Η συνεδρίαση του «Συντονιστικού» της 11|3

customize

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 16|03|13

Με ενθαρρυντική επιτυχία λόγω της συµµετοχής πραγµατοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του «Συντονιστικού Φορέων Πάρου». Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε ενηµέρωση για όλες τις εξελίξεις µετά τις διεκδικήσεις των νησιών Πάρου και Αντιπάρου για τη δηµόσια υγεία και το Κέντρο Υγείας Πάρου, που είχαν γίνει στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου. Την ενηµέρωση παρείχε ο επικεφαλής του συντονισµού των κινητοποιήσεων Κ. Αργουζής ο οποίος κατέθεσε και λίστα συµπερασµάτων και προτάσεων για το προσεχές διάστηµα…
diafimisi_entipa_mikro_teliko…προκειµένου να µην ατονήσει η προσπάθεια.

Την εισήγηση του ενέκριναν οµόφωνα οι παρευρεθέντες εκπρόσωποι σωµατίων και φορέων της Πάρου ύστερα από διαλογική συζήτηση. Ακολουθεί το σχετικό κείµενο της εισήγησης Κ. Αργουζή:

Η εισήγηση Κ. Αργουζή

«Τα της Αθήνας είναι γνωστά. Αναδείξαµε το πρόβληµα και πήραµε υποσχέσεις από την Κυβέρνηση και τα κόµµατα. Θυµίζουµε ότι αµέσως µετά το «Συντονιστικό» συγκάλεσε την ολοµέλεια των φορέων την ενηµέρωσε αναλυτικά για ότι συνέβη µε τις συναντήσεις στο υπουργείο, στα γραφεία της Ε.Ε. και µε τα κόµµατα στη Βουλή. Στη συνάντηση εκείνη πάρθηκε η απόφαση να υπάρξει δεύτερος κύκλος ενηµέρωσης στα χωριά και την Αντίπαρο που ολοκληρώθηκε µε εξαίρεση την Παροικιά που απόψε θα καθορίσουµε την ηµεροµηνία.

Ας δούµε τις µέχρι τώρα εξελίξεις.

1) Στις 15 Φεβρουαρίου ο διοικητής της 2η ΔΥΠΕ έστειλε επείγον έγγραφο  στους διοικητές των νοσοκοµείων Νίκαιας, Ελευσίνας, Τζάνειου και Αττικόν µε το οποίο ζητά την διάθεση – µε αποσπάσεις – παιδιάτρου για το Κέντρο Υγείας Πάρου µέχρι να βρεθεί µονιµότερη λύση.

2) Στις 17 Φεβρουαρίου ήρθε στην Πάρο ο κ. Αλεβίζος υποδιοικητής της 2ης ΔΥΠΕ για την κοπή της πίτας της Ν.Δ. Στην εκδήλωση ανακοίνωσε τα ίδια που αναφέρει το έγγραφο που είχε στείλει στα νοσοκοµεία. Δεν ζήτησε να συναντήσει το Δήµαρχο ή το «Συντονιστικό». Την ίδια µέρα µε προσκάλεσαν άτοµα προσκείµενα στη Ν.Δ.  να πιούµε ένα καφέ µε τον κ. Αλεβίζο. Για λόγους ευγενείας πήγα. Μου ανακοίνωσε τα ίδια και ότι πρόκειται να έλθει στο Κ.Υ. και ένας γιατρός γενικής ιατρικής από τη Χίο, αρκεί να του εξασφαλίσουµε στέγη. Του είπα ότι αυτά θα πρέπει επίσηµα να τα ανακοινώσει και στο Δήµαρχο. Το έπραξε την εποµένη. Για τη συνάντηση κράτησα ενήµερο το δήµαρχο. Σήµερα έχουµε 11 Μαρτίου αλλά ούτε ο γιατρός από τη Χίο έχει έλθει, ούτε παιδίατρος.

3) Την προηγούµενη εβδοµάδα µου τηλεφώνησε ο Βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας για µου πει ότι προκηρύχθηκαν 2 θέσεις επικουρικών (δηλαδή µε σύµβαση ενός έτους) γιατρών, 1 παιδιάτρου και µία ορθοπεδικού. Μπήκα στη διαύγεια του υπουργείου Υγείας και το επιβεβαίωσα. Η προθεσµία υποβολής αιτήσεων έληξε σήµερα (11|3). Οι πληροφορία που υπάρχει είναι ότι έχουν  υποβληθεί αιτήσεις από ένα ζευγάρι γιατρών, η γυναίκα είναι παιδίατρος και ο άνδρας ορθοπεδικός. Έτσι εξηγείται και το γιατί προκηρύχθηκε η θέση του ορθοπεδικού.

4) Αυτά όσον αφορά τους γιατρούς. Για το ΕΚΑΒ η πληροφορία που έχουµε είναι ότι πρόκειται να µετακινηθεί υπάλληλος που βρίσκεται σε διαθεσιµότητα για τη γραµµατειακή υποστήριξη του ΕΚΑΒ.

5) Για την πράξη υπουργικού Συµβουλίου που µας υποσχέθηκε ο υπουργός και που µε βάση αυτήν παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό να προχωρήσει σε προκήρυξη θέσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού δεν γνωρίζουµε τίποτε. Προφανώς ακόµη δεν έχει γίνει. Δεν γνωρίζουµε επίσης τίποτε και προφανώς δεν έχει γίνει τίποτε για την πρόσληψη µαίας και νοσηλευτικού προσωπικού, ούτε για την κάλυψη των κενών του ΕΚΑΒ, το οποίο συνεχίζει νη µην καλύπτει µε βάρδιες 24ώρου την Πάρο και την Αντίπαρο.

6) Επίσης δεν έχει γίνει τίποτε για τη χρηµατοδότηση του υγειονοµικού αεροπλάνου.

7) Από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης µέχρι τώρα µόνο το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή για τα προβλήµατα του Κ.Υ. την οποία και σας διαβάζω:

8) Στο µεταξύ αιφνιδιαστικά κατέβηκε στο νησί τηλεοπτικό συνεργείο της τηλεόρασης του ΑΛΦΑ το οποίο έκανε εκτενές ρεπορτάζ σε ζώνη µεγάλης ακροαµατικότητας στα δελτία των 7 επί δύο συνεχείς ηµέρες. Την πρώτη µέρα αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας και την εποµένη στο τρόπο που µεταφέρονται τα έκτακτα περιστατικά από την Πάρο στη Σύρο. Η άφιξη του συνεργείου δεν προκλήθηκε από εµάς. Προφανώς έκριναν ότι το θέµα έχει τηλεοπτικό ενδιαφέρον.

Αξίζει να συγχαρούµε τη νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας κ. Δέσποινα Γεµελιάρη, που είχε το θάρρος να καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση του Κέντρου Υγείας και όσους άλλους βοήθησαν το τηλεοπτικό συνεργείο.

Με αφορµή τις εκποµπές του ΑΛΦΑ, τις επόµενες µέρες µου ζητήθηκε από το ραδιόφωνο της Νάξου «Μεσόγειος» να δώσω συνέντευξη και να ενηµερώσω τους ακροατές του ραδιοφώνου στη Νάξο για τις κινητοποιήσεις µας.  Μετά τη συνέντευξη υπήρξαν δύο τηλεφωνήµατα. Το ένα από τον κ. Κουτελιέρη Νίκο και το άλλο από την κ. Κίζη  γιατρό κυτταρολόγο του νοσοκοµείου της Νάξου. Είναι και οι δύο µέλη της επιτροπής αγώνα για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν στη Νάξο. Ζήτησαν να υπάρξει συνάντηση του συντονιστικού και της επιτροπής αγώνα.  Η συνάντηση πραγµατοποιήθηκε στο δηµαρχείο της Πάρου στις 6 του Μάρτη. Ήταν αναγνωριστική, σε καλό κλίµα και αποφασίστηκε η έκδοση κοινού δελτίου τύπου.

Η όποια κινητοποίηση από κοινού τονίστηκε από τη δική µας πλευρά δεν πρέπει να εντοπισθεί σε επίπεδο Παροναξίας, αλλά να αγκαλιάσει το σύνολο των Κυκλάδων και πάντοτε στη βάση της δωρεάν παροχής πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας περίθαλψης, µε αναγνώριση στην πράξη της αρχής της νησιωτικότητας.

Τι κάνουµε από εδώ και πέρα

1. Έχουµε πει ότι η προσπάθεια αυτή που ξεκινήσαµε θα έχει διάρκεια και θα περάσει από πολλές φάσεις. Το πρώτο που πρέπει να διαφυλάξουµε είναι η ενότητά µας. Αυτή είναι η δύναµή µας και αυτήν υπολογίζει η κυβέρνηση. Αν υπάρξουν διασπάσεις και µεµονωµένες πρωτοβουλίες, η µεγάλη αυτή προσπάθεια θα εκφυλισθεί και θα πάει χαµένη. Γι αυτό και οι όποιες πρωτοβουλίες χρήσιµο είναι να συζητιούνται στο «Συντονιστικό».

2. Παρακολουθούµε από κοντά την υλοποίηση των υπεσχηµένων. Τι γίνεται µε την πράξη του υπουργικού Συµβουλίου, µε τις προκηρύξεις θέσεων, µε τη δραστηριότητα της αντιπολίτευσης. Εδώ ο δήµαρχος µπορεί λόγω της θεσµικής του ιδιότητας να βοηθήσει πολύ.

3. Προχωρούµε σε καλύτερη οργάνωση. Ψάχνουµε για γιατρούς, νοσηλευτές και εκαβίτες µε εντοπιότητα ή να έχουν σχέση µε την Πάρο. Πρέπει να καταρρίψουµε την επιχειρηµατολογία του υπουργείου, ότι δεν βρίσκουν προσωπικό πρόθυµο να έλθει στην Πάρο.

4. Ενεργοποιούµε τους παριανούς και αντιπαριώτικους συλλόγους  των Αθηνών. Ήδη το πρώτο βήµα έχει γίνει. Έχει µεγάλη σηµασία η ενεργοποίησή τους, επειδή βρίσκονται κοντά στα κέντρα των αποφάσεων. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να γίνει σύσκεψη µε όλους τους συλλόγους των Αθηνών, για να έχουν πλήρη ενηµέρωση και να υπάρξει συντονισµός.

5. Ενεργοποιούµε κάθε παριανό και φίλο της Πάρου που έχει τη δυνατότητα και µπορεί να βοηθήσει.

6. Στις αρχές Απριλίου στέλνονται τηλεγραφήµατα από φορείς και µεµονωµένους πολίτες στον υπουργό και τα κόµµατα µε υπενθύµιση των υποσχέσεων που µας έδωσαν.

7. Στα µέσα του Απρίλη επιδιώκουµε συνάντηση µε τον υπουργό και τα πολιτικά κόµµατα και δίνουµε συνέντευξη τύπου στα αθηναϊκά µέσα ενηµέρωσης.

8. Ενεργοποίηση της κοινότητας των ευρωπαίων πολιτών της Πάρου.

9. Συµµετοχή µε προτάσεις µας στο σχέδιο νόµου «Ιπποκράτης»  που ετοιµάζει το υπουργείο Υγείας.
Επειδή η αρχή της νησιωτικότητας είναι το βασικό επιχείρηµα που έχουµε και το οποίο στηρίζεται στη γεωγραφική πραγµατικότητα των νησιών µας, πρέπει να  απευθυνθούµε σε όλα – χωρίς εξαίρεση – τα νησιά των Κυκλάδων και να συντονίσουµε τη δράση τους. Η Πάρος λόγω των πρόσφατων κινητοποιήσεων έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας µε φορείς των άλλων νησιών. Ήδη η Νάξος συµφωνεί προς αυτήν την κατεύθυνση, παρόλο που στην αρχή έβλεπε την κινητοποίηση σε επίπεδο παροναξίας.

Αυτό το εγχείρηµα όµως δεν είναι εύκολο. Απαιτεί πολύ δουλειά και καλή οργάνωση από τη δική µας πλευρά για την πραγµατοποίηση µιας συνάντησης στην Πάρο µε εκπροσώπους των νησιών. Τη δεκαετία του ΄80 είχε πραγµατοποιηθεί στην Πάρος µια τέτοια συνάντηση στις Λεύκες µε θέµα τον πολιτισµό των Κυκλάδων και είχε επιτυχία. Μπορούµε να οργανώσουµε µια συνάντηση µε θέµα την υγεία στις Κυκλάδες, όχι για να συζητήσουµε γενικά και αόριστα, αλλά για το πως θα οργανωθούµε για να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις σε κυκλαδικό επίπεδο».