Πως βλέπουν την Πάρο στο εξωτερικό; | Ποιοι ελληνες μιλούν για εμάς;

Μία ενδεικτική δόση

letemps_0909
Ρεπορταζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 9|03|13
Το καλοκαίρι που µας πέρασε, η έγκριτη εφηµερίδα «Οι Καιροί» της Ελβετίας (“Le Temps”) δηµοσίευσε ένα ρεπορτάζ µε κέντρο την Πάρο την εποχή της κρίσης. Αποτελούσε την καταγραφή των εντυπώσεων δηµοσιογράφου ο οποίος είχε επισκεφτεί την Αθήνα και την Πάρο για να µεταφέρει την εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα στην εποχή της κρίσης, αλλά µέσα από ένα παράδειγµα διεξόδου. Δηλαδή, ήθελε να δείξει…

diafimisi_entipa_mikro_teliko…ότι οι γνωστοί προορισµοί των Ευρωπαίων τουριστών, αν αλλάξουν στόχο, τρόπο και νοοτροπία στην οικονοµική δραστηριότητα, µπορούν να αποτελέσουν την νέα ευκαιρία της χώρας και των κατοίκων της.

 Η εφημερίδα μας…

… παρακολουθεί συχνά τα δηµοσιεύµατα που γίνονται σε ΜΜΕ του εξωτερικού για τη χώρα µας και το νησί µας. Δεν γίνονται και πολλά για το νησί µας, ούτως ή άλλως. Επιλέξαµε να παρουσιάσουµε αυτό που ακολουθεί, γιατί δεν είναι ένα δηµοσίευµα τουριστικού τύπου το οποίο απλά υµνολογεί την Πάρο µε αφορµή κάποια φιλοξενία χαµηλόβαθµων (στο µέσο ενηµέρωσης της χώρας τους) δηµοσιογράφων τους οποίους κεράσαµε πλουσιοπάροχα δείχνοντας τους σε δύο ηµέρες όλα τα καλά του τόπου µας και οι οποίοι µας «κέρασαν» µερικές σειρές καλά λόγια στη συνέχεια.

Ο δηµοσιογράφος της συγκεκριµένης εφηµερίδας είναι ρεπόρτερ του λεγόµενου «ελεύθερου» ρεπορτάζ που έχει τη βάση του στην εξέταση του θέµατος που πραγµατεύεται από την πολιτικοκοινωνική του σκοπιά. Δεν ήρθε να µας κάνει διαφήµιση. Ήρθε να καταγράψει την κατάσταση στη χώρα από την πλευρά της ελπίδας που δίνει ο τουρισµός.

Σας παρακαλούµε να διαβάσετε το δηµοσίευµα γιατί θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι αντίληψη έχουν οι ξένες κοινωνίες (και δη οι Ευρωπαϊκές) για την κατάσταση στη χώρα µας. Θα αντιληφθείτε πόσο τους «βοηθούν» να διαµορφώσουν αυτή την  αντίληψη παράγοντες της κοινωνικής, πολιτικής και επιχειρηµατικής ζωής της χώρας και της Πάρου. Κατά τη γνώµη µας έχει σηµασία ποιοι µιλούν για την κρίση, τα αίτια της και τους τρόπους εξόδου από αυτήν επωφελώς για τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Δεν θα σχολιάσουµε παραπάνω το θέµα µε τις δικές µας απόψεις. Τα συµπεράσµατα δικά σας.

Το δημοσίευμα

Τίτλος: Πάρος µια καρτ ποστάλ ενάντια στην κρίση
«Στις  Κυκλάδες, η έξοδος από την κρίση  θα µπορούσε να περάσει µέσα από µια  επιστροφή στο αµπέλι και την ελιά. Ήδη εµφανίζονται στο νησί κάποια σπέρµατα αναγέννησης της νησιωτικότητας.
Ο γνωστός δηµοσιoγράφος Richard Werly σκιαγραφεί την Πάρο µε γλαφυρό, θετικό λόγο και βασιζόµενος σε µαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν την Πάρο.
Όπως τον Γιώργο Πίττα τον όποιο προσοµοιάζει µε την µορφή  του Ζορµπά και ο όποιος σκιαγραφεί περιληπτικά τη σύγχρονη οικονοµική κατάσταση ονοµάζοντας την ως την οικονοµία της σπατάλης.

Λέγοντας ότι την τελευταία δεκαετία της ευρωτρέλλας όπου µε γρήγορο ανεξέλεγκτο δανεισµό, βιαστικοί νεόπλουτοι κτίζουν µοντέρνες βίλλες   πιστές αντιγραφές των διεθνών περιοδικών διακόσµησης.
Διεφθαρµένοι πολιτικοί χωρίς ενδιαφέρον για τα κοινά, οδήγησαν  στην οικονοµική φούσκα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποκατασταθεί ο παραδοσιακός νησιωτικός πολιτισµός. Και συνεχίζει, η κρατική χρηµατοδότηση προς τα νησιά καθώς και ο τραπεζικός δανεισµός προς τους εµπόρους και εστιάτορες είναι  στάσιµος έργα δεν προσχωρούν, και το νησί γέµισε σκελετούς µπετόν.

Παρ’όλα αυτά η γενικευµένη κρίση των µεγάλων πόλεων δεν βύθισε στο χάος αυτά τα µαγευτικά µέρη εδώ στα ανατολικά σύνορα της  Ευρώπης. Οι ευρωπαίοι συνέτειναν σε αυτό. Για το 2012 πάνω από 38% των επισκεπτών των επισκεπτών στην Πάρο είναι Γάλλοι, (κατά τον ΣΕΤΕ) οι δε άλλοι βορειοευρωπαίοι ήταν µάλλον σταθεροί παρά την ένταση που υπήρχε. Η κρίση όµως εµπόδισε τους Έλληνες να είναι παρόντες.

Στην Αθήνα η εκδότρια Μαρία Καρατίδη είναι και αυτή µια άλλη συνήγορος σε αυτήν την αναγέννηση της νησιωτικότητος, έννοια πολύ  προσφιλή στα κέντρα των διανοούµενων, καλλιτεχνών και σε  µερίδα τουριστικών παραγόντων. «Στα νησιά µας η κοινωνική συνοχή είναι δυνατή και αντιστέκεται στο βάρος του χρήµατος, από εκεί έρχεται ένα ελπιδοφόρο µήνυµα», καταλήγοντας η εκδότρια από τα γραφεία της οικογενειακής  επιχείρησης «Εστία».

Επιβεβαίωση και από την Πάρο όπου µια γαλλίδα η Μαϊτέ από πολλά χρόνια διαµένει στο νησί και η οποία διαισθάνεται ότι ο άνεµος  αρχίζει να αλλάζει. Νέοι Έλληνες επιστρέφουν στο νησί καλούµενοι από την παριανή γη. «Κατά  βάθος» µας λέει η Μαϊτε καθισµένη σε ένα καφέ από όπου απλώνεται το Αιγαίο «είµαι αισιόδοξη. «Η θετική άποψη αυτής της κρίσης είναι αυτή που θα σταµατήσει την καταστροφική ανάπτυξη. Μια ελληνική νησιωτικότητα που συµβολίζεται από την ελληνική λέξη «κρίσις» και που αναφέρεται στην κρίση και στην κριτική σκέψη».

Η Πάρος είναι υποχρεωµένη  να βασιστεί στον εαυτό της. Διαθέτει χωροταξικό σχέδιο, µια λειτουργική αυτοδιοίκηση που επιµένει να υπάρχει σε αρµονία µε το περιβάλλον της.

Εδώ όλοι γνωριζόµαστε, οι εκλεγµένοι, οι αστυνοµικοί, οι επιχειρηµατίες.
Εδώ δεν είναι ζούγκλα. Υποστηρίζει ο πρώην δήµαρχος της Πάρου Γιάννης Ραγκούσης.
Ο αρχιτέκτων  Γιώργος Ευριπιώτης
επιβεβαιώνει την διαφοροποίηση της Πάρου. Η πρόσφατη οικονοµική ανάπτυξη διαφέρει από το ένα νησί από το άλλο. Το µέγεθος και ο τύπος του οικοδοµικού οργασµού της Μυκόνου, το Σαιντ Τροπέ των Κυκλάδων,  δεν συγκρίνεται µε αυτό της Πάρου. Η Πάρος αντιστάθηκε καλύτερα. Η αυθεντικότητα της διατηρήθηκε καλύτερα.

O συγγραφέας πρώην επιχειρηµατίας P.Montagu – Williams γνωστός  για τα αστικά πολάρ που υπάρχουν στα βορινά ευαίσθητα προάστια των Παρισίων, ο όποιος διαµένει πλέον στο νεόδµητο σπίτι του στην Πάρο, κάνει θετικά προγνωστικά.  «Σήµερα» λέει, «υπάρχει περισσότερη ανεκτικότητα από τους ανθρώπους, τους ντόπιους τεχνίτες. Η µείωση της ζήτησης έκανε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την έννοια του πελάτη και της καλής υπηρεσίας».

Ο γενικός γραµµατέας του ΣΕΤΕ (Σύνδεσµος Επιχειρήσεων Τουρισµού Ελλάδας) Γεωργιος Δρακοπουλος επιµένει ότι «νησιωτικές αρχές φοβούµενες την οικονοµική δυσπραγία άλλαξαν θέση. Ένα από τα σηµαντικά µας επιχειρήµατα είναι η επιστροφή σε σχετική λιτότητα, πρέπει να µειωθούν οι τιµές, πολλοί διαχειριστές του τουρισµού στα νησιά υπερέβαλλαν. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουµε την προσφορά µας και πάντα σε σχέση µε τις παραδοσιακές αξίες µας»

Ο Γιώργος Πίττας επανερχόµενος λέει ότι στην Πάρο, ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του (σ.σ: ξενοδόχοι) επιχειρούν την καθιέρωση του βιολογικού πρωινού γεύµατος σε αντίθεση  µε τις τυποποιηµένες διατροφές. Σε αυτήν την προσπάθεια επαναπροσδιορισµού πρέπει οι καλλιεργητές να επανέλθουν στις παραδοσιακές σπορές και είδη. Ένα µοντέλο για µια άλλη Ελλάδα; Το κύριο κριτήριο είναι να µην ωθούµαστε στην καταστροφή του τόπου. Να επανέλθουµε στην αρχή της πειθαρχίας λέει ο Νικόλας διαχειριστής του Web Paros. Για να έχουµε µια ιδέα, ας εξακολουθήσουµε τα µονοπάτια δια µέσου των καλλιεργειών σε πεζούλες, τις ελιές αυτόν τον αρχαϊκό πλούτο. Γρήγορα ξεχνάµε τις πολύβουες παραλίες και την κοσµοπολίτικη Νάουσα, χανόµαστε όµως στους ηλιοκαµένους λόφους, λόγω της παντελούς έλλειψης η καταστροφής των  πινακίδων.

Η οµοσπονδία τουριστικών επιχειρήσεων προγραµµατίζει να επαναπροσδιορίσει τον περιπατητικό τουρισµό, µακριά από  την πεπατηµένη που προσφέρει ο µαζικός τουρισµός των πρακτορείων. Μια νέα χαρτογράφηση των περιστεριώνων και ακριβή σηµατοδότηση των διαδροµών είναι στα σκαριά. Η ιδέα µιας νησιωτικής οικολογικής Ελλάδας, λιγότερο επηρεασµένης από µια λαµπερή µοντερνικότητα, επανεµφανίζεται από τα ερείπια ενός χρεωµένου περιβάλλοντος. Οι νέοι ψάχνοντας σηµεία αναφοράς είναι πρωτοπόροι, έστω και αν ο µύθος για ένα είδος οικολογικής δηµοκρατίας είναι απατηλός.

Είναι αδιανόητο, λένε οι νοσταλγικοί της δεκαετίας του 70 να επανέλθουµε στο τρόπο ζωής των χίπις, όταν τα εισοδήµατα που εισέρχονται π.χ. στην Σαντορίνη από τις λεγεώνες των ασιατικών γκρουπ είναι µεγάλα, όπως  η ανάγκη να γεµίσουν τα δωµάτια των τουριστικών µονάδων. Η Ελλάδα, έτσι και τα νησιά έχουν ανάγκη χρόνου για να σταθούν όρθια και να ξανακερδίσουν την εµπιστοσύνη της Ευρώπης λέει ο κ. Γ. Δρακόπουλος γραµµατέας του ΣΕΤΕ.
Η Οδύσσεια των νέων Ζορµπάδων των Κυκλάδων µόλις άρχισε.
Richard Werly εφημεριδα Le Temps . Swisse»