Ενημερώνονται και Οργανώνονται

Νέοι αγρότες Πάρου

image.ashx

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 23|02|13

Ολοκληρωθηκε µε επιτυχία την περασµένη Κυριακή (10|2) µια τριήµερη αποστολή στην Θεσσαλονίκη οµάδας αγροτών και νέων ενδιαφερόµενων για την αγροτική παραγωγή από τα νησιά της Πάρου και της Σίφνου, µε την ευκαιρία της έκθεσης Zootechnia. Η αποστολή στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται σε µια σειρά δραστηριοτήτων, σε συνεργασία µε τους Οικολόγους Πράσινους στις Κυκλάδες, για την ανταλλαγή εµπειριών και τη δηµιουργία δικτύου συνεργασίας ανάµεσα σε παραγωγούς και φορείς των νησιών σε θέµατα αγροτική ανάπτυξης. Τα µέλη της αποστολής στη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία:
diafimisi_entipa_mikro_teliko• να περιηγηθούν τα περίπτερα καιτα εκθέµατα της έκθεσης Zootechnia
• να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη βράβευση καινοτόµων επιχειρηµατικών πρωτοβουλιών και την ανακοίνωση του πιλοτικού προγράµµατος για την «Παλέτα των κυκλαδίτικων τυριών», και συνέβαλαν σ΄αυτήν µε προσφορά τυριών από τα νησιά τους
• να ξεναγηθούν από τα µέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και τον τεχνικό της σύµβουλο Δηµήτρη Μιχαηλίδη, στην παρουσίαση των πετυχηµένων πρακτικών νέων αγροτών, στην κτηνοτροφία η/και τη γεωργία, την αλιεία, τη δασοκοµία και την παραγωγή επώνυµων τελικών προϊόντων.Ειδικότερα θέµατα ενδιαφέροντος η ίδρυση και λειτουργία µικρών οικογενειακών τυροκοµείων, η αξιοποίηση µιας γκάµας προϊόντων από παραδοσιακές καλλιέργειες–όπως το αµπέλι, η παραγωγή βιολογικών προϊόντων και η καλλιέργεια –τυποποίηση αρωµατικών φυτών αλλά και οπωροκηπευτικών από τοπικές ποικιλίες.
• να επισκεφθούν –µαζί µε µέλη των Ενώσεων Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής- το Εργαστήριο Προστασίας Αυτοφυών και Ανθοκοµικών Ειδών του ΕΘΙΑΓΕ, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του και να συζητήσουν µε την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαλούπα για τις δυνατότητες συνεργασίας των παραγωγικών φορέων των νησιών µε το ερευνητικό ινστιτούτο.
• να συµµετάσχουν στις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που οργάνωσε το Σάββατο η ΠΕΝΑ σχετικά µε την Αγροτική Έρευνα και τη σύνδεσή της µε την τοπική παραγωγή, την εµπορία και το branding των ελληνικών αρωµατικών φυτών και το δίκοκκο στάρι, µε συµµετοχή φορέων και παραγωγών απ΄όλη την Ελλάδα.
Κάτι γεννιέται

Οµάδα νέων αγροτών της Πάρου και νέοι που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν µε την αγροτική παραγωγή στο νησί µας πραγµατοποιούν συνάντηση την Κυριακή 24|02|13 το πρωί στην αίθουσα του Νηρέα στη Νάουσα.