ΦΤΑΚΛΑΚΗ: Η διοίκηση του Δήμου χωρίς ξεχωριστό προϊόν, χωρίς ταυτότητα, χωρίς σχέδιο

Τουρισμός Πάρου
«Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα!» στο δημοτικό συμβούλιο

ftaklaki_foto_1_

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 13|04|13
Την Πάρο επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο 6 – 7|4 η αντιπεριφερειάρχης τουρισµού Ν. Αιγαίου Ελ. Φτακλάκη στο πλαίσιο προγραµµατισµένης συνάντησης µε την ηγεσία του Δήµου Πάρου και εκπροσώπους των…

…τουριστικών φορέων του νησιού.

 

Στην Εκατονταπυλιανή

με πρόταση

 

Το πρόγραµµα της Ελ. Φτακλάκη περιελάµβανε το πρωί του Σαββάτου επίσκεψη στο ναό της Εκατονταπυλιανής, όπου συναντήθηκε µε µέλη της Διοικούσας επιτροπής και συζήτησαν τους τρόπους ανάδειξης και προβολής αυτού του σηµαντικού µνηµείου. Η αντιπεριφερειάρχης πρότεινε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε η µονή της  Εκατονταπυλιανής να γίνει ένας ναός σύµβολο για την ιστορία του τόπου λαµβάνοντας µία θέση στη λίστα µε τα µνηµεία της  Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO. Δεσµεύτηκε λοιπόν, να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειµένου να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν ούτως ώστε, να ενταχθεί στη λίστα αυτή.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δήµαρχο Πάρου, µε την παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής Τουρισµού κα Μαρία Χανιώτη, όπου είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η Πάρος στον τοµέα του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, καθώς τα τελευταία χρόνια το νησί αρχίζει να παρουσιάζει µια κάµψη, γεγονός που δηµιουργεί σηµαντικά προβλήµατα στην τοπική οικονοµία. Αυτά τουλάχιστον είπε σε δηλώσεις της η Ελ. Φτακλάκη, µετά τη συνάντηση.

Ακολούθησε σύσκεψη  και µε τη συµµετοχή του Δηµάρχου της Αντιπάρου Ι. Λεβεντάκη, τον πρόεδρο του δηµοτικού συµβουλίου Αντιπάρου κ. Κ. Φαρούπο, την κ. Λ.  Βιάζη από την κοινωφελή επιχείρηση, εκπρόσωπους του Δήµου Αντιπάρου, τον εντεταλµένο περιφερειακό σύµβουλο της ενότητας Πάρου – Αντιπάρου Π. Τζανακόπουλο, της  µειοψηφίας Κ. Μπιζά και φορείς του τουριστικού κλάδου. Η κα Φτακλάκη αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόµενους για τη συµµετοχή τους, ανέπτυξε τη Στρατηγική της περιφέρειας και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2013-2014 καθώς, και το πλαίσιο συνεργασίας µε το Δήµο της Πάρου.

 

Τους «κάρφωσε»

Δεν έβγαλαν άχνα!

 

Ανέφερε πως είναι «πολύ σηµαντικό η Πάρος να αποφασίσει τους άξονες στους οποίους θα χτίσει το δικό της brand (σ.σ: προϊόν µε ειδικά, αποκλειστικά χαρακτηριστικά)» ούτως ώστε, να µπορεί να αξιοποιήσει µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκριτικά της πλεονεκτήµατα.

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε την «ανάγκη απόκτησης τουριστικής ταυτότητας στο νησί και ολοκληρωµένου σχεδίου δράσης» για να υπάρξει καλύτερος ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ και συνεργασία.

Διερωτάται κανείς τι µπορεί να περιµένουν οι Παριανοί από µία δηµοτική αρχή που διοικεί 10 χρόνια το τουριστικό νησί µας και δεν έχει φροντίσει ο τόπος να αποκτήσει: α) διακριτό προϊόν, β) τουριστική ταυτότητα, γ) ολοκληρωµένο σχέδιο δράσης για να προωθήσει την οικονοµία του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τα λέει η εφηµερίδα µας αυτά. Αντιγράψαµε από το επίσηµο κείµενο του δελτίου τύπου που έδωσε στη δηµοσιότητα µετά τις συναντήσεις η αντιπεριφερειάρχης. Πρόκειται για τις φράσεις που σηµειώνονται µέσα στα εισαγωγικά στην προηγούµενη παράγραφο!!!

Στη συνέχεια, ολοκληρώνοντας το λόγο της η Ελ. Φτακλάκη, τους «γλύκανε», αφού η αντιπεριφερειάρχης συγχάρηκε τον Δήµαρχο και την Πρόεδρο της Επιτροπής  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κα Μαρία Χανιώτη για τη µεγάλη δραστηριότητα που επιδεικνύει ο Δήµος και παρότρυνε τους φορείς να συνδράµουν στο έργο του Δήµου καθώς αυτοί είναι και οι τελικοί ωφελούµενοι.

 

Ο διάλογος

με τους φορείς

 

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόµενοι πήραν το λόγο για να εκφράσουν την αγωνία για την ανάκαµψη του τουριστικού προϊόντος, τα προβλήµατα µε τις συγκοινωνίες αλλά και τις υποδοµές (λιµάνι, µαρίνα, αποχετευτικό) καθώς θεωρούν πως οι παράγοντες αυτοί συνετέλεσαν στη µειωµένη προσέλευση κρουαζιερόπλοιων και κατ’ επέκταση ξένων επισκεπτών. Μάλιστα, τόνισαν πως το κλείσιµο των γραφείων της TUI στις Κυκλάδες ήταν µεγάλο πλήγµα για το νησί καθώς, εφόσον ο ελληνικός τουρισµός έχει υποστεί µείωση τα τελευταία 2 χρόνια λόγω  της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται, η ανάγκη προσέλευσης ξένων επισκεπτών γίνεται ολοένα και µεγαλύτερη.

Διαπιστώθηκε επιπλέον, η ανάγκη ύπαρξης ενός συντονιστικού οργάνου για την προβολή της Πάρου και της Αντιπάρου µε την αντιπεριφερειάρχη να προτείνει την υιοθέτηση ενός µοντέλου τύπου PROTOUR ή Ενιαίου Φορέα Κω-Νισύρου, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τους φορείς που συµµετείχαν ζητώντας παράλληλα, τη συνδροµή της περιφέρειας για τη µεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας.

Οι φορείς ζήτησαν από την αντιπεριφερειάρχη να αναλάβει η περιφέρεια όχι µόνο το συντονισµό των δράσεων τουριστικής  προβολής αλλά και τη διεκδίκηση νευραλγικών θεµάτων όπως είναι το ακτοπλοϊκό, η µείωση του ΦΠΑ, η απλούστευση των διαδικασιών για visa, η ανάγκη δηµιουργίας βασικών τουριστικών σχολών τύπου ΕΠΑΣ και σε αλλά νησιά καθώς και η ίδρυση σχολής Φιλοξενίας στην Πάρο.

Τέλος, στο πλαίσιο της διοργάνωση της ηµερίδας µε τίτλο «Διαδροµές στη Μάρπησσα: Το φεστιβάλ ως εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο µας» η αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το σηµαντικό έργο που επιτελεί ο Σύλλογος «Διαδροµές στη Μάρπησσα».

Η αντιπεριφερειάρχης ενώ είχε προγραµµατίσει την επόµενη µέρα να µεταβεί στο νησί της Αντιπάρου λόγω απαγορευτικού δεν τα κατάφερε δεσµεύτηκε όµως ότι πολύ σύντοµα θα τους επισκεφθεί.

 

Τα «παρατράγουδα»

 

1. Μετά τη συνάντηση η Δηµοτική Αρχή δηµοσιοποίησε δελτίο τύπου για να πανηγυρίσει – κατά την προσφιλή της τακτική – το µηδενικό αποτέλεσµα, πόσο µάλλον, που η αντιπεριφερειάρχης ευγενικότατα είχε διαλύσει µε τις παρατηρήσεις της την «τουριστική πολιτική» του Δήµου Πάρου, χωρίς ο δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης να φέρει καµία αντίρρηση. Ίσα – ίσα σε σχετικό δελτίο τύπου της παράταξης του δηµάρχου αναφέρεται:

1) «Ο Δήµαρχος Πάρου κ. Χρ. Βλαχογιάννης επιθυµεί να ευχαριστήσει, την κ. Φτακλάκη για την άµεση ανταπόκριση στην πρόσκληση για  επίσκεψη στο νησί της Πάρου και για την αποδοχή των αιτηµάτων µας…».

Στο σχετικό δελτίο τύπου δεν αναφέρονται τα αιτήµατα του Δήµου που υποτίθεται ότι αποδέχτηκε η αντιπεριφερειάρχης.

2. Όµως στο δελτίο τύπου που δηµοσιοποίησε ο Δήµος Πάρου, παρέλειψε να αναφέρει τους περιφερειακούς συµβούλους Πάρου – Αντιπάρου και των δύο παρατάξεων του Περιφερειακού Συµβουλίου οι οποίοι παρευρέθηκαν, δηλαδή τους κ.κ. Π. Τζανακόπουλο και Κ. Μπιζά. Έτσι, οι δύο, παρότι δεν το συνηθίζουν, εξέδωσαν κοινό δελτίο τύπου (αν και από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους) για την παρουσία τους, προκειµένου συµβολικά προφανώς, να δείξουν τη δυσφορία τους.

 

Στο δημοτικό συμβούλιο

 

Στις 9|03|13 πραγµατοποιήθηκε συνεδρίαση δηµοτικού συµβουλίου µε διάφορα διαδικαστικά θέµατα. Όµως έγινε συζήτηση – ύστερα από αίτηµα που είχε υποβάλει η παράταξη της αντιπολίτευσης «Πάρος ΑΞΙΑ» – για την ερχόµενη τουριστική σεζόν. Πρόκειται για συνεδρίαση που γίνεται κάθε χρόνο ενόψει περιόδου, προκειµένου να ληφθούν µέτρα, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του νησιού.

Βεβαίως, αυτές οι συνεδριάσεις δεν έχουν νόηµα να γίνονται την τελευταία στιγµή, αφού λίγα πράγµατα µπορούν να αλλάξουν, ενώ συχνά, το δηµοτικό συµβούλιο αναλώνεται σε δηµοσιογραφικού τύπου περιγραφές των προβληµάτων. Ακόµα και όταν κατατίθενται προτάσεις, αυτές σπάνια γίνονται αποφάσεις που υλοποιούνται µε πράξεις από τη διοίκηση του Δήµου.

 

Η «Πάρος ΑΞΙΑ»

 

Η επικεφαλής του συνδυασµού «Πάρος ΑΞΙΑ» ανέπτυξε τις προτάσεις της χωρίς να διαφωνήσει η δηµοτική αρχή στα αυτονόητα που δεν κάνει (πλην καθαρισµού παραλιών που ξεκίνησαν και κλαδεµάτων) ως ακολούθως:

«Θα πρέπει άµεσα και εννοούµε από αυτή τη βδοµάδα, να ξεκινήσει διαφηµιστική καµπάνια σε κάποιους ραδιοφωνικούς σταθµούς λόγω του Πάσχα .

2) Να προκληθεί άµεσα από τον Δήµαρχο και την Τουριστική Επιτροπή συνάντηση µε τους επαγγελµατίες και τους φορείς τους όπου µέσα από µια άτυπη συµφωνία να διατηρηθεί η τιµή του τουριστικού προϊόντος σε  λογικά και ανταγωνίσιµα επίπεδα, σε συνδυασµό µε το πάγωµα των δηµοτικών τελών ί της τελευταίας διετίας.

3) Να αποκτήσει ο Δήµος ισχυρή Τουριστική Γραµµατεία µε µόνιµο υπάλληλο από το προσωπικό του Δήµου.

4) Ο Δήµος να  αξιοποίησει άµεσα προγράµµατα επιµόρφωσης ΕΣΠΑ, ώστε  τους χειµερινούς µήνες να πραγµατοποιείται η διεξαγωγή πρότυπων σεµιναρίων  επιµόρφωσης των στελεχών εκείνων που ασχολούνται µε τον τουριστικό τοµέα στο νησί µας.

5) Να επιταχυνθούν  άµεσα οι διαδικασίες ώστε µε την βοήθεια της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου (πρόταση της αντιπεριφερειάρχη) να καταστεί η Εκατονταπυλιανή µνηµείο παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς.

6) Παράλληλα µε την ανάδειξη του Παριανού µαρµάρου ως µοναδικού σε παγκόσµιο επίπεδο για την διαύγεια, την καθαρότητα και την λευκότητα του, θα πρέπει να αναδειχθούν επίσης µέσα από άµεσες και αποτελεσµατικές ενέργειες  οι σηµαντικότερες εναλλακτικές δραστηριότητες που παρέχει το νησί αυτό σε κάθε επισκέπτη.

Μονοπάτια (περιπατητικός τουρισµός) , καθιέρωση και πάλι του  wind-surfing  αλλά και του  kite-surfing ως παγκόσµιου αθλητικού γεγονότος (τουριστικός τουρισµός) ανάδειξη της Εκατονταπυλιανής ( όπως προείπαµε) και άλλων εκκλησιών και µοναστηριών (θρησκευτικός τουρισµός).

7) Επιτακτική ανάγκη η  ΑΜΕΣΗ  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της ιστοσελίδας του Δήµου. Πέρασε ένας χειµώνας και παρά τις επανειληµµένες υποσχέσεις, εν τούτοις η ιστοσελίδα του Δήµου παραµένει η ίδια όπως και πριν τρία χρόνια που ανέλαβε η διοίκηση το Δήµο.

8) Θα πρέπει να οργανωθεί η υπηρεσία καθαριότητας στο βαθµό εκείνο ώστε όλες οι παραλίες του νησιού να έχουν καθαριστεί πριν το Πάσχα.

9) Θα πρέπει και στην Παροικία αλλά και στην Νάουσα να λειτουργήσει ξανά ο Δήµος από µόνος του ή σε συνεργασία µε τους τουριστικούς φορείς τα ΚΕΝΤΡΑ  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ. Ήδη στην Νάουσα εδώ και 2 χρόνια αυτό παραµένει ανενεργό.

10) Καθαρισµός όλων των αρχαιολογικών χώρων σε συνεργασία µε την Αρχαιολογική Υπηρεσία ώστε να είναι επισκέψιµα.

11) Κυκλοφοριακές ρυθµίσεις πεζοδροµήσεις  και εφαρµογή των κανονιστικών αποφάσεων του Δήµου για τον έλεγχο της στάθµευσης των οχηµάτων  ώστε να υπάρχει άµεση  πρόσβαση των επισκεπτών εντός  των  παραδοσιακών οικισµών του νησιού µας.

12) Επιµήκυνση της Τουριστικής Περιόδου µε αξιοποίηση των εναλλακτικών µορφών Τουρισµού που είναι πρόσφορες για το νησί µας.(θρησκευτικός, Περιπατητικός, Οικολογικός πολιτιστικός-Αρχαιολογικός)

Πολλά από αυτά που σήµερα αναφέρουµε τα είχαµε προτείνει ξανά και στην πρώτη συζήτηση που κάναµε για τον τουρισµό στο Δηµοτικό Συµβούλιο πριν 2 χρόνια».

diafimisi_entipa_mikro_teliko