Για την Κύπρο από το Γυμνάσιο Αρχιλόχου
Επέτειος – ενημέρωση
Μία εκδήλωση που σπάνια γίνεται πια στην ελληνική επικράτεια ετοιμάστηκε και περιφέρεται παρουσιαζόμενη τις τελευταίες ημέρες στα νησιά μας. Με αφορμή την επέτειο έναρξης της αντίστασης του Κυπριακού λαού κατά του Αγγλικού αποικιοκρατικού ζυγού (1955 – 1959) το Γυμνάσιο Αρχιλόχου δημιούργησε μία μουσικοαφηγηματική παράσταση με επιμέλεια της εκπαιδευτικού Μπ. Μπιζά.
Έχει παρουσιαστεί ήδη στο Αρχίλοχο Παροικιάς (από όπου και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα) ενώ παρουσιάζεται στην Αντίπαρο αυτό το Σάββατο 27|4. Με επιλεγμένα κείμενα και…
…τραγούδια, εξιστορείται η περίοδος και οι φάσεις του αγώνα των Κύπριων και το πώς κατέκτησε η μεγαλόνησος την ελευθερία της τότε.
Όποιος την παρακολουθεί κατανοεί απολύτως τα γεγονότα και τις αιτίες που λίγα χρόνια μετά, το 1973, επί του προδοτικού καθεστώτος της χούντας της Αθήνας, η Κύπρος πλήρωσε το κόστος της ελευθερίας της με την απώλεια του βόρειου τμήματος της στους Τούρκους κατακτητές που το κατέχουν ακόμα κατά παράβαση όλων των κανόνων διεθνούς δικαίου.
Τονίζουμε ότι τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης και ιστορίας χάθηκαν τα τελευταία χρόνια στον Ελληνικό χώρο και ειδικά από τις σχολικές κοινότητες, αφού από τις ελληνικές κυβερνήσεις υιοθετήθηκε «κάθετα» το δόγμα που εκφράστηκε από τον Κ. Καραμανλή ότι η Κύπρος «κείται μακράν». Δηλαδή ότι είναι πολύ μακριά για να μπορεί η «μητέρα» Ελλάδα να διατηρεί «ζεστούς» τους προαιώνιους και ακατάλυτους δεσμούς μαζί της και μάλιστα, η χρονίζουσα κατοχή της να αποτελεί και λόγο διαφοράς μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Με τα πρόσφατα γεγονότα βέβαια και την οικονομική – νέα – εισβολή που οργανώθηκε εναντίον της Κύπρου και υλοποιείται αυτή την περίοδο, η εκδήλωση του Παριανού σχολείου αποκτά επίκαιρο νόημα.
Η παράσταση θα «ταξιδέψει» σύντομα και στη Νάξο, κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικου ο οποίος παρακολούθησε και χαιρέτησε την πρώτη παράσταση που δόθηκε στην Πάρο.
Απάντηση