Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου
Ε, Άντε λοιπόν
ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ
Απέτυχε η προσπάθεια πώλησης της περιουσίας της «Ένωσης»;
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 02|02|13
Παγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Πάρου. Το θετικό είναι ότι απέτυχαν οι κ.κ. προέδρος Ν. Τσιγώνιας και ο δ/ντής Αλ. Γκόκας να εξασφαλίσουν από τα µέλη του Αγροτικού Συνεταιρισµού εν λευκώ εντολή να πουλήσουν οποιοδήποτε ακίνητο επιθυµούν από την περιουσία της πρώην ΕΑΣΠ, νυν ΑΣΠ. Η Γενική Συνέλευση δεν τους έδωσε τέτοια απόφαση, χάριν συγκεκριµένων παρεµβάσεων οµιλητών και της ακέραιης στάσης…
…που κράτησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Α. Σάµιος.
Με τα ψέματα
Για να πετύχουν την επιδίωξη τους οι Τσιγώνιας – Γκόκας, χρησιµοποίησαν όλα τα µέσα, εκτός την δηµοκρατική και επιχειρηµατικά σωστή διαδικασία. Δηλαδή, να παρουσιάσουν µία µελέτη που να δίνει απαντήσεις στα εξής πολύ απλά ερωτήµατα:
α) Ποια είναι η αξία των ακινήτων τη συγκεκριµένη περίοδο, στην οποία η αγορά βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση;
β) Ποια οικονοµικά προβλήµατα θα λυθούν από τις πωλήσεις ακινήτων τις οποίες ζητά να κάνει ο κ. Ν. Τσιγώνιας;
γ) Ακόµα και αν πουληθούν ακίνητα, ποιες επενδύσεις θα γίνουν, ώστε η ΕΑΣΠ να παράξει προϊόντα για να µπορεί να καλύπτει τα έξοδα της από τις πωλήσεις αγαθών που παράγει και όχι από τις πωλήσεις ακινήτων τα οποία η σηµερινή διοίκηση βρήκε έτοιµα;
δ) Ποιο είναι το χρονοδιάγραµµα υλοποίησης όλων εκείνων που προτίθεται να κάνει πουλώντας ακίνητα της «Ένωσης» ο κ. Τσιγώνιας, µετά την παρέλευση του οποίου εγγυάται ότι οι παραγωγοί – συνεταιριστές θα έχουν µία εταιρεία που θα τους ανταµείβει για τον κόπο τους, δηλαδή θα πληρώνει τη σοδειά τους και παράλληλα, δεν θα οδηγηθεί σύντοµα σε νέο τέλµα και µάλιστα, χωρίς πια να έχει καθόλου περιουσία;
Αντί όλων των παραπάνω που είναι τα στοιχειώδη για να πείσεις – έστω και κατά τα προσχήµατα – τον οποιονδήποτε να ξεπουλήσει την περιουσία των εκατοντάδων Παριανών οικογενειών που εργάστηκαν µε µόχθο για επάνω από 80 χρόνια, οι κ.κ Τσιγώνιας και Γκόκας κράδαιναν στα χέρια τους µία ασαφή πρόταση που την ονόµαζαν «αναπτυξιακή». Χωρίς κοστολογήσεις, χωρίς πρόβλεψη βιωσιµότητας, χωρίς πρόβλεψη απόδοσης, χωρίς πρόβλεψη απόσβεσης, χωρίς χρονικό προσδιορισµό επιτυχίας, χωρίς επίκαιρη έρευνα αγοράς. Εξέφραζε απλώς τις ευχές των δύο ανδρών µε τις οποίες προσπαθούσαν να θαµπώσουν τους ηλικιωµένους και κουρασµένους από τη σηµερινή κρίση και τα προβλήµατα αγρότες.
Η αλήθεια έξω από τα δόντια
1) Οι κ.κ Τσιγώνιας και Γκόκας τα τελευταία χρόνια δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε για να αυξήσουν τις πωλήσεις των προϊόντων που παράγει η «Ένωση». Συνεπώς, θα µπορούσε κάλλιστα να υποστηρίξει κανείς ότι άφησαν την ΑΣΠ να µείνει χωρίς «καθαρά» κέρδη από την πώληση προϊόντων.
2) Δεν φρόντισαν να συντηρήσουν την ακίνητη περιουσία της «Ένωσης» ούτε µε ένα απλό βάψιµο, προκειµένου τα ακίνητα να είναι θελκτικά για να προσελκύουν ενοικιαστές και να πιάνουν καλή αξία, αλλά και να διαµορφώνουν αυτό που ονοµάζουµε υπεραξία.
Παρόλα αυτά, αποδείχτηκε µέσα στη συνέλευση ότι ακόµα και σήµερα η «Ένωση» βγάζει τουλάχιστον καλό και ποιοτικό τυρί. Στην ερώτηση που έγινε στον κ. Ν. Τσιγώνια: «Γιατί δεν χρειάστηκε να πωληθούν ακίνητα για να δηµιουργηθεί καλό τυρί στην εταιρεία;», ο κ. Ν. Τσιγώνιας δεν κατόρθωσε να δώσει καµία απάντηση. Η απάντηση είναι αυτονόητη: Ο συνεταιρισµός είναι ικανός να δηµιουργήσει καλά προϊόντα, αλλά κανείς από αυτούς που διοικούν την εταιρεία σήµερα δεν επιθυµεί να πουλήσει αυτά τα προϊόντα για να αυξηθούν τα κέρδη της εταιρείας.
Η τακτική
Η σηµερινή διοίκηση που διαµορφώνει τις αποφάσεις του συνεταιρισµού τα τελευταία δέκα χρόνια, µοιάζει σαν να κατέβαλε όλες τις προσπάθειες που µπορούσε, ώστε να µείνει η εταιρεία χωρίς καθόλου έσοδα.
– Άφησε να χαθεί η δυναµική των εσόδων της από την πώληση προϊόντων
– Άφησε να χαθεί πολύ µεγάλο µέρος από τους ενοικιαστές της και άφησε ασυντήρητα τα κτίρια.
Και στον τοµέα της διαχείρισης των όποιων οικονοµικών είχαν µείνει στην ΑΣΠ όµως, η διοίκηση Τσιγώνια – Γκόκα µοιάζει να χειρίστηκε τους ελάχιστους πόρους µε σκοπιµότητα και επιλεκτικά. Σκοπός ήταν να µείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι, να µείνουν απλήρωτοι οι αγρότες, αλλά να πληρωθούν οι προµηθευτές και η εφορία. Δηλαδή, δηµιούργησαν εργαζόµενους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τώρα, παρακαλούν τους υπαίτιους της σηµερινής κρίσης να πουλήσουν όπως – όπως την περιουσία της εταιρείας. Για να πάρουν οι ίδιοι τους µισθούς τους ή και τις αποζηµιώσεις τους ακόµα και για να αποχωρήσουν από την εργασία τους. Αν όµως δεν είχε διακοπεί η µισθοδοσία τους, τότε οι υπάλληλοι δεν θα επέτρεπαν σε καµία διοίκηση να πουλήσει τίποτε από την περιουσία της εταιρείας που θα τους πλήρωνε τους µισθούς.
Το ίδιο και χειρότερο είναι το συναίσθηµα που προσπάθησαν να δηµιουργήσουν αφήνοντας απλήρωτους τους παραγωγούς. Κάποιοι από αυτούς, προκειµένου να λάβουν τα χρήµατα τους, έχουν πεισθεί ότι τα ακίνητα της «Ένωσης» πρέπει να εκποιηθούν ακόµη και όπως – όπως. Όλοι αυτοί, αν πληρώνονταν – έστω και µε έναντι – θα είχαν τη διάθεση να προσέχουν την εταιρεία σαν κόρη οφθαλµού και όχι αγανακτισµένοι να παρελκύονται από τη λογική: «Θέλετε λεφτά; Δώστε µας το δικαίωµα να πουλήσουµε και θα πάρετε τα λεφτά σας».
Όχι τυχαία, οι προµηθευτές και η εφορία είναι πληρωµένες από τη διοίκηση της ΑΣΠ. Με λίγα λόγια, αν µπορέσουν να πουλήσουν, δεν τους εµποδίζει τίποτε. Μπορούν να καταθέσουν φορολογική ενηµερότητα για τις µεταβιβάσεις, ενώ δεν θα τους εµποδίσουν οφειλές από διεκδικήσεις τρίτων.
Οι ασυμβίβαστες σχέσεις
και «εξαρτήσεις»
Οι συνεταιριστές στην πλειοψηφία τους αδιαφορούν για τις απόψεις του κ. Γκόκα οι οποίες άλλωστε, δεν τους έχουν χρησιµεύσει σε τίποτε έως σήµερα. Όµως έχουν την ανάγκη της καθηµερινής ή έστω συχνής συνεργασίας του κ. Ν. Τσιγώνια διότι εκτός από πρόεδρος της ΑΣΠ, είναι ο κτηνίατρος της Πάρου και της Αντιπάρου. Με λίγα λόγια, σχεδόν όλα τα µέλη του συνεταιρισµού τον καλούν για να περιποιηθεί τα ζώα τους. Εκείνος λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να χειραγωγεί τη σχέση µε τους αγρότες. Γι’ αυτό η µόνιµη επωδός του κ. Τσιγώνια, όταν η συνέλευση δεν αποδέχεται να εγκρίνει τις εισηγήσεις του, είναι να εκβιάζει µε παραίτηση. Επίσης, οι ψηφοφορίες είναι πάντοτε φανερές – µε ανάταση των χεριών – για να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ποιος θα ψηφίσει τι και ανάλογα στη συνέχεια να του συµπεριφερθεί.
Η πάσχουσα νοοτροπία της διοίκησης
Στα µεγάλα ερωτήµατα οι κ.κ Τσιγώνιας και Γκόκας δεν έδωσαν απαντήσεις κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Τετάρτης 30|1. Αντίθετα, από την πίεση που τους άσκησαν µε συγκεκριµένες ερωτήσεις κάποιοι οµιλητές, οι δύο αποκάλυψαν πολύ σηµαντικά στοιχεία για την απίστευτη νοοτροπία µε την οποία διοικούν τα τελευταία χρόνια την «Ένωση».
Παραθέτουµε µερικά συναρπαστικά:
α) Ο συνεταιρισµός δεν διαθέτει κανέναν ο οποίος να έχει αρµοδιότητα να πουλά τα προϊόντα της εταιρείας τόσο στην Πάρο και στην Αντίπαρο, όσο και εκτός από τα νησιά µας. ΚΑΝΕΝΑΝ!!! Ο κ. Τσιγώνιας µάλιστα, ονόµασε σαν «πωλητή» τον διανοµέα – αχθοφόρο που πηγαίνει µε ένα φορτηγάκι τις όποιες παραγγελίες στα καταστήµατα της Πάρου.
β) Οι κ.κ Τσιγώνιας και Γκόκας δεν ασχολούνται µε την προώθηση των πωλήσεων των προϊόντων της «Ένωσης» εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση που τους έγινε, είπαν το πρωτοφανές ότι «…για να προσλάβεις πωλητές πρέπει να δώσεις χρήµατα και γι’ αυτό θέλουν να πουλήσουν τα ακίνητα του συνεταιρισµού». Βεβαίως, η συγκεκριµένη άποψη για την επιχειρηµατικότητα παραπέµπει σε γιούς πλούσιων οι οποίοι, αφού ο µπαµπάς τους δώσει λεφτά, τότε εκείνοι τα ξοδεύουν για να προσλαµβάνουν άλλους για να κάνουν τη δουλειά. Εύλογα διερωτάται κανείς, πως περιµένουµε να δούµε έσοδα σε αυτή η επιχείρηση, όταν τα «αφεντικά» της δεν επιθυµούν να πουλήσουν τα προϊόντα της επιχείρησης τους;
Το να κάνεις τον Πρόεδρο ή το Δ/ντη σε εταιρεία είναι εύκολο. Αν είναι να διαχειρίζεσαι έτοιµα λεφτά από πωλήσεις περιουσίας, τότε και ένα πεντάχρονο παιδί µπορεί να κάνει τον επιχειρηµατία!!!
γ) Σε απάντηση σχετικής ερώτησης, ο δ/ντης Γ. Γκόκας είπε το αµίµητο: «Η «Ένωση» δεν έχει κανέναν λόγο να είναι κερδοφόρος…». Δηλαδή ο άνθρωπος, δεν κατάλαβε ποτέ ότι δουλεύει σε εταιρεία. Νοµίζει ότι δουλεύει σε ένα γενναιόδωρο γραφείο του δηµοσίου, πριν την κρίση. Και ασφαλώς, κάθε ένας που θα διαβάζει αυτό το κείµενο, εύκολα θα µπορέσει να βγάλει τα συµπεράσµατά του, γιατί δεν υπάρχουν έσοδα στην εταιρεία τα τελευταία χρόνια …
δ) Οι παρευρισκόµενοι στην αίθουσα εµπέδωσαν από τις πολλαπλές – υπερήφανες αναφορές του κ. Ν. Τσιγώνια ότι η ΑΣΠ διαθέτει «ένα πολύ καλό λογιστήριο» το οποίο οφείλει στην εργασία του Αλ. Γκόκα,όπως ειπώθηκε. Όµως τα λογιστικά τα κρατά ο κ. Ν. Τριαντάφυλλος (σ.σ: ο κουνιάδος του δηµάρχου Πάρου, Χρ. Βλαχογιάννη). Όλοι διερωτήθηκαν, µε τι ασχολείται τελικά, ως δ/ντης ο κ. Αλ. Γκόκας στην πρώην ΕΑΣΠ., αν όχι µε τις πωλήσεις ή µε τα οικονοµικά;
Το ψευτοδίλημμα
Σε τελική ανάλυση όµως, ποιάς αξίας είναι το επιχείρηµα που χρησιµοποιούν οι κ.κ Τσιγώνιας και Γκόκας για να αναγκάσουν τους συνεταιριστές να υποκύψουν για να πωληθούν τα ακίνητα της «Ένωσης»; Πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά πριν απαντήσουν οι αγρότες. Ειδικά ο κ. Τσιγώνιας τους λέει ότι για να τους πληρώσει αυτά που τους χρωστάει για τη σοδειά, θα πρέπει οι συνεταιριστές – αγρότες να τον εξουσιοδοτήσουν να πουλήσει την περιουσία τους!!! Δηλαδή, τα ακίνητα της ΕΑΣΠ!!! Ώραια λύση! Είναι σα να λέµε σε έναν υπάλληλο µας: για να πληρώσω τον κόπο σου, θα πουλήσω το σπίτι σου!!!
Η συνεδρίαση
Οι κ.κ Τσιγώνιας και Γκόκας στις 30|1 µε πρόσχηµα δήθεν το ενδεχόµενο ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας να υπογράψει συµφωνία ανταλλαγής ακινήτων ως συµψηφισµό µε το υποτιθέµενο χρέος του συνεταιρισµού προς την τράπεζα, θέλησαν να υφαρπάξουν µία εν λευκώ απόφαση από τη Γενική Συνέλευση ώστε να πουλήσουν ακίνητα της ΕΑΣΠ.
Αυτό το καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε, αφού κατά την επίµαχη συνεδρίαση, οι δύο άνδρες που την προηγούµενη εβδοµάδα οµολόγησαν ότι είχαν ραντεβού µε τον εκκαθαριστή της Αγροτικής (της οποίας το υγιές κοµµάτι πουλήθηκε στην Πειραιώς), δεν περιέγραψαν τι είπαν µε το εν λόγω στέλεχος. Κανονικά, για να δικαιολογείται η βιασύνη µε την οποία η διοίκηση της «Ένωσης» ζητούσε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για να προχωρήσει στην συµφωνία παραχώρησης ακινήτων στην ΑΤΕ έναντι του υποτιθέµενου χρέους, θα έπρεπε να είχε φέρει µία επιστολή από τον εκκαθαριστή ότι προτίθεται να υπογράψει την ούτως ή άλλως απαράδεκτη συµφωνία. Αλλιώς, τι νόηµα είχε η συνέλευση;
Αποδείχτηκε ότι τέτοια πρόθεση από τον εκκαθαριστή, δεν υπάρχει. Όµως πίσω από αυτή την αφορµή, κρυβόταν η επιθυµία των Τσιγώνια – Γκόκα να εγκριθεί το δεύτερο αίτηµα της Γενικής Συνέλευσης, δηλαδή, να τους δοθεί η εξουσιοδότηση να πουλήσουν όποιο ακίνητο θέλουν ή και όλα. Εκεί έδωσαν τη µάχη για να πείσουν, αλλά απέτυχαν.
Οι αγρότες αρνήθηκαν να ψηφίσουν το δεύτερο θέµα της Γενικής Συνέλευσης και η συνάντηση ολοκληρώθηκε, χωρίς να πετύχουν οι δύο αυτό που επιθυµούσαν. Εµπόδιο στα σχέδια τους έβαλαν άνθρωποι του νησιού που µίλησαν. Οι τοποθετήσεις τους προβληµάτισαν τους αγρότες. Συγκεκριµένα, µετά την αρχική εισήγηση του κ. Τσιγώνια που έβαζε τα δύο αιτήµατα εγκρίσεων από τους αγρότες:
α) Παραχώρηση ακινήτων στην ΑΤΕ µε αντάλαγµα τη διαγραφή του υποτιθέµενου χρέους
β) Εν λευκώ εξουσιοδότηση να πουληθούν τα υπόλοιπα ακίνητα της ΑΣΠ (πλην αυτών που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων), δεν αναλάµβανε κανείς να µιλήσει για να αντιπροτείνει κάτι στην εισήγηση του Προέδρου.
Τότε ο εκδότης της εφηµερίδας µας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου», Κώστας Δραγάτης, ζήτησε την άδεια από τους συνεταιριστές να εκφράσει την αντίθετη άποψη του, παρά του ότι ο ίδιος – όπως ξεκαθάρισε – δεν είναι αγρότης. Ωστόσο, είπε ότι ο παππούς του (σ.σ: Ανδρέας Δραγάτης) ήταν επί 65 χρόνια αγρότης, µέλος της ΕΑΣΠ.
1) Ζήτησε από τους συνεταιριστές να αναλογιστούν πριν να αποφασίσουν, ποια είναι η πραγµατική περιουσία της «Ένωσης». Δηλαδή, τόνισε πως τα έσοδα βρίσκονται στην πώληση των προϊόντων, για τα οποία δεν έχει κάνει τίποτε η διοίκηση της ΑΣΠ προκειµένου να τα προωθήσει τα τελευταία χρόνια.
2) Θύµισε πως Ενώσεις γειτονικών νησιών, αλλά και σε όλο τον κόσµο, πλούτισαν από την ανάδειξη των προϊόντων τους χωρίς να διαθέτουν το πρόσθετο ευεργέτηµα της περιουσίας σε ακίνητα, τα οποία µάλιστα η διοίκηση θέλει να τα πουλήσει.
3) Ζήτησε να µάθει αν η διοίκηση της ΑΣΠ έχει µελέτη βιωσιµότητας της εταιρείας, αλλά και βιωσιµότητας του σχεδίου εκποίησης των ακινήτων. Με λίγα λόγια ρώτησε: «Ακόµα και αν δεχθούµε να πουλήσουµε, ποιος µας λέει ότι τα χρέη δεν θα ξανασυσσωρευτούν και ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναπουλήσουµε;» Βεβαίως, σε αυτό το σκέλος δεν πήρε καµία απολύτως απάντηση από τους Τσιγώνια και Γκόκα.
4) Τόνισε στους συνεταιριστές ότι η εποχή είναι εντελώς ακατάλληλη για να πουλήσει κανείς ακίνητη περιουσία, αφού θα αναγκαστεί να πουλήσει τσάµπα.
5) Παρακάλεσε τους αγρότες να θυµηθούν ότι η περιουσία της ΑΣΠ αποτελεί ένα πολύ µεγάλο αναπτυξιακό όπλο για όλη την Πάρο και όχι µόνο για τον αγροτικό τοµέα. Τους ζήτησε λοιπόν να σκεφτούν ολόκληρο το νησί.
6) Τέλος, αντιπρότεινε τα εξής: α) να συγκροτηθεί µία έκτακτη οµάδα διοίκησης από όλους τους φορείς Πάρου και Αντιπάρου και την τοπική αυτοδιοίκηση µε σκοπό την σωτηρία και ανασυγκρότηση της ΕΑΣΠ, β) να επανατοποθετηθούν τα προϊόντα και τα ακίνητα της «Ένωσης» στην αγορά µε σκοπό να αρχίσουν να αυξάνονται και να εισρέουν τα έσοδα στην εταιρεία και έτσι, να αρχίσουν επιτέλους να πληρώνονται οι σοδειές και οι µισθοί των υπαλλήλων.
Ο ίδιος έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της «Ένωσης» να βοηθήσει προς της παραπάνω κατευθύνσεις ΔΩΡΕΑΝ από οποιαδήποτε θέση του ζητηθεί.
Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» των εναλλακτικών επιχειρηµάτων πήρε η κα Στεφανία Κορτιάνου – Χατζοπούλου η οποία εµβάθυνε στο ζήτηµα της λογικής της πώλησης ακινήτων, των κ.κ Τσιγώνια – Γκόκα. Είπε συγκεκριµένα: «Συγνώµη, δηλαδή ποιο είναι το σχέδιο; Πόσα ακίνητα θα πουλήσουµε για να πάψει η ΕΑΣΠ να καρκινοβατεί; Καιποιος µας λέει ότι µετά από λίγο καιρό δεν θα µας ξαναζητήσετε να πουλήσουµε και τα υπόλοιπα υπάρχοντα της «Ένωσης»; Που θα καταλήξει αυτή η ιστορία;
Εγώ ξέρω ότι ο συνεταιρισµός, ακόµα και τώρα διαθέτει αξιόλογα προϊόντα, όπως το τυρί. Ποιος βγήκε να πουλήσει αυτό το προϊόν στην αγορά για να πάρουµε έσοδα; Μήπως πρέπει να υπάρξει κάποια µελέτη επάνω σε αυτό το θέµα;»
Ακόµα παρακάτω πήγε τον προβληµατισµό ο κ. Αντιπαριώτης. Τόνισε µε επιχειρήµατα από προσωπική του εµπειρία ότι η «Ένωση» έχει βρεθεί στην κατάσταση να µην διαθέτει ρευστότητα εξαιτίας του τρόπου που εµπορεύεται τα προϊόντα της. Είπε ότι για το εστιατόριο που διατηρεί, ζήτησε το καλοκαίρι που πέρασε µία παραγγελία κρασιών και ως απάντηση πήρε να πάει να παραλάβει µόνος του το εµπόρευµα από τα γραφεία της ΑΣΠ!!!
Παγωµάρα στην αίθουσα προκάλεσε και το ερώτηµα της Μαρίας Δρακάκη η οποία ρώτησε να µάθει από πότε ο συνεταιρισµός είναι ζηµιογόνος. Η «παγωµάρα» δεν προέκυψε από την ερώτηση, αλλά από την απάντηση του διευθυντή της «Ένωσης» κ. Γκόκα ο οποίος είπε το αµίµητο: «Η Ένωση δεν πρέπει να έχει ως στόχο το κέρδος».
Όλα τα παραπάνω προβληµάτισαν τους αγρότες οι οποίοι παρά τον εκβιασµό που στο τέλος τους έκανε ο Ν. Τσιγώνιας (ή µου δίνετε εν λευκώ εξουσιοδότηση να πουλήσω ή παραιτούµαι) δεν ψήφισαν το αίτηµα. Η συνέλευση διαλύθηκε χωρίς να ψηφίσει, αφού ο έκτακτος πρόεδρος της συνέλευσης Ανδρέας Σάµιος έκρινε ότι µε βάση το γενικόλογο κείµενο – όπως το χαρακτήρισε – µε τίτλο «Σχέδιο Ανασυγκρότησης ΑΣΠ» δεν ήταν δυνατό να αποφασίσουν οι παριστάµενοι αγρότες. Χωρίς να υπάρχουν νούµερα, στόχοι και στοιχεία.
Αποπροσανατολισμός
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του πρώην αγροτικού συνεταιρισµού Αρχιλόχου και νυν πρόεδρος της κοινότητας Αρχιλόχου Γ. Ρούσσος είχε «συγκρουστεί» µε τον κ. Τσιγώνια, όταν ο δεύτερος είχε προσπαθήσει να µεταφέρει την αντιπαράθεση στο αποπροσανατολιστικό ψευτοδίληµµα: Αν φταίει για την κατάσταση της «Ένωσης» η θητεία του Αν. Κυλάκου ή αν φταίει η δική του θητεία.
Με αφορµή δηλώσεις ανησυχίας για τις εξελίξεις στην ΑΣΠ που είχε κάνει στο προηγούµενο φύλλο της εφηµερίδας µας ο επί δεκαετίες πρόεδρος της κ. Αν. Κυλάκος, ο Ν. Τσιγώνιας αντέδρασε µε φραστική επίθεση στο πρόσωπο του και είπε για τα πολλά προβλήµατα που «κληρονόµησε» ο ίδιος από την θητεία του αποχωρήσαντος. Μάλιστα, άφησε και υπονοούµενα για κάποιο ακίνητο της «Ένωσης» µε το οποίο έχει κάποια σχέση ο Αν. Κυλάκος. Επιπρόσθετα στους ισχυρισµούς Τσιγώνια, εναντίον Κυλάκου, µίλησε και ο δικηγόρος της ΑΣΠ κ. Σπ. Λάβδας ο οποίος παρέθεσε έγγραφο µε το οποίο κάποτε ο Αν. Κυλάκος εξουσιοδοτούσε την ΑΤΕ να πουλήσει την ακίνητη περιουσία της «Ένωσης». Με αυτό το επιχείρηµα, ο Σπ. Λάβδας ισχυρίστηκε ότι δεν µπορεί να µιλά σήµερα για την κατάσταση της «Ένωσης» ο Αν. Κυλάκος. Τέλος, ο Σπ. Λάβδας είπε ότι οι αγωγές που έχει κάνει η ΕΑΣΠ εναντίον της Αγροτικής για τα φερόµενα χρέη θα αργήσουν να δικαστούν και είναι αβέβαιο το αποτέλεσµα. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτός είναι ο δικηγόρος των αγωγών και είπε ότι ο κ. Γραµµένος (δικηγόρος Αθηνών) τον οποίο επικαλούνταν στην παρέµβαση του ο Αν. Κυλάκος, δεν είναι τίποτε άλλο από ένας διεκπεραιωτής – συναδελφός του, στην Αθήνα.
Σε αυτό το σηµείο ο κ. Γ. Ρούσσος είπε προς τον Ν. Τσιγώνια: «Μα τώρα στα σοβαρά θέλετε να µας πείσετε ότι για τα 200 χιλιάδες ευρώ που χρωστάτε τον τελευταίο χρόνο στο προσωπικό, φταίει το τι έκανε ο Κυλάκος µε ένα χαρτί που γράφτηκε πριν δεκαπέντε χρόνια;»
Συμπεράσματα
1) Κάτι δεν πάει καλά εδώ και πολλά χρόνια στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Πάρου. Κάτι δεν πάει καλά σε πολλά επίπεδα. Οι µεταλλάξεις των θέσεων Τσιγώνια σε σχέση µε την ΑΤΕ και τα υποτιθέµενα χρέη, για τα οποία άλλα έλεγε µέχρι και πέρσι ο πρόεδρος, δεν εξηγούνται µε «αθώα» επιχειρήµατα.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ: Ζητά να δοθούν στη δηµοσιότητα άµεσα οι δύο αγωγές της «Ένωσης» εναντίον της τράπεζας για να καταλάβουν οι αγρότες, αν χρωστούν ή όχι στην ΑΤΕ και αν αξίζει να της παραδώσουν ακίνητη περιουσία.
Τονίζουµε δε προς τους αγρότες, ότι όλα αυτά τα χρόνια η διοικήσεις της ΕΑΣΠ εισέπρατταν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ τα ενοίκια από τα ακίνητα. Οι προσηµειώσεις από την ΑΤΕ δεν επέτρεπαν την αγοραπωλησία των ακινήτων µόνο. Αν δεν υπήρχαν οι προσηµειώσεις, εµείς λέµε ότι η περιουσία θα είχε γίνει φύλλο και φτερό ήδη, µε βάση αυτά που βλέπουµε και ακούµε τώρα!!!
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ: Αµφισβητεί πλήρως τη διαφάνεια, την ορθότητα στη διοικητική διαχείριση και στην οικονοµική πολιτική µε την οποία λειτούργησε για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η ΕΑΣΠ, νυν ΑΣΠ. Τουλάχιστον έως το όριο της ανεξήγητης – προς το παρόν – σκοπιµότητας, αφού η διαχείριση των εσόδων δεν έγινε µε βάση τις κρίσιµες και αυτονόητες προτεραιότητες. Ζητά να γίνει άµεσα έλεγχος κάθε είδους, σε όλα τα επίπεδα και να δοθούν στη δηµοσιότητα τα ευρήµατα. Να µάθει η κοινωνία της Πάρου ποιοι ευθύνονται για τυχόν σκάνδαλα του παρελθόντος, ασχέτως αν έχουν παραγραφεί, τι µισθούς έπαιρναν και ποιοι ενώ η «Ένωση» διολίσθαινε, ποιοι διόριζαν στην εταιρεία υπεράριθµους, ποιοι ανάπτυξαν τις πωλήσεις και ποιοι τις άφησαν εσκεµµένα να καταρρεύσουν.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ: Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη συµπεριφορά του προέδρου Ν. Τσιγώνια, να προσπαθεί να εκβιάσει τους αγρότες να του παραχωρήσουν εν λευκώ αποφάσεις – χωρίς καµία µελέτη – για πώληση ή παραχώρηση περιουσίας της ΑΣΠ.
Θεωρεί στην ουσία της ασύµβατη την επαγγελµατική ιδιότητα του προέδρου της ΑΣΠ, ο οποίος ζητά αποφάσεις µεγάλης οικονοµικής αξίας από τους αγρότες, την ίδια στιγµή που τον έχουν ανάγκη ως κτηνίατρο του δηµοσίου για τα ζώα τους.
Ζητάµε από τον πρόεδρο της ΑΣΠ να κρατήσει το λόγο του. Είπε στις 30|1: «Αν δεν µας εξουσιοδοτήσετε να διερευνήσουµε και να προχωρήσουµε στην πώληση ακινήτων σήµερα, εγώ τουλάχιστον παραιτούµαι».
Ας κρατήσει το λόγο του. Ας παραιτηθεί αµετάκλητα.
Γνωρίζουµε αρκετούς Παριανούς ανθρώπους (και µάλιστα νέους) που παλεύουν µόνοι τους, χωρίς την προστασία του δηµοσίου µε το σίγουρο µισθό, οι οποίοι παλεύουν χωρίς καµία βοήθεια στο χωράφι και τα καταφέρνουν, οι οποίοι τα καταφέρνουν στις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυτοί µπορούν να εγγυηθούν στους αγρότες και σε όλους τους Παριανούς ότι η περιουσία της ΕΑΣΠ µπορεί να αξιοποιηθεί, χωρίς να εκποιηθεί σε «µεσιτείες» για ένα κοµµάτι ψωµί. Μπορούν να εγγυηθούν µε τις ιδέες και τα επιτεύγµατα τους ότι ο αγροτικός τοµέας δύναται να αποτελέσει – επιτέλους – µία νέα οικονοµία για τον τόπο µας. Μία ευκαιρία ανάπτυξης, µία ευκαιρία νέων θέσεων εργασίας.
Κώστας Ν. Δραγάτης
Υ.Γ: Εννοείται ότι µε βάση υποχρέωση που έχουµε έναντι του νόµου περί τύπου, ούτως ή άλλως, τα φύλλα µας αποστέλλονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου. Το ίδιο συµβαίνει και µε το γραφείο τύπου του Υπουργείου Γεωργίας.
Απάντηση