εκπροσώπους της εταιρείας που ζητούν την κατάργηση της απαγόρευσης με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Η προσδοκία τους είναι να πάρουν μία πρώτη μεγάλη μείωση της περιόδου απαγόρευσης. Από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου λέγεται πως έχει εξηγηθεί ότι κατανοούν τα προβλήματα της πλευράς της επιχείρησης, όμως ξεκαθάρισαν ότι ενόψει ερχόμενων δημοτικών εκλογών δεν μπορούν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος να φέρουν οι ίδιοι πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο να καταργηθεί η απόφαση απαγόρευσης,
διότι κάτι τέτοιο θα τους δημιουργούσε πολιτικό κόστος από την πλευρά των επιχειρηματιών της τουριστικής οικονομίας.

Υπάρχει «κόλπο»;

Έτσι, αποφασίστηκε να δρομολογηθεί μία μεθόδευση, δηλαδή να γίνει νομική προσβολή της απόφασης μέσα σε «φιλικό» περιβάλλον. Από την πλευρά παραγόντων της διοίκησης του Δήμου εκτιμάται ότι κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει την δημοτική αρχή από την πλευρά των τουριστικών επιχειρήσεων, αν εκδιδόταν μία δικαστική απόφαση που θα επέτρεπε την λειτουργία των φορτώσεων με κατάργηση της ισχύουσας σήμερα τετράμηνης απαγόρευσης. Μάλιστα, λέγεται ότι «κάποιοι» έχουν φροντίσει να παρέχουν διευκολύνσεις και επιχειρήματα στην προετοιμασία μίας τέτοιας προσφυγής που έχει ήδη δρομολογηθεί «σιωπηλά» για να προκύψει το αποτέλεσμα αιφνιδιαστικά – αν είναι θετικό για την επιχείρηση – χωρίς μαζικές αντιδράσεις τουριστικών φορέων του νησιού οι οποίες θα επηρέαζαν και οποιοδήποτε δικαστικό αποτέλεσμα, αν υπήρχε χρόνος να προετοιμαστούν οργανωμένα.

Αυτήν την πισόπλατη μαχαιριά στην Παροικιά προσπαθεί να προλάβει ο σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων «Μαντώ Μαυρογένους» και ο πρόεδρος του Κ. Μπιζάς ο οποίος άλλωστε για χρόνια ασχολείται με το θέμα των επιβαρύνσεων που υφίσταται η Παροικιά εις βάρος της τουριστικής της ανάπτυξης τόσο με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου που κατείχε παλαιότερα, και με την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου που κατέχει σήμερα.
Ο σύλλογος ζητά από το Δήμο Πάρου να του κοινοποιεί κάθε έγγραφο σχετικό με την συγκεκριμένη υπόθεση, προκειμένου έγκαιρα να μπορεί να παρέμβει και δικαστικά με δικές του δυνάμεις και δικηγόρους που θα μπορεί να εμπιστεύεται.

Το ερώτημα

Ο Δήμος Πάρου μετά από το έγγραφο του συλλόγου «Μαντώ Μαυρογένους» καλείται καταρχήν να απαντήσει, αν μέχρι σήμερα έχει λάβει κάποιο έγγραφο από το οποίο να διαφαίνεται ή να επικυρώνεται φόβος για προσβολή της απόφασης φόρτωσης αδρανών υλικών από το λιμάνι της Παροικιάς.

20130510-123531.jpg