Πρόβλημα στα κείμενα ιστορίας της ιστοσελίδας του Δήμου Πάρου; | Η «νέα» Ιστορία του Δήμου Πάρου

roubanos_23_0213

 Η γελοιογραφία της εβδομάδας από το Μιχάλη Ρουμπάνο
Από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 23|02|13


Η ιστορία είναι το βαρύ πυροβολικό στην τουριστική – και όχι µόνο – ανάδειξη του νησιού µας, την Πάρο. Δεν επιτρέπεται ο Δήµος µας να µην την αναδεικνύει όσο θα έπρεπε. Και όχι µόνο αυτό, αλλά να την παρερµηνεύει. Αναφέροµαι στο θέµα αυτό γιατί µία ηµέρα που σερφάριζα στο διαδίκτυο, µπήκα στην ιστοσελίδα του Δήµου Πάρου, πάτησα «ιστορία», και δεν πίστευα στα µάτια µου µε αυτά που διάβαζα.
Ενδεικτικά:
diafimisi_entipa_mikro_telikoΘΕΜΑ 1ο: Γράφεται στην ιστοσελίδα του Δήµου: «Κλασική Εποχή (480 π.Χ. – 323 π.Χ.). Η ολιγαρχική εξουσία της Πάρου δέχεται στο νησί τους Πέρσες και ένα µεγάλο τµήµα του στρατού της ακολουθεί τον περσικό στόλο στις εκστρατείες εναντίον της Ελλάδας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η βασική πηγή που είναι ο Ηρόδοτος στο VI βιβλίο, παράγραφος 133 αναφέρει: «Με πρόφαση ότι αι Παριανοί εµήδησαν εναντίον των Αθηναίων (σ.σ: και όχι εναντίον της Ελλάδας που αναφέρεται) µε µία τριήρη στη µάχη του Μαραθώνα […]».

ΘΕΜΑ 2ο: Γράφεται στην ιστοσελίδα του Δήµου: «Μετά την ήττα των Περσών (480 π.Χ.), ο αθηναϊκός στόλος µε επικεφαλής τον Θεµιστοκλή φτάνει στο νησί και υποχρεώνει την Πάρο να γίνει µέλος της αθηναϊκής συµµαχίας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην ήττα των Περσών, οι Πάριοι δεν ενεπλάκησαν. Δεν συµµετείχαν στη ναυµαχία της Σαλαµίνας, αλλά στάθµευσαν καιροσκοπικά στην Κύθνο αναµένωντας την έκβαση της θαλάσσιας αναµέτρησης (Βλ. Μάρκος Πελοποννήσιος «Οι Κυκλάδες στους περσικούς πολέµους», σ. 87, 89). Ο δε Θεµιστοκλής δεν ήρθε ποτέ στην Πάρο (βλ. Ηρόδοτος VΙΙΙ παράγραφος 112).

ΘΕΜΑ 3ο: Γράφεται στην ιστοσελίδα: «Τουρκοκρατία (1537 – 1821). Με την κατάληψη του νησιού από τον φοβερό πειρατή Μπαρµπαρόσα το 1537[…]».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το 1537 ο Μπαρµπαρόσα δεν ήταν πειρατής αλλά αντιναύαρχος του Οθωµανικού στόλου (Καπουδάν πασάς), (βλ.: Νίκος Χρ. Αλιπράντης «Χρονικό Πανόραµα της Ιστορίας της Πάρου», σ.103).

ΘΕΜΑ 4ο: Γράφεται στην ιστοσελίδα του Δήµου Πάρου ότι η Ρωσική παρουσία στις Κυκλάδες και στην Πάρο που µας αφορά εκτείνεται από το 1770 έως το 1777, αναφορά που είναι λάθος, αφού η περίοδος που µας αφορά εκτείνεται από το 1770 έως το 1774 (Βλ.: Χρήστος Αλιπράντης «Χρονικό Πανόραµα της Ιστορίας της Πάρου» σ. 207).

Αυτά είναι τα πιο ενδεικτικά, που βγάζουν µάτι. Υπάρχουν στην ιστοσελίδα και άλλες αστοχίες που γράφονται και σπουδαία γεγονότα που δεν γράφονται καθόλου. Παρακαλώ δηµοσίως το Δήµο Πάρου να λάβει υπόψη τα γραφόµενα µου και να έρθει σε επαφή µε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την ιστορία του νησιού, να γράψουν ένα σύγχρονο κείµενο, αντάξιο της ιστορίας του νησιού µας. Δόξα τω θεώ, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι, όπως ο Ν. Αλιπράντης, Χρήστος Γεωργούσης, Ιωάννης Βασιλειόπουλος, Ολύµπιος Αλιφιέρης, άτοµα και του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων.

Με εκτίνηση
Ρουµπάνος Μιχαήλ