Όταν το «αχ» των μικρών λαών γίνεται «όχι» ενάντια στους μεγάλους!

malindretos

Άρθρο του Χ. Μαλινδρέτου από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 23|03|13

Για µια ακόµα φορά µε την απόφαση τους οι Κύπριοι απέδειξαν ότι διαθέτουν την ικανότητα να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις σε πολύ κρίσιµες στιγµές. Η σχεδόν οµόφωνη απόρριψη της πρότασης για «κούρεµα» των καταθέσεων – απείχαν οι «πατριώτες» βουλευτές του προέδρου Αναστασιάδη- προκειµένου να διασωθούν οι τράπεζες µε αντάλλαγµα την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, έρχεται να προστεθεί σε µία µακρά παράδοση αγόνων και διεκδικήσεων µε αίσια, µέχρις σήµερα έκβαση – παρά τις φωνές των κάθε νάνων πολιτικών και των υπαλληλίσκων τους. Δεν έχουµε παρά…

…να θυµηθούµε την περίπτωση του κατάπτυστου σχεδίου Ανάν, που η Κυπριακή πλευρά το απέρριψε, παρά τις διεθνείς, (και ελληνικές), πιέσεις περί του αντιθέτου! Η εξέλιξη αυτή δεν έφερε δεινά, όπως κάποιες Κασσάνδρες προφήτευαν, και η Κύπρος µας εντάχθηκε κανονικά στην Ευρωπαϊκή ένωση ως πλήρες µέλος.

Το κυπριακό «Όχι» είχε και έχει να αντιµετωπίσει πολλές απειλές και εκβιασµούς. Η επερχόµενη χρεοκοπία, η αναγκαστική αποβολή της Κύπρου από την Ευρωζώνη, η κατάρρευση της κυπριακής οικονοµίας ήταν και παραµένουν  στην ηµερήσια διάταξη από τη Γερµανία και δυστυχώς και από τους εντολοδόχους της στην Ελλάδα. Ωστόσο οι ελληνοκύπριοι στάθηκαν και πάλι όρθιοι… Και σχεδόν υποχρέωσαν την ηγεσία τους να ακολουθήσει, ηγεσία που πριν λίγο είχε αποδεχτεί τους απάνθρωπους  όρους της τρόικα. Οι γερµανοί έβαλαν την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ ως σηµαντικό χρηµατοπιστωτικό κέντρο και τώρα θέλουν και απαιτούν τη µετακίνηση κεφαλαίων από την περιφέρεια… στη χώρα τους, διαλύοντας την τραπεζική πίστη στη µεγαλόνησο. Θέλουν την Κύπρο ως ένα φθηνό παραθεριστικό κέντρο (καλόµαθαν από την υποτελή χώρα µας) µια συµφερτική περιοχή, που θα πλήξει και θα διαλύσει η επερχόµενη κρίση.

Κάθε χώρα, ακόµα και η πιο µικρή και ταπεινή στον πλανήτη έχει το αναφαίρετο δικαίωµα να λέει τα δικά της «όχι».  Έχει δικαίωµα αλλά και υποχρέωση, τις κρίσιµες για την υπόστασή της ώρες, να αρνείται το µέλλον, που άλλοι υποβολιµαία επέλεξαν γι’ αυτήν. Και αυτό είναι, άλλη µία φορά, το µεγάλο µήνυµα που στέλνουν οι πολίτες της µεγαλονήσου. Γιατί αυτό το «όχι» ανήκει πρωτίστως στον λαό της Κύπρου, που πίεσε και τώρα, όπως και στο παρελθόν, την έτοιµη για συµβιβασµό θλιβερή ηγεσία του.

Άλλη µία φορά, µέσα σε λίγα χρόνια, ο κυπριακός λαός δείχνει το δρόµο της αξιοπρέπειας. Γιατί αυτό το «όχι» του είναι µεγάλο και περήφανο και σηµαντικό, µα, πάνω από όλα, συµβολικό… Είναι η ελπίδα των µικρών λαών ότι πιέζοντας µπορεί να αλλάξουν τις προειληµµένες αποφάσεις των µεγάλων… Ένα προσάναµµα στην παλιά γνώση, που κάποιοι µειοδότες θέλουν να σβήσουν… Είναι το «αχ» των µικρών λαών, που γίνεται πελώριο «όχι» στους δήθεν µεγάλους!.. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγµατα αν κάποιοι άλλοι προσκυνηµένοι, λίγο πιο βόρεια, έδειχναν παρόµοια σθεναρή στάση απέναντι στις παράλογες  και καταστρεπτικές απαιτήσεις των «µεγάλων», αυτών που ξαφνικά µας αγάπησαν και είπαν να µας σώσουν από την καταστροφή, καταστρέφοντας µας!

Η στάση του κυπριακού λαού, ίσως, µας δείχνει το δρόµο! Είναι η αχτίδα στο σκοτάδι που κάποιοι άλλοι µας επέβαλαν. Οι κύπριοι αδερφοί µας έδειξαν το δρόµο. Ο νέος Αττίλας δεν θα περάσει, ούτε στην Κύπρο αλλά ούτε και στην Ελλάδα…

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Γ. ΜΑΛΙΝΔΡΕΤΟΣ