Στην Αντίπαρο ένταση για τα σχολεία

antiparos_1

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 23|03|13

Απο πολύ καιρό τώρα οι γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων των σχολείων της Αντιπάρου και κυρίως, τα µέλη τους έχουν διατυπώσει δηµόσια και προς τη δηµοτική αρχή το αίτηµα να πραγµατοποιηθεί µία οργανωµένη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου µε θέµα τα ζητήµατα της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού. Για λόγους που δεν γνωρίζουµε, αλλά που από εµπειρία µπορούµε να φανταστούµε, αυτή η συζήτηση δεν…

diafimisi_entipa_mikro_teliko…έχει γίνει µε ευθύνη της δηµοτικής αρχής.

Αίτημα

Στο τέλος Φεβρουαρίου κάποιοι από τους γονείς παραστάθηκαν σε συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου Αντιπάρου και έβαλαν επιτακτικά το αίτηµα της διοργάνωσης αυτής της συζήτησης. Ο πρόεδρος του δηµοτικού συµβουλίου Κ. Φαρούπος στην αρχή δεσµεύτηκε ότι το αίτηµα θα ικανοποιούνταν τις επόµενες ηµέρες. Μετά υπαναχώρησε, προκαλώντας τις διαµαρτυρίες των αιτούντων. Εκεί παρενέβη ο δήµαρχος Γ. Λεβεντάκης και αντέτεινε να γίνει µία συνάντηση, αντί για οργανωµένο δηµοτικό συµβούλιο, στο οποίο ο ίδιος θα ενηµέρωνε για το τι θα κάνει για τα διάφορα προβλήµατα των σχολείων (προβλήµατα των κτηρίων κλπ) και θα άκουγε και τα θέµατα που είχαν να εκθέσουν οι γονείς.

ΤελικΑ, αυτή η συνάντηση έγινε χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση και η κάθε πλευρά κατάθεσε αποσπασµατικά την δική της «αλήθεια», χωρίς να βοηθήσει αυτό πουθενά. Από την πλευρά των γονέων δεν είχε γίνει συνεννόηση, ώστε οι πρόεδροι να εκθέσουν οργανωµένα και ολοκληρωµένα τα προβλήµατα όπως από καιρό ακούγονταν στις σχολικές µονάδες. Έτσι, χάθηκε µία ευκαιρία να ακουστούν και να καταγραφούν τα αιτήµατα και να υποβάλλουν τη διοίκηση του Δήµου στη διαδικασία να δεσµευτεί για ένα προς ένα από αυτά και ως προς τον τρόπο επίλυσης και ως προς το χρόνο επίλυσης.

Από την πλευρά της διοίκησης του Δήµου αραδιάστηκαν µία σειρά από «θα», ενώ στην συνέχεια διέρρευσε µία ανακοίνωση που δεν εξηγούσε τίποτε για το τι είχε γίνει. Μόνο αράδιαζε κατηγορίες για «εχθρούς» της προόδου και της προκοπής οι οποίοι δήθεν µπαίνουν εµπόδιο στο «τεράστιο» έργο που προσπαθεί να υλοποιήσει η παρούσα δηµοτική αρχή…
Δηλαδή, η ανακοίνωση έλεγε όλα όσα λέει κάθε φοβική και ανασφαλής δηµοτική αρχή που αντιµετωπίζει αντιρρήσεις και κριτική από λίγους ή από πολλούς.


Η ανακοίνωση του Δήμου

Στη συνέχεια ακολουθεί το κείµενο που εκφράζει τις απόψεις της δηµοτικής αρχής:
«Η επικίνδυνη  ανευθυνότητα έχει όνοµα. Οι ενοποιηµένες πλέον παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν για άλλη µια φορά το βασικό τους χαρακτηριστικό. Είναι επικίνδυνα ανεύθυνοι και καταστροφικοί για το νησί µας. Μονίµως µε ψέµατα και κραυγές πιστεύουν ότι θα εντυπωσιάσουν τους Συµπολίτες µας   δηµιουργώντας  οπαδούς.

Με την ίδια καταστροφική ανευθυνότητα που το προηγούµενο διάστηµα προσπάθησαν να θέσουν σε κίνδυνο τα εκτελούµενα έργα χρησιµοποίησαν αυτή τη φορά τους δύο συλλόγους γονέων και κηδεµόνων για να επιτεθούν στον δήµαρχο. Είναι τέτοιο το µέγεθος της ανευθυνότητας τους που για να πουν τα ψέµατα τους, δεν δίστασαν αφενός να χρησιµοποιήσουν  και να εκθέσουν τους δικούς τους ανθρώπους και αφετέρου να παραπληροφορήσουν τους γονείς των παιδιών µας. Το ότι αναγκάστηκαν στο τέλος οι εκπρόσωποι των συλλόγων να ανακαλέσουν τις ανακρίβειες και τα ψέµατα και να ζητήσουν συγνώµη επιβεβαιώνει το πόσο αδίστακτοι είναι. Προκειµένου να πετύχουν τους φτηνούς αντιπολιτευτικούς σκοπούς τους δεν υπολογίζουν τίποτα.

Εµείς κατανοούµε τον πανικό τους. Οι Αντιπαριώτησες και οι Αντιπαριώτες βλέπουν το νησί µας να αναβαθµίζεται, βλέπουν να υλοποιούνται έργα που τα περίµεναν δεκαετίες, ακούνε τα σφυριά της αποχέτευσης και δεν δίνουν σηµασία στους ψιθύρους των πεζοδροµίων από τα διάφορα κακόβουλα παπαγαλάκια. Βλέπουν και γνωρίζουν ότι όλα αυτά γίνονται επί δηµαρχίας Λεβεντάκη. Δεν θα επιτρέψουµε όµως σε κανέναν και για κανένα λόγο να δηµιουργήσει προβλήµατα στη διαδικασία αναδηµιουργίας της Αντιπάρου. Θα καταγγέλλουµε κάθε κακόβουλη προσπάθεια από τους ανθρώπους αυτούς. Τους παραδίδουµε στη κρίση σας για να τους τοποθετήσουµε όλοι µαζί στη θέση που τους αρµόζει. Στη τελευταία τους θεατρική παράσταση χρησιµοποίησαν τα παιδιά µας και τα σχολεία µας.

Παρόλο που γνώριζαν µετά από την ενηµέρωση τους από τον ίδιο τον δήµαρχο ότι έχουν αντιµετωπιστεί τα προβλήµατα τα επαναφέρουν µόνο και µόνο για να δηµιουργήσουν εντυπώσεις. Ενώ δεν έθεσαν τα θέµατα που ψευδώς παρουσιάζουν στη σχολική επιτροπή που είναι αρµόδια να εισηγείται στο Δήµαρχο ή το δηµοτικό συµβούλιο ζητούν να γίνει ειδική θεµατική συνεδρίαση.
Αγαπητοί συγχωριανοί δεν πρόκειται να αλλάξουµε την ρότα αναδηµιουργίας του νησιού µας, θα προχωρήσουµε δυναµικά στη πορεία ανάπτυξης της Αντιπάρου αφήνοντας πίσω στη γωνιά της µιζέριας, τους  συνεργαζόµενους αρχιτέκτονες της καταστροφής».


Η ανακοίνωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

Τα όσα στην αρχή αναφέρει το ρεπορτάζ της εφηµερίδας µας τα επιβεβαίωσε απολύτως η κοινή ανακοίνωση των συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων και των δύο σχολείων του νησιού η οποία δηµοσιοποιήθηκε στις 21/03/13. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείµενο καταγγέλλεται η άρνηση του δηµάρχου Γ. Λεβεντάκη να ακούσει σε κανονική συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου τους γονείς των παιδιών της Αντιπάρου για τα προβλήµατα της σχολικής κοινότητας, πράγµα που είναι ανήκουστο στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίηκησης. Ακολουθεί το σχετικό κείµενο των γονιών:

«Η πρόσφατη ανακοίνωση από το Δήµο Αντιπάρου σχετικά µε το ζήτηµα της ενηµέρωσης στις 5-3-13 για σχολικά ζητήµατα δεν θα σχολιαστεί ως προς το ύφος της. Παρόµοια κείµενα απειλούν να εισάγουν νέα ήθη στις σχέσεις Συλλόγων και Δήµου και πολώνουν την τοπική κοινωνία, από την οποία προερχόµαστε όλοι, κυρίως δε  οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεµόνων του Νηπιαγωγείου-Δηµοτικού και Γυµνασίου, κατά την πολυετή διάρκειά τους. Η απαίτηση να συζητηθούν τα πολλαπλά προβλήµατα των σχολείων σε ένα θεµατικό δηµοτικό συµβούλιο –ώστε να υπάρξουν θεσµικές αποφάσεις και να τηρηθούν πρακτικά- δεν ήταν έµπνευση κάποιας παράταξης, όπως καταλογίζει το κείµενο  του Δηµάρχου, αλλά απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων του Γυµνασίου, µετά από κάποια δυσάρεστα συµβάντα που παρατηρήθηκαν εκεί. Η οµόφωνη απόφαση του Συλλόγου καταγράφηκε και στα πρακτικά, τα οποία αναγνώσθηκαν στη «ενηµέρωση» της 5-3-13, αλλά διαστρεβλώθηκαν στην πρόσφατη ανακοίνωση του Δήµου. Στο αίτηµα αυτό του Γυµνασίου για Δηµοτικό Συµβούλιο συµφώνησε και ο αντίστοιχος Σύλλογος Νηπιαγωγείου και Δηµοτικού, καθώς είχε ήδη υποβάλλει τρεις φορές στο Δήµο κατά το τελευταίο έτος αιτήσεις που δεν απαντήθηκαν ποτέ. Μάλιστα ο ίδιος ο Δήµαρχος δήλωσε στη συνάντηση ότι δεν γνώριζε καν την ύπαρξή τους (αν και επρόκειτο για επίσηµα αιτήµατα, µε αριθµό πρωτοκόλλου).

Αντί όµως για θεµατικό συµβούλιο (για το οποίο δεσµεύτηκε ο Δήµαρχος για την Παρασκευή 1 Μαρτίου, το ανέβαλλε όµως για την Τρίτη 5 Μαρτίου, και µία µέρα πριν την διεξαγωγή του το µετέτρεψε σε «ενηµέρωση») διεξήχθη µία ενηµέρωση-συζήτηση, χωρίς πρακτικά, χωρίς συµφωνηµένη ατζέντα θεµάτων και αντίθετα µε τις υποσχέσεις λίγες µέρες πριν. Οι δικαιολογίες του Δηµάρχου για τη διεξαγωγή Ενηµέρωσης αντί Δηµοτικού Συµβουλίου δεν είναι πειστικές, αντίθετα δίνουν την εντύπωση ότι απέφυγε το δηµόσιο διάλογο.

Θα περίµενε κανείς ότι ο Δήµος, ακολουθώντας το πνεύµα συναίνεσης που οι δύο Σύλλογοι έδειξαν κατά την ενηµερωτική εκδήλωση, θα εξέδιδε µια ανακοίνωση µε τις τρεις δεσµεύσεις του (γήπεδα, µόνωση οροφής, πόσιµο νερό)στα πολυάριθµα αιτήµατά µας. Αντί για αυτό ο Δήµος επέλεξε τη λογική ενός κειµένου όπου όλα τα ζητήµατα είναι λυµένα,  και επιπλέον µας κατηγορεί για το δικαίωµα της γνώµης µας και µας χαρακτηρίζει όλους οµαδικά ως πιόνια των παρατάξεων.
Οι Σύλλογοι Γονέων όµως των σχολείων µας είναι παλιότεροι από το Δήµο µας και τους αιρετούς του, η δε διάρκεια ζωής τους µακρύτερη.

Δεν είµαστε πολιτικοί – είµαστε γονείς και ενεργοί πολίτες και τα προβλήµατα που θίγουµε δεν έχουν κοµµατικό ή πολιτικό χρώµα. Δεν είστε κοµµατικοί εκπρόσωποι, αλλά εκλεγµένοι αντιπρόσωποι από εµάς τους ίδιους, που απαιτήσαµε µια αντιµετώπιση µε ήθος, ειλικρίνεια και διάθεση συνεργασίας. Αναµένουµε την αλλαγή τακτικής και συµπεριφοράς από τον ίδιο το Δήµαρχο προς τους δύο Συλλόγους και τα δίκαια αιτήµατα τους, για το καλό των παιδιών του νησιού µας. Η πόλωση που προσπαθεί να δηµιουργήσει η ανακοίνωση του Δήµου δεν ωφελεί κανέναν.
Σύλλογοι Γονέων και Κηδεµόνων Νηπιαγωγείου-Δηµοτικού και Γυµνασίου- Α’Λυκείου Αντιπάρου».

Η αντιπολίτευση Βασιλόπουλου

Σχετικό κείµενο µε την υπόθεση µε γενικότερη, καυστική κριτική, δηµοσιοποίησε η παράταξη «Ενωτική Κίνηση Προόδου» µε επικεφαλής τον Γ. Βασιλόπουλο. Ο τίτλος της ανακοίνωσης ήταν: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».  Το περιεχόµενο έχει ως εξής:

«Αυτά λέει ο θυµόσοφος λαός µας για όσους στη θλίψη και απογοήτευσή τους ξεχνούν ή κάνουν πως ξεχνούν την αλήθεια. Τι άλλο θα µπορούσε κανείς να σκεφθεί για τις χωρίς αποδείξεις δηµόσιες κατηγορίες του δηµάρχου Αντιπάρου κ. Λεβεντάκη, για τα δίκαια αιτήµατα των συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων που αφορούν τα σχολικά κτίρια στην Αντίπαρο. Κατηγορεί τους συλλόγους Γονέων για αντιπολιτευτική τακτική, ποιός αυτός που ουδέποτε ασχολήθηκε κατά το παρελθόν µε αυτούς, ούτε ως απλό µέλος. Με τον µοναδικό σύλλογο που ασχολήθηκε ήταν ένας χορευτικός όµιλος, ο οποίος προήλθε από τη διάσπαση του χορευτικού της πρώην κοινότητας, την οποία αυτός προκάλεσε και µετά τον διέλυσε, διχάζοντας τότε την τοπική µας κοινωνία.

Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί δεν έχει επιδιορθωθεί η µόνωση στα σχολεία προκειµένου να φύγουν οι κουβάδες από τις αίθουσες, γιατί δεν έχει προχωρήσει η µελέτη για την κατασκευή των νέων σχολικών  κτιρίων, γιατί δεν έχει µεριµνήσει για την προσθήκη αίθουσας στο σχολικό κτίριο του Γυµνασίου, αφού γνωρίζει ότι µε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα παιδιά δεν θα χωρούν στις ήδη υπάρχουσες, γιατί δεν έχει προβεί στην αντικατάσταση των κουφωµάτων και στα δύο σχολικά κτίρια, που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση; Γιατί δεν έχει επισκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολείων; Και τέλος, γιατί δεν έχει απαντήσει εδώ και ένα χρόνο σε συνεχόµενα έγγραφα αιτήµατα των συλλόγων; Τα έβαλε µε όλους και µε όλα.

Βρισκόµενος σε πλήρη σύγχυση ο κ. Λεβεντάκης καθηµερινά ψευδολογεί, αφού µας κατηγορεί ότι ζητήσαµε εµείς, ως αντιπολίτευση, την συζήτηση των προβληµάτων των σχολείων σε µονοθεµατικό συµβούλιο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτός το πρότεινε και εµείς το αποδεχθήκαµε.Μας κατηγορεί ότι µας είχε ενηµερώσει για τα προβλήµατα των σχολείων και ότι αυτά είχαν αντιµετωπισθεί, όταν όλοι γνωρίζουν ότι καµιά ενηµέρωση δεν είχαµε και τα προβλήµατα συνεχίζουν να υπάρχουν. Εδώ δεν θυµόταν ότι επί δύο συνεχόµενα χρόνια υπήρχαν τα ίδια έργα στο τεχνικό πρόγραµµα του Δήµου µας που η παράταξή του είχε συντάξει, θα θυµόταν πότε µας είχε ενηµερώσει;

Κανείς, µέχρι σήµερα δήµαρχος σε όλη την Ελλάδα, δεν κατηγόρησε συλλόγους Γονέων στην προσπάθειά τους να καλυτερεύσουν τις συνθήκες διαβίωσης και µάθησης των παιδιών τους. Είναι ο µοναδικός που το κάνει, γιατί απλά δεν ενδιαφέρεται! Καπηλεύεται κόπους και προσπάθειες άλλων, όταν λέει ότι τα έργα πραγµατοποιούνται αποκλειστικά από εκείνον, όµως όλοι γνωρίζουµε ότι όλα αυτά ήταν προγραµµατισµένα να γίνουν, πολύ πριν αυτός αναλάβει τις τύχες του Δήµου µας, δυστυχώς, τα έγγραφα και τα γεγονότα τον αυτοδιαψεύδουν. Ας αντιληφθεί επιτέλους ο κ. δήµαρχος ότι δεν µπορεί να κοροϊδέψει κανέναν, καθώς οι πολίτες γνωρίζουν την αλήθεια».


Η αντιπολίτευση Σκούρτη

Από τον συνδυασµό «Μένουµε Αντίπαρο» εκδόθηκε ανακοίνωση για το θέµα δια του επικεφαλής Σωτήρη Σκούρτη. Ακολουθεί το σχετικό κείµενο:
«Την πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια, που ο συνδυασµός µας έγραψε για «έλλειµµα δηµοκρατίας» θεωρηθήκαµε αυστηροί. Τώρα που η πολιτική συµπεριφορά του Δήµου έχει επιδεινωθεί, δείχνοντας επιθετικότητα και διάθεση αποκλεισµού όχι µόνο στις παρατάξεις αλλά και στους Συλλόγους, δεν υπάρχει αµφιβολία. Μια διαδροµή που ξεκίνησε µε ένα πνεύµα συνεργασίας και µετετράπη σε υβρεολογία, φίµωση, πολιτικοποίηση των ζωών µας, συκοφάντηση και –πρόσφατα- ψευδολογίες, δεν τιµά κανέναν. Μαζί µε τα σφυριά της αποχέτευσης ο Δήµαρχος φιλοδοξεί να ξεθάψει και τα τσεκούρια του πολέµου, αλλά δεν θα ακολουθήσουµε.

Κάνουµε δε ξεκάθαρο ότι η δήθεν συνεργασία µας µε τη µείζονα αντιπολίτευση περιορίζεται στην κατάθεση κοινών αιτηµάτων, ώστε να βρουν θεσµικά το δρόµο τους για συζήτηση  στις δηµοτικές συνεδριάσεις. θα είχε µάλιστα αποφευχθεί, εάν δεν είχαν καταχωνιαστεί στα συρτάρια του Δήµου τα πολλαπλά αιτήµατα του συνδυασµού «Μένουµε Αντίπαρο» για ζητήµατα που άπτονται του γενικού συµφέροντος και της βελτίωσης της καθηµερινότητάς µας. Η ανακοίνωση του Δήµου, ατυχής έµπνευση κάποιου ευφάνταστου κειµενογράφου, ανακάλυψε τους αρχιτέκτονες της καταστροφής στο πρόσωπό µας. Η υπερβολή όµως απέχει λίγο από τη χυδαιότητα. Καλό είναι να είµαστε όλοι προσεκτικοί στις δηµόσιες διατυπώσεις µας στην κρίσιµη περίοδο που έρχεται.
Εκ του συνδυασµού Μένουµε Αντίπαρο».