Οι «Σωτήρες» της χώρας και της Πάρου…

Ναρκωθέτησαν

το αεροδρόμιο
Η κατασκευή του κινδυνεύει;

airport_striping
ΕΧΟΥΜΕ
γράψει εδώ και πολύ καιρό ότι η παρούσα δηµοτική αρχή Χρ. Βλαχογιάννη του Δήµου Πάρου για πολλούς λόγους αποτέλεσε την πιο µεγάλη οπισθοδρόµηση για το νησί µας κατά τη µεταπολιτευτική περίοδο.

Έχουµε γράψει ότι ο π. δήµαρχος Πάρου και «αρχυπουργός» της πιο καταστροφικής κυβέρνησης για τους Έλληνες και την Ελλάδα, Γ. Ραγκούσης, έπαιξε µε τις ελπίδες και πρόδωσε τις προσδοκίες των Παριανών όσο αφορά το νέο αεροδρόµιο Πάρου. Κυρίως, γιατί επί έξι χρόνια που βρισκόταν…
diafimisi_entipa_mikro_teliko…στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας δεν φρόντισε ώστε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα και τα χρήµατα για την κατασκευή ολόκληρου του έργου ενός πλήρους και επαρκούς αεροδροµίου για την Πάρο.

Έχουµε γράψει ότι ο Γ. Ραγκούσης ασχολήθηκε µόνο µε ένα κοµµάτι προπαρασκευής, δηλαδή την λακκούβα, το σκάµµα, το πεδίο, επί του οποίου κάποτε, όταν τελειώσουν οι µελέτες, όταν βρεθούν τα χρήµατα θα κατασκευαστούν οι υπέργειες εγκαταστάσεις ενός νέου αεροδροµίου. Παρά τον ανηλεή πόλεµο προπαγάνδας (και όχι µόνο) που δεχόµαστε σε όλα τα επίπεδα, χωρίς βεβαίως ΟΥΔΕΠΟΤΕ να έχουµε διαψευσθεί σε αυτά που γράφουµε, τα ντοκουµέντα έρχονται να αποδείξουν όλα όσα υποστηρίζουµε.

Προκειµένου το καθεστώς που διαχειρίζεται τραγικά το νησί µας να διατηρήσει τις καρέκλες και την εξουσία στο Δήµο Πάρου, αποδεικνύεται ότι µε την προχειρότητα που έχει χειριστεί την υπόθεση του νέου αεροδροµίου Πάρου, το έχει ναρκοθετήσει.

ΔΗΛΑΔΗ, έχει ναρκοθετήσει την κατασκευή του, αφού έχει αφήσει µε τους χειρισµούς του τεράστιες τρύπες που ανά πάσα στιγµή µπορούν να εκµεταλλευτούν οι πολέµιοι του αεροδροµίου, οι εχθροί της ορθολογικής και ποιοτικής αναβάθµισης της Πάρου.

«Βόμβα»

Αποδεικνύεται από έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος του αρµόδιου υπουργείου περιβάλλοντος, ότι οι εργασίες για το πεδίο ελιγµών που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο δίµηνο γίνονται χωρίς έγκυρη και ανανεωµένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Αυτές µε τις οποίες υπέγραψε κουτσά – στραβά και όπως – όπως την απόφαση δηµοπράτησης και έναρξης των εργασιών µόνο για το πεδίο ενός µελλοντικού αεροδροµίου ο αρµόδιος υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Ραγκούσης την παραµονή της κατάρρευσης της κυβέρνησης Παπανδρέου το Νοέµβριο του 2011, είχαν συνταχθεί στην ουσία το 1995 και είχαν ανανεωθεί το 2002. Έληγε η ισχύς τους και τυπικά, στις 31|12|12 αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι έχουν βασικές ελλείψεις σε σχέση µε τις σύγχρονες απαιτήσεις που ορίζει η επιστήµη και η εµπειρία για τα αεροδρόµια.

Συνεπώς, τα ευρήµατα των επιθεωρητών αποτελούν τεράστια νάρκη για την συνέχεια του έργου. Όµως αποδεικνύεται επιπλέον ότι ο δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης γνωρίζει εδώ και ένα µήνα τυπικά (13|02|13 του κοινοποιείται η έκθεση των επιθεωρητών), αλλά τρεις µήνες ουσιαστικά τις επιπλοκές, και δεν έχει θεωρήσει σκόπιµο να ενηµερώσει το Δηµοτικό Συµβούλιο Πάρου και τον Παριανό λαό.

Ξέρει όµως να εκδίδει δελτία τύπου και να προωθεί συνεντεύξεις και δηλώσεις λέγοντας αρλούµπες σχετικά µε την υπόθεση του νέου αεροδροµίου Πάρου, προκειµένου να λαϊκίζει και να νοµίζει ότι κοροϊδεύοντας τους Παριανούς, θα µπορέσει να κερδίσει την πολιτική τους εµπιστοσύνη.

Πως ξεκίνησε η υπόθεση

Το Δεκέµβριο του 2012 εργαζόµενοι της κατασκευάστριας εταιρείας του πεδίου, εµφανίστηκαν σε ένα θαλάσσιο κόλπο της περιοχής Βουτάκου. Εντοπίσθηκαν από κατοίκους της περιοχής να κάνουν µετρήσεις σε παραλία. Όταν ερωτήθηκαν, ποιος είναι ο λόγος των µετρήσεων, εξήγησαν ότι σε αυτόν τον κόλπο θα καταλήγει αγωγός που θα ρίχνει στη θάλασσα τα βρόχινα – και όχι µόνο – νερά (και υγρά) από το νέο αεροδρόµιο Πάρου. Στην παρούσα φάση, όσα θα πέφτουν στα ρείθρα απορροής από το διάδροµο προσγείωσης και τα σηµεία στάθµευσης αεροσκαφών.

Οι κάτοικοι αυτοί παραξενεύτηκαν στο άκουσµα ότι ένα ολοκαίνουριο αεροδρόµιο θα αποβάλει απόβλητα σε κρυστάλλινα νερά «παρθένων» παραλιών. Έτσι, ένας από αυτούς, ο οποίος µάλιστα είναι Ιταλός, αλλά έχει ιδιόκτητο ακίνητο στην περιοχή και περνά πολύ χρόνο στο νησί µας, ο κ. Τζιοβάνι Μόρκο, επισκέφθηκε το δήµαρχο Χρ. Βλαχογιάννη για να µάθει τι συµβαίνει.

Ο Χρ. Βλαχογιάννης αποφάσισε να κάνει ένα τραγικό χειρισµό στην επικοινωνία του αυτή. Με λίγα λόγια, έκανε τον «κινέζο». Άρχισε τα πολύ γνωστά και πονηρά «Δεν ξέρω, δεν έχω αρµοδιότητα, δεν είδα κλπ, κλπ». Έτσι, ο ενδιαφερόµενος έστειλε γραπτώς τις απορίες του τόσο στον Χρ. Βλαχογιάννη όσο και στον αρµόδιο Ειδικό Γραµµατέα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Μ. Κουρουζίδη. Ο µεν Χρ. Βλαχογιάννης απάντησε µε τα «δεν ξέρω, δεν έχω αρµοδιότητα» και εγγράφως, ο δε ειδικός γραµµατέας παρέπεµψε την υπόθεση στο τµήµα επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Έτσι, ειδικοί επιστήµονες πριν τέσσερεις µήνες έκαναν έλεγχο, προϊόν του οποίου είναι µία έκθεση «βόµβα». Τίθενται θέµατα:

α) φέρουσας ικανότητας των εδαφών να συγκρατήσουν το βάρος λειτουργίας του αεροδροµίου,
β) µη επάρκειας πρόβλεψης για την σωστή απορρόφηση υδάτων εκτός υπεδάφους διαδρόµου (και επί εδάφους),
γ) µη επάρκειας πρόβλεψης για την σωστή επεξεργασία των υπολειµµάτων χηµικών και καυσίµων (επικίνδυνων και καρκινογόνων) που θα απορρέουν στη θάλασσα, αν δεν γίνουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Όλα αυτά στην έκθεση, δυστυχώς, συνδέονται από τους επιθεωρητές µε την υπόµνηση της εισήγησης Μ. Καραµανώφ για την σκοπιµότητα κατασκευής αεροδροµίου στην Πάρο, όπως αυτή είχε κατατεθεί για να κριθεί το σχετικό θέµα στο Συµβούλιο της Επικρατείας το 1998 µε την οποία απορρίπτοταν το αίτηµα κατασκευής νέου αεροδροµίου. Την έκδοση δικαστικής απόφασης είχαµε αποφύγει αποσύροντας τότε το αίτηµα για να µην δικαστεί. Με αλλαγή των µέτρων διαδρόµου από 2.000 σε 1400 (αλλά χωρίς καίριο εκσυγχρονισµό των µελετών) έγινε δυνατό να ξεπεραστούν οι δικαστικές προσφυγές σε επίπεδο αποφάσεων κατασκευής.

Και να σκεφτεί κανείς …

…ότι από έγγραφα και µαρτυρίες προκύπτει ότι ο Τζ. Μόρκο και άλλοι κάτοικοι της περιοχής είναι υπέρµαχοι της κατασκευής νέου αεροδροµίου εξαιτίας συµφερόντων που θα έχουν από αυτό. Όµως κανείς δεν θα ήθελε έναν αγωγό αποβλήτων ενός αεροδροµίου να χύνεται σε θάλασσα της Πάρου. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό στην ουσία και η απόλυτη δυσφήµιση για το νησί µας και τον τουρισµό του.

Όμως…

Τώρα που προέκυψε η έκθεση «βόµβα» των επιθεωρητών περιβάλλοντος του Ελληνικού Κράτους, ποιος θα µας προστατέψει από γνωστούς και αγνώστους που εποφθαλµιούσαν από παλαιά την κατασκευή του έργου;
Μιλάµε για γνωστούς «φίλους» της Πάρου κάποιοι εκ των οποίων έχουν και συµφέροντα στη θάλασσα, αλλά και σε άλλα αεροδρόµια.

Το κείμενο της έκθεσης των επιθεωρητών

«Έπειτα από το αίτηµα του κ. Τζιοβάνι Μόρκο κατοίκου Βούτακου Πάρου, που διαβιβάσθηκε από το γραφείο του Ειδικού Γραµµατέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), κ. Μωυσή Κουρουζίδη (σχετ. 24, 26), οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Τοµέα Νοτίου Ελλάδος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (ΕΥΕΠ ΙΥΠΕΚΑ), κκ. Βασιλική Σακοράφα και Εµµανουήλ Γλύτσης, διενήργησαν την 13η-12-2012 αυτοψία στη Θέση χωροθέτησης του έργου κατασκευής «ΝΕΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΠΙΜΕΝΑΣ ΝΗΣΟΥ ΠΑΡΟΥ» , του Δήµου Πάρου νήσου Πάρο Νοµού Κυκλάδων, για τον έλεγχο τήρησης της κείµενης περιβαλλοντικής νοµοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων της ΚΥΑ ΕΠΟ µε α.π, 82355/2002 (σχετ. 16) και συνέταξαν την έκθεση αυτοψίας (σχετ. 25).

Στην αυτοψία, παρόντες ήταν επίσης, ο εκπρόσωπος της Αναδόχου Εταιρείας «ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ ΑΤΕ» του έργου κατασκευής του νέου αεροδροµίου κ. Σκουλαξένος Δηµήτριος, εφεξής καλούµενος «Εκπρόσωπος» και ο υπεύθυνος µηχανικός της Επιβλέπουσας Υπηρεσίας (Ειδική Υπηρεσία Δηµοσίων Έργων Αεροδροµίων Νοτίου Ελλάδος (ΕΥΔΕΙΤΝΕ) του Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων), ο κ. Λιοντίρης, εφεξής καλούµενος «Υπεύθυνος Μηχανικός».

Από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) και την αυτοψία της Υπηρεσία µας (σχετ. 25) προκύπτουν τα κάτωθι:


Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Εργοδότης ή Κύριος του Έργου είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) του Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων, η Προϊσταµένη Αρχή είναι το τµήµα κατασκευών της ΕΥΔΕ Αεροδροµίων Νοτίου Ελλάδος του ιδίου Υπουργείου και η «Διευθύνουσα Υπηρεσία» ή «Επιβλέπουσα Υπηρεσία» είναι το τµήµα κατασκευών έργων Αεροδρόµιων της ανωτέρω Υπηρεσίας (σχετ. 20, 25).

Η Ανάδοχος εταιρεία του έργου είναι η τεχνική εταιρεία «ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΉ ΑΤΕ», θυγατρική της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου, που περιλαµβάνει:
1. Το Διάδροµο προσαπογειώσεων Αεροσκαφών µήκους 1.400µ
2. Τους δύο συνδετήριους τροχοδρόµους, που Θα συνδέουν το διάδροµο µε το δάπεδο στάθµευσης αεροσκαφών
3. Το Δάπεδο στάθµευσης Αεροσκαφών
4. Την περιµετρική Οδό
5. Τα Τεχνικά έργα αποστράγγισης
6. Τις εργασίες φωτοσήµανσης διαδρόµου και τροχοδρόµων και φωτισµού δαπέδου στάθµευσης αεροσκαφών και
7. Τη Βελτίωση της προϋπάρχουσας επαρχιακής οδού Παροικιά— Αλυκή.

Οι Κτιριακές Υποδοµές (Κτίρια Επιβατικού και Εµπορευµατικού Αεροσταθµού, Πύργος Ελέγχου και λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις, που θα εξυπηρετούν την µεταφορά των επιβατών, την ασφάλεια και συντήρηση του αεροδροµίου και τον ανεφοδιασµό αεροσκαφών, όπως π.χ Πυροσβεστικός Σταθµός κλπ.) θα ανατεθούν σε µελλοντική εργολαβία.

Κατά δήλωση του Εκπροσώπου (σχετ. 25), για το εν λόγω έργο υπεγράφη την 7 -9-2012 σύµβαση, µεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων και της εταιρείας «ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ ΑΤΕ» για το έργο µε τίτλο: «NEΟ ΠΕΔΙΟ ΕΛΙΓΜΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥ». Κατά δήλωση της Επιβλέπουσας Υπηρεσίας, την 13η -12-2012 παρεδόθη στην Ανάδοχο εταιρεία το χρονοδιάγραµµα κατασκευής του έργου και έγινε η έναρξη των εργασιών, µε παραλαβή του φυσικού εδάφους.

Β. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΨΙΑ

Το έργο του νέου αεροδροµίου χωροθετείται βορειοδυτικά του υφισταµένου αεροδροµίου Πάρου µεταξύ των περιοχών «Μάγγανος» και «Κάµπος», κοντά στο οικισµό Βουτάκο. Η διεύθυνση του νέου διαδρόµου προσαπογειώσεων είναι παράλληλη µε τον αεροδιάδροµο του αεροδροµίου, που λειτουργεί σήµερα. Κατά την ηµέρα της αυτοψίας (σχετ. 25,), το έργο βρισκόταν στη φάση των προκαταρκτικών εργασιών που αφορούν:

1. Στις τοπογραφικές εργασίες, που βρίσκονταν σχεδόν στην ολοκλήρωσή τους (στην πασσάλωση του άξονα των κυρίων σηµείων του διαδρόµου στην πασσάλωση των οριογραµµών της.ζώνης κατάληψης του διαδρόµου, στη λήψη υψοµετρικών στοιχείων κλπ,
2. Στην κατεδάφιση των ακινήτων,
3. Στην προστασία δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση, αποχέτευση, κλπ.). Αναµένεται συνεργασία µε τους Οργανισµούς των Δικτύων Κοινής Ωφέλειας και
4. Στον καθαρισµό του επιφανειακού στρώµατος της φυτικής γης και εκρίζωσης της βλάστησης.
Από τις ανωτέρω υπολείπονται οι υπ’ αριθµ. 2, 3, 4 εργασίες.

Οι χωµατουργικές εργασίες (ορύγµατα, επιχώσεις, πρανή) δεν είχαν ξεκινήσει ακόµα. Η Ανάδοχος εταιρεία δήλωσε, ότι στο στάδιο αυτό Θα εκτελεσθούν και τα τεχνικά έργα για την απορροή  των οµβρίων υδάτων. Ειδικότερα, προβλέπεται η κατασκευή ρείθρων, κατά µήκος του διαδρόµου και του χώρου στάθµευσης των αεροσκαφών.

Το κριτήριο επιλογής της νέας θέσης του αερολιµένα, όπως δήλωσαν η Επιβλέπουσα Υπηρεσία και η Ανάδοχος εταιρεία, ήταν η δυσκολία προέκτασης του διαδρόµου προσαπογειώσεων του υφισταµένου αεροδροµίου προς τα νότια, διότι σε πολύ µικρή απόσταση βρίσκεται ο οικισµός Αλυκή και προς τα βόρεια λόγω της ανάγκης εξάλειψης των φυσικών εµποδίων (λόφος), Θα απαιτούνταν εκτεταµένες εκσκαφές και επιχώσεις (σχετ. 25).

Γ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ – ΑΔΕΙΕΣ

Από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου (σχετ. 17) προκύπτει ότι:
Το 1995 εκπονήθηκε η (αρχική) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Νέου Κρατικού Αερολιµένα Πάρου, για τη θέση «Μάγγανο» νήσου Πάρου Νοµού Κυκλάδων και για µήκος 2000 µέτρων για λογαριασµό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και εν συνέχεια εκδόθηκαν:

Ι. Η µε α.π. 78706/3316 /10-07-1996 Απόφαση Χωροθέτησης της Δ/νσης Χωροταξίας του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και

ΙΙ. Η µε α.π. 81847/96/17-2-1997 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Οι ανωτέρω αποφάσεις προσεβλήθησαν από κατοίκους του νησιού ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Εν συνεχεία, έγινε ανάκληση των ανωτέρω Αποφάσεων, µε την µε α.π. 13918/2648/25-05-1998 Απόφαση Ανάκλησης χωροθέτησης και µε την µε α.π. 107421/26-05-1998 Απόφαση Ανάκλησης της απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Νέου Αερολιµένα Πάρου (σχετ. 12, 13), προκειµένου να επανεξετασθούν τρεις προϋποθέσεις.

Επειδή οι δύο ανωτέρω Αποφάσεις είχαν ήδη ανακληθεί, το ΣτΕ µε την µε αρ. 4542/11-06-1998 απόφασή του κήρυξε τη δίκη «κατηργηµένην» (σχετ. 14).
Το 2000 εκδόθηκε η µε α.π. 107704/19-12-2000 Απόφαση Προέγκρισης του έργου «Νέος Αερολιµένας Πάρου» Ν.Α. Κυκλάδων της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε (σχετ.15).

Το 2002 εκδόθηκε η ΚΥΑ ΠΕΧΩΔΕ-ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ-ΓΕΩΡΓΙΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ (ΚΥΑ ΕΠΟ) (α.π. 82355/29-03-2002 ΕΥΠΕ/ΥΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) (σχετ. 16), της οποίας η χρονική διάρκεια έληξε την 31η -12-2012.

Ήδη έχει κατατεθεί η µε α.π. 28566/1130/Φ.ΚΑΠΑ/02-09-2012 αίτηση ανανέωσης (παράταση χρονικής διάρκειας) ισχύος της ανωτέρω Κ.Υ.Α Ε.Π.Ο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων (σχετ. 22).

Η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ) µε το έγγραφό της µε α.π. 201743/19-11-2012 (σχετ. 23) ζητάει να υποβληθεί φάκελος ανανέωσης ΑΕΠΟ, όπως απαιτείται από το Νόµο 4014/2011 (σχετ. 9).
Το 2010 για το νέο αεροδρόµιο έγινε η Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης κτηµάτων [ΚΥΑ 10115 79/1015/0010/2002 (ΦΕΚ 204 Δ’/114-03-02)].

Το 2011 εκδόθηκε η ΚΥΑ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ-ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ ΕΠΟ) µε α.π. 197972/07-04-2011 για εργασίες και έργα βελτίωσης του υφισταµένου αεροδροµίου από την ΕΥΠΕ/ ΥΠΕΚΑ (σχετ. 19).

Δ. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Στην παρούσα φάση, µε δεδοµένο ότι:
1. Η κατασκευή του νέου αεροδροµίου στην Πάρο απαιτεί αυξηµένες δαπάνες,
2. Οι χωµατουργικές εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόµα και
3. Η (16) σχετική Απόφασή Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) δεν είναι σε ισχύ σήµερα, η Υπηρεσία µας κρίνει, ότι είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί

Α. Η Γεωλογική καταλληλότητα του υπεδάφους κατά τη χωροθέτηση του νέου αεροδροµίου και η ασφαλής παροχέτευση των όµβριων υδάτων της περιοχής του αεροδροµίου στους φυσικούς αποδέκτες και

Β. Η τήρηση των προϋποθέσεων, που αναφέρονται στις Αποφάσεις Ανακλήσεων,
1. Στην «Απόφαση Ανάκλησης Της χωροθέτησης Νέου Κρατικού Αερολιµένα Πάρου στη θέση Μάyyανο νήσου Πάρου Τον Νοµού Κυκλάδων ..» της Δ/νσης Χωροταξίας του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., µε α.π. 13918/2648/25-05-1998 (σχετ. 12) και στην Ανάκληση της ΚΥΑ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ-ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων…», της Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασµού του Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., µε α.π. οικ. 107421/26-05-1998 (σχετ. 13).


Ειδικότερα, η υπηρεσία µας θεωρεί ότι:

Α. Η εξακρίβωση της γεωλογικής καταλληλότητας για τη Θεµελίωση του αεροδροµίου [γεωλογική & γεωτεχνική µελέτη και έρευνα (γεωτρήσεις, γεωφυσικά, εργαστηριακές δοκιµές και αναλύσεις)], είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του προβλεποµένου έργου και την ασφαλή Θεµελίωσή του, προς αποφυγή αστοχιών [ρήγµατα, ευστάθεια εδαφών (κατολισθήσεις, καθιζήσεις), διαβρωτική δράση υδάτων κλπ], κατά την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Στο πλαίσιο τήρησης της νοµοθεσίας [Υ.Α 6019/1986 ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 29 Β/1986) «Έγκριση Προδιαγραφών Γεωλογικών Εργασιών µέσα στα πλαίσια των µελετών τεχνικών έργων»], κρίνεται  απαραίτητο, απαρεγκλίτως να τηρούνται οι γεωλογικές προδιαγραφές, σύµφωνα µε τις οποίες «Τα αεροδρόµια    απαιτούν εδάφη θεµελίωσης µεγάλης φέρουσας ικανότητας…».

Όπως άλλωστε αναφέρεται και στη ΜΠΕ (σχετ. 17): [……. Από γεωλογική άποψη ο ευρύτερος χώρος του αεροδροµίου δοµείται από βραχώδεις σχηµατισµούς γνευσίων και γρανιτογνευσίων, οι οποίοι καταλαµβάνουν µεγάλη ανάπτυξη σε βάθος. 0 σχηµατισµός των γρανιτογνευσίων έχει υποστεί τη δράση των ατµοσφαιρικών παραγόντων..:….Στη βραχοµάζα παρατηρείται έντονος βαθµός αποσάθρωσης η οποία λόγω τεκτονικών αιτιών και της ακαµψίας του πετρώµατος, διατέµνεται από πλήθος διαρρήξεων, άλλοτε ανοικτών και άλλοτε γεµισµένων µε λεπτοµερή υλικά. Έτσι το νερό της βροχής µπορεί να κυκλοφορεί µέσα από τις ανοικτές ρωγµές στο εσωτερικό της βραχοµάζας και να προκαλεί την αποσάθρωση του πετρώµατος σε βάθος… Οπωσδήποτε η διεργασία της αποσάθρωσης και διάβρωσης συνιστά γεωλογικό φαινόµενο µακράς διάρκειας….] (σχετική αναφορά στις σελ. 4-9, παραγρ. 4.2.2. «Έδαφος Μορφολογία & Γεωλογία της περιοχής» της ΜΠΕ).

Στο πλαίσιο της γεωλογικής µελέτης για τη διασφάλιση και της παροχέτευσης των όµβριων υδάτων και την απρόσκοπτη ροή τους στους πλησιέστερους φυσικούς αποδέκτες, θεωρούµε απαραίτητη τη διευθέτηση απορροής των όµβριων υδάτων της περιοχής του αεροδροµίου µε κατάλληλα τεχνικά έργα κατά µήκος και εγκάρσια (τάφροι, φρεάτια, οχετοί, διευθέτηση ρεµάτων κλπ) του διαδρόµου προσαπογειώσεων.

Κατά την αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι βόρεια του προτεινόµενου διαδρόµου υπάρχει υδατόρεµα  για το οποίο κρίνεται απαραίτητη η διευθέτηση του καθώς και τυχόν άλλων υδατορεµάτων σε άλλα σηµεία στην περιοχή. Όπως αναφέρεται και στη ΜΠΕ αναµένεται [η µεγάλη κάλυψη του αεροδροµίου από τα έργα όπως ο διάδροµος, κτήρια, χώροι στάθµευσης σε συνδυασµό µε την επικάθηση στρώµατος σκόνης στην περιοχή του αεροδροµίου έχει σαν αποτέλεσµα την σηµαντική µείωση της εδαφικής διήθησης των επιφανειακών απορροών και αύξηση τον όγκου των απορροών. 0ι επιφανειακές απορροές Θα πρέπει να πέφτουν σε ειδικούς τάφρους, (σχετική αναφορά στις σελ. 6-7, παραγρ. 6.2.6. «Επιπτώσεις από τις επιφανειακές απορροές και τις διαρροές καυσίµων, της ΜΠΕ).

Για τον έλεγχο της ποιότητας των απορροών (ρύποι, αιωρούµενα σωµατίδια), πριν καταλήξουν στους φυσικούς αποδέκτες, κρίνεται σκόπιµο, να γίνεται δειγµατοληψία στο πλησιέστερο φρεάτιο, στο σηµείο (taxi ways), πού τροχοδροµεί (Taxiing) το αεροπλάνο ή όπου διαπιστώνονται ρυπογόνες ουσίες, δύο φορές, την χειµερινή περίοδο (περίοδο βροχοπτώσεων), ώστε να ελέγχεται η συγκέντρωση αυτών των ουσιών.

Στη Μ.Π.Ε αναφέρεται ότι: [Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία οι απορροές αναµένεται να είναι επιβαρυµένες µε ολικά και διαλελυµένα στερεά, υδρογονάνθρακες και βαρέα µέταλλα. Η ρύπανση των επιφανειακών υδάτων προέρχεται από τις ειδικές χρήσεις τον αεροδροµίου και οφείλεται στις ακόλουθες πηγές ρύπανσης: 1. Υπολείµµατα από διαρροές υγρών καυσίµων και λιπαντικών που µεταφέρονται µε το νερό. 0ι πιθανότερες διαρροές καυσίµων που µπορεί να συµβούν είναι αυτές κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασµού των αεροσκαφών και είναι της τάξεως των 10-20 λίτρων το µήνα. 0ι πιο συνηθισµένες χηµικές ενώσεις που βρίσκονται σε ρυπαντές αυτού του τύπου είναι λίπη και έλαια, βαρέα µέταλλα, βενζίνη, κηροζίνη, τολουόνιο, µεθαλοχλωρίδιο, ακετόνη κ.λ.π. 0ι ενώσεις αυτές Θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες και µερικές από αυτές όπως η βενζίνη είναι καρκινοyενείς.

2. Ατµοσφαιρικές αποθέσεις από αέρα ρύπανση που προέρχονται από ατελή καύση βενζίνης και κηροζίνης, όπως διοξείδιο του θείου, υδρόθειο, µονοξείδιο του άνθρακα..κλ.π..] (σχετική αναφορά στις σελ. 6-7, παραγρ. 6.2.6. «Επιπτώσεις από τις επιφανειακές απορροές και τις διαρροές καυσίµων» της ΜΠΕ).

Για την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, η Υπηρεσία µας θεωρεί ότι θα πρέπει ο Κύριος του Έργου, στο πλαίσιο σύµβασης µε Πιστοποιηµένο Εργαστήριο Μετρήσεων και Αναλύσεων, να πραγµατοποιεί ποιοτικές και ποσοτικές αναλύσεις των παραπάνω ρύπων.

Επιπλέον, η Υπηρεσία µας θεωρεί ότι, εάν από τις παραπάνω µετρήσεις απαιτηθεί περαιτέρω επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, τότε αυτά πρέπει να οδηγηθούν σε Μονάδα Φυσικοχηµικής Επεξεργασίας. Για τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιµο να τεθεί σχετικός περιβαλλοντικός όρος από την αδειοδοτούσα αρχή, ώστε να ελέγχεται η συγκέντρωση αυτών των ουσιών.

Β. Για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του νέου αεροδροµίου η τήρηση των τριών προϋποθέσεων των δύο ανωτέρω Αποφάσεων Ανάκλησης (σχετ. 12, 13) είναι σηµαντική, διότι η κατασκευή του πρέπει να αποτελεί µέρος του γενικού σχεδιασµού των απαραίτητων έργων υποδοµών της Περιφέρειας, όπως απαιτείται από την Υ.Α µε Αριθ. 25290/2003 (ΦΕΚ 1487 Β’ /10-10-03) Έγκριση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασµού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» (σχετ. 18) και την µε Αριθµ. οικ. 17250/2582/24-04-2012 (ΦΕΚ 148 ΠΑ.Α/02-05-2012) Απόφαση του Γενικού Γραµµατέα Αποκεντρωµένης Διοίκησης Αιγαίου Έγκριση Γενικού Πολεοδοµικού Σχεδίου (ΓΠΣ) τον Δήµου Πάρου νήσου Πάρου Νοµού Κυκλάδων» (σχετ. 21), υπό την προϋπόθεση, ότι δεν τελεί υπό αναθεώρηση.

Σηµειώνεται, ότι η σωστή µελέτη και λειτουργία ενός αερολιµένα προϋποθέτει και την πρόβλεψη γης για µελλοντική επέκταση του αεροδροµίου και πρόβλεψη των τεχνολογικών στοιχείων, ώστε η Θέση του νέου αεροδροµίου να εξυπηρετήσει τις αεροµεταφορές της περιοχής σε βάθος χρόνου.

Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αναφέρεται ότι: Για τη συγκεκριµένη Θέση του νέου αεροδροµίου της Πάρου και για µήκος διαδρόµου 2000 µέτρων εκπονήθηκε για λογαριασµό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) το 1995 η (αρχική) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η µελέτη εγκρίθηκε και εξεδόθησαν: Η υπ’ αριθ. 18706/3316/10.7.96 Απόφαση Προέγκρισης Χωροθέτησης και η υπ’ αριθµ. 81847/96/17.2.1997 απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Το έργο δεν προχώρησε σε υλοποίηση µετά την προσφυγή που υπεβλήθη στο Σ. τ. Ε και την ανάκληση 13918/2648/25.5.1998 της απόφασης Προέγκρισης Χωροθέτησης, καθώς και την «ανάκληση οικ. 107421/26.5.1998 της απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων] (σχετική αναφορά στις σελ. 1, παραγρ. 1.2.1 «Οι αρχικές µελέτες για αεροδρόµιο µε διάδροµο µήκους 2000µ» της ΜΠΕ).


Κατόπιν τούτων, θεωρούµε ότι:

– Ο κατάλληλος περιβαλλοντικός σχεδιασµός του συνόλου του έργου και η γεωλογική καταλληλότητα του εδάφους για τη θεµελίωση του έργου, αποτελούν κρίσιµες και ουσιαστικές παραµέτρους, που οι αρµόδιες υπηρεσίες και φορείς οφείλουν σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουν µε την επιλογή της βέλτιστης περιβαλλοντικά και τεχνικά λύσης.

  • Τα ανωτέρω περιγραφόµενα σε συνδυασµό µε τις συνθήκες περιβάλλοντος της περιοχής (µετεωρολογικά, κλιµατολογικά κλπ) πρέπει υα συνεκτιµηθούν χρησιµοποιώντας, ως εργαλείο τη µέθοδο της περιβαλλοντικής αξιολόγησης µε πολυκριτηριακή ανάλυση, ώστε το έργο να  ανταποκρίνεται τόσο από την άποψη της διασφάλισης του περιβάλλοντος της περιοχής όσο και της σκοπιµότητάς του από την οικονοµοτεχνική του διάσταση (συναρτήσει κόστους – όφελος) αλλά και της δυνατότητας χωρικής επέκτασης των απαραίτητων υποδοµών (επέκταση διαδρόµου προσαπογείωσης κ.λ.π.) στο µέλλον, αν αυτό απαιτηθεί». Στις 1-3-2013 κατατέθηκε νέος φάκελος ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου».