Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου

Τα κατά Κυλάκον…

κατά Ν. Τσιγώνια

479850-dscf0520

…με «οξύ» για Σπ. Λάβδα

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 9|03|13
Από τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισµών Πάρου κ. Αν. Κυλάκο, παραλάβαµε την επιστολή που ακολουθεί. Εξιστορεί από την πλευρά του µερικά µόνο κεφάλαια από όσα θίχτηκαν µονοµερώς εις βάρος του από τον νυν πρόεδρο της «Ένωσης» κ. Ν. Τσιγώνια, αλλά και τον δικηγόρο κ. Σπ. Λάβδα. Τα µέλη του συνεταιρισµού και οι πολίτες της Πάρου αφήνονται να εξάγουν τα δικά τους συµπεράσµατα σε µία εποχή που η ΑΣΠ έχει βαλτώσει απολύτως. Ακολουθεί το κείµενο της επιστολής:

diafimisi_entipa_mikro_teliko
ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΣΠ  ΠΑΡΟΥ
κον  Νικόλαον Τσιγώνια /Κτηνίατρο
αροικία – Πάρος 84 400

Κύριε Πρόεδρε,
Είναι προφανές ότι µια σύντοµη αλλά µε νόηµα παρέµβασή µου για έκτακτο έλεγχο της Ένωσης Πάρου που καταχωρήθηκε στην τοπική εφηµερίδα  ΤΑ ΝΕΑ  ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ στο φύλλο της 26ης Ιανουαρίου 2013, σας ενόχλησε .

Όµως, κε Πρόεδρε, αυτόν τον έλεγχο έπρεπε να τον είχατε ζητήσει εσείς και µάλιστα πριν ακόµη καταθέσετε τις δύο (2) αγωγές κατά της ΑΤΕ, εάν πράγµατι πιστεύατε στα όσα αναφέρεται, ιδιαίτερα στην αγωγή που αφορά τα χρέη της Ένωσης προς την Αγροτική Τράπεζα. Έτσι, είµαι βέβαιος ότι θα εξασφαλίζατε µια έκθεση ελέγχου του πιο επίσηµου οργάνου, που είναι το Υπουργείο Γεωργίας, και µε τη διαδικασία αυτή θα παρεκάµπετο µια χρονοβόρα εξέλιξη, όπως θα έπρεπε τουλάχιστον ο νοµικός σας σύµβουλος να είχε προβλέψει και µε µια τέτοια έκθεση που θα δικαίωνε, ελπίζω, την Ένωση είναι σίγουρο ότι θα απελευθέρωνε τα ακίνητά της από τις υποθήκες και δεν θα υπέκυπτε στους εκβιασµούς για παραχώρηση δωρεάν στην ΑΤΕ ενός σηµαντικού µέρους από την ακίνητή της περιουσία.

Αλλά εσείς κε Πρόεδρε, δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζετε ένα τόσο σοβαρό έγγραφο και  αντιδράτε, χωρίς προηγουµένως να   µελετήσετε το βαθύτερο νόηµά του. Βέβαια, δεν ξεχνώ κε Πρόεδρε, την εντολή που µου δώσατε παραµονές της υπογραφής της σύµβασης της Ένωσης µε την εταιρία ΒΙΔΑΛΗΣ, στην προσπάθειά µου να προλάβω επανάληψη του λάθους που διαπράξατε και πάλι µε διαφωνία του Κυλάκου σε ανάλογη σύµβαση µε την τέως ΑΤΛΑΝΤΙΚ που υπογράψατε την 12η Ιουνίου 2001.

Όµως, κε Πρόεδρε, µπορεί να µετανιώσατε για την απόφαση ανακήρυξης µου στο τιµητικό αξίωµα του επίτιµου Προέδρου ως και την ανάρτηση πινακίδας µε το όνοµα Κυλάκος στο υπόγειο του Οινοποιείου που εχρησιµοποιείτο παλαιότερα σαν αποθήκη βαρελιών κρασιού, αξιώµατα τα οποία σας επιστρέφω να τα χρησιµοποιήσετε για τον εαυτόν σας ή όποιον άλλον νοµίζετε ότι αξίζει και έχει προσφέρει περισσότερα από όσα έχει προσφέρει ο Κυλάκος, τόσον στους Παριανούς αγρότες όσο και στην κοινωνία της Πάρου γενικότερα.

Κε Πρόεδρε, µην είστε αφελής (που ασφαλώς δεν είστε) για να πιστεύετε ότι ένας άνθρωπος, και ιδιαίτερα ο Κυλάκος, που κατά µια διαβολική σύµπτωση το µήνα Ιανουάριο 2013 που συνήλθε η συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πάρου, συµπλήρωνε τα 91 χρόνια της ηλικίας του, και µε προσφορά στα κοινά της Πάρου και ιδιαίτερα τα προβλήµατα των αγροτών Πάρου 60 και πλέον ετών, θα δείλιαζε µπροστά στους αστείους λεονταρισµούς σας.

Όσο και αν δεν σας αρέσει, κε Τσιγώνια, µην αµφιβάλετε ποτέ ότι τον Κυλάκο θα τον βρίσκετε µπροστά σας και σε κάθε απόπειρα η οποία κατά την εκτίµησή του, θα προκαλούσε ζηµία εις βάρος των Παριανών αγροτών ως και την συνεταιριστική τους οργάνωση, σαν αυτή που κατά περίεργο επιµονή επιδιώκετε να προκαλέσετε µε την δωρεάν παραχώρηση σηµαντικού µέρους από την ακίνητη περιουσία της τέως Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Πάρου και την οποία ακίνητη περιουσία απέκτησε η Ένωση µετά από σκληρούς αγώνες του Κυλάκου και σε συνεργασία µε τους Παριανούς αγρότες και σε εποχή που εσείς  κε Πρόεδρε, όσο και ο Σύµβουλός σας Οικονοµολόγος και σηµερινός Διευθυντής της Ένωσης, είτε δεν είχατε γεννηθεί ακόµη ή κυκλοφορούσατε µε κοντά παντελονάκια.

Τέτοια συµφωνία, κε Πρόεδρε, ο Κυλάκος είχε την ψυχραιµία και ενώ εγνώριζε όλα όσα εις βάρος του είπατε στη Γενική Συνέλευση, επικοινώνησε τηλεφωνικά µαζί σας, αφού όπως γνωρίζετε βρίσκεται στην Αθήνα για λόγους υγείας, και σας παρεκάλεσε να µην προχωρήσετε στην υπογραφή µιας τέτοιας συµφωνίας µε την Αγροτική Τράπεζα, εφόσον τουλάχιστον εκκρεµούν ακόµη οι αγωγές εναντίον της, τις οποίες εσείς προσωπικά πάλι έχετε υπογράψει, διότι είναι σαν να διαπράττετε ένα έγκληµα εις βάρος της Πάρου και ιδιαίτερα των Παριανών αγροτών που δεν θα µπορεί να διορθωθεί. Και τώρα λίγα λόγια για όσα αναφέρετε στην Γενική Συνέλευση, περί δήθεν ευθυνών του Κυλάκου για την κατάσταση χρεωκοπίας στην οποία έχετε εσείς και συνεργάτες σας οδηγήσει την Ένωση.

1ον Αποκρύψατε κε Πρόεδρε, και είµαι σίγουρος σκόπιµα, ότι το 1993 µε ενέργειες του Κυλάκου διεγράφησαν όλα τα χρέη της Ένωσης από χρηµατοδοτήσεις της ΑΤΕ προς τους αγρότες, που είχαν λήξει την 31/12/1989 και τα οποία έφθασαν µαζί µε τους τόκους και τα πανωτόκια της τράπεζας στο ποσόν του ενός δισεκατοµµυρίου εβδοµήντα εκατοµµυρίων δραχµών.

2ον Αποκρύψατε επίσης σκόπιµα, κε Πρόεδρε, από την Γενική Συνέλευση ότι για τα υπόλοιπα χρέη που απέµεναν, και αφορούσαν κυρίως τη κατασκευή του νέου Οινοποιείου και µικροχρηµατοδοτήσεις που είχε λάβει η Ένωση από την ΑΤΕ για πληρωµή σταφυλιών των παραγωγών, µε εύστοχους χειρισµούς του Κυλάκου, συνήφθει µε την ΑΤΕ ευνοϊκό δάνειο ρύθµισης δεκαπενταετούς διάρκειας, µε επιδοτούµενο επιτόκιο και περίοδο χάριτος τριών ετών. Το ευνοϊκό αυτό δάνειο, εάν επληρώνοντο κανονικά οι δόσεις που είχαν συµφωνηθεί µε τη Τράπεζα, θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί το έτος 2009.

Ήρθατε όµως εσείς, κε Τσιγώνια, (χρησιµοποιώντας ακόµη και πολιτικά µέσα), να αναλάβετε την Προεδρία της Ένωσης και φαντάζοµαι από ποίους ενθαρρυνόµενος, δώσατε την εντολή (όπως το οµολογήσατε άλλωστε στην Γενική Συνέλευση) και παρά τις αντιρρήσεις του Κυλάκου, να σταµατήσει η Ένωση να πληρώνει τις δόσεις, µε συνέπεια να αναγκαστεί η Αγροτική Τράπεζα να κηρύξει απαιτητό το δάνειο, εσείς δε καθοδηγούµενος προφανώς τόσον από τον Νοµικό σας Σύµβουλο όσο και τον Οικονοµολόγο Διευθυντή σας, προχωρήσατε στην κατάθεση αγωγών κατά της Τράπεζας τόσον για το θέµα των χρεών όσο και των κακοτεχνιών του Οινοποιείου, για το οποίον και είναι αλήθεια ότι την επίβλεψη των εργασιών είχε η Αγροτική Τράπεζα, ως προς δε τα χρέη, εδηλώνατε στην αγωγή σας ότι ΟΥΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ.

Έτσι ξεκίνησε ο πόλεµος µεταξύ Αγροτικής Τραπέζης και τέως Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Πάρου. Αυτά βέβαια, δεν τα βγάζει ο Κυλάκος από το γέρικο µυαλό του αλλά αποδεικνύονται από τους σχετικούς φακέλους που κρατούν στο αρχείο τους τόσον ο Οικονοµολόγος σας και Διευθυντής όσο και οι Νοµικοί Σύµβουλοι – Δικηγόροι που χειρίζονται το θέµα στα δικαστήρια.

3ον Και τώρα για το ακίνητο που έχει προκαλέσει σκάνδαλο και δυσµενή σχόλια της Παριανής κοινωνίας.
Αποκρύψατε σκόπιµα, κε Πρόεδρε, από τη Γενική Συνέλευση ότι πρόκειται για ένα µαγαζάκι 34 τ.µ. που προ ετών το είχε µισθώσει η ΕΦΑΠ αλλά το εγκατέλειψε γιατί µεταφέρθηκε στον περιφερειακό και ότι στη συνέχεια η Ένωση έκανε ανακοίνωση αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την ενοικίασή του.

Τότε βρέθηκε η κόρη µου Ελένη, σύζυγος Ζαχαρία Ρούσσου, και θέλησε να το ενοικιάσει προκειµένου να το χρησιµοποιήσει ως πρακτορείο εκδόσεως εισιτηρίων. Εδώ θα πρέπει, συµπληρώνοντας τη σχετική επιστολή που σας έστειλε η κόρη µου, να τονίσω ότι ύστερα από αξίωση του Κυλάκου, το ενοίκιο αυτού του µικρού καταστήµατος, υπολογιζόµενο κατά µέτρο τετραγωνικό, είναι µεγαλύτερο κατά πολύ του ανάλογου ενοικίου που εισπράττει η Ένωση από όλα τα άλλα καταστήµατα ιδιοκτησίας της. Αλλά φαίνεται ότι αυτό για σας δεν έχει καµία ιδιαίτερη σηµασία.

Μήπως όµως έχει για σας σηµασία κε Πρόεδρε, το ότι κατάστηµα ιδιοκτησίας της Ενώσεως στο ακίνητό της στη θέση Μαντώ Μαυρογένους, µε ενοικιαστή τον αδερφό του Νοµικού σας Συµβούλου κου Λάβδα, το οποίο είναι κενό σήµερα, ο δε ενοικιαστής, αδερφός του τόσο ευαίσθητου Νοµικού σας Συµβούλου, εγκαταλείποντας το κατάστηµα άφησε χρέος στην Ένωση από ενοίκια και αξία προϊόντων όπως τυριά και κρασιά της Ένωσης δεκάδων χιλιάδων ευρώ; Γιατί εδώ δεν διαµαρτύρεται η Παριανή κοινωνία ;

4ον  Θα ήθελα κε Τσιγώνια, δηµόσια να δηλώσετε αν είναι αλήθεια ότι ενώ δεν πληρώνετε το προσωπικό της Ένωσης, για ένα και πλέον χρόνο τώρα, ισχύει το ίδιο και για τον Νοµικό Σύµβολό σας κο Λάβδα.
Αρκετά προς το παρόν για σας κε Πρόεδρε.

5ον Οφείλω µια σύντοµη απάντηση και στα όσα είπε ο Νοµικός σας Σύµβουλος, κος Λάβδας, ο οποίος παρεµβαίνων και σε ειρωνικό όπως συνηθίζει ύφος, ιδιαίτερα όσον αφορά την ηλικία Κυλάκου, υποστήριξε ότι ο τελευταίος που έχει δικαίωµα να οµιλεί για ξεπούληµα της ακίνητης περιουσίας της Ένωσης αυτός είναι ο Κυλάκος. Και για να το αποδείξει αυτό, είχε το θράσος να διαβάσει στη Γενική Συνέλευση ένα πληρεξούσιο που υπέγραφε ο Κυλάκος το 1995, και µε αυτό το πληρεξούσιο έδινε γη και ύδωρ στην ΑΤΕ, αφού εξουσιοδοτούσε τον Διευθυντή του καταστήµατος Πάρου να εκποιήσει υπέρ της τράπεζας ακίνητα ιδιοκτησίας της Ενώσεως.

Εδώ όµως, υπάρχει ακόµη µεγαλύτερη κακοήθεια και εξηγούµαι: το πληρεξούσιο που διάβασε ο κος Λάβδας, λησµόνησε ότι το έχει συντάξει ο ίδιος και βέβαια αυτό το έκανε, όχι κατόπιν εντολής του Κυλάκου αλλά σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων, τόσον της Γενικής Συνέλευσης όσο και του Διοικητικού Συµβουλίου της ΕΑΣ Πάρου, οι οποίες µάλιστα ελήφθησαν παρουσία του και σύµφωνα µε τις οδηγίες του, αφού συµµετείχε στις συνεδριάσεις µε την ιδιότητα του Νοµικού Συµβούλου. Οι αποφάσεις αυτές αναφέρονται στο πληρεξούσιο  που διάβαζε ο κος Λάβδας αλλά έκρινε ότι δεν είναι απαραίτητο να τις ανακοινώσει και στη Γενική Συνέλευση.

Το κυριότερο όµως, που σκόπιµα, είµαι βέβαιος, παρέλειψε ο κος Λάβδας να ανακοινώσει στη Γενική Συνέλευση, είναι το ότι αυτό το πληρεξούσιο τελικά το έβγαλε άχρηστο ο Κυλάκος µε επιδέξιους χειρισµούς και ότι γι’ αυτή του µάλιστα την επιτυχία απέσπασε τα συγχαρητήρια ακόµη και από τους εκπροσώπους της ΑΤΕ.

Αυτά για το περιβόητο πληρεξούσιο στο οποίο ο Αξιότιµος κος Λάβδας αναφέρεται µετά από 16 ολόκληρα χρόνια, ενώ όπως γνωρίζει καλύτερα  παντός άλλου ο ίδιος, η ισχύς αυτού του πληρεξουσίου ήταν για ένα χρόνο. Τώρα γιατί ο κος Λάβδας είπε αυτά που είπε σε βάρος του Κυλάκου αυτό είναι κάτι που θα το αναπτύξουµε αναλυτικότερα σε άλλη ευκαιρία γιατί είµαι σίγουρος ότι έχουµε πολλά να πούµε.

Θα τελειώσω εδώ την οπωσδήποτε µακρά και κουραστική αναφορά µου αλλά είµαι εκ των πραγµάτων υποχρεωµένος και δίνω δηµόσια την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες και ίσως περισσότερο εξειδικευµένες  παρόµοιες αναφορές γιατί θεωρώ ότι η συµπεριφορά , οι ύβρεις και συκοφαντίες που εξαπέλυσε η ΤΡΟΙΚΑ εναντίον του Κυλάκου στην ηλικία των 91 ετών και µε προσφορά 60  και πλέον ετών στους Παριανούς Αγρότες όσον και στην Παριανή κοινωνία γενικότερα  δεν είναι δυνατόν να µένει αναπάντητη από έναν άνθρωπο που κυριολεκτικά έχει γίνει ολοκαύτωµα και ως µοναδική του φιλοδοξία είχε τάξει την  πρόοδο αυτού του όµορφου νησιού που λέγεται Πάρος

Αθήνα,
26 Φεβρουαρίου  2013
Αναστάσιος Κυλάκος