Οι Οικολόγοι για τα γεγονότα της Πάρου με αφορμή τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής

iliotropia

 

Για την αντίσταση στο νεοναζισμό και τη φασιστική απειλή
με αφορμή τα γεγονότα στην Πάρο

Από την οργάνωση των οικολόγων – πράσινων Πάρου Νάξου δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση που ακολουθεί σχετικά με τα γεγονότα της 28|2, τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής και την αντιφασιστική διαδήλωση:
diafimisi_entipa_mikro_teliko«Το νησί της Πάρου έδωσε την περασμένη εβδομάδα ένα αξιέπαινο παράδειγμα μη βίαιης – ειρηνικής αντίστασης στο νεοναζισμό και στη φασιστική απειλή, που εξαπλώνεται με γοργό ρυθμό σε όλη τη χώρα. Η συμφωνία της τοπικής κοινωνίας να δείξει έμπρακτα την αντίθεσή της στη Χρυσή Αυγή και στις πρακτικές της αποτελεί ένα αισιόδοξο δείγμα αντίστασης στον εκφασισμό που οδεύει η ελληνική κοινωνία, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις νησιωτικές κοινωνίες που – με παράδοση στην αλληλεγγύη – μπορούν να δώσουν μαθήματα δημιουργικής αντίστασης στην οικονομική και κοινωνική κρίση.

Οι διακρίσεις και ο ρατσισμός δεν συνάδουν με την κουλτούρα και τον πολιτισμό των νησιών. Ο φασισμός και ο αυταρχισμός δεν συνάδουν με την ιδιοσυγκρασία των νησιωτών που έχουν γαλουχηθεί μέσα στους αιώνες με τον καθαρό αέρα της θάλασσας και το ελεύθερο πνεύμα που φωτίζει ο ήλιος των Κυκλάδων. Τα μόνα ξένα στοιχεία σε αυτή την παράδοση είναι ο φόβος, η απειλή και η υποβάθμιση του συνανθρώπου μας που δεν έχει το ίδιο αίμα ή τις ίδιες θρησκευτικές, σεξουαλικές, πολιτικές προτιμήσεις.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στεκόμαστε απέναντι σε κάθε ρατσιστική, φασιστική και νεοναζιστική συλλογικότητα. Στηρίζουμε κάθε μη βίαιη – ειρηνική μορφή αντίστασης σε αυτές, αλλά και κάθε πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που σκοπεύει στην ανάκτηση αξιών της ελληνικής κοινωνίας που προτάσσανε το «εμείς» αντί για το «εγώ» και αγωνίζεται για τα συλλογικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον και την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ακολουθεί σχετικό ψήφισμα του Πανελλαδικού Συμβουλίου μας, που εκδόθηκε με αφορμή τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική αντιρατσιστική – αντιφασιστική πορεία στην Αθήνα στις 19 Ιανουαρίου 2013 «Αθήνα – Πόλη αντιφασιστική».
Η Συντονιστική Γραμματεία