Μπαίνει ξανά μπρος και το αεροπλάνο υγείας της Πάρου

Το «Συντονιστικό» πιέζει

aerplano_asthenoforo_2

 

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 06|04|13

Το αεροπλάνο της Πάρου στη συνείδηση των Παριανών αποτελεί σκέλος των δυνατοτήτων που υπάρχουν για όλους τους πολίτες του νησιού όσο αφορά τη δηµόσια υγεία. Και τούτο γιατί οι πόροι που χρειάστηκαν για να αποκτηθεί δεν προέρχονται από κάποιο γαλαντόµο ιδιώτη αλλά από φορείς που υπάρχουν για να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο.

Το αεροπλάνο υγείας της Πάρου µε κύρια ανευθυνότητα του δηµάρχου Χρήστου Βλαχογιάννη έχει καθηλωθεί για µεγάλο διάστηµα, όπως έχει συµβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

 

Η παρέμβαση

Το «Συντονιστικό» φορέων, στο πλαίσιο…

…της απόφασής του να προσπαθεί για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας του δηµόσιου τοµέα στα νησιά Πάρος – Αντιπάρος και στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του τελευταίου διαστήµατος, έθεσε και το θέµα της µη λειτουργίας του αεροπλάνου.

Καταρχήν το έθεσε στην ατζέντα των αιτηµάτων του προς το υπουργείο υγείας κατά τις επαφές που έγιναν στις αρχές Φεβρουαρίου µε την ευκαιρία των διαδηλώσεων Παριανών στην Αθήνα. Όµως τώρα, έθεσε το θέµα και στους εµπλεκόµενους φορείς στην Πάρο. Δηλαδή, τη Δηµοτική Αρχή του Χρ. Βλαχογιάννη και τη διοίκηση του Βελέντζειου Ιδρύµατος στο οποίο ανήκει το αεροπλάνο, αφού µε τα δικά του χρήµατα αγοράστηκε.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του «Συντονιστικού» ο Κ. Αργουζής κατέθεσε την πρόταση προς τους άλλους εκπροσώπους των συλλόγων και φορέων της Πάρου να γίνει µία συνάντηση µε την πρόεδρο του Βελεντζείου Ιδρύµατος για να συντονιστούν οι προσπάθειες ώστε να ξαναλειτουργήσει το αεροπλάνο. Τελικά, αυτή η συνεδρίαση έγινε στις 28 Μαρτίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δηµοτικού συµβουλίου στο Δηµαρχείο Πάρου.

 


Η ενημέρωση

Στις 31|3 το «Συντονιστικό» φορέων για την υγεία δηµοσιοποίησε ανακοίνωση για να ενηµερώσει τους πολίτες Πάρου – Αντιπάρου τι συζητήθηκε. Ακολουθεί το σχετικό κείµενο:

«Την Πέµπτη, 28 Μαρτίου 2013, έπειτα από αίτηµα του Συντονιστικού των Φορέων για την Υγεία, πραγµατοποιήθηκε σύσκεψη στο Δηµαρχείο Πάρου µε την πρόεδρο του Βελεντζείου Ιδρύµατος κ. Νάνσυ Κεσκινίδου και µέλη του Συντονιστικού.

Κατά τη σύσκεψη, που είχε ενηµερωτικό χαρακτήρα, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

1. Το Βελέντζειο Ίδρυµα στον προϋπολογισµό του προβλέπει χρηµατικό ποσόν για την οικονοµική ενίσχυση του Κέντρου Υγείας. Όµως από το Κέντρο Υγείας δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτηµα, ούτε για την αγορά ιατρικών οργάνων, ούτε για την αγορά αναλώσιµων. Προφανώς, η βασική αιτία  για την παράλειψη, έχει σχέση µε την έλλειψη Διοικούσας Επιτροπής.

2. Το υγειονοµικό αεροσκάφος, που αποτελεί ιδιοκτησία του Ιδρύµατος, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της Πάρου και της Αντιπάρου το διάστηµα αυτό, κυρίως για οικονοµικούς λόγους. Η οικονοµική συµµετοχή του Δήµου, για την ενεργοποίησή του, που προβλέπεται από τον προϋπολογισµό του 2013 µε το ποσόν των 60.000 ευρώ, πρόκειται να ξεκινήσει από τον προσεχή Ιούνιο. Όµως το Ίδρυµα εκτιµάται, ότι θα δώσει εντολή  για την έναρξη των πτήσεων κατά ένα µήνα νωρίτερα, δηλαδή από την 1η  Μαΐου.

3. Βασική προϋπόθεση για την έναρξη των πτήσεων αποτελεί η παρουσία συνοδού γιατρού. Για το λόγο αυτό προγραµµατίζεται συνάντηση µε τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας, προκειµένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τους για εθελοντική συµµετοχή τους στις πτήσεις.

4. Το Ίδρυµα προτίθεται να επιδιώξει τη σύναψη προγραµµατικής σύµβασης µε το Νοµαρχιακό Νοσοκοµείο Σύρου, για την πρόσληψη εξειδικευµένου γιατρού, που θα συνοδεύει τα επείγοντα περιστατικά,ώστε να λυθεί το πρόβληµα του συνοδού γιατρού σε µόνιµη βάση.

5. Το Ίδρυµα πρόκειται να υποβάλει υπόµνηµα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, µε αίτηµα την κάλυψη της δαπάνης των αεροδιακοµιδών µε το υγειονοµικό αεροσκάφος της Πάρου.

Στην πραγµατοποιηθείσα σύσκεψη πρυτάνευσε πνεύµα συνεργασίας µε αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση των τοπικών µας κοινωνιών στο κρίσιµο ζήτηµα της βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών στον τοµέα της πρωτοβάθµιας δηµόσιας περίθαλψης από το Κέντρο Υγείας Πάρου – Αντιπάρου.

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 


Το παρασκήνιο


Διερωτάται κανείς γιατί αυτή η συνάντηση δεν έγινε δηµόσια, για να έχουν την σπάνια ευκαιρία να ακούσουν όσοι περισσότεροι Παριανοί το επιθυµούν τις απόψεις της προέδρου του Βελέντζειου, δικηγόρου Ν. Κεσκινίδη, αλλά και τις πληροφορίες που θα είχε να καταθέσει γι’ αυτά που αντιµετωπίζει τα τελευταία χρόνια προκειµένου να διαχειρίζεται το Ίδρυµα, αλλά και να υποστηρίζει δι’ αυτού τις πτήσεις του αεροπλάνου.

Παρά του ότι δεν έγινε δηµόσια η συνάντηση, ωστόσο µετά από αυτή, ο δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης έσπευσε να διαρρεύσει κείµενο µε µία περιγραφή η οποία δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια.

Αυτό εξηγεί γιατί – έστω και καθυστερηµένα – εκδόθηκε ανακοίνωση του «Συντονιστικού» η οποία δεν έχει διαψευστεί από κανέναν.

 


Τα συμπεράσματα


Ξαφνικά, εκεί που δεν είχαµε καµία ενηµέρωση για το πότε θα ξαναπετάξει το αεροπλάνο (ούτε καν από την πλευρά του Χρήστου Βλαχογιάννη που δηµοσιοποιεί σχεδόν κάθε ηµέρα διάφορες ανούσιες ανακοινώσεις και αποδεδειγµένα ψέµατα) µετά από τη συνάντηση των εκπροσώπων του «Συντονιστικού» µε το Βελέντζειο Ίδρυµα δόθηκε στη δηµοσιότητα η πληροφορία ότι κατά το Μάιο µήνα θα ξαναπετάξει το αεροπλάνο.

Εύλογα κατανοεί κανείς ότι η «περιέργεια» του «Συντονιστικού» έθεσε σε λειτουργία τα αντανακλαστικά των υπεύθυνων.

Βεβαίως, το πρόβληµα για τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του αεροπλάνου δεν έχει επιλυθεί ακόµα. Ας ελπίσουµε ότι το «Συντονιστικό» δια των πιέσεων που ασκεί εντός και εκτός Πάρου, θα τα καταφέρει.

diafimisi_entipa_mikro_teliko