Μίλησε το «Βελέντζειο» για αεροπλάνο υγείας και Κέντρο Υγείας

Ο εχθρός είμαστε εμείς

 

kentro_ygeias3


Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 13|04|13

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ µας (Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου) πολλές φορές έχει αναγκαστεί να εκµαιεύει πληροφορίες µε κίνδυνο να κάνει λάθος σχετικά µε το ρόλο της διοίκησης του Βελέντζειου Ιδρύµατος σε ζωτικής σηµασίας θέµατα που αναµιγνύεται εκ του προορισµού του, όπως υπαγορεύουν οι κανονισµοί λειτουργίας του. Η πρακτική αυτή που ακολουθούσαµε εκπορευόταν από την απόφαση του ίδιου του Ιδρύµατος να µην εκδίδει δηµόσιες ανακοινώσεις για τα τεκταινόµενα, µε επίκεντρο τα προβλήµατα στη λειτουργία του αεροπλάνου υγείας. Οι άνθρωποι του προφανώς πίστευαν ότι αυτό που ονοµάζεται στην επικοινωνία «χαµηλό προφίλ» ήταν ο καλύτερος τρόπος για να πολιτεύεται κανείς ασκώντας τα καθήκοντα του διαχειριστή ενός κοινωφελούς ιδρύµατος.

Εµείς είχαµε διαφορετική άποψη, διότι…

…αυτή η πρακτική επέτρεψε και επιτρέπει σε κάποιους να λένε τα πράγµατα µονοµερώς για τα θέµατα που αφορούν τον κρίσιµο τοµέα της δηµόσιας υγείας του νησιού µας. Φαίνεται ότι ήρθε το «πλήρωµα του χρόνου» να µετατοπιστεί η άποψη των ανθρώπων του Βελέντζειου Ιδρύµατος και έτσι, να έχουµε ένα πολύ διαφωτιστικό ενηµερωτικό δελτίο τύπου που αποκαλύπτει πολύ σηµαντικά πράγµατα.

 


Τι έχει συμβεί


Για όσους δεν γνωρίζουν, µε πρωτοβουλία του Συντονιστικού Φορέων Πάρου που διεκδικεί εδώ και καιρό καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του δηµόσιου τοµέα υπηρεσιών υγείας στα νησιά µας, οργανώθηκαν τις προηγούµενες ηµέρες δύο συζητήσεις µε κεντρικό θέµα την επαναλειτουργία του αεροπλάνου υγείας που διαχειρίζεται το Βελέντζειο Ίδρυµα. Περί αυτών των συναντήσεων ενηµερώνει από την πλευρά του το Ίδρυµα. Τα όσα αναφέρει είναι αποκαλυπτικά, ενώ στοιχειοθετούν καταγγελίες για βασικά στελέχη του τοµέα υγείας των νησιών µας. Διερωτάται κανείς, πόσα µπορεί να περιµένει κανείς από τους µνηµονιακούς κυβερνήτες της χώρας, αν οι απλοί Παρινανοί πολίτες και επιστήµονες που ζουν στο νησί µας, διακατέχονται από πνεύµα ιδιοτέλειας και συντεχνιακής νοοτροπίας, προκειµένου να λάβουν αποφάσεις για τον τρόπο που θα ασκήσουν τα καθήκοντα τους;

Ακολουθεί το σχετικό κείµενο:

 


Τι λέει το Βελέντζειο


«Σε πρόσφατη συνάντηση του Βελεντζείου Ιδρύµατος µε µέλη του Συντονιστικού των Φορέων Πάρου – Αντιπάρου για την Υγεία, ενηµερώθηκαν τα παρευρισκόµενα µέλη για τον τρόπο χρηµατοδότησης του Κέντρου Υγείας Πάρου και την λειτουργία του υγειονοµικού αεροσκάφους του Βελεντζείου Ιδρύµατος. Στα πλαίσια αυτά, υπήρξε συνάντηση στο Κέντρο Υγείας Πάρου, προκειµένου να ρυθµισθούν τα εν λόγω ζητήµατα. Στην συνάντηση αυτή..

…από την πλευρά του Βελεντζείου Ιδρύµατος, παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύµατος και Δήµαρχος Πάρου κ.Χρήστος Βλαχογιάννης και ο εξουσιοδοτηµένος από το Ίδρυµα για το θέµα του υγειονοµικού αεροσκάφους και Δηµοτικός Σύµβουλος κ.Ευριπίδης Ακάλεστος. Από την πλευρά του Συντονιστικού παρευρέθηκε ο κ.Κων/νος Αργουζής. Από την πλευρά του Κέντρου Υγείας Πάρου, παρόντες ήταν η Επιστηµονική Δ/ντρια, οδοντίατρος κα.Κοκκελίδου, οι γιατροί που κλήθηκαν από την ίδια, συγκεκριµένα είχαν κληθεί 4 από τους αγροτικούς ιατρούς, οι επικουρικοί γιατροί καρδιολόγος κ.Χατζηγεωργίου και παθολόγος κ.Γρυλλάκης, όπως επίσης και ο διοικητικός υπάλληλος κ.Καρπάθιος. Δεν είχαν κληθεί, όλως περιέργως, από την Επιστηµονική Δ/ντρια να παρευρεθούν στη συνάντηση αυτή οι µόνιµοι ιατροί του Κέντρου Υγείας Πάρου, οι οποίοι θα µπορούσαν να συνδράµουν ουσιαστικά και καταλυτικά στην επίλυση των προβληµάτων που θα συζητούντο, ιδιαίτερα µάλιστα για τις αεροδιακοµιδές των ασθενών, για τις οποίες αρµόδιοι να αποφασίσουν είναι και οι γιατροί αυτοί.

 


Για το Κέντρο Υγείας


Κατέστη σαφές στους παρευρισκόµενους, αρχικά, ότι η χρηµατοδότηση του Κέντρου Υγείας Πάρου από το Βελέντζειο Ίδρυµα είναι ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ και µόνον εφόσον οι ανάγκες δεν καλύπτονται από το Κράτος. Δεν µπορεί πλέον το Βελέντζειο Ίδρυµα να συνεχίζει να χρηµατοδοτεί το Κέντρο Υγείας Πάρου, όταν οι αρµόδιοι και υπεύθυνοι δεν έχουν αποδεδειγµένα εξαντλήσει τις απαιτούµενες ενέργειες προς τους κρατικούς φορείς για την κάλυψη των αναγκών τους.

Για τις αεροδιακομιδές

Για το θέµα των αεροδιακοµιδών ασθενών µε το υγειονοµικό αεροσκάφος του Βελεντζείου Ιδρύµατος, που ήταν και το βασικό θέµα της συνάντησης στο Κέντρο Υγείας Πάρου, κατέστη επίσης σαφές ότι η λειτουργία πλέον του υγειονοµικού αεροσκάφους προϋποθέτει την συνδροµή των ιατρών που θα συνοδεύουν τους ασθενείς. Και τούτο γιατί, δεν είναι επιτρεπτό πλέον να επαναληφθούν περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν, όταν γιατροί αρνήθηκαν πολλές φορές την συνοδεία ασθενών µε το υγειονοµικό αεροσκάφος, για την θεσµική κάλυψη της λειτουργίας του οποίου είχαν σαφείς αντιρρήσεις και αντιδράσεις, έχοντας προκαλέσει, εις βάρος των ασθενών, έντονη σύγχυση και ανησυχία στην Παριανή κοινωνία.

Η θέση της Επιστηµονικής Δ/ντριας του Κέντρου Υγείας Πάρου κας.Κοκκελίδου, που εκφράσθηκε µάλιστα και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε την επόµενη ηµέρα µε τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύµατος και Δήµαρχο Πάρου κ.Βλαχογιάννη, ήταν ότι δεν υπάρχει θεσµική κάλυψη για την λειτουργία του υγειονοµικού αεροσκάφους και ότι η ίδια, από την θέση που έχει στο Κέντρο Υγείας Πάρου, δεν θα επιτρέψει τις αεροδιακοµιδές των ασθενών µε το υγειονοµικό αεροσκάφος, µε το οποίο, όλως περιέργως, και η ίδια στο παρελθόν συνόδευσε ασθενείς…

Με την θέση της Επιστηµονικής Δ/ντριας συµφώνησαν, αρχικά, και κάποιοι εκ των γιατρών που ήταν παρόντες στη συνάντηση αυτή. Κάποιοι εκ των παρευρισκόµενων ιατρών, όχι µόνον αµφισβήτησαν εκ νέου τη θεσµική κάλυψη λειτουργίας του υγειονοµικού αεροσκάφους, µε τον γνωστό πλέον χαρακτηρισµό του – «αεροπλανάκι» – αλλά δήλωσαν επίσης ότι δεν είναι υποχρεωµένοι να κάνουν διακοµιδές ασθενών, ότι δεν είναι ειδικευµένοι και δεν έχουν τις γνώσεις για αεροδιακοµιδές, ενώ επίσης έκαναν λόγο και για οικονοµικό αντάλλαγµα σε περίπτωση που θα αποφασίσουν να συνοδεύουν ασθενείς. Θα πρέπει να επισηµανθεί ότι οι ίδιοι ιατροί δεν έχουν προφανώς πρόβληµα να συνοδεύουν τους ασθενείς είτε µε το πλοίο της γραµµής είτε µε τα εκάστοτε ιδιωτικά πλωτά σκάφη…!!! Τόσο ο κίνδυνος και η απίστευτη ταλαιπωρία για την υγεία του ασθενή που µεταφέρεται µε τα πλωτά αυτά µέσα, οι τριτοκοσµικές συνθήκες µεταφοράς των ασθενών µε τα µέσα αυτά όσο και η υπέρµετρη επιβάρυνση των φορολογούµενων πολιτών από την λειτουργία των πλωτών αυτών µέσων, είναι δεδοµένα, βέβαια και αδιαµφισβήτητα. Έχει γίνει εκτενής αναφορά στα ζητήµατα αυτά όχι µόνον από το Βελέντζειο Ίδρυµα αλλά και από το Συντονιστικό, από Συλλόγους και Φορείς του τόπου µας και όχι µόνον, από κόµµατα της Ελληνικής Βουλής, από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, από δηµοσιογράφους, από Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης από Τηλεοπτικά Κανάλια.

 


Στο «δια ταύτα»…


Το Κέντρο Υγείας Πάρου, λοιπόν, προστρέχει κάθε χρόνο για οικονοµική στήριξη στο Βελέντζειο Ίδρυµα, χωρίς µάλιστα να έχει ενεργήσει, όπως άλλωστε οφείλει, προς τους αρµόδιους φορείς του Κράτους πρώτα απ’ όλα, θεωρώντας δεδοµένη και άνευ όρων την χρηµατοδότησή του από το Ίδρυµα και την ίδια στιγµή, ευθέως και απροκάλυπτα, µε βαρύτατους και προσβλητικούς χαρακτηρισµούς, απαξιώνει, για µία ακόµη φορά, µε τον χείριστο τρόπο, το υγειονοµικό αεροσκάφος που έχει διατεθεί από το Βελέντζειο Ίδρυµα για την εξυπηρέτηση της Πάρου.

Ενηµερώνουµε την Παριανή κοινωνία ότι το Βελέντζειο Ίδρυµα κάθε χρόνο συµπεριλαµβάνει στον προϋπολογισµό του χρηµατικό ποσό ύψους 60.000 – 70.000 ευρώ για το Κέντρο Υγείας Πάρου. Βασική όµως προϋπόθεση για την διάθεση του όποιου χρηµατικού ποσού, µε απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση της διαφάνειας και της διαδικασίας, είναι ότι οι αρµόδιοι και οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας Πάρου θα έχουν προβεί προηγουµένως σε όσες και όποιες ενέργειες απαιτούνται προς τους αρµόδιους φορείς του Κράτους για την κάλυψη των αναγκών τους, καθόσον, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές και τονίζεται άλλη µία φορά, η θέση του Βελεντζείου Ιδρύµατος στην λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάρου, είναι επικουρική και µόνον.

Ενηµερώνουµε επίσης την Παριανή κοινωνία ότι η διάθεση και λειτουργία του υγειονοµικού αεροσκάφους, τουλάχιστον για την τρέχουσα περίοδο, προϋποθέτει, πλέον, όχι την απαξίωση του Βελεντζείου Ιδρύµατος από µέρους του διοικητικού και ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Πάρου, αλλά την συνεργασία και συνδροµή τους. Ήδη το Βελέντζειο Ίδρυµα ενεργεί ώστε να υπάρξει µόνιµος ιατρός ειδικευµένος στις αεροδιακοµιδές, που θα µπορεί να συνδράµει επίσης στην αντιµετώπιση επειγόντων περιστατικών  και στις ανάγκες   του Κέντρου Υγείας Πάρου.

Δεν είναι πλέον επιθυµητό από την πλευρά του Βελεντζείου Ιδρύµατος, που επί σειρά ετών, χρηµατοδοτεί την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάρου, να αντιµετωπίζει τέτοια απαξιωτική και προσβλητική στάση και συµπεριφορά.

Δεν είναι πλέον επιθυµητό από την πλευρά του Βελεντζείου Ιδρύµατος να πρέπει, κάθε φορά που το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Πάρου αλλάζει, δεδοµένου µάλιστα και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προς το παρόν Διοικούσα Επιτροπή, να πρέπει να αποδεικνύει τα δεδοµένα, αδιαµφισβήτητα και αυτονόητα για την θεσµική κάλυψη της λειτουργίας του υγειονοµικού αεροσκάφους, να «σύρεται», να υβρίζεται, να χλευάζεται, να απαξιώνεται…!!! Και όλα αυτά τελικά να γίνονται εις βάρος του ασθενή, εις βάρος δηλαδή εκείνου που την δύσκολη στιγµή, χρειάζεται την αρωγή και συνδροµή της ιατρικής κάλυψης.

Θυµίζουµε ότι η αγορά του υγειονοµικού αεροσκάφους από το Βελέντζειο Ίδρυµα, η διάθεσή του στο Κέντρο Υγείας Πάρου, η απόλυτη θεσµική κάλυψη της λειτουργίας του υγειονοµικού αεροσκάφους µε βάση όλους τους κανόνες που ορίζει η νοµοθεσία και µε τις καλύτερες προδιαγραφές, η ολοσχερής κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του υγειονοµικού αεροσκάφους από το Βελέντζειο Ίδρυµα από το 2007 µέχρι σήµερα, η επίπονη και καθηµερινή προσπάθεια των πιλότων του αεροσκάφους για την ασφαλή και αποτελεσµατική αεροδιακοµιδή των ασθενών, υπηρετούν ένα και µόνο σκοπό: Την Υγεία των Παριανών και η Υγεία δεν είναι διαπραγµατεύσιµο «προϊόν» ….

 

Για το ΒΕΛΕΝΤΖΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΠΑΡΟΥ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Αθανασία Κεσκινίδη

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ – Χρήστος Βλαχογιάννης

Ο ΤΑΜΙΑΣ – Ευθύµιος Κυδωνιεύς

ΤΑ ΜΕΛΗ – πρωτοπρεσβύτερος

Δηµήτριος Κυδωνιεύς, Φραγκίσκος Βελέντζας, Δηµήτριος Σιφναίος

diafimisi_entipa_mikro_teliko