Το μνημόνιο κατοχής σκληραίνει στα σχολεία

… και των Κυκλάδων. – 250 εκπαιδευτικοί!

sxoleio
Εδώ και μερικές ημέρες έχει γίνει γνωστό από πληροφορίες και όχι με επίσημη ενημέρωση όπως θα ήταν το κατά τα ελάχιστα, σωστό, ότι καταργούνται θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία των Κυκλάδων. Πρόκειται για μία πανελλαδική προσπάθεια του υπουργείου παιδείας να μειώσει θέσεις, ώστε να προσλάβει λιγότερους την επόμενη σχολική περίοδο, χωρίς να χρεωθεί απολύσεις. Πρόκειται για δραματικές εκπτώσεις στην παιδεία που προφανώς έχουν να κάνουν με την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική κατοχής που εφαρμόζεται στη χώρα και τα στα νησιά μας. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται παράγοντες της σχολικής κοινότητας που βρίσκονται σε αναβρασμό στη χώρα και στις Κυκλάδες.

Το «καμπανάκι του συναγερμού» φαίνεται να χτύπησε αμέσως και στην Πάρο, αφού σήμερα (20|4) καίτοι Σάββατο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Πάρου – Αντιπάρου δημοσιοποίησε ανακοίνωση για τις συγκεκριμένες εξελίξεις. Το ύφος του κειμένου καταδεικνύει την ανησυχία που έχει προκαλέσει στους γονείς των νησιών μας η απόφαση του υπουργείου παιδείας.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και την πλήρη αντίθεσή της στην αιφνιδιαστική και παντελώς άδικη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, να προχωρήσει σε διαδικασίες κατάργησης οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης στις σχολικές Μονάδες των Κυκλάδων και της Πάρου, στα πλαίσια των ειλημμένων αποφάσεων που προκύπτουν από την υλοποίηση του Μνημονίου, για μείωση του δημοσιονομικού κόστους από τη λειτουργία της Δημόσιας Παιδείας.

Η σχετική εντολή που δόθηκε με τελεσιγραφικό τρόπο στις αρμόδιες Περιφερειακές Δ/νσεις  και στους Δ/ντές των σχολείων στις 2/4/2013 με  απαίτηση απάντησης στις 5/4/2013, κατά παράβαση όλων των προβλεπόμενων υπηρεσιακών διαδικασιών και παρακάμπτοντας το ρόλο συγκεκριμένων θεσμικών οργάνων λίγο πριν τη λήξη της σχολικής περιόδου, καταδεικνύει την ιδιαίτερη σπουδή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, να εισέλθουμε σε έναν νέο κύκλο συγχωνεύσεων σχολικών Μονάδων, με άμεση επίπτωση τόσο στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης των παιδιών μας, όσο και στην εργασιακή επιδείνωση της θέσης των εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή που οι συνθήκες στο χώρο των δημόσιων σχολείων στην Περιφέρεια και ειδικά στις Κυκλάδες, μέσω των αλλεπάλληλων οικονομικών περικοπών στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, την συνεχιζόμενη έλλειψη εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και την υποβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών, εντείνουν τα αδιέξοδα, η εν λόγω  απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, έρχεται να προσθέσει προβλήματα που αφορούν στη συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα, με κίνδυνο να οδηγηθούμε σε ολιγοθέσια σχολεία προηγούμενων δεκαετιών, σε αποδυνάμωση των σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης, σε απολύσεις αναπληρωτών και μεταθέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και χειροτέρευση των συνθηκών διδασκαλίας στις τάξεις.

Η πληροφορία που έχει περιέλθει σε γνώση μας για μείωση οργανικών θέσεων στις Κυκλάδες κατά 250 εκπαιδευτικούς εκ των οπίων οι 14 στην Πάρο, κρίνεται εγκληματική και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να ακυρώσει άμεσα την απόφασή της και δηλώνει ότι θα σταθεί με κάθε δυνατό τρόπο αλληλέγγυα στον αγώνα των εκπαιδευτικών για την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και για παροχή ποιοτικής Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας στα παιδιά μας, που αποτελεί συνταγματική επιταγή και υποχρέωση της Πολιτείας.
Δηλώνουμε σε όλους τους γονείς της Πάρου, ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι και δικός μας αγώνας και, όπως ακριβώς έχουμε αποδείξει τη συνεισφορά μας στην προάσπιση της δημόσιας Υγείας στην Πάρο, με τον ίδιο ανυποχώρητο τρόπο θα σταθούμε και στο θέμα αυτό».

diafimisi_entipa_mikro_teliko