Ανταλλακτική οικονομία και αλληλεγγύη πρόβα τζενεράλε

..την Κυριακή των Βαΐων

antallaktiki-agora-fullsize_foto_220413

Την Κυριακή των Βαΐων 28/4 στις 11π.μ. θα πραγματοποιηθεί συνέλευση και ανταλλακτική αγορά του Δικτύου Αλληλεγγύης και Ανταλλακτικής οικονομίας  «Κουρσέβα» στον κτήριο του Αρχιλόχου στην Παροικία Πάρου. Τα μέλη…

της σχετικής πρωτοβουλίας που δρουν στην Πάρο καλούν τα μέλη του Δικτύου άλλα και όλες  τις φίλες και τους φίλους να συμμετέχουν στην συνέλευση, όπου θα γίνει ενημέρωση, συζήτηση και εγγραφή νέων μελών. Μετά την συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο χώρο ανταλλακτική αγορά με προϊόντα, υπηρεσίες και αντικείμενα. Για πληροφορίες: Tηλ: 6936842488/ 6906719150.

diafimisi_entipa_mikro_teliko

Λίγα λόγια για το όνομα του Δικτύου:

Κουρσέβα οι ψαράδες της Πάρου ονομάζουν ένα συντροφικό συνεταιρισμό ψαρέματος. Για να αποφύγουν τον ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση επιλέγουν να ψαρέψουν στο πόστο και στα περάσματα των ψαριών και από κοινού να μοιραστούν εξίσου τα πολλά ή λίγα ψάρια που θα πιάσουν. Προϋποθέτει τυφλή εμπιστοσύνη του ενός ψαρά προς τον άλλον και αλληλοεκτίμηση για την ναυτοσύνη και των επαγγελματισμό όσων συνεταιρίζονται. Χρησιμοποιείται για συγκεκριμένα είδη ψαρέματος, τη λετισιά, το καρτέρι και το γρι – γρι. Διαρκεί όσο διαρκεί η περίοδος του συγκεκριμένου τρόπου ψαρέματος ή λιγότερο. Σήμερα συμμετέχουν 2 ή 3 σκάφη σε μια κουρσέβα. Παλιότερα μαρτυρούνται και 10 με 15 βάρκες.
Εκτός από την Πάρο η κουρσέβα μαρτυρείται και στη Μύκονο. Η παλαιότητα της συνήθειας και η ιστορία της λέξης αναζητούνται. Οι προφορικές μαρτυρίες αναφέρουν τη χρήση της τουλάχιστον 4 – 5 γενιές πριν και έχουν γίνει σκέψεις για σύνδεση της λέξης με το κουρσάρικο ιστορικό παρελθόν  των νησιών και τον τρόπο διανομής της κουρσάρικης λείας.