Συνεδρίαση δημοτικής τουριστικής επιτροπής

Πάρος χωρίς ανάπτυξη;

aporia-tis-epochis---apochis

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 9|03|13
Την Παρασκευή 1 Μαρτίου συνεδρίασε η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήµου Πάρου. Το πρώτο θέµα που απασχόλησε ήταν  η παρουσίαση των αποτελεσµάτων της συµµετοχής του Δήµου Πάρου στο πλαίσιο των ενεργειών για την προβολή του νησιού, στις εκθέσεις: α) ΕΜΙΤΤ στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία µε την Περιφέρεια, στις 24 – 27 Ιανουαρίου µε εκπρόσωπο την Κα Χριστίνα Φωκιανού, β) ΙΜΤΜ στο Τελ Αβίβ (µοναδικό νησί των Κυκλάδων που πήγε) στις 5 µε 7 Φεβρουαρίου µε εκπρόσωπο την κα Στέλλα Φυρογένη, γ) ΒΙΤ στο Μιλάνο σε συνεργασία µε την…
diafimisi_entipa_mikro_teliko…Περιφέρεια, µε εκπρόσωπο την κα Άννα Πολυκανδριώτη που πραγµατοποιήθηκε στις 14 – 17 Φεβρουαρίου,  καθώς και για την συµµετοχή για πρώτη φορά σε Road Show (µοναδικό νησί των Κυκλάδων που συµµετείχε) που πραγµατοποιήθηκε σε 15 πόλεις της Γαλλίας από τις 7 έως τις 25 Ιανουαρίου µε εκπρόσωπο την κα Κατερίνα Λεβεντάκη. Ενηµέρωση έγινε επίσης και για την προωθητική ενέργεια που έγινε τον περασµένο Δεκέµβριο στην Αµβέρσα του Βελγίου.
Συµφωνα µε σχετική ανακοίνωση της προέδρου της τουριστικής επιτροπής που δόθηκε στην δηµοσιότητα στις 6|3, «σε κάθε δράση υπήρξαν παράλληλες ενέργειες,  συνεργασία µε τους συλλογικούς φορείς και συµµετοχή επαγγελµατιών πράγµα το οποίο ενδυνάµωσε την παρουσία της Πάρου».

Η έρευνα των «Φίλων της Πάρου»

Το δεύτερο θέµα της συνεδρίασης αφορούσε την παρουσίαση των αποτελεσµάτων της έρευνας τουρισµού του Συλλόγου «Φίλοι της Πάρου». Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της προέδρου της τουριστικής επιτροπής «σκοπός της έρευνας ήταν η συµβολή της στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισµού και στην επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέµβριο 2012  πάνω στα χαρακτηριστικά, στις προτιµήσεις και στις προσδοκίες των επισκεπτών της Πάρου και στο τι θα τους προσελκύσει να την επισκεφθούν πάλι τόσο στην υψηλή όσο και στη χαµηλή περίοδο. Tα συµπεράσµατα της έρευνας είναι στην διάθεση του οποιουδήποτε επαγγελµατία θελήσει να τα αξιοποιήσει. Οµόφωνα αποφασίστηκε, η συνέχιση της προσπάθειας για συλλογή στοιχείων σε ετήσια βάση, έτσι, ώστε η έρευνα να αποτελέσει εργαλείο για το Δήµο Πάρου αλλά και τους επαγγελµατίες του νησιού ως προς τον σωστότερο προγραµµατισµό και την προβολή του προορισµού σε αγορές».
Εδώ το δελτίο τύπου δεν περιγράφει ακριβώς τα όσα έγιναν στη συνεδρίαση.

Συγκεκριµένα:

Οι «Φίλοι της Πάρου» είναι ένα σωµατείο που τα ιδρυτικά του µέλη και τα πιο ενεργά που παρακολουθούν τις δραστηριότητες µέχρι σήµερα, είναι: είτε Παριανής καταγωγής κάτοικοι εξωτερικού, είτε Έλληνες της Ευρώπης, είτε και αλλοδαποί. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι διατηρούν περιουσία στο νησί µας. Επισκέπτονται τον τόπο, συνήθως καλοκαίρι, διατηρούν ωραία σπίτια και είναι συνήθως εύποροι άνθρωποι. Θα µπορούσαν να µην ασχολούνται καθόλου µε τον τόπο των διακοπών τους, εκτός από τις ηµέρες που βρίσκονται σε αυτόν. Το γεγονός ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις και παρεµβαίνουν στη γενικότερη ζωή του τόπου είναι θετικό.

Όµως, πολλοί από αυτούς κατατρέχονται από ένα σύνδροµο. Ισχυρίζονται ότι πρέπει να παγώσει στο σηµείο που βρίσκεται σήµερα κάθε εξέλιξη στο νησί. Δεν έχουν καµία εµπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά ούτε και στο Ελληνικό κράτος. Εκτιµούν ότι εν πολλοίς υπάρχει λανθασµένη άποψη για την ανάπτυξη από τις τοπικές και κρατικές εξουσίες και ότι κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια τείνει να καταστρέφει τον τόπο. Επειδή λοιπόν, αγαπούν (µε το δικό τους τρόπο) την Πάρο την οποία επέλεξαν ως τόπο αναψυχής – πολλοί εξ αυτών τον προορίζουν και τόπο µακράς διαµονής, όταν συνταξιοδοτηθούν – επιθυµούν να υπάρχει µία συντήρηση έργων και υποδοµών στο νησί µας, αλλά να αποφεύγονται οι µεγάλες παρεµβάσεις που θα ήταν δυνατόν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωµία του, γεγονός που θα τους «ενοχλούσε», αφού εκτιµούν ότι θα ενοχλούσε την ησυχία τους.

Για πρώτη φορά σχέδιο

Τα µέλη των «Φίλων της Πάρου» είναι άνθρωποι µορφωµένοι. Πολλοί από αυτούς έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν σε σηµαντικές θέσεις στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουν από πολιτική, µεθόδους κυβερνητικής, και από τα εργαλεία της οργάνωσης ενός πολιτικού στόχου. Έτσι, για πρώτη φορά παρουσίασαν στην τουριστική επιτροπή µία κοπιώδη προσπάθεια έρευνας προκειµένου να αναλύσουν την ποιότητα του τουρισµού που έρχεται στην Πάρο. Να χαρτογραφήσουν τις επιθυµίες των πελατών του νησιού, δηλαδή τι επιθυµούν, τι θέλουν αυτοί από το νησί µας.

Όµως, από τα αποτελέσµατα και κυρίως τα συµπεράσµατα της έρευνας αυτής, πεισθήκαµε ότι θέλησαν διά αυτού του τρόπου να υποστηρίξουν τα γνωστά επιχειρήµατά τους περί µη ανάγκης περαιτέρω ανάπτυξης στην Πάρο και όχι να καταθέσουν µία επιστηµονική – δηλαδή αντικειµενική – έρευνα, χρήσιµη για το µέλλον του τόπου.
Η εφηµερίδα µας χωρίς καµία προσπάθεια λογοκρισίας δηµοσίευσε τη σχετική έρευνα – ολόκληρη – στο προηγούµενο φύλλο της. Σε αυτό το φύλλο, όµως, καταθέτουµε τα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά την παρουσίαση της έρευνας στην τουριστική επιτροπή, και τον αντίλογο που διατυπώθηκε.

Στη συνεδρίαση

Οι εκπρόσωποι των Φίλων της Πάρου στη συνεδρίαση παρουσίασαν την έρευνα και τα συµπεράσµατα τους από αυτή. Βεβαίως, έλαβαν τα συγχαρητήρια όλων, τα οποία και αξίζουν. Όµως η δηµοτική αρχή δεν είχε φροντίσει να προετοιµαστεί, ώστε να αντιµετωπίσει την αποδοχή δεδοµένων που αφενός δεν στέκουν µε βάση τη συγκεκριµένη έρευνα, αφετέρου δεν πρέπει να υιοθετηθούν από παράγοντες του Δήµου, ούτε άκριτα να αφεθεί να διαδοθούν πειστικά στην κοινωνία µε το επιχείρηµα: «Αυτά µας τα είπαν οι ίδιοι οι πελάτες µας, τα λέει η επιστηµονική έρευνα».

Δεν µπορεί µε µία έρευνα που δεν έχει: α) µεγάλο δείγµα (136 άτοµα), β) δεν απευθύνθηκε σε όλα τα επίπεδα των τουριστικών µονάδων του νησιού παρά µόνο στις ακριβότερες, γ) γενικό δείγµα, να επιχειρηρείται να διατυπωθούν µαζί µε την έρευνα συµπεράσµατα επί της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει το νησί συνολικά τα επόµενα χρόνια. Τα συµπεράσµατα κατέληγαν επιγραµµατικά στο εξής: δεν χρειάζεται να φτιαχτεί τίποτε άλλο στο νησί, ούτε χρειάζεται να έλθει περισσότερος κόσµος στο νησί. Μας φτάνει να βρούµε τρόπους να παίρνουµε περισσότερα από τους ήδη υπάρχοντες τουρίστες.

Ο ακροατής ή αναγνώστης αυτών των συµπερασµάτων, όπως τα διατύπωσαν οι «Φίλοι της Πάρου» δύναται να παρασυρθεί, διότι τα συµπεράσµατα επιδιώκεται να υιοθετηθούν υπό το συµβολικό και επιστηµονικό περίβληµα της παράθεσης µίας έρευνας που – υποτίθεται – ότι τα τεκµηριώνει. Όµως πολύ φοβόµαστε ότι τα «συµπεράσµατα» που περικλείουν τις επιθυµίες κάποιων εκ των Φίλων της Πάρου, οδήγησαν στο είδος των στοιχείων που συλλέχθηκαν για να υπάρξει η έρευνα και όχι το αντίθετο που είναι και το επιστηµονικά ορθό.

Ο αντίλογος…

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο εκδότης της εφηµερίδας µας Κ.Δραγάτης. Με την βοήθεια των παριστάµενων, τακτικών µελών της επιτροπής που προέρχονται από την τουριστική οικονοµία του τόπου, τεκµηρίωσε την άποψη ότι η συγκεκριµένη έρευνα δεν έχει την αρτιότητα που χρειάζεται για να γίνουν αποδεκτά τα συµπεράσµατα στα οποία καταλήγει. Αντέτεινε στους εκπροσώπους των Φίλων της Πάρου ότι ούτε τα έργα υποδοµής, ούτε η νόµιµη και µελετηµένη πολεοδοµική ανάπτυξη είναι εχθρός του περιβάλλοντος και της παράδοσης του νησιού. Ίσα – ίσα, που δύνανται να προστατεύουν αυτά τα αγαθά που πλήττονται µε την άναρχη και παράνοµη παρέµβαση και κυρίως, την υπανάπτυξη που θα προκύψει, χωρίς έργα υποδοµής που θα ικανοποιούν την απαίτηση για ευπρεπές εισόδηµα για τους εργαζόµενους Παριανούς.

Τέλος, ο Κ. Δράγατης παρακάλεσε τους Φίλους της Πάρου να συνδράµουν σε µία µεγαλύτερη, αντικειµενική έρευνα και µάλιστα, πρότεινε να επαναλαµβάνεται κάθε χρόνο µε την τεχνική του βαρόµετρου, ώστε να καθοδηγεί τα σχέδια της εκάστοτε δηµοτικής αρχής και της εκάστοτε τουριστικής επιτροπής. Η πρόταση υιοθετήθηκε από όλους.

Τρίτο θέμα…

…ήταν η συζήτηση και απόφαση επί των  νέων προτάσεων, που αφορούν την αγορά της Ιταλίας, η οποία αποτελεί µια πολύ σηµαντική επιλογή για το νησί µας, καθώς έρχεται στην τρίτη θέση µε βάση των αριθµό των επισκεπτών µας, µετά την Ελληνική και την Γαλλική.

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της τουριστικής επιτροπής που εκδόθηκε για να περιγράψει τη συνεδρίαση στις 6|3: «η Πρόεδρος και τα µέλη της Τουριστικής Επιτροπής επιθυµούν να ευχαριστήσουν τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Πάρου» και ιδιαίτερα τον κ. Μαρτίνο για την προσπάθεια που κατέβαλλαν εθελοντικά, για την πραγµατοποίηση της έρευνας. Επίσης, τους επαγγελµατίες που πλαισιώνουν τις δράσεις του Δήµου, τους εθελοντές που προσφέρουν την βοήθειά τους, και τους παραγωγούς που πάντα συνεισφέρουν στην προσπάθειά µας να προβάλλουµε το νησί και τα προϊόντα του».