Ο Δήμος Πάρου επί δικαίων και αδίκων…

Μοιράζει πρόστιμα

frape_nisi

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου 16|02|13

Από το Δήµο Πάρου άρχισαν να µοιράζονται στους καταστηµατάρχες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που χρησιµοποιούν πεζοδρόµιο για να  τοποθετούν τραπεζοκαθίσµατα, έγγραφα µε καταλογισµό προστίµων. Τα πρόστιµα αυτά επιβάλλονται επειδή οι καταστηµατάρχες δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κατάληψης πεζοδροµίου. Τα πρόστιµα φτάνουν έως και το διπλάσιο του οφειλόµενου ποσού. Δηλαδή για ποσό 2.000 ευρώ το οποίο έπρεπε να είχε εξοφληθεί έως τον Οκτώβριο 2012 ή το πολύ έως τις 31|12|12, τώρα, δύο µήνες µετά, οι καταστηµατάρχες έχουν παραλάβει ειδοποιήσεις µε πρόσκληση καταβολής ποσού στο ύψος 4.000 ευρώ, µε το πρόστιµο.

Όταν κάποιος…
diafimisi_entipa_mikro_teliko…καταστηµατάρχης απευθυνθεί αρµοδίως για να εξηγήσει το ότι δεν µπορεί να πληρώσει το ποσό και αναζητά δώσεις, η δηµοτική αρχή διατείνεται ότι δεν προβλέπεται από τη νοµοθεσία. Παραπέµπονται δε οι διαµαρτυρόµενοι στη νοµική υπηρεσία του Δήµου, αφού πρώτα τους εξηγούν ότι για να ακυρωθεί το πρόστιµο και να πληρωθεί µόνο το αρχικό ποσό οφειλής, χρειάζεται προσφυγή στη δικαιοσύνη. Αυτό σηµαίνει ότι οι επιχειρηµατίες, ακόµα και αν δικαιωθούν από τα δικαστήρια για την επιβολή προστίµου, θα επιβαρυνθούν περίπου µε το ίδιο ποσό για δικαστικά έξοδα (παράβολα, αµοιβές δικηγόρου, ταξίδια, διαµονή, µεροκάµατα που θα χαθούν κλπ).

Τα «είδη»

Και σε αυτή την περίπτωση ο δήµος εφαρµόζει µέτρα οριζόντια και µνηµονιακά, σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή, µεταξύ των οφειλετών που παραλαµβάνουν αυτή την εποχή τα «βαριά» ειδοποιητήρια προστίµων, βρίσκονται επαγγελµατίες που επί σειρά ετών πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους στο Δήµο. Όµως εφέτος, δεν κατάφεραν να πληρώσουν έγκαιρα τις οφειλές τους. Ισχυρίζονται ότι η αδυναµία τους οφείλεται στη ραγδαία αύξηση των φόρων και των εξόδων, σε συνδυασµό µε την κατάρρευση των εσόδων τους από την τουριστική κίνηση τις τελευταίες σεζόν. Δηλαδή, ισχυρίζονται ότι οι µνηµονιακή ύφεση τους έκανε οφειλέτες, χωρίς να έχουν υπάρξει στη ζωή τους µπαταχτσήδες.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ο Δήµος έχει στείλει πρόστιµα και σε άλλους, οι οποίοι έχουν σαν σύστηµα να µην καταβάλλουν τις οφειλές τους εδώ και χρόνια. Πρέπει ο Δήµος να µην εφαρµόσει και σε αυτή την περίπτωση µε µνηµονιακό τρόπο το δικαίωµα και την υποχρέωση του να εισπράξει τα οφειλόµενα. Οφείλει να βρει τρόπο να διευκολύνει αυτούς που «στριµώχτηκαν» χωρίς να φταίνε για να τους δώσει την ευκαιρία να επιβιώσουν στην αγορά και να «πιέσει» εκείνους που περιγελούσαν τόσα χρόνια τους υπόλοιπους που πλήρωναν.

Ας µην ξεχνάµε ότι µόλις πρόσφατα ο Δήµος διέγραψε πρόστιµα εξαιτίας του ότι δεν µπόρεσε να τα εισπράξει έγκαιρα από ανθρώπους που δεν πλήρωναν, όταν υπήρχε δουλειά. Το να στέλνει δε στους δικηγόρους τους ιδιοκτήτες καταστηµάτων είναι το ίδιο µε το να τους επιβάλει πρόστιµα, εκτός του ότι µπορεί να αποδειχθεί και ύποπτο.