Η Χρυσή Αυγή στην Πάρο…

Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Για όλους και για όλα

IMG_2675
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 2|03|13
Είναι αλήθεια ότι η Πάρος µας ζει σε πολύ πυκνό χρόνο ιστορικές στιγµές το τελευταίο διάστηµα. Ήταν το τεράστιο βήµα, να αποφασίσουµε να διεκδικήσουµε συνθήκες για δηµόσια υγεία µέσα στο κέντρο της Αθήνας που αποτέλεσε το πρώτο σκαλί για να αντιδράσουµε στα όσα αποφασίζονται για εµάς και τα παιδιά µας, χωρίς εµάς. Την Πέµπτη 28/2 νέοι και νέες της Πάρου κυρίως, αποφάσισαν να…
diafimisi_entipa_mikro_teliko…διαδηλώσουν, να διαµαρτυρηθούν και να σταθούν µε θάρρος εµπόδιο στη φασιστικοποίηση και της µικρής µας κοινωνίας. Αποφάσισαν να διαδηλώσουν ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής στον τόπο µας. Η πιο µεγάλη συγκέντρωση διαµαρτυρίας που έχει γίνει ποτέ στην Πάρο (800 ενήλικα άτοµα) έλαβε χώρα στην πλατεία Μαντώς Μαυρογένους.

Από την άλλη πλευρά, οι φίλοι της Χρυσής Αυγής στην Πάρο έκαναν µία εκδήλωση κοπής πίτας µε 60 άτοµα σε γνωστή ταβέρνα του παραδοσιακού οικισµού της Παροικιάς.

Πως ξεκίνησε

Στελέχη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα είχαν αποφασίσει να διοργανώσουν εκδήλωση – ρεβάνς στην Πάρο. Αιτία ήταν το γεγονός ότι το Συντονιστικό Φορέων Πάρου που οργάνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου τις εκδηλώσεις διαµαρτυρίας στην Αθήνα, αποφάσισε να µην επισκεφτεί τα γραφεία του συγκεκριµένου κόµµατος στην Βουλή προκειµένου να εκθέσει τα προβλήµατα στον τοµέα δηµόσιας υγείας. Ήταν µία οµόθυµη και οµόφωνη de facto µη αναγνώριση των πρακτικών που ακολουθεί το συγκεκριµένο κόµµα για να πολιτεύεται.

Έτσι, θέλησαν να δηµιουργήσουν εκδήλωση στο νησί µας η οποία όµως θα δηµιουργούσε πόλωση, σύγκρουση, ακόµα και θύµατα. Επέλεξαν συγκεκριµένους συνεργάτες για να «στήσουν» την παράσταση αυτή. Δυστυχώς, πρόκειται για πρόσωπα που σχετίζονται άµεσα µε τον δήµαρχο Πάρου Χρ. Βλαχογιάννη, αφού εργάζονται καθηµερινά µαζί του µε σκοπό την επιτυχή πολιτική του σταδιοδροµία.

Έτσι, οι φήµες – χωρίς να υπάρχει επίσηµη ανακοίνωση ότι θα γίνει εκδήλωση της Χρυσής Αυγής – δηλαδή οι «ειδήσεις», χωρίς να υπάρχουν ακόµη ειδήσεις, διοχετεύτηκαν στην κοινωνία της Πάρου από συγκεκριµένο πρόσωπο που στηρίζει το τελευταίο διάστηµα επικοινωνιακά την παράταξη του Δηµάρχου. Όχι τυχαία, το ίδιο πρόσωπο αποτέλεσε πρόσφατη επιλογή για λόγους επικοινωνίας και του φίλου του Χρ. Βλαχογιάννη, του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση.

Οι φήµες αυτές διοχετεύτηκαν µε γνωστό – παραδοσιακό – τρόπο προκειµένου να διεγερθούν τα αντανακλαστικά πολιτών που δίκαια αντιδρούν σε οργανώσεις που έχουν ως µέθοδο πολιτικής δράσης τη βία, την τροµοκρατία και τα φασιστικά ιδεώδη. Κάποιοι όµως από αυτούς έχουν µία παλαιοκοµµατικού τύπου άποψη για το πως αντιδρά κανείς σε παρόµοια γεγονότα. Θεωρούν πως αποτελούν ευκαιρία για επίδειξη αριστεροφροσύνης, τα χρησιµοποιούν για να συσπειρώσουν ψηφοφόρους στις οργανώσεις των οποίων έχουν την ευθύνη. Επιδιώκουν να «µαντρώσουν» στα δικά τους κοµµατικά γραφεία την αντιφασιστική φρόνηση νέων ανθρώπων. Τέτοιο ρόλο δυστυχώς, διαδραµάτισε ο πρώην δηµοτικός σύµβουλος της παράταξης της µειοψηφίας του δηµοτικού συµβουλίου ΚΕΠ, Μ. Ισιγώνης, ο οποίος αποτελεί και µέλος της προσωρινής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάρου – Αντιπάρου.

Ετσι, µέσω ενός στενού κύκλου προσκείµενου σε αυτόν υποκίνησε τις πρώτες ανακοινώσεις κατά του ενδεχόµενου πραγµατοποίησης εκδήλωσης από µέρους της Χρυσής Αυγής, ενώ υποστήριξε ολόθερµα τη µέθοδο της αντισυγκέντρωσης. Δηλαδή, να πραγµατοποιηθεί αντιφασιστική εκδήλωση την ίδια ώρα µε την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής. Εδώ αξίζει να σηµειώσουµε ότι τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο δεν επιλέγουν πια αυτή τη µέθοδο, διότι έχουν αξιολογήσει ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν το νερό στο µύλο τόσο της Χρυσής Αυγής, όσο και των κοµµάτων του συστήµατος και του µνηµονίου. Τα τελευταία, δια της αστυνοµίας και των ειδικών δυνάµεων που κατευθύνουν, υποδαυλίζουν επεισόδια, προστατεύουν προνοµιακά παράνοµες δράσεις µελών της Χρυσής Αυγής και µετά από τα επεισόδια που µε µαθηµατική ακρίβεια γίνονται, εµφανίζονται ως εγγυητές της τάξης για τους παρατηρητές «νοικοκυραίους» πολίτες. Λένε µετά, ότι τα κόµµατα της αριστεράς αποτελούν το άλλο άκρο της Χρυσής Αυγής.

Όµως ο Μ. Ισιγώνης δεν αξιολόγησε και τα ειδικά χαρακτηριστικά της Πάρου. Το νησί µας δεν αστυνοµεύεται άρτια και το βράδυ, δεν φωτίζεται παντού. Έτσι, το «παιχνίδι» των επεισοδίων γίνεται πολύ επικίνδυνο, όπως αποδείχτηκε κιόλας. Ευτυχώς, χωρίς τραγικά αποτελέσµατα, αλλά ωστόσο, µε δύο σοβαρούς τραυµατισµούς νέων δασκάλων διαδηλωτών οι οποίοι έγιναν µε σκοπό την βαριά σωµατική βλάβη και συνεπώς, δικαιούµαστε να λέµε ότι αποτέλεσαν εγκληµατική ενέργεια. Σύµφωνα µε τη µαρτυρία τους που επιβεβαιώνεται και από άλλους, χτυπήθηκαν αλλεπάλληλα στο κεφάλι από αστυνοµικούς των ειδικών µονάδων που ήρθαν από την Αθήνα, ενώ συµµετείχε στην επίθεση εναντίον τους και παρακρατικός, δηλαδή άνδρας χωρίς στολή ο οποίος υποστηριζόταν από τους αστυνοµικούς.

Η συγκέντρωση διαµαρτυρίας θα ήταν ακόµη µεγαλύτερη και µε καλύτερο αποτέλεσµα, αν είχε γίνει την προηγούµενη ή την επόµενη ηµέρα από αυτή που είχε επιλέξει η Χρυσή Αυγή. Όµως δυστυχώς, από συγκεκριµένα πρόσωπα επιλέχθηκε ο συγχρονισµός. Τα πρόσωπα αυτά «συνεννοούνταν» µέσω του διακινητή που διοχέτευε τις πληροφορίες από την αρχή που στηνόταν η σύγκρουση. Εδώ πρέπει να τονίσουµε ότι η επιλογή Ισιγώνη απορρίφθηκε µε συντριπτική πλειοψηφία από τα υπόλοιπα µέλη της Γραµµατείας σε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου την Τρίτη 26/2. Τα υπόλοιπα µέλη συµφωνούσαν σε συγκέντρωση διαµαρτυρίας, άλλα όχι µε τη µορφή αντισυγκέντρωσης διότι δεν ήθελαν να συµµετέχουν σε µία επικίνδυνη αναµέτρηση των Παριανών νέων στα σοκάκια της Παροικιάς, µία χειµωνιάτικη νύχτα.

Το άλλο πρόσωπο

IMG_2477
Ρόλο οργανωτή της εκδήλωσης από την πλευρά της Χρυσής Αυγής διαδραµάτισε ο υποψήφιος βουλευτής του κόµµατος της Χρυσής Αυγής Δ. Βλαχόπουλος. Στην Πάρο είχε συστηθεί πριν ένα περίπου χρόνο ως συνέταιρος νέου λογιστικού γραφείου που άνοιξε σε συνεργασία µε τον Γιώργο Μπιζά. Ο τελευταίος δεν ανήκει στον χώρο της Χρυσής Αυγής. Όπως είναι γνωστό, αποτελεί πρόσωπο του πολύ στενού κύκλου τόσο του Γιάννη Ραγκούση, όσο και του Χρήστου Βλαχογιάννη. Όσοι λοιπόν αναρωτιούνται πως έτυχε στις 28/2, την ίδια ώρα µε την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής και της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, να έχει οριστεί συνεδρίαση του Δηµοτικού Συµβουλίου, ας µην αναρωτιούνται. Ο Δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης παρακολουθούσε τις εξελίξεις αµέτοχος για άλλη µία φορά, δεν απέτρεψε στους «ειδικούς» συνεργάτες του να µετέχουν στο στήσιµο αυτής της σύγκρουσης, δεν πήρε θέση, καίτοι γνώριζε τα πάντα από την αρχή. Δηµιούργησε το άλλοθι της συνεδρίασης του δηµοτικού συµβουλίου για να αποφύγει την ανάµειξη διαφυλάσσοντας τον εαυτό του. Εµφανίστηκε αργά το βράδυ της 28/2 στο Κέντρο Υγείας Πάρου όπου βρίσκονταν οι δύο τραυµατισµένοι νέοι. Εκεί κατόπιν παροτρύνσεων πολιτών και διαµαρτυριών νέων, φίλων των τραυµατιών, έκανε επικοινωνίες µε τους αξιωµατικούς της αστυνοµίας σε µία προσπάθεια εξεύρεσης των δραστών.

Η αστυνομία

Το τοπικό αστυνοµικό τµήµα προσπάθησε να διαχειριστεί ένα φορτίο µεγάλο για τα αποδυναµωµένα – λόγω µνηµονίου – µέτρα του. Οι αστυνοµικοί του ήταν σοβαροί και προσπάθησαν να διαχειριστούν την κρίση µε µέτρο και σύνεση. Όµως τον πρώτο λόγο τον είχαν οι δυνάµεις από την Αθήνα. Και το τελευταίο µέλος αυτών των δυνάµεων δρούσε ανεξέλεγκτα, δεν υπάκουε καν σε εντολές ανωτέρων, προκαλούσαν και έβριζαν όποιον ήταν νέος, φορούσε φόρµα ή είχε µακριά µαλλιά. Έτσι, έγιναν και τα πρώτα επεισόδια µόλις στις 5 η ώρα το απόγευµα, πριν καν τη συγκέντρωση. Στο στενάκι της ALPHA BANK ένας άνδρας των ΜΑΤ έβρισε δύο παιδιά 18 ετών και όταν του απάντησαν προσπάθησε να συλλάβει τον έναν τραβώντας τον. Όµως γλίστρησε και τα παιδιά ξέφυγαν µε τη βοήθεια και των πρώτων διαδηλωτών που έτρεξαν αµέσως να τα βοηθήσουν. Στο σηµείο έτρεξαν για υποστήριξη του άνδρα των ΜΑΤ συνάδελφοί του και έτσι έγινε µία πρώτη αντιπαράθεση η οποία λίγο έλλειψε να οδηγήσει σε πρόωρα επεισόδια. Όµως ακόµα είχε φως ηµέρας, στο σηµείο τυχαία βρέθηκε ο εκδότης της εφηµερίδας µας µε κάµερα, καθώς και ο φωτογράφος µας Robert van der Most. Με δεδοµένο ότι οι κάµερες έγραφαν, όµορφα και καθαρά, ο αρχηγός της διµοιρίας διέταξε υποχώρηση.

Στην συγκέντρωση

IMG_2735
Στην αντιφασιστική συγκέντρωση βρέθηκαν πάρα πολλοί νέοι και νέες, πολίτες της Πάρου, ενώ υπήρξε και µεγάλη συµµετοχή των εκπροσώπων της κοινότητας αλλοδαπών (οι περισσότεροι Ευρωπαίοι) που µένουν µόνιµα στην Πάρο. Παρέµεναν στην πλατεία, αλλά αργότερα αποφασίστηκε να πραγµατοποιηθεί πορεία από τα στενά της παραδοσιακής αγοράς, να φτάσει στη Ζωοδόχο Πηγή και από την παραλία να επιστρέψει στην πλατεία. Στο µέσο της διαδροµής οι διαδηλωτές συναντήθηκαν µε τα ΜΑΤ. Και πριν γίνει οτιδήποτε βίαιο από την πλευρά των διαδηλωτών οι δυνάµεις άρχισαν να πετούν δακρυγόνα και να ξυλοκοπούν ανεξέλεγκτα. Εκείνη τη στιγµή από την πλευρά των διαδηλωτών ξεπετάχτηκαν δέκα άτοµα µε πολιτικά τα οποία άρχισαν να χτυπούν και αυτοί τους διαδηλωτές. Μελή της Χρυσής Αυγής βγήκαν από το χώρο συγκέντρωσης µε σκοπό να συγκρουστούν. Ελάχιστοι τα κατάφεραν, αλλά οι περισσότεροι επέστρεψαν στο χώρο της εκδήλωσης τους, δεδοµένου ότι η διαδήλωση σκορπίστηκε µε απολογισµό δύο τραυµατίες. Η δικηγόρος Γ. Μελανίτου ήταν εκείνη που µετέφερε τους τραυµατίες στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Παρέµενε εκεί για να υποστηρίξει και νοµικά τυχόν θέληση τους να καταθέσουν µήνυση, αλλά η αστυνοµία άργησε πολύ να εµφανιστεί και έτσι, για οικογενειακούς λόγους αποχώρησε. Την αντικατέστησε η δικηγόρος Δ. Κουτουρούσιου.

IMG_2467
Η αστυνοµία, παρά του ότι ενηµερώθηκε για τους τραυµατίες καθυστέρησε χαρακτηριστικά να εµφανιστεί στο Κέντρο Υγείας. Το παράδοξο είναι ότι ενηµερώθηκε και ο Εισαγγελέας Σύρου προκειµένου να δώσει εντολή η αστυνοµία να πάρει καταθέσεις και να κινήσει διαδικασία αναγνώρισης και σύλληψης των δραστών της επίθεσης εναντίον των νέων και παρόλα αυτά, κανείς δεν έφτανε στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Τελικά, µετά από δύο ώρες από τον τραυµατισµό, έφτασε στο Κ.Υ. ο Αστυνοµικός Δ/ντης Κυκλάδων που είχε έρθει από τη Σύρο για να επιµεληθεί των µέτρων στις 28/2. Δεν κατόρθωσε να εγγυηθεί και να πετύχει την εξεύρεση των δραστών σε ένα µικρό νησί, χειµώνα, µε µόνο τρόπο διαφυγής το καράβι. Για τα µάτια του κόσµου, ένα λεπτό πριν κλείσει τις µπουκαπόρτες του το βραδινό δροµολόγιο του πλοίου, κουβαλήθηκαν οι τραυµατισµένοι στο λιµάνι, δήθεν για να εξαντληθεί η πιθανότητα αναγνώρισης πριν τη διαφυγή των δραστών. Αστεία πράγµατα…

Αυτό που δεν µάθαµε ακόµα, είναι γιατί δεν ταξίδεψε Εισαγγελέας για να βρίσκεται παρών την ηµέρα αυτή στην Πάρο, πράγµα που αποτελεί κοινή πρακτική σε περιπτώσεις όπου απειλούνται επεισόδια. Πόσο µάλλον, που η τοπική αστυνοµία (Πάρου και Κυκλάδων) όπως αποδείχθηκε, δεν είχε κανένα απολύτως έλεγχο διαταγής, στην δραστηριότητα των ειδικών δυνάµεων καταστολής που ήρθαν από την Αθήνα.

Το δημοτικό συμβούλιο…

Συνεδρίασε κανονικά και υποκριτικά. Η παράταξη του Κ. Ροκονίδα (Λαϊκή Συσπείρωση) και του Σ. Καστρουνή (ΚΕΠ) αποχώρησε µετά από ψήφισµα που εισηγήθηκε ο πρώτος το οποίο µετά από δυστοκία, τελικά υιοθετήθηκε οµόφωνα από τις άλλες παρατάξεις. Ωστόσο, ενώ οι δύο αποχώρησαν για να βρεθούν στην αντιφασιστική διαδήλωση, η παράταξη της πλειοψηφίας και της µείζονος αντιπολίτευσης δεν το έκαναν. Όµως, πρέπει να πούµε ότι µέλη των παρατάξεων αυτών συµµετείχαν στην διαδήλωση.

Η κρίσιμη στιγμή

Στη διαδήλωση, κρίσιµη στιγµή ήταν η ώρα που κάποιοι πρότειναν να γίνει και πορεία. Η πρόσκληση δεν περιείχε πορεία, ήταν κάτι που αποφασίστηκε ξαφνικά. Γι’ αυτό δεν υπήρχε περιφρούρηση, ούτε οργάνωση. Η εµπειρία ας ελπίσουµε ότι προστέθηκε στο κίνηµα της Πάρου, το οποίο θα αντιµετωπίσει και άλλες προκλήσεις στην εποχή του µνηµονίου και πρέπει να είναι έτοιµο. Αλλιώς, θα χαθεί.

Η εφημερίδα μας…

Έχει την άποψη ότι ο φασισµός δεν αντιµετωπίζεται µε βία. Αντιµετωπίζεται µε ισχυρή Δηµοκρατία και απαίτηση για εφαρµογή των νόµων της. Σε ρεπορτάζ µας που είχε δηµοσιευθεί στην ιστοσελίδα µας είχαµε αναδείξει έγκαιρα το «στήσιµο» που υπήρχε. Είχαµε ζητήσει από το κίνηµα να µην κάνει τη χάρη στο «κόλπο» της Χρυσής Αυγής και να κάνει διάφορες δράσεις και συγκέντρωση. Όχι αντισυγκέντρωση, πόλωση και σύγκρουση. Προφανώς, δεν έγινε δεκτή η εισήγηση µας. Γι’ αυτό και παρακολουθήσαµε την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών της Πάρου να γίνει αντισυγκέντρωση. Προσπαθήσαµε να τη βοηθήσουµε από την αρχή ως το τέλος της, αυτό δεν σηµαίνει όµως ότι δεν θα καταθέσουµε τη γνώµη µας και την κριτική.

Τα µέσα ενηµέρωσης που διαχειριζόµαστε δεν γνωρίζουν κάτι για τις ενέργειες και το περιεχόµενο των οµιλιών της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής, αφού για άγνωστο λόγο, πριν ένα µήνα διακόπηκε η ροή δελτίων τύπου από το συγκεκριµένο κόµµα προς τον οργανισµό µας. Δεν γνωρίζαµε κάτι ούτε για τον τόπο, την ηµεροµηνία και τον χώρο της εκδήλωσης, αφού ποτέ δεν λάβαµε από κανέναν ενηµέρωση.

Κλείνουµε το φύλλο µε τα παραπάνω, που είναι τα βασικά. Υπάρχουν πολλές πτυχές σε αυτή την υπόθεση που θα αναδείξουµε σε επόµενα φύλλα. Παρά τις δυσκολίες και τις διαφωνίες µας, οφείλουµε να πούµε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών της Πάρου είχαν κάποιο µέλος τους στην συγκέντρωση της Πλατείας Μαντώς. Αυτό είναι ελπιδοφόρο, αρκεί να περάσουµε στο επόµενο βήµα. Νοµίζουµε ότι πρέπει να δώσουµε οργανωµένα το παρόν εκεί που παράγεται ο φασισµός, τουλάχιστον στο νησί µας. Στην επιβοήθηση του συσσιτίου, στην δηµιουργία φροντιστηρίου για τα παιδιά απόρων οικογενειών, στη δηµιουργία γραφείου νοµικής προστασίας και αλληλεγγύης σε κατασχέσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν εναντίον τίµιων ανθρώπων (όχι λαµόγιων) και άλλα. Ακόµη και ενάντια στις συνεχείς µνηµονιακές αποφάσεις της δηµοτικής αρχής Χρ. Βλαχογιάννη, όπως η στέρηση µεγάλου µέρους µισθών των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΠ για ένα ολόκληρο χρόνο. Άραγε, κάποιοι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΠ που έκοψαν τα φροντιστήρια στα παιδιά τους από την παράνοµη περικοπή των µισθών τους, λέτε να µην σκέφτηκαν να αντιδράσουν «τυφλά» µέσω της προσφυγής στη Χρυσή Αυγή;

ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΔΡΑΓΑΤΗΣ


Υ.Γ1:
Η υπόθεση ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ δεν µας άρεσε καθόλου. Κατά τη γνώµη µας, ο σύλλογος έπρεπε να παραδώσει µάθηµα στην αιτιολόγηση της άρνησης να δώσει την αίθουσά του στη Χρυσή Αυγή. Και όχι να πει ένα φοβικό «όχι». Μάθηµα µε στοιχεία µέσα από την εµπειρία των µελών του από τον πολιτισµό. Σηµασία δεν έχει να παίζεις µε µαεστρία τα µεγάλα έργα των δραµατουργών ή να αποδίδεις µε άριστη τεχνική τα µεγάλα ποιήµατα των ποιητών. Σηµασία έχει να γεµίζεις µε το νόηµα τους, να αναβαπτίζεσαι και να αντιγυρίζεις το «φως» τους στην κοινωνία.
Πως να το κάνεις αυτό όµως, όταν δεν έχεις υψώσει τις αντιρρήσεις σου (ασφαλώς, όχι µε τον ίδιο τρόπο, γιατί δεν είναι τα ίδια πράγµατα) σε πολιτικούς της «Νέας – Νέας Δηµοκρατίας» και του «Νέου – ΠΑΣΟΚ» των τυραννικών, αντισυνταγµατικών, αντιδηµοκρατικών µνηµονίων;

Υ.Γ2: Το Κέντρο Υγείας Πάρου δεν διέθετε συγκεκριµένα, κοινά φάρµακα για τις πρώτες βοήθειες στους τραυµατισµένους νέους. Οι γιατροί ωστόσο, έκαναν ό,τι µπορούσαν.