Οι πολίτες προστατεύουν τους υγρότοπους της Πάρου

67834_2
Ρεπορτάζ από την εφημεριδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 9|3|13
Δίκτυο εθελοντών για την προστασία των υγρότοπων της Πάρου εγκαινιάζει το WWF Ελλάς

Στις 5 Μαρτίου η WWF Ελλάς έδωσε στη δηµοσιότητα την είδηση που ακολουθεί και η οποία αφορά το νησί µας:
«Οι 10 υγρότοποι της Πάρου, περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονοµικής αξίας, τίθενται υπό την προστασία των πολιτών του νησιού, µέσα από το Δίκτυο Εθελοντών που θέτει σε λειτουργία το WWF Ελλάς. Το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και των αρµόδιων φορέων να στηρίξουν δράσεις προστασίας των υγρότοπων, οδήγησε το WWF Ελλάς να επεκτείνει στην Πάρο το εθελοντικό πρόγραµµα για…
diafimisi_entipa_mikro_teliko…την παρακολούθηση της κατάστασης των υγρότοπων που ήδη υλοποιείται στην Κρήτη από το 2011.
Σε δύο µόλις χρόνια δραστηριοποίησης του Δικτύου στην Κρήτη, σηµαντικός αριθµός εθελοντών έχει αναλάβει να επισκέπτεται και να παρακολουθεί συστηµατικά τους υγρότοπους του νησιού, ενώ έχουν πραγµατοποιηθεί πολλές συµβολικές δράσεις προβολής και προστασίας (παρουσιάσεις, οριοθετήσεις, καθαρισµοί, ξεναγήσεις), σε συνεργασία µε περισσότερους από 25 φορείς και συµµετοχή τουλάχιστον 1.500 ατόµων. Επιπλέον, µέσω του Δικτύου Παρακολούθησης έχουν σταλεί πάνω από 50 ερωτήµατα και αναφορές σε αρµόδιες υπηρεσίες και φορείς της Κρήτης, ενεργώντας έτσι άµεσα για την αποτροπή της υποβάθµισης.

«Χρησιµοποιώντας τα ερευνητικά δεδοµένα του πολυετούς προγράµµατος του WWF Ελλάς «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδα», την εµπειρία του Δικτύου Παρακολούθησης Υγρότοπων της Κρήτης, το νοµικό πλαίσιο (Νόµος για τη Βιοποικιλότητα, προεδρικό διάταγµα για την προστασία µικρών νησιωτικών υγρότοπων) αλλά και τη δύναµη που έχει η τοπική κοινωνία για να προστατεύσει τους υγρότοπους των νησιών της, απευθύνουµε ανοιχτό κάλεσµα σε όλους τους ενεργούς πολίτες και φορείς της Πάρου να µας υποστηρίξουν δυναµικά, συµµετέχοντας στο Δίκτυο», δήλωσε ο Θάνος Γιαννακάκης συντονιστής του προγράµµατος «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας».

Το Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης, το οποίο επεκτείνεται πλέον σε Πάρο και Λέσβο, υλοποιείται µε την υποστήριξη του Συστήµατος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στo πλαίσιo του περιβαλλοντικού προγράµµατος «Αποστολή Νερό».Το πρόγραµµα «Αποστολή Νερό» σχεδιάστηκε το 2006 και υλοποιείται, στο πλαίσιο της δέσµευσης του Συστήµατος της Coca-Cola για την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών για τη διασφάλιση µιας βιώσιµης ανάπτυξης. Με άξονα το σύνθηµα «Νοιάσου για το Νερό», το πρόγραµµα «Αποστολή Νερό» στοχεύει στην ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των Ελλήνων σχετικά µε την υπάρχουσα κατάσταση και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων ενώ παράλληλα από το 2008, µε στόχο την άµβλυνση του προβλήµατος της λειψυδρίας στα νησιά των Κυκλάδων, τοποθετεί συστήµατα «Συλλογής Οµβρίων Υδάτων».

Πως το διέστρεψε ο Δήμος Πάρου

Τα παραπάνω είναι τα όσα λέει η ίδια η οργάνωση γι’ αυτά που οργάνωσε µόνη της στην Πάρο. Πράγµατα που θα γίνουν µε βάση τον εθελοντισµό, και τα χρήµατα µίας µεγάλης ιδιωτικής εταιρείας. Το κείµενο της WWF ωστόσο, δεν κάνει καµία απολύτως ειδική αναφορά στον Δήµο Πάρου. Βεβαίως, η WWF ζήτησε τη συνδροµή – συνεργασία του οικείου Δήµου, πράγµα που κάνει πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόµα και για να ενηµερώσει απλώς για τη δραστηριότητα των εθελοντών της, ώστε να τους παρέχεται η ελευθερία κινήσεων.

Στις 27|2 η δηµοτική αρχή της Πάρου, όπως συνηθίζει τελευταία, θέλησε να πουλήσει «φύκια για µεταξωτές κορδέλες». Δήθεν ότι παράγει έργο για την Πάρο. Παρακολουθήστε στη συνέχεια το κείµενο της παράταξης της δηµοτικής αρχής µε το οποίο προσπαθεί να παρουσιάσει την προγραµµατισµένη δράση της WWF ως αποτέλεσµα των πρωτοβουλιών του δηµάρχου Χρ. Βλαχογιάννη. Μέχρι αναφέρεται ότι συµφωνήθηκε να εκπονηθεί µελέτη σαν αποτέλεσµα της συνάντησης εκπροσώπου της µε το δήµαρχο. Το κείµενο της WWF που παραθέτουµε στην αρχή µιλά για καταγραφή και οριοθέτηση των υγροτόπων την οποία κάνει σε όποια περιοχή της Ελλάδας εντάσσει στο δίκτυο της.

Παρακολουθήστε την προπαγάνδα της σχετιζόµενης ανακοίνωσης του Δήµου Πάρου:
«ΔΙΧΤΥ» ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ (WWF) – Δηµοσίευµα του in.gr

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013 ο δήµαρχος Πάρου και επικεφαλής της παράταξής µας, κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, είχε συνάντηση µε αντιπροσωπεία της «WWF Ελλάς» και εκ των επικεφαλής τους κα Μαρίας Νοϊδου, µε θέµα την Προστασία των Υγρότοπων της Πάρου.

Ως συνέπεια της συνάντησης αυτής, συµφωνήθηκε η «WWF Ελλάς» να εκπονήσει µία µελέτη σχετικά µε τους υγρότοπους της Πάρου. Τα αποτελέσµατα της µελέτης αυτής, θα παρουσιαστούν σε συνεδρίαση του Δηµοτικού Συµβουλίου Πάρου εντός του Μαρτίου.

Σύµφωνα µε δηµοσίευµα του πανελλαδικού εµβέλειας ενηµερωτικού site in.gr, η ΠΑΡΟΣ και η Λέσβος είναι οι περιοχές στις οποίες επεκτείνεται η δραστηριότητα του Δικτύου Παρακολούθησης Υγροτόπων της «WWF Ελλάς»»

Επιπλέον παρατήρηση

Είναι εµφανές ότι ο δήµαρχος δεν κατάλαβε τη συζήτησε µε την εκπρόσωπο της WWF. Στο προπαγανδιστικό κείµενο εµφανίζεται να έκανε ραντεβού µε την Μ. Νοϊδου για να εξασφαλίσει µία µελέτη. Στη συνέχεια εµφανίζεται να ενηµερώνεται (σ.σ: ο δήµαρχος, η παράταξη) από δηµοσίευµα της ιστοσελίδας in.gr για την πρωτοβουλία της WWF να εντάξει την Πάρο στο δίκτυο παρακολούθησης υγρότοπων από εθελοντές. Είναι δυνατόν η εκπρόσωπος της WWF να συνάντησε τον Δήµαρχο Πάρου και να συζήταγε µαζί του για µία µελέτη και να µην τον πληροφόρησε για την πρωτοβουλία της οργάνωσης να λειτουργήσει στην Πάρο δίκτυο της;

Σε κάθε περίπτωση, η Πάρος καλωσορίζει την δράση της οργάνωσης, τους εθελοντές της και τον χορηγό και αφήνει το δήµαρχο Πάρου στον κόσµο της προπαγάνδας και των Μαυρογιαλούρων.