Εκτροφή Σαλιγκαριών στην Πάρο!!!

Ο λόγος για τη Φάρμα Μουζακίτη «Καραβόλοι»,  δημιούργημα  του Στέλιου Μουζακίτη

saligaria_foto_4

Συνέντευξη από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 13|04|13
ΜπορεΙ
οι καιροί που διανύουµε να είναι δύσκολοι, η οικονοµική κρίση να εξακολουθεί να επηρεάζει την καθηµερινότητα όλων µας, ωστόσο κάποιες επιχειρηµατικές δράσεις έρχονται να αποδείξουν ότι η κρίση αποτελεί πολλές φορές ευκαιρία: Ο λόγος για τη Φάρµα Μουζακίτη «Καραβόλοι»,  δηµιούργηµα  του κου Στέλιου Μουζακίτη,  η οποία ιδρύθηκε το 2012 και έχει ήδη κερδίσει το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντας γευστικές απολαύσεις, όπως ένα παραδοσιακό ελληνικό νηστίσιµο πιάτο Καραβόλων.

Η Φάρµα Μουζακίτη, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Υστέρνι  του νησιού µας, δίνει µία αισιόδοξη νότα στην αγροτική ανάπτυξη του νησιού, όχι µόνο εξαιτίας των πρωτοποριακών µεθόδων που ακολουθούνται στην εκτροφή των Καραβόλων αλλά και…

…για το µεράκι και τον επαγγελµατισµό που συναντά κανείς στην νέα αυτή επιχειρηµατική αποστολή.

 


Ιστορία


Η Φάρµα Μουζακίτη ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην εκτροφή Καραβόλων, στο νησί της Πάρου, µε σκοπό την διάθεση στην αγορά προϊόντων άριστης ποιότητας. Στην Φάρµα εκτρέφονται οι Καραβόλοι ή αλλιώς Κρητικοί Κοχλιοί (Helix Aspersa Muller, Helix Aspersa Maxima). Η ονοµασία «Καράβολος/οι» στα νησιά του Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα καθιερώθηκε µέσα από τους αιώνες και την επίδραση των ερχόµενων πολιτισµών στα νησιά µας. Προέρχεται από την ενετική λέξη «caraguol» που σηµαίνει σαλιγκάρι.

Ας δούµε όµως τι έχει να πει ο ίδιος ο Σ. Μουζακίτης για τη δουλειά του:

 


Η συνέντευξη

saligaria_foto_2– Δεν αποτελεί επιχειρηµατικό ρίσκο η δραστηριοποίηση µίας εταιρείας εκτροφής σαλιγκαριών εν µέσω της οικονοµικής κρίσης;

Σ. Μουζακίτης: «Σαφέστατα πρόκειται για ρίσκο, και πρόκληση. Αλλά σκεφτείτε το εξής: το νησί µας αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσµο- οι τουρίστες επιθυµούν να δοκιµάσουν παραδοσιακά ελληνικά εδέσµατα, όπως ένα Παριανό πιάτο Καραβόλων. Τι πιο ωραίο από το να βρουν σε προσιτές τιµές στο ξενοδοχείο τους ή στην ταβέρνα που θα επισκεφθούν ένα παραδοσιακό πιάτο που θεωρείται παγκοσµίως ως «delicatessen»;».

– Όµως γιατί ο καταναλωτής να προτιµήσει τους συγκεκριµένους Καραβόλους, την ίδια ώρα που στα καταστήµατα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς παρόµοιων προϊόντων;

Σ. Μουζακίτης: «Η διαδικασία της εκτροφής Καραβόλων στην Φάρµα Μουζακίτη επηρεάζεται από µια σειρά παράγοντες, ο συνδυασµός των οποίων τους καθιστά ξεχωριστούς σε ποιότητα και γεύση. Το έδαφος είναι πλούσιο, µεταξύ πολλών άλλων ανόργανων συστατικών, σε ασβέστιο, κάτι που βοηθά τους Καραβόλους να σχηµατίσουν γρήγορα γερό κέλυφος. Παράλληλα τα αυτοφυή φυτά που ευδοκιµούν σε παρόµοια εδάφη, όπως τα άγρια ραδίκια, αποτελούν υγιεινή και γευστική τροφή για τους Καραβόλους γεγονός το οποίο φαίνεται στην γεύση τους. Επιπλέον, οι κλιµατολογικές συνθήκες στις Κυκλάδες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη των σαλιγκαριών σχεδόν όλη τη διάρκεια του έτους, από τις αρχές του Φθινοπώρου έως το τέλος της Άνοιξης, χωρίς διακοπή. Αυτό επιτρέπει την υιοθέτηση από τους εκτροφείς, µίας «αργής» διαδικασίας ανάπτυξής τους, πετυχαίνοντας έτσι την κατανάλωση από τα σαλιγκάρια αυτοφυών φυτών που ευδοκιµούν µέσα στα πάρκα που ενδηµούν».

– Τι χρειάζεται µία µονάδα σαν την δική σας για να λειτουργήσει;

Σ. Μουζχακίτης: «Το εκτροφείο της Φάρµας Μουζακίτη είναι κλειστού τύπου, δηλαδή περιβάλλεται από αντιανεµικό – αντιηλιακό δίχτυ προστατεύοντας τους Καραβόλους µέσα στα πάρκα τους, κάτι το οποίο δεν θα ήταν εφικτό σε ανοικτό περιβάλλον σε συνθήκες όπως η ξηρασία, ο άνεµος, ο ήλιος. Τα παραπάνω αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτηµα της Φάρµας».

– Για ποιο λόγο οι Παριανοί ή οι Αντιπαριώτες θα έπρεπε να σκεφτούν να εντάξουν στην διατροφή τους τακτικά τα σαλιγκάρια;

Σ. Μουζακίτης: «Τα σαλιγκάρια αποτελούν µια θρεπτική και συνάµα υγιή τροφή. Το κρέας τους, εκτός του ότι είναι εύγευστο, αποτελείται από πολύτιµα θρεπτικά συστατικά (όπως το γνωστό Ω3), ενώ παράλληλα παρουσιάζει χαµηλά λιπαρά οξέα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι για τις ευεργετικές ιδιότητες των σαλιγκαριών πρώτοι µίλησαν οι αρχαίοι Έλληνες όπως ο Ιπποκράτης, ο Πλίνιος και ο Γαληνός»

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε παραγγελίες (ιδιώτες, εστιατόρια, ξενοδοχεία) µπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες http://www.caravoloi.gr/  και http://www.facebook.com/caravoloi.snails ή να επικοινωνήσετε µε τον κο Στέλιο Μουζακίτη στο e –mail: caravoloi@gmail.com και τηλ. 6932 403428.

 

Επιμύθιο για τον Στέλιο

Ο Στέλιος Μουζακίτης είναι ένας νέος άνθρωπος που µεγάλωσε και ανδρώθηκε στην Πάρο. Είναι µορφωµένος και ΚΥΡΙΩΣ καλλιεργηµένος. Από τους γονείς, αλλά και από την διαδροµή της ζωής του που δεν ήταν εύκολη µέχρι σήµερα. Είναι ένας σωστός άνθρωπος που προσπαθεί να γράψει την δική του, µοναδική ιστορία ορµώµενος από το νησί µας.

Αφού άκουσα την ιστορία του, έκανα ρεπορτάζ και γνωρίζω γι΄αυτά που αναφέρω. Είναι µόλος της «µυστικής δύναµης» που αναπτύσσεται ραγδαία στην Πάρο. Οι «στρατιώτες» αυτής της δύναµης τώρα αρχίζουν και γνωρίζονται µεταξύ τους. Κάνουν παρέες. Μιλάνε και οργανώνονται. Ετοιµάζονται για την επίθεση … ζωής.

Αποτελούν την ελπίδα αυτού του νησιού να αλλάξει δρόµο. Να αποτινάξει την παρακµή και την µιζέρια που για πολλά χρόνια βασιλεύει στον τόπο µας, µε ελάχιστες περιόδους αναλαµπής, οι πρωταγωνιστές των οποίων τις περισσότερες φορές ξεπούλησαν τις ικανότητες τους στο σύστηµα.

Πρόκειται για τη µικρογραφία της ιστορίας της Ελλάδας, ένα παράδειγµα της οποίας είναι και η Πάρος µας.

Όσοι επαγγελµατίες διαβάζουν αυτό το κοµµάτι του κειµένου παρουσίασης της δουλειάς που κάνει ο Στέλιος, τους παρακαλώ πολύ να σκεφτούν να τον πάρουν τηλέφωνο και να συνεργαστούν µαζί του, αν διαθέτουν κατάστηµα που µπορεί να πουλήσει τα σαλιγκάρια του.

Όσοι πάλι διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη και το σχόλιο µου και ανήκουν στην οµάδα εκείνων που τα τελευταία χρόνια από θέσεις εξουσίας, εδώ στην Πάρο, τυραννούν αντί να βοηθούν φιλοπρόοδους ανθρώπους, σαν τον Στέλιο, τους συστήνω να ετοιµάζονται. Η ώρα τους τελειώνει…

Τους ζητώ να ανοίξουν τον δρόµο. Να παραµερίσουν. Αρκετά µας βασάνισαν, αρκετά «κατανάλωσαν», αρκετά κατάστρεψαν. Ας «αναχωρήσουν» µόνοι τους, ως ένδειξη µεταµέλειας.

Αν αγωνιστούν για να παραµείνουν «γατζωµένοι» στον κύκλο της διαφθοράς τους, θα πληρώσουν ακριβά και αναδροµικά.

 

Κ. Ν. ΔΡΑΓΑΤΗΣ