Ανακοίνωση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου | Και απαντήσεις

Μίλησαν οι δύο «Λάζαροι»
Εξαγωγή των εσωτερικών τους αδιεξόδων

479850-DSCF0520

Ανακοίνωση από τους Ν. Τσιγώνια (πρόεδρος ΑΣΠ) και Αλ. Γκόκα (Δ/ντης)  την οποία απλώς υπογράφουν τα μέλη των συμβουλίων του ΑΣΠ, δημοσιοποιήθηκε στις 25|4, προκειμένου να «εξαχθεί» το αδιέξοδο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου. Να ξεφύγουν από τις συνεδριάσεις διοικητικού συμβουλίου που έγιναν τελευταία με αντικείμενα: είτε για να παραιτηθεί κάποιος γιατί λένε ότι πουλάει χωρίς τιμολόγια στην αγορά, προϊόντα του ΑΣΠ, είτε για να βρουν άκρη με φήμες για το ποιος έχει ερωτική σχέση με ποια… Αληθινά να απορεί κανείς με το επίπεδο.
Πρόκειται για μία απέλπιδα προσπάθεια να αποδοθούν σε άλλους (σε ξένα και ντόπια συμφέροντα, στους Αμερικάνους, στους Εβραίους, στους Κομμουνιστές και ποιος ξέρει ποιους άλλους…) τα προβλήματα που έχει επιφέρει η καταστροφική πολιτική των δύο τα τελευταία χρόνια στα ζητήματα του συνεταιρισμού, οι δικές τους πράξεις και αποφάσεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πρόσφατα κινδύνευσε να αυτοδιαλυθεί το συμβούλιο. Έπρεπε λοιπόν να βγει ένα κείμενο για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα φαινόμενα αυτοδιάλυσης και κατάρρευσης οφείλονται – τάχα – σε κάποιους άλλους. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

Τι λένε τώρα…

Η ανακοίνωση της ΑΣΠ

«Το Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου σε κοινή συνεδρίαση στις 17 Απριλίου 2012 απόφασης* ομόφωνα την έκδοση της παρακάτω ανακοίνωση *:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τους τελευταίους μήνες, μεμονωμένα άτομα και μερίδα του τοπικού τύπου, αγνοώντας τα θεσμικά όργανα και τις καταστατικές λειτουργίες του συνεταιρισμού επιχειρούν την αποσταθεροποίηση (1) της λειτουργίας του, θέλουν να εμποδίσουν  με κάθε τρόπο την εξυγίανση (1α) και την ανασυγκρότηση (1β) του.
Με συκοφαντίες και “κιτρινισμό” στρέφονται κατά της μόλις πριν λίγους μήνες εκλεγμένης με άμεσο τρόπο Διοίκησης, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν το προσωπικό και προσπαθούν να ανατρέψουν και να προκαθορίσουν, δήθεν αθώα (2), τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι στιγμές για τον Συνεταιρισμό αλλά και για όλη την κοινωνία είναι κρίσιμες (3) και μόνο μωροί** ή κακόβουλοι θα επέλεγαν να επενδύσουν τώρα στην συνεταιριστική διχόνοια και την διάσπαση της κοινωνικής συνοχής (4). Το Διοικητικό Συμβούλιο, Το Εποπτικό Συμβούλιο και ο υπηρεσιακός μηχανισμός είναι στελεχωμένα με έμπειρα, ικανά (5), έντιμα και μαχητικά στελέχη που αποτελούν εγγύηση για την λειτουργία της Οργάνωσης.
Ο Συνεταιρισμός αυτοδιοικείται και αυτοελέγχεται. Οι εφημερίδες και τα καφενεία δε μπορούν να υποκαταστήσουν τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων. Ο λόγος που οι  αγρότες συνεταιρίζονται είναι για να μην έχουν πάτρωνες (6). Οι αυτόκλητοι εισαγγελείς και οι μαθητευόμενοι μάνατζερ καλά θα κάνουν να κοιτάξουν να “σώσουν” τις δικές τους επιχειρήσεις και να μην δίνουν μαθήματα σε άλλους (7).
Αυτοί που έχουν βεβαρημένο παρελθόν, ζοφερό παρόν και ανύπαρκτο μέλλον δε μπορούν να γίνουν οδηγοί μας στο αύριο.
Το Συνεταιριστικό Κίνημα της Πάρου υπάρχει από το 1929 (8) και θα συνεχίσει να υπάρχει ανεξάρτητα από πρόσωπα., γιατί η βάση της συγκρότησής του και κινητήρια δύναμή του είναι η ισχυρή πεποίθηση των παριανών αγροτών για την αναγκαιότητα της κοινής οργάνωσης της παραγωγής και η δίψα για ατομική και συλλογική πρόοδο.
Κάλουμε τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου  να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της διάσπασης, να έχουν εμπιστοσύνη στα όργανα που εξέλεξαν και  σύντομα ο συνεταιρισμός θα μπεί σε πορεία προόδου για το συμφέρον των μελών του και όφελος της Πάρου» (9).

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΟΡΤΙΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΣΑΜΑΛΤΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΤΡΙΒΥΖΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΤΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΚΑΠΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

————————————————————————————————————-
stourthokamilos_skitso
Οι δικές μας Παρατηρήσεις

Με έντονη γραφή κόκκινη έχουν τοποθετηθεί αριθμοί σε συγκεκριμένα σημεία της ανακοίνωσης των Τσιγώνια – Γκόκα προκειμένου στη συνέχεια να παραθέσουμε παρατηρήσεις για τα αντίστοιχα σημεία του κειμένου τους. Και αυτό το κάνουμε διότι δεν γνωρίζουμε αν μας συμπεριλαμβάνει η κριτική του κειμένου των κ.κ Τσιγώνια και Γκόκα, μίας και δεν αναφέρουν – υπεύθυνα – συγκεκριμένα ονόματα στα οποία απευθύνουν τις κατηγορίες τους. Και επειδή εμείς τους έχουμε ασκήσει έλεγχο και κριτική ονομαστικά – ως οφείλει κάθε υπεύθυνος πολίτης ή δημοσιογράφος όταν πρόκειται για δημόσιες και κοινωφελείς υποθέσεις – αντιπαραβάλουμε τις απόψεις μας προληπτικά. Μήπως και έχουν συμπεριλάβει την εφημερίδα μας στα γενικά και αόριστα, γραφόμενα τους. Έτσι:

(1, 1α, 1β): αποσταθεροποίηση, εξυγίανση, ανασυγκρότηση. Η λέξεις αυτές, στο λεξικό των «δύο» του ΑΣΠ έχουν άλλο νόημα. Αλήθεια, ποιος εμπόδισε τους Τσιγώνια – Γκόκα να κάνουν τα δύο από τα τρία που αντιπροσωπεύουν κατά τα λεξικά οι αναφερθείσες λέξεις, τα τελευταία χρόνια που εργάζονταν για την οριστική διάλυση της ΑΣΠ; Ποιος τους είχε ασκήσει έλεγχο ή κριτική μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες; Ποιος τους εμπόδισε να «σώσουν» την «Ένωση»;
Σε ποια οικονομικά δεδομένα στηρίζεται η «σταθερότητα» της ΑΣΠ που τάχα θα αποσταθεροποιηθεί; Σε ποια σχέδια και μελέτες αγοράς στηρίζονται οι δήθεν εξυγίανση και ανασυγκρότηση που επικαλούνται; Γιατί δεν δημοσιεύουν το στρατηγικό τους σχέδιο να το διαβάσουν οι αγρότες και οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες της Πάρου; Τι θα κάνουν, αφού ξεπουλήσουν τα ακίνητα της «Ένωσης» και με τι προσδοκώμενα έσοδα σε επίπεδο βιωσιμότητας;

(2): Εμείς δεχόμαστε ότι μπορεί να έχουν δίκιο για τα περί «αθωότητας». Τους προκαλούμε να κατονομάσουν τα μη «αθώα» συμφέροντα που κρύβονται πίσω από όσους ασκούν κριτική στους δύο υπεύθυνους για την οριστική διάλυση του συνεταιρισμού.

(3) + (4): Αυτή είναι μία νέα θεώρηση περί «κρισιμότητας» και «κοινωνικής συνοχής». Οι δύο «αθώοι» Τσιγώνιας και Γκόκας μας ζητούν να αποδεχτούμε την τελική καταστροφή του ΑΣΠ που προκάλεσαν οι ίδιοι! Και όχι μόνο αυτό, αλλά απαιτούν να μην μιλάνε, να μην γράφουν όσοι ασκούν έλεγχο και κριτική στις τελευταίες αποφάσεις τους για το ξεπούλημα της κοινωφελούς και συνεταιριστικής περιουσίας της «Ένωσης»! Και τελικά, αποζητούν – στο όνομα της κρίσης – να γίνουμε συνένοχοι στο «έγκλημα» που έχουν διαπράξει ήδη και στην τελευταία πράξη του δράματος που ετοιμάζουν!
Ας μας απαντήσουν:
– Γιατί διέλυσαν την παραγωγή και πώληση αγαθών του συνεταιρισμού τα τελευταία χρόνια;
– Γιατί δεν δημοσιοποιούν σε ποιους εμπόρους, σε ποιες εταιρείες ανά την Ελλάδα απευθύνθηκαν τα τελευταία χρόνια για να αναπτύξουν τις πωλήσεις προϊόντων;
– Γιατί οδήγησαν σε κατάρρευση τα έσοδα της «Ένωσης» με συνέπεια να μην πληρώνονται οι υπάλληλοι και οι συνεταιριστές παραγωγοί;
Ποιους από εμάς είχαν ρωτήσει, όταν αποφάσιζαν για όλα αυτά, ώστε να πρέπει τώρα να «συναινέσουμε»;
Εμείς ούτε μισθό παίρναμε ποτέ από την «Ένωση» ούτε πελάτες αποκτούσαμε διά της «Ένωσης».

(5): Εμείς δεχόμαστε ότι υπάρχουν όλοι αυτοί που περιγράφουν οι «δύο» συντάκτες.
Ρωτάμε:

  • Ποιες πρωτοβουλίες για αποφάσεις και ποιες πρωτοβουλίες για πράξεις του ΑΣΠ των τελευταίων χρόνων οφείλονται σε άλλους – εκτός από τους «δύο»;
  • Από την εποχή που είναι Πρόεδρος του Συνεταιρισμού ο Ν. Τσιγώνιας και Δ/ντης ο Αλ. Γκόκας, πόσο αυξήθηκε ο τζίρος της «Ένωσης»; Πόσοι νέοι πελάτες προστέθηκαν στην εταιρεία; Πόσο βελτιώθηκαν τα οικονομικά της εταιρείας από τις επιλογές τους, σε σχέση με εκείνα που είχαν παραλάβει;

(6): Ποιος είναι «πάτρωνας» των αγροτών; Αυτός που δεν έχει καμία οργανωτική, επαγγελματική, θεσμική σχέση μαζί τους ή αυτός από του οποίου τη «σφραγίδα» εξαρτώνται;
Σε ποιον τα τελευταία χρόνια πληρώνουν «μαύρο αντάλλαγμα», μισθό, αμοιβή, οι αγρότες; Μήπως σε κάποια εφημερίδα; Μήπως σε κανέναν δημοσιογράφο ή μήπως σε άλλους;
Και εν πάση περιπτώσει, να «ψαχτούμε» όλοι οι εμπλεκόμενοι ρε παιδί μου, αφού τίθενται ζητήματα διαφάνειας… Εμείς πάντως, δεχόμαστε να μας κάνει έλεγχο και ο ελεγκτής δημοσίου ο κ. Λ. Ρακιτζής και όποιος άλλος θέλει…

(7): Και τώρα ας μπούμε στα μη «κίτρινα» επιχειρήματα «αριστερών δημοκρατών»:
– Εμείς έχουμε στην εφημερίδα εκδότη 41 ετών που έχει αριθμό ασφαλιστικού μητρώου 21 ετών χωρίς ούτε μία φορά να του έχει κωλύσει ένσημα ούτε το ασφαλές δημόσιο, ούτε ασφαλής – κοινωφελής επιχείρηση. Πάντοτε στον ιδιωτικό τομέα εργαζόταν.
– Έχουμε εκδότη που διατηρεί εκδοτική επιχείρηση 17 χρόνια και η οποία ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε από το δημόσιο, από συνεταιρισμό, από κόμμα, από δήμο ή πολιτικούς εκ του δημοσίου για άλλη εργασία, εκτός από τυπογραφικές εργασίες και μόνο κατόπιν διαγωνισμού για οτιδήποτε κόστιζε πάνω από 1500 ευρώ σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με την λίστα του πρώην υπουργείου τύπου που αποκαλύφθηκε στον Αθηναϊκό τύπο πριν τέσσερα χρόνια, η εφημερίδα μας ήταν η προτελευταία ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ από Αθηναϊκές και όλες τις τοπικές της χώρας σε εισπράξεις από κρατικές διαφημίσεις, ύστερα από 13 χρόνια (τότε), αναγνωρισμένης κυκλοφορίας. Το σύνολο των χρημάτων που είχαμε εισπράξει μέχρι τότε, ήταν περίπου 2000 ευρώ
Από τις δημοτικές εκλογές του 2006 δημόσια και εγγράφως ο εκδότης της εφημερίδας μας έχει δηλώσει προς κάθε υπηρεσία Πάρου και Αντιπάρου ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί είναι ελεύθερος να παραλάβει οποιοδήποτε έγγραφο για εργασίες σε σχέση με δήμους δημόσιο, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη του για προσωπικά και άλλα δεδομένα, προκειμένου να κάνει έλεγχο η κριτική.
– Έχουμε εκδότη που εκδίδει εφημερίδα 17 συναπτά έτη σε Πάρο και Αντίπαρο, δηλαδή που ασκεί τα δημοσιογραφικά και επιχειρηματικά του καθήκοντα, και παράλληλα έχει αντιμετωπίσει πάνω από 25 ποινικές δίκες πολιτικού περιεχομένου, έχει αντιμετωπίσει ζημίες και κλοπές κατά τη διάρκεια αυτών των ετών σε ποσό άνω των 450.000 ευρώ (για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχουν αποδείξεις τραπεζών και αντίγραφα επιταγών).

Παρά τα παραπάνω και τις τωρινές συνθήκες κρίσης, δόξα το θεώ τα κουτσοκαταφέρνουμε, πότε από τους αγαπητούς Παριανούς και Αντιπαριώτες πελάτες μας, πότε αναλώνοντας οικογενειακή περιουσία κλπ.

Ποτέ όμως, από «μαύρα λεφτά» ή «τσάμπα λεφτά» ή δημόσια – χωρίς επίσημα ανατεθειμένη εργασία – λεφτά;
Ουδέποτε έχουμε πάρει χρήματα έναντι δημοσιογραφικής εργασίας. Όποιος ξέρει κάτι για το αντίθετο, τον προκαλούμε να βγει να το δηλώσει.
Και δεν πουλάμε πετρέλαιο, ούτε έχουμε καμιά σφραγίδα του δημοσίου στα χέρια μας να την ξεπουλάμε όπως «άλλοι».
Ιδέες διαθέτουμε και μάλιστα στο περίπτερο κάθε Σάββατο τις περισσότερες.
Όποιος γουστάρει τις παίρνει και τις διαβάζει και όποιος δεν γουστάρει, δεν τις αγοράζει.

Θα περιμένουμε το δικό σας βιογραφικό.
Ευχαρίστως, να σας παραχωρήσουμε τη θέση μας, να δούμε αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε… για παραπάνω από μία ημέρα.
Θέλετε την ησυχία σας;
Ο μόνος τρόπος είναι να αναλάβετε τη δουλειά μας, υπό τους παραπάνω όρους που την κάνουμε εμείς σε Πάρο και Αντίπαρο  17 χρόνια!

(8): Συμφωνούμε, ότι η ιστορία που φέρατε ως το σημερινό γκρεμό, είναι πολύ μεγάλη για να αδιαφορήσουμε και εμείς.
(9): Εκτός από το να ξεπουλήσετε, θα κάνετε προσεχώς κάτι που μας κρύβατε τα τελευταία χρόνια που διοικείτε; Μακάρι!

Καλό Πάσχα
Κ. Ν. ΔΡΑΓΑΤΗΣ

*= «αποφάσισε» και «ανακοίνωσης» ήθελαν να γράψουν, αλλά από την πολύ αλαζονεία, δεν έβλεπαν ούτε τι έγραφαν.
**= «μωρών μωρίας οφλισκάνουμε» που έλεγε και ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη».
koritsi_epese_braki