Μίλησε το «Βελέντζειο» για αεροπλάνο υγείας και Κέντρο Υγείας

Ο εχθρός είμαστε εμείς

kentro_ygeias3

Η εφημερίδα μας (Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου) πολλές φορές έχει αναγκαστεί να εκμαιεύει πληροφορίες με κίνδυνο να κάνει λάθος σχετικά με το ρόλο της διοίκησης του Βελέντζειου Ιδρύματος σε ζωτικής σημασίας θέματα που αναμιγνύεται εκ του προορισμού του, όπως υπαγορεύουν οι κανονισμοί λειτουργίας του. Η πρακτική αυτή που ακολουθούσαμε εκπορευόταν από την απόφαση του ίδιου του Ιδρύματος να μην εκδίδει δημόσιες ανακοινώσεις για τα τεκταινόμενα, με επίκεντρο τα προβλήματα στη λειτουργία του αεροπλάνου υγείας. Οι άνθρωποι του προφανώς πίστευαν ότι αυτό που ονομάζεται στην επικοινωνία «χαμηλό προφίλ» ήταν ο καλύτερος τρόπος για να πολιτεύεται κανείς ασκώντας τα καθήκοντα του διαχειριστή ενός κοινωφελούς ιδρύματος.

Εμείς είχαμε διαφορετική άποψη, διότι αυτή η πρακτική επέτρεψε και επιτρέπει σε κάποιους να λένε τα πράγματα μονομερώς για τα θέματα που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας του νησιού μας. Φαίνεται ότι ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» να μετατοπιστεί η άποψη των ανθρώπων του Βελέντζειου Ιδρύματος και έτσι, να έχουμε ένα πολύ διαφωτιστικό ενημερωτικό δελτίο τύπου που αποκαλύπτει πολύ σημαντικά πράγματα.

Τι έχει συμβεί

Για όσους δεν γνωρίζουν, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Φορέων Πάρου που διεκδικεί εδώ και καιρό καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του δημόσιου τομέα υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας, οργανώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δύο συζητήσεις με κεντρικό θέμα την επαναλειτουργία του αεροπλάνου υγείας που διαχειρίζεται το Βελέντζειο Ίδρυμα. Περί αυτών των συναντήσεων ενημερώνει από την πλευρά του το Ίδρυμα. Τα όσα αναφέρει είναι αποκαλυπτικά, ενώ στοιχειοθετούν καταγγελίες για βασικά στελέχη του τομέα υγείας των νησιών μας. Διερωτάται κανείς, πόσα μπορεί να περιμένει κανείς από τους μνημονιακούς κυβερνήτες της χώρας, αν οι απλοί Παρινανοί πολίτες και επιστήμονες που ζουν στο νησί μας, διακατέχονται από πνεύμα ιδιοτέλειας και συντεχνιακής νοοτροπίας, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τον τρόπο που θα ασκήσουν τα καθήκοντα τους;
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

Τι λέει το Βελέντζειο

«Σε πρόσφατη συνάντηση του Βελεντζείου Ιδρύματος με μέλη του Συντονιστικού των Φορέων Πάρου – Αντιπάρου για την Υγεία, ενημερώθηκαν τα παρευρισκόμενα μέλη για τον τρόπο χρηματοδότησης του Κέντρου Υγείας Πάρου και την λειτουργία του υγειονομικού αεροσκάφους του Βελεντζείου Ιδρύματος. Στα πλαίσια αυτά, υπήρξε συνάντηση στο Κέντρο Υγείας Πάρου, προκειμένου να ρυθμισθούν τα εν λόγω ζητήματα. Στην συνάντηση αυτή..
diafimisi_entipa_mikro_teliko…από την πλευρά του Βελεντζείου Ιδρύματος, παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και Δήμαρχος Πάρου κ.Χρήστος Βλαχογιάννης και ο εξουσιοδοτημένος από το Ίδρυμα για το θέμα του υγειονομικού αεροσκάφους και Δημοτικός Σύμβουλος κ.Ευριπίδης Ακάλεστος. Από την πλευρά του Συντονιστικού παρευρέθηκε ο κ.Κων/νος Αργουζής. Από την πλευρά του Κέντρου Υγείας Πάρου, παρόντες ήταν η Επιστημονική Δ/ντρια, οδοντίατροςκα.Κοκκελίδου, οι γιατροί που κλήθηκαν από την ίδια, συγκεκριμένα είχαν κληθεί 4 από τους αγροτικούς ιατρούς, οι επικουρικοί γιατροί καρδιολόγος κ.Χατζηγεωργίου και παθολόγος κ.Γρυλλάκης, όπως επίσης και ο διοικητικός υπάλληλος κ.Καρπάθιος. Δεν είχαν κληθεί, όλως περιέργως, από την Επιστημονική Δ/ντρια να παρευρεθούν στη συνάντηση αυτή οι μόνιμοι ιατροί του Κέντρου Υγείας Πάρου, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνδράμουν ουσιαστικά και καταλυτικά στην επίλυση των προβλημάτων που θα συζητούντο, ιδιαίτερα μάλιστα για τις αεροδιακομιδές των ασθενών, για τις οποίες αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι και οι γιατροί αυτοί.

Για το Κέντρο Υγείας

Κατέστη σαφές στους παρευρισκόμενους, αρχικά, ότι η χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Πάρου από το Βελέντζειο Ίδρυμα είναι ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ και μόνον εφόσον οι ανάγκες δεν καλύπτονται από το Κράτος. Δεν μπορεί πλέον το Βελέντζειο Ίδρυμα να συνεχίζει να χρηματοδοτεί το Κέντρο Υγείας Πάρου, όταν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι δεν έχουν αποδεδειγμένα εξαντλήσει τις απαιτούμενες ενέργειες προς τους κρατικούς φορείς για την κάλυψη των αναγκών τους.

Για τις αεροδιακομιδές

Για το θέμα των αεροδιακομιδών ασθενών με το υγειονομικό αεροσκάφος του Βελεντζείου Ιδρύματος, που ήταν και το βασικό θέμα της συνάντησης στο Κέντρο Υγείας Πάρου, κατέστη επίσης σαφές ότι η λειτουργία πλέον του υγειονομικού αεροσκάφους προϋποθέτει την συνδρομή των ιατρών που θα συνοδεύουν τους ασθενείς. Και τούτο γιατί, δεν είναι επιτρεπτό πλέον να επαναληφθούν περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν, όταν γιατροί αρνήθηκαν πολλές φορές την συνοδεία ασθενών με το υγειονομικό αεροσκάφος, για την θεσμική κάλυψη της λειτουργίας του οποίου είχαν σαφείς αντιρρήσεις και αντιδράσεις, έχοντας προκαλέσει, εις βάρος των ασθενών, έντονη σύγχυση και ανησυχία στην Παριανή κοινωνία.
Η θέση της Επιστημονικής Δ/ντριας του Κέντρου Υγείας Πάρου κας.Κοκκελίδου, που εκφράσθηκε μάλιστα και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε την επόμενη ημέρα με τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος και Δήμαρχο Πάρου κ.Βλαχογιάννη, ήταν ότι δεν υπάρχει θεσμική κάλυψη για την λειτουργία του υγειονομικού αεροσκάφους και ότι η ίδια, από την θέση που έχει στο Κέντρο Υγείας Πάρου, δεν θα επιτρέψει τις αεροδιακομιδές των ασθενών με το υγειονομικό αεροσκάφος, με το οποίο, όλως περιέργως, και η ίδια στο παρελθόν συνόδευσε ασθενείς…
Με την θέση της Επιστημονικής Δ/ντριας συμφώνησαν, αρχικά, και κάποιοι εκ των γιατρών που ήταν παρόντες στη συνάντηση αυτή. Κάποιοι εκ των παρευρισκόμενων ιατρών, όχι μόνον αμφισβήτησαν εκ νέου τη θεσμική κάλυψη λειτουργίας του υγειονομικού αεροσκάφους, με τον γνωστό πλέον χαρακτηρισμό του – «αεροπλανάκι» – αλλά δήλωσαν επίσης ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν διακομιδές ασθενών, ότι δεν είναι ειδικευμένοι και δεν έχουν τιςγνώσεις για αεροδιακομιδές, ενώ επίσης έκαναν λόγο και για οικονομικό αντάλλαγμα σε περίπτωση που θα αποφασίσουν να συνοδεύουν ασθενείς. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ίδιοι ιατροί δεν έχουν προφανώς πρόβλημα να συνοδεύουν τους ασθενείς είτε με το πλοίο της γραμμής είτε με τα εκάστοτε ιδιωτικά πλωτά σκάφη…!!! Τόσο ο κίνδυνος και η απίστευτη ταλαιπωρία για την υγεία του ασθενή που μεταφέρεται με τα πλωτά αυτά μέσα, οι τριτοκοσμικές συνθήκες μεταφοράς των ασθενών με τα μέσα αυτά όσο και η υπέρμετρη επιβάρυνση των φορολογούμενων πολιτών από την λειτουργία των πλωτών αυτών μέσων, είναι δεδομένα, βέβαια και αδιαμφισβήτητα. Έχει γίνει εκτενής αναφορά στα ζητήματα αυτά όχι μόνον από το Βελέντζειο Ίδρυμα αλλά και από το Συντονιστικό, από Συλλόγους και Φορείς του τόπου μας και όχι μόνον, από κόμματα της Ελληνικής Βουλής, από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, από δημοσιογράφους, από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από Τηλεοπτικά Κανάλια.

Στο «δια ταύτα»…

Το Κέντρο Υγείας Πάρου, λοιπόν, προστρέχει κάθε χρόνογια οικονομική στήριξη στο Βελέντζειο Ίδρυμα, χωρίς μάλιστα να έχει ενεργήσει, όπως άλλωστε οφείλει, προς τους αρμόδιους φορείς του Κράτους πρώτα απ’ όλα, θεωρώντας δεδομένη και άνευ όρων την χρηματοδότησή του από το Ίδρυμα και την ίδια στιγμή, ευθέως και απροκάλυπτα, με βαρύτατους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, απαξιώνει, για μία ακόμη φορά, με τον χείριστο τρόπο, το υγειονομικό αεροσκάφος που έχει διατεθεί από το Βελέντζειο Ίδρυμα για την εξυπηρέτηση της Πάρου.

Ενημερώνουμε την Παριανή κοινωνία ότι το Βελέντζειο Ίδρυμα κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνει στον προϋπολογισμό του χρηματικό ποσό ύψους 60.000 – 70.000 ευρώ για το Κέντρο Υγείας Πάρου. Βασική όμως προϋπόθεση για την διάθεση του όποιου χρηματικού ποσού, με απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση της διαφάνειας και της διαδικασίας, είναι ότι οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας Πάρου θα έχουν προβεί προηγουμένως σε όσες και όποιες ενέργειες απαιτούνται προς τους αρμόδιους φορείς του Κράτους για την κάλυψη των αναγκών τους, καθόσον, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές και τονίζεται άλλη μία φορά, η θέση του Βελεντζείου Ιδρύματος στην λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάρου, είναι επικουρική και μόνον.

Ενημερώνουμε επίσης την Παριανή κοινωνία ότι η διάθεση και λειτουργία του υγειονομικού αεροσκάφους, τουλάχιστον για την τρέχουσα περίοδο, προϋποθέτει, πλέον, όχι την απαξίωση του Βελεντζείου Ιδρύματος από μέρους του διοικητικού και ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Πάρου, αλλά την συνεργασία και συνδρομή τους. Ήδη το Βελέντζειο Ίδρυμα ενεργεί ώστε να υπάρξει μόνιμος ιατρός ειδικευμένος στις αεροδιακομιδές, που θα μπορεί να συνδράμει επίσης στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών  και στις ανάγκες   του Κέντρου Υγείας Πάρου. Δεν είναι πλέον επιθυμητό από την πλευρά του Βελεντζείου Ιδρύματος, που επί σειρά ετών, χρηματοδοτεί την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάρου, να αντιμετωπίζει τέτοια απαξιωτική και προσβλητική στάση και συμπεριφορά.

Δεν είναι πλέον επιθυμητό από την πλευρά του Βελεντζείου Ιδρύματος να πρέπει, κάθε φορά που το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Πάρου αλλάζει, δεδομένου μάλιστα και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προς το παρόν Διοικούσα Επιτροπή, να πρέπει να αποδεικνύει τα δεδομένα, αδιαμφισβήτητα και αυτονόητα για την θεσμική κάλυψη της λειτουργίας του υγειονομικού αεροσκάφους, να «σύρεται», να υβρίζεται, να χλευάζεται, να απαξιώνεται…!!! Και όλα αυτά τελικά να γίνονται εις βάρος του ασθενή, εις βάρος δηλαδή εκείνου που την δύσκολη στιγμή, χρειάζεται την αρωγή και συνδρομή της ιατρικής κάλυψης.

Θυμίζουμε ότι η αγορά του υγειονομικού αεροσκάφους από το Βελέντζειο Ίδρυμα, η διάθεσή του στο Κέντρο Υγείας Πάρου, η απόλυτη θεσμική κάλυψη της λειτουργίας του υγειονομικού αεροσκάφους με βάση όλους τους κανόνες που ορίζει η νομοθεσία και με τις καλύτερες προδιαγραφές, η ολοσχερής κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του υγειονομικού αεροσκάφους από το Βελέντζειο Ίδρυμα από το 2007 μέχρι σήμερα, η επίπονη και καθημερινή προσπάθεια των πιλότων του αεροσκάφους για την ασφαλή και αποτελεσματική αεροδιακομιδή των ασθενών, υπηρετούν ένα και μόνο σκοπό: Την Υγεία των Παριανών και η Υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμο «προϊόν» ….

 Για το ΒΕΛΕΝΤΖΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΠΑΡΟΥ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Αθανασία Κεσκινίδη
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ – Χρήστος Βλαχογιάννης
Ο ΤΑΜΙΑΣ – Ευθύμιος Κυδωνιεύς
ΤΑ ΜΕΛΗ – πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κυδωνιεύς, Φραγκίσκος Βελέντζας, Δημήτριος Σιφναίος