Μετά τη διαδήλωση της Αθήνας

Το Συντονιστικό για
το Κέντρο Υγείας δεν σταματά

sigkentrosi_kentro_ygeias_141212_internet

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 23|02|13
Το «Συντονιστικο» φορέων Πάρου – Αντιπάρου δηµοσιοποίησε στις 21|2 την ανάλυση του για τις εξελίξεις µετά τη διαδήλωση αντιπροσωπείας των δύο νησιών στην Αθήνα. Παράλληλα, ενηµέρωσε ότι έχει ξεκινήσει εκδηλώσεις πληροφόρησης των πολιτών στην Πάρο και την Αντίπαρο, ώστε να δώσει λόγο σε κάθε περιοχή των νησιών µας για το τι ακριβώς έγινε στην Αθήνα και που στοχεύει για το πρόβληµα στελέχωσης του Κέντρου Υγείας στο άµεσο µέλλον. Την εβδοµάδα που πέρασε έγιναν ενηµερώσεις στις Λεύκες και την Αγκαιριά. Ακολουθεί το σχετικό κείµενο:
diafimisi_entipa_mikro_teliko«Το Συντονιστικό των φορέων της Πάρου και της Αντιπάρου για την υγεία χαιρετίζει όλους τους συµπατριώτες µας που πήραν µέρος στη µεγάλη συγκέντρωση της Αθήνα στις 11 Φεβρουαρίου 2013. Η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και η πορεία προς τη Βουλή, αιφνιδίασε και την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόµµατα του ελληνικού κοινοβουλίου που επισκεφτήκαµε. Κανένας τους δεν περίµενε αυτό το ειρηνικό ξέσπασµα που ήδη έχει καταγραφεί στη συνείδηση κάθε παριανού και αντιπαριώτη και αποτελεί πλέον αγωνιστική παρακαταθήκη.

Το συντονιστικό επισηµαίνει ότι:

1. Αναδείξαµε στο πανελλήνιο το τεράστιο έλλειµµα της πρωτοβάθµιας δηµόσιας περίθαλψης στα νησιά µας. Η κινητοποίηση ήταν τόσο µεγάλη, που όλα τα µεγάλα µέσα ενηµέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, αναφέρθηκαν εκτενώς σ΄αυτήν.
2. Ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος υποσχέθηκε, ότι, στο πλαίσιο των δηµοσιονοµικών υποχρεώσεων της χώρας και µέχρι το τέλος Απριλίου, µε πράξεις του υπουργικού συµβουλίου θα κάνει ότι µπορεί για να καλύψει τα κενά του Κέντρου Υγείας.

Λεπτοµέρειες, για το τι ειπώθηκε στη σύσκεψη µε τον υπουργό, δίνονται στις ενηµερωτικές συγκεντρώσεις που ήδη ξεκίνησαν. 3. Η τηλεφωνική ενηµέρωση από αξιωµατούχο της 2ης ΔΥΠΕ προς το δήµαρχο Πάρου, ότι, από την 1η του Μάρτη, θα έλθει παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας, που θα αντικαθίσταται ανά 15θήµερο από άλλον, δεν ικανοποιεί το αίτηµα του συντονιστικού για µόνιµο διορισµό παιδιάτρων στις κενές οργανικές θέσεις του Κέντρου Υγείας. Επίσης δεν ικανοποιεί το αίτηµα του συντονιστικού, η κάλυψη µε έναν µόνο γιατρό γενικής ιατρικής και µάλιστα επικουρικό, των κενών του Κέντρου Υγείας σε ιατρικό προσωπικό. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο εν λόγω γιατρός θα αναλάβει υπηρεσία, µόνον εφόσον του παρασχεθεί δωρεάν στέγη.

4. Οι πρόχειρες εµβαλωµατικές αυτές «λύσεις» δεν αντιµετωπίζουν µε σοβαρότητα το οξύ πρόβληµα της µόνιµης στελέχωσης του Κέντρου Υγείας µε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ δεν έχει ειπωθεί ακόµη τίποτε.

Το συντονιστικό δηλώνει και πάλι ότι αγώνας του παριανού και του αντιπαριώτικου λαού, για δηµόσια και δωρεάν υγεία, θα έχει διάρκεια και ένταση µέχρις ότου υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσµα. Και στη µεγάλη αυτή προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Η µέχρι τώρα ενότητα, χωρίς ιδιοτέλειες και σκοπιµότητες, που επέδειξαν όλοι οι φορείς του νησιού, αποτελεί µεγάλη κατάκτηση, που πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλµού. Αυτή άλλωστε είναι και η απαίτηση των τοπικών κοινωνιών των νησιών µας, που χωρίς την αγωνιστική τους συµµετοχή, το συντονιστικό θα ήταν αποδυναµωµένο και αναποτελεσµατικό».