Οι νέοι αγρότες…

προχωρούν θαυμάσια μόνοι

στην Πάρο και τις Κυκλάδεςfarma535
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 23|04|13

Την Τετάρτη 20|3 πραγµατοποιήθηκε µία πολύ σηµαντική ενηµερωτική εκδήλωση στην Παροικιά της Πάρου. Μία οµάδα νέων αγροτών που δρουν εδώ και καιρό στο νησί µας συνεργάστηκε µε το Επιµελητήριο των Κυκλάδων για να συνδιοργανώσουν µία διανησιωτική εσπερίδα µε αντικείµενο τις νέες καλλιέργειες που µπορούν να αναπτυχθούν στις Κυκλάδες, άρα και την Πάρο, και τους τρόπους µε τους οποίους µπορούν να πετύχουν οι αγρότες στη νέα εποχή.

 

Το πλαίσιο

Όσοι παρευρέθηκαν είχαν…

diafimisi_entipa_mikro_teliko…τη δυνατότητα να ενηµερωθούν από πολύ σηµαντικούς ανθρώπους της νέας αγροτικής οικονοµίας που προσπαθεί να αναπτυχθεί σε διάφορα µέρη της χώρας. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ειδικευµένοι επιστήµονες που έχουν διακριθεί στα δηµόσια ερευνητικά κέντρα της χώρας, αλλά µε εφαρµογές τους που έχουν συµβάλει ήδη και βοηθούν καθηµερινά, αποτελεσµατικά, την ανάπτυξη ιδιωτικών προσπαθειών ανά την Ελλάδα.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων όσων µίλησαν ήταν το ότι πιστεύουν στην δραστήρια, πιστοποιηµένη και µεγάλης προστιθέµενης αξίας αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα. Δεν έχουν σχέση µε το µέχρι σήµερα καθιερωµένο πρότυπο αγρότη που ασχολείται µε επιδοτήσεις, χαµένα λεφτά και χαµένο καρπό ή εκείνον που κάθεται στο καφενείο περιµένοντας το Κράτος να του λύσει όλα τα προβλήµατα.

 

Στην αίθουσα της Πάρου


Η κεντρική εκδήλωση γινόταν στην αίθουσα του Επιµελητηρίου στην Σύρο. Όµως µέσω τηλεδιάσκεψης είχαν συνδεθεί µεταξύ τους τα γραφεία του Επιµελητηρίου που υπάρχουν στα νησιά Άνδρου, Θήρας, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου και Τήνου. Έτσι, καθώς οι οµιλητές παρουσίαζαν τα θέµατα τους στην αίθουσα της Σύρου, εκείνοι που παρευρέθηκαν στην αίθουσα της Πάρου είχαν τη δυνατότητα να τους παρακολουθούν, ακόµα και να παρεµβαίνουν στη συζήτηση, εφόσον θα το επιθυµούσαν.

Η αίθουσα της Πάρου γέµισε µέχρι έξω, κάτι που ενθάρρυνε την οµάδα νέων αγροτών που κάθε µέρα µεγαλώνει στο νησί µας. Είναι χαρακτηριστικό και όχι τυχαίο, ότι από όλα τα νησιά των Κυκλάδων που συµµετείχαν στην εκδήλωση και από όλους τους οµιλητές που είχαν κληθεί να συµµετέχουν στην εκδήλωση, ο Κυκλαδίτης αγρότης που είχε επιλεγεί να µιλήσει στην εκδήλωση από τους διοργανωτές της Σύρου, ήταν ο παριανός Αρσένης Λουκής. Οι πρωτότυπες και αποδοτικές καλλιέργειες που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια στο νησί µας, έχουν αναγνωριστεί και έξω από αυτό. Όµως από την εκδήλωση διαφάνηκε ότι ο Α. Λουκής είναι µόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού είναι αρκετοί οι νέοι αγρότες που κάνουν εξισου σηµαντικά πράγµατα στην Πάρο, ενώ από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι όλοι αυτοί είναι έτοιµοι να συνεργαστούν συνεταιρικά για να παράξουν νέα προϊόντα και να επιλύσουν κοινά προβλήµατα.

Έτσι, από αυτή την πλευρά, µε αφορµή την διανησιωτική ενηµερωτική εκδήλωση, είχαµε την ευκαιρία να καταγράψουµε µία λαµπρή και ελπιδοφόρα ακτίνα φωτός, ειδικά για την Πάρο. Εξαιτίας των νέων αγροτών που βρέθηκαν στην αίθουσα, εξαιτίας του ότι κάτι νέο γεννιέται από αυτούς για το καλό του τοµέα αυτού στο νησί µας.

 

Το περιεχόμενο


Όπως αναφέραµε και στην  αρχή, στην εκδήλωση αναλύθηκαν τα εξής θέµατα:

α) Στρατηγική που πρέπει να ακολουθείται, ώστε σε ένα νησί να φτάσουν τα προϊόντα της τοπικής καλλιέργιας από το χωράφι στο ράφι.

β) Το νέο πρότυπο αγρότη – επιχειρηµατία και η νοοτροπία που πρέπει να τον διακατέχει για να πετύχει.

γ)  Η σύνδεση των αγροτικών προϊόντων ποιότητας µε τον πολιτισµό και τον τουρισµό.

δ) Η δυνατότητα ενασχόλησης µε τη µοντέρνα µελισσοκοµία.

ε) Η Τυροκοµία, η πιστοποίηση και τα νέα προϊόντα της.

στ) Τα δεδοµένα της σύγχρονης αµπελουγρίας.

ζ) Η ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας στις εναλλακτικές καλλιέργειες (αρωµατικά κλπ).

η) Μυστικά για την καλλιέργια Μανιταριών και οσπρίων, ενώ παρουσιάστηκαν και οι νέες µέθοδοι παραγωγής φυσικών ζωοτροφών από ανακύκλωση υπολειµµάτων αγροτικής παραγωγής.

θ) Ενηµέρωση για τρόπους χρηµατοδότησης.

Πολύ σύντοµα η οµάδα των νέων αγροτών Πάρου θα παρουσιάσει νέα εκδήλωση ειδικού ενδιαφέροντος στο νησί µας.

Μας άρεσε πάρα πολύ η συγκεκριµένη συνάντηση. Τόσο ως προς την ενηµέρωση που λάβαµε µαζί µε τους αγρότες για πολύ σπουδαίες προοπτικές που υπάρχουν για την αγροτική δραστηριότητα στο νησί µας, όσο και για το γεγονός ότι η εκδήλωση στάθηκε αφορµή για να µάθουµε ότι ένας νέος υγιής συνεταιρισµός αναπτύσσεται στον τόπο µας.

Επίσης, καταλάβαµε ότι το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για την υπόθεση εδράζεται στο γεγονός ότι µιλάµε για δυνατότητες υγιούς οικονοµικής ανάπτυξης, για ποιότητα ζωής και για οφέλη για την κοινωνία του τόπου µας από την νέα αγροτική οικονοµία που µπορεί να αναπτυχθεί.


Συνάντηση
προπαρασκευής


Η προσπάθεια των νέων αγρ
οτών Πάρου είχε ξεκινήσει ένα µήνα νωρίτερα στην κατάµεστη αίθουσα του Νηρέα στην Νάουσα της Πάρου, όπου διεξήχθη την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου µια πρώτη συνάντηση. Συντονίστηκε από οµάδα που είχε πάρει µέρος στις αρχές Φεβρουαρίου σε αποστολή στην Θεσσαλονίκη, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση Ζοοtecnhia,να πάρουν µέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και να ξεναγηθούν από την ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών) στην παρουσίαση πετυχηµένων πρακτικών νέων αγροτών.

Ο σκοπός της συνάντησης στο Νηρέα ήταν αφενός να µοιραστούν µε όλους τους παραγωγούς της Πάρου τις γνώσεις και εµπειρίες που απόκτησαν, και αφετέρου να προβούν στην σύσταση µιας οµάδας παραγωγών, κάτω από µια κοινή «οµπρέλα» αξιών και αντιλήψεων, που θα τους δώσει την δυνατότητα να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν µε τον πιο αποδοτικό τρόπο την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων τους.

Οι συζητήσεις που έγιναν στη συνάντηση της Νάουσας ήταν περίπου όλες στο ίδιο µήκος κύµατος, πράγµα που αποδεικνύει νέα ωριµότητα της κοινωνίας των αγροτών, και πιο συγκεκριµένα σε αυτή τη περίπτωση των νέων που επιθυµούν να ασχοληθούν µε την γεωργία.Εκφράστηκε η επιθυµία να απαλλαγούν από τις λανθασµένες πρακτικές του άµεσου παρελθόντος και να βρουν πραγµατικές λύσεις στα προβλήµατα τους. Ενθαρρυντικό είναι ότι η αντίληψη των νέων αγροτών, όπως εκφράστηκε, δεν είναι να δραστηριοποιηθούν αποσκοπώντας µόνο στο µέγιστο οικονοµικό όφελος, άλλα και στην αναβάθµιση των κοινωνικών σχέσεων, της αλληλεγγύης και της ποιότητας ζωής.

Έτσι, ενώ εκφράστηκαν τα µειονεκτήµατα που υπάρχουν για την γεωργία στα νησιά µας που είναι η έλλειψη βασικών πόρων όπως το νερό και η αγροτική γη, εµφανίστηκε να είναι κατανοητό ότι δεν θα είχε νόηµα να στοχεύουµε στον µεγάλο όγκο παραγωγής, αλλά στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας, κατά προτίµηση βιολογικής καλλιέργειας και ντόπιας προέλευσης, που θα µπορέσουν να γίνουν επώνυµα είτε µε branding είτε µε πιστοποιήσεις. Επίσης κατανοητό εµφανίστηκε να είναι το µεγάλο πλεονέκτηµα για την γεωργία που είναι το γεγονός ότι είµαστε τουριστικός προορισµός, πράγµα που µπορεί να προσφέρει µια άµεση, ιδανική αγορά στα αγροτικά προϊόντα ποιότητας.

Όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην πρώτη συνάντηση της Νάουσας έδειξαν ότι είχαν συνείδηση πως ο τρόπος µε τον οποίο έχει τελµατωθεί η συνεταιριστική αγροτική δραστηριότητα στον ΑΣΠ, δεν τους αφήνει περιθώρια να περιµένουν υποστήριξη από αυτό που δηµιούργησαν οι πρόγονοι τους Παριανοί αγρότες. Δυστυχώς, οι νέοι Παριανοί αγρότες που βρέθηκαν στην αίθουσα του ΝΗΡΕΑ έχουν αποκαρδιωθεί από το αρρωστηµένο καθεστώς του ΑΣΠ γι’ αυτό και από το ξεκίνηµα τους κινούνται έξω από αυτό.

Βεβαίως, η νυν διοίκηση του ΑΣΠ παρατηρώντας τις εξελίξεις αυτές θα έπρεπε να είχε δηλώσει την παραίτησή της από ευθιξία, όµως προφανώς, δεν µπορούµε να ζητάµε τέτοιες πολυτέλειες.

Άραγε, ποια µεγαλύτερη προσβολή υπάρχει για κάποιον που διοικεί έναν τοµέα, όταν το πιο ελπιδοφόρο κοµµάτι του οργανισµού για τον οποίο έχει την ευθύνη – οι νέοι επαγγελµατίες – βλέπει να κινούνται µε πρωτοβουλίες για κάτι καινούργιο, πέρα, έξω και χωρίς αυτόν;

 

Η Χρυσή Αυγή


Με αφορµή την εκδήλωση ενηµέρωσης νέων αγροτών, η τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής δηµοσιοποίησε στις 13|03 ανακοίνωση. Όσο αφορά την ανάλυσή της για το πώς ο αγροτικός τοµέας της χώρας έφτασε σε κατάσταση «εξάρθρωσης», η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής καταγράφει ως αίτια τα ίδια µε αυτά που έχουν από χρόνια παρατηρήσει όλα τα κόµµατα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ) εκτός της Νέας Δηµοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που ευθύνονται για τα αποτελέσµατα που ζούµε σήµερα.

Όσο αφορά και τις προτάσεις, επίσης δεν διαφέρει η συλλογιστική της Χρυσής Αυγής από αυτά που προτείνουν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης και µάλιστα µε µείγµα προτάσεων που έχουν κατατεθεί ήδη από τους Οικολόγους Πράσινους, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ (οµάδες παραγωγών, βιολογική καλλιέργεια, επιδότηση αγροτικής παραγωγής, µητρώο αγροτών, ανακύκλωση κλπ).

Υπάρχει ωστόσο και µία διαφορά: ότι η Χρυσή Αυγή προτείνει την διαγραφή των χρεών των αγροτών στα πρότυπα – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – του σχετικού µέτρου που εφάρµοσε κατά την «επταετία» το «στρατιωτικό καθεστώς», όπως το χαρακτηρίζει η ανακοίνωση. Δηλαδή η χούντα, η δικτατορία, όπως λέγεται κανονικά, για να κυριολεκτούµε. Τα µέσα επιβολής ήταν στρατιωτικά. Τα µέλη του δικτατορικού καθεστώτος ήταν µεν οι πρωταίτιοι στρατιωτικοί ως πυρήνας, αλλά µετείχαν και άλλοι στη διαµόρφωση του συνολικού µορφώµατος παράνοµης και αντισυνταγµατικής επιβολής της εξουσίας. Όλοι µαζί σύστησαν ένα παράνοµο δικτατορικό καθεστώς και όχι µόνο ένα «στρατιωτικό καθεστώς» που έχει αναφορά µόνο στον τρόπο κτήσης της εξουσίας και στην ιδιότητα των εχόντων την πρωτοβουλία, χωρίς αναφορά στον συνολικό παράνοµο χαρακτήρα του συστήµατος που επικράτησε τότε.

Βεβαίως, η άποψη άλλων είναι ότι η διαγραφή χρεών από τη χούντα δεν ήταν τίποτε άλλο από προσπάθεια εκµαυλισµού των αγροτών πανοµοιότυπη µε αυτή της κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων µε τις ευλογίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ζήσαµε τα τελευταία χρόνια. Απλώς, τότε ήταν εσωτερική υπόθεση, ενώ τα τελευταία χρόνια εµπλεκόταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γι’ αυτό κατά τη γνώµη µας, η όποια διαγραφή θα πρέπει να συναρτηθεί µε τη διαπίστωση για τον τρόπο που χρησιµοποιήθηκαν τα χρήµατα των επιδοτήσεων τα τελευταία χρόνια (σ.σ: γιατί να τα χαρίσουµε στους κοµµατάρχες που τα έκαναν καταθέσεις, πούρα και πόρσε καγιέν;), αλλά και µε το πόσο και τι θα παράγει ο κάθε αγρότης στο πλαίσιο µίας εθνικής ανασυγκρότησης του τοµέα. Αν κάποιος αγρότης δεν έχει σκοπό να βοηθήσει µε τη επαγγελµατική συµπεριφορά του τη βελτίωση του προϊόντος, να συνδράµει µε συνεννόηση την τοπική παραγωγή, να προσέχει την υγιεινή και την προστασία του περιβάλλοντος, τότε γιατί να διαγραφούν τα χρέη του που θα λείψουν από το κοινό – κρατικό ταµείο; Εκτός αν συµφωνεί µε αυτά η Χρυσή Αυγή…