Το Ελληνικό κράτος στην αρχή αδιαφόρησε για την καταστροφή των μελισσών, μετά έμεινε ουδέτερο

3F0CCFAAE66DEF245C07D1C88EB85AD1

Η εφημερίδα μας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» έχουν επιμείνει με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τα δύο τελευταία χρόνια σχετικά με την μελισσοκομία, για τις επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών ραντισμάτων στους φοίνικες της Πάρου που έχουν προκαλέσει ως αλληλεπίδραση την μαζική θανάτωση μελισσών στο νησί μας. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δύο ψηφοφορίες σε επίπεδο Ευρώπης για να απαγορευτεί η χρήση αυτών των δηλητηρίων στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να διαβάσει κανείς από το κείμενο που ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις επάνω στο θέμα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξει κανείς και στην στάση που κράτησε η Ελληνική κυβέρνηση στις δύο ψηφοφορίες, προφανώς για να μην δυσαρεστήσει χώρες και εταιρείες, παρά του ότι η Ελλάδα είναι από τις κύριες χώρες στην Ευρώπη που αναπτύσσει την μελισσοκομία.

Με ψήφους 15 υπέρ, 8 κατά και 4 αποχές, υπερψηφίστηκε την Δευτέρα 29 Απριλίου η πρόταση της Κομισιόν να απαγορευτούν από το Δεκέμβριο του 2013 και για 2 χρόνια, τα 3 πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα, clothianidin, thiamethoxam και imidacloprid σε 4 καλλιέργειες και συγκεκριμένα στον ηλίανθο, την ελαιοκράμβη, το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για τις μέλισσες, τη μελισσοκομία αλλά και…

…τη διατροφική επάρκεια της ΕΕ καθώς αυτή επηρεάζεται αρνητικά από τους κινδύνους για  τις μέλισσες και τους επικονιαστές. Η απόφαση στηρίζεται στην έκθεση που δημοσίευσε τον Ιανουάριο η  Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τους κινδύνους για τις μέλισσες και τους άγριους επικονιαστές που απορρέουν από τη χρήση των 3 νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων. Η έκθεση εξηγεί τις αποτυχίες των ευρωπαϊκών και εθνικών συστημάτων αξιολόγησης κινδύνων και παρακολούθησης που έχουν επιτρέψει στα νεονικοτινοειδή να βλάψουν τις μέλισσες για μεγάλο χρονικό διάστημα (σχεδόν δύο δεκαετίες).

Παρόλα αυτά, οι πιέσεις των βασικών χημικών βιομηχανιών από Γερμανία και Ελβετία κατόρθωσαν να εμποδίσουν προσωρινά την εφαρμογή της πρότασης της Κομισιόν καθώς στις 15 Μαρτίου, κατά την ψηφοφορία που έγινε στην Μόνιμη Επιτροπή Τροφικής Αλυσίδας και Υγείας Ζώων μεταξύ των χωρών-μελών, δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία (συνολικά 13 χώρες υπέρ της απαγόρευσης, 9 κατά και 5 αποχές). Η Ελλάδα μαζί με άλλες 8 χώρες καταψήφισαν τη πρόταση της ΕΕ, παρά την υπερψήφισή της από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες 10 χώρες. Καθοριστική ήταν η αποχή της Γερμανίας και τη Βρετανίας από τη ψηφοφορία.

Καθοριστική ήταν η αλλαγή της στάσης της Γερμανίας από την αποχή στις 15 Μαρτίου στην υπερψήφιση της πρότασης απαγόρευσης παρά το γεγονός ότι η Bayer που παράγει νεονιοκοτινοειδή εντομοκτόνα και προφανώς θίγεται από την απόφαση είναι γερμανική εταιρία. Η Ελλάδα άλλαξε επίσης τη στάση της από αρνητική στην απαγόρευση στις 15 Μαρτίου σε αποχή από την ψηφοφορία.

diafimisi_entipa_mikro_teliko