Σε άλλο μήκος κύματος η τοπική πολιτική…

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα θέματα από την απεργία της ΠΝΟ μέχρι και την διαδήλωση για το δημόσιο σύστημα υγείας, στην Αθήνα
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 09|02|13

Δύο συνεδριάσεις του Δηµοτικού Συµβουλίου Πάρου (29 και 31|2) πριν το ταξίδι των Παριανών και των Αντιπαριανών στην Αθήνα. Η µία πραγµατοποιήθηκε για τρέχοντα θέµατα του Δήµου και δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η άλλη πραγµατοποιήθηκε µε θέµα την έγκριση η όχι του προϋπολογισµού του Δήµου Πάρου για το έτος 2013.
Τα θέματα αυτά επισκιάστηκαν, αξίζει όμως η αναφορά, προκειμένου να τα γνωρίζουν οι αναγνώστες:
diafimisi_entipa_mikro_telikoΟι μελισσοκόμοι

Ωστόσο οι συνεδριάσεις είχαν ενδιαφέρον για τα παρεµπίπτοντα θέµατα που αναδείχθηκαν. Για παράδειγµα, µε την ευκαιρία της συνεδρίασης, εκπρόσωπος των µελισσοκόµων Πάρου (κ. Μπογιατζής) παρουσίασε το πρόβληµα καταστροφής των µελισσιών που αντιµετωπίζουν οι Παριανοί καλλιεργητές του είδους τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας εντόµου που καταστρέφει τους φοίνικες. Οι πολίτες, κάτοχοι φοινίκων, ψεκάζουν µε πολύ ισχυρά εντοµοκτόνα τα δένδρα, µε αποτέλεσµα να επηρεάζονται οι µέλισσες, οι οποίες εξαλείφονται.

Ο εκπρόσωπος των µελισσοκόµων ισχυρίστηκε ότι ο Δήµος Πάρου θα έπρεπε να έχει αναλάβει πρωτοβουλία να καταπολεµήσει το πρόβληµα µε τους φοίνικες, αφενός γιατί υπάρχουν πολλοί που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, αφετέρου γιατί µπορεί να οργανώσει µία προσπάθεια εντοπισµού των άρρωστων δένδρων σε ιδιωτικούς χώρους, προκειµένου αυτά να κοπούν και να καταστραφούν, ώστε να εξαλειφθεί το έντοµο από την Πάρο, και έτσι, να σταµατήσουν οι ζηµιογόνοι ψεκασµοί οι οποίοι καταστρέφουν τα µελίσσια. Ενδιαφέρον είχε η αποστροφή στα λόγια του εκπροσώπου των Παριανών µελισσοκόµων, όταν αναφέρθηκε στο ότι το πρόβληµα σοβεί εδώ και καιρό. Ο σύλλογος έχει ενηµερώσει το Δήµο και σύµφωνα µε τη νοµοθεσία που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση, ο Δήµος όφειλε να ενηµερώσει αµέσως το Υπουργείο Γεωργίας, να συνεργαστεί µε αυτόν τον τρόπο για την καταπολέµηση του φαινοµένου. Μάλιστα, η νοµοθεσία προβλέπει και νοµικές συνέπειες για αµέλεια έγκαιρης ενηµέρωσης για τέτοιες περιπτώσεις.

Τόσο ο υπεύθυνος Αντιδήµαρχος κ. Κουτσουράκης, όσο και ο Δήµαρχος κ. Βλάχογιάννης στο άκουσµα του ότι στην ουσία όφειλαν να ενεργήσουν και αδιαφόρησαν, έδειξαν τη δυσαρέσκεια τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσπάθησαν να καταρρίψουν το επιχείρηµα λέγοντας ότι είχαν ενεργήσει, εννοώντας ότι είχαν βγάλει µία ανακοίνωση µε την οποία συνιστούσαν προσοχή στους κατόχους, φοινίκων, ώστε να µην τους ψεκάζουν µε τα επικίνδυνα φάρµακα!!!

Δηλαδή, η «ενέργεια» τους, ήταν µία ανακοίνωση!!! Αντί να ενηµερώσουν το υπουργείο για να στείλει ειδικούς, αντί να οργανώσουν συνεργεία εργατών και εθελοντών για να εντοπίσουν τους φοίνικες και τους ιδιοκτήτες τους, αντί να στείλουν επιστολές σε όλους κατόχους κατοικιών µε κήπους (σ.σ: µέσω της ΔΕΥΑΠ). Μετά ο κ. Χρ. Βλαχογιάννης άρχισε να λέει τα γνωστά που λέει για θέµατα όπως η υγεία, η παιδεία, τα χαράτσια και όλα τα σοβαρά θέµατα του τόπου, ότι «δεν έχουµε αρµοδιότητα», «δεν έχουµε υπαλλήλους», «δεν έχουµε κονδύλια» κλπ, κλπ. Τελικά, αποφασίστηκε από εδώ και πέρα και αφού έχουν καταστραφεί τα µισά µελίσσια της Πάρου, ο Δήµος να προβεί σε ουσιαστικότερες ενέργειες σε συνεργασία µε το σύλλογο των µελισσοκόµων.

Ο προϋπολογισμός

Σε συνέχεια του ύφους της αντίστοιχης συνεδρίασης για το Τεχνικό Πρόγραµµα, και κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισµού αποδείχθηκε ότι η διοίκηση του Δήµου απλώς διαχειρίζεται τα πράγµατα της Πάρου.Με λίγα λόγια το πνεύµα «Βλαχογιάννη» για τη διοίκηση του Δήµου είναι στη λογική: «Να πληρώνονται οι µισθοί, να βγαίνει όπως – όπως η καθαριότητα και κατά τα υπόλοιπα, µικροπαρεµβάσεις εδώ και εκεί για τα ψηφαλάκια». Καµία προοπτική, κανένα όραµα, καµία συνδυαστική κίνηση, ώστε να µπορεί να ειπωθεί ότι µε την συνέργια αυτή, µετά από χρόνια θα έχουµε το «τάδε» αποτέλεσµα µε το οποίο η Πάρος και οι παριανοί θα µπορούν να κάνουν αυτό ή εκείνο.

Με «µετονοµασίες», δηλαδή µε αλλαγή ονοµάτων, µία παρέµβαση σε κάποια γειτονιά που τους έχει ζητήσει κάποιος κοµµατάρχης τους για να «βολέψει» την περιουσία του, την ονοµάζουν έργο και τη «σερβίρουν» στη δηµοσιότητα για να πείσουν τους Παριανούς ότι – τάχα –  γίνονται έργα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι ακόµα και τις υποχρεωτικές συντηρήσεις, τις προβάλλουν ως «έργα πνοής»!!! Παρά αυτές τις αστειότητες τύπου «Μαυρογιαλούρου», τα πραγµατικά νούµερα του προϋπολογισµού, όπως τα παρουσίασε ο κ. Ν. Αρκουλής, όσο αφορά το τεχνοκρατικό µέρος, δηλαδή µε την ιδιότητα του προϊστάµενου οικονοµικών, είναι τα παρακάτω:

ΕΣΟΔΑ 23,6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων:

6,2 τα τακτικά, 10,6 τα υπολογιζόµενα ως έκτακτα (επιχορηγήσεις), 1,1 το υπολογιζόµενα έσοδα από παρελθόντα έτη µη βεβαιωµένα, 1,15 έσοδα από προηγούµενα έτη βεβαιωµένα, 1,4 κρατήσεις, 3,15 χρηµατικό υπόλοιπο.

ΕΞΟΔΑ 23,6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων:

8 λειτουργικά, 12,2 επενδύσεις, 3,2 πληρωµές παρελθόντων ετών, 208 χιλ. αποθεµατικό, στο 5% επί των ακαθαρίστων εσόδων διότι έτσι προβλέπει η νοµοθεσία.

Τώρα, θα µπορούσε κανείς να καταλάβει ότι µε τα 12,2 εκ. ευρώ που προβλέπονται στα έξοδα µε την βαρύγδουπη έκφραση «επενδύσεις», θα γίνει «χαµός» στα έργα το 2013 στην Πάρο. Μακάρι, να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι! Πρόκειται για λογιστική αποτύπωση που δεν έχει καµία σχέση µε την πραγµατικότητα των οικονοµικών όπως θα εξελιχθούν το προσεχές έτος. Για παράδειγµα στον προϋπολογισµό εδώ και χρόνια γράφονται κονδύλια για µεγαλόπνοα έργα – όπως η αποκατάσταση του κτηρίου του δηµαρχείου Πάρου – τα οποία δεν προχωράνε ποτέ. Ωστόσο, επιβιώνουν στα χαρτιά σαν νούµερα του προϋπολογισµού.

Τα παρατράγουδα

Από την πλευρά της µείζονος µειοψηφίας, δηλαδή του συνδυασµού «Πάρος ΑΞΙΑ», τις απόψεις επί του προϋπολογισµού ανέλαβε να καταθέσει ο δηµοτικός σύµβουλος κ. Γ. Μπαφίτης. Έκανε µία σειρά από παρατηρήσεις για κονδύλια που κατά τη γνώµη της παράταξης θα µπορούσαν να τύχουν καλύτερης διαχείρισης για να γίνει οικονοµία, ενώ επικέντρωσε την κριτική σε µία σειρά άλλα θέµατα, περισσότερο γενικής πολιτικής και όχι επί του προϋπολογισµού. Θέµατα που απασχόλησαν την χρονιά που µας πέρασε, όπως για τη ΔΕΥΑΠ κλπ µέχρι και την υπόθεση σύλληψης του προέδρου του δηµοτικού συµβουλίου Λ. Κοντού από την αστυνοµία για συσσωρευµένα χρέη προς το δηµόσιο, τα οποία δεν οδήγησαν στην αυτονόητη – κατά την παράταξη «Πάρος ΑΞΙΑ» – παραίτησή του. Στην αναφορά αυτή του κ. Μπαφίτη, ο κ. Κοντός βρήκε υποστηρικτή από τα αριστερά, αφού ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Κ. Ροκονίδας εκτίµησε ότι είναι αντίθετος µε την «ανθρωποφαγία» στις διαδικασίες του δηµοτικού συµβουλίου. Βεβαία, ως προς την τοποθέτηση του Κ. Ροκονίδα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αφού εκείνοι που έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση ισχυρίζονται ότι τα χρέη δεν αφορούν στην περίοδο της κρίσης, αλλά αρκετά παλαιότερη και κυµαίνονται σε υψηλά επίπεδα από µη απόδοση φόρων επί πραγµατικών εσόδων και δεν είναι όπως τα χρέη που συσσωρεύονται στις επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, εκ της υψηλής φορολογίας και της παράλληλης εξάλειψης της πελατείας και διακίνησης χρήµατος στην αγορά. Επιπλέον, οι επικριτές των απόψεων του κ. Κ. Ροκονίδα ισχυρίζονται ότι κανείς δεν θα ενδιαφερόταν για τη σύλληψη Κοντού και τα χρέη του, αν δεν διατηρούσε κρίσιµη θέση στο Δήµο Πάρου, αν δεν συναποφάσιζε για υποθέσεις µε σηµαντικό οικονοµικό περιεχόµενο, γεγονός που δηµιουργεί αυτονόητο πρόβληµα, ακόµα και για την προστασία του κ. Κοντού από κακόβουλα σχόλια.

Όµως η διατύπωση των απόψεων του Γ. Μπαφίτη δηµιούργησε αντιδράσεις και σε ένα άλλο θέµα. Όπως είναι γνωστό, τις τελευταίες ηµέρες το Συντονιστικό Φορέων Πάρου και Αντιπάρου έχει ετοιµάσει τα πάντα για να κορυφώσει τις διεκδικήσεις των πολιτών των νησιών µας µε διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, προκειµένου να διεκδικήσουµε τα αυτονόητα για ελάχιστες προϋποθέσεις, ώστε να προσφέρονται σωστά δηµόσιες υπηρεσίες υγείας, από το Κέντρο Υγείας των νησιών µας. Ενώ όλα ετοιµάζονταν για την κορυφαία αυτή πράξη, από την τοπική οργάνωση της Νέας Δηµοκρατίας Πάρου δηµοσιοποιήθηκε πέντε ηµέρες πριν το ταξίδι των Παριανών διαδηλωτών η ανακοίνωση που ακολουθεί:

Η ανακοίνωση της τοπικής ΝΔ

«Στα πλαίσια της κοινωνικής δράσης της και στην προσπάθεια συµβολής της στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συµπολιτών µας η ΔΗΜ.Τ.Ο. Πάρου της Νέας Δηµοκρατίας µετά την εισήγηση της στο Υπουργείο Υγείας, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την στελέχωση του Κέντρου Υγείας Πάρου µε δύο Ιατρούς (παιδίατρος και γενικής ιατρικής) και δύο νοσηλεύτριες ώστε να πλαισιώσουν τους νέους, γυναικολόγο | καρδιολόγο – παθολόγο που έστειλε το υπουργείο προ διµήνου. Η επιθυµία της τοπικής κοινωνίας και οι αγώνες της για πληρέστερη και αρτιότερη ιατροφαρµακευτική περίθαλψη στο Νησί µας πιστεύουµε ότι αρχίζουν να υλοποιούνται µέσα από την χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Θέλουµε να τονίσουµε ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα µας βρει αρωγούς και συµπαραστάτες, µε τις ελάχιστες δυνάµεις µας.

Το επόµενο βήµα είναι η επάνδρωση του Κέντρου Υγείας µε µονάδα του ΕΚΑΒ, αρµοδιότητα του Δήµου βάση νοµοθεσίας, επιθυµία και ανάγκη όµως όλων µας και στην κατεύθυνση αυτή έχουµε την πρόθεση  και αυτήν την φορά, να είµαστε αρωγοί όπου µας ζητηθεί από τον αρµόδιο φορέα».

Προφανώς, το κόµµα της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο, σε συνεννόηση µε το σκέλος του κοµµατικού µηχανισµού που ενεργεί για τη διευθέτηση και την επικοινωνιακή διαχείριση παρόµοιων «πιέσεων» από τοπικές κοινωνίες, δεν ήθελε να βρεθούν νησιώτες να διαδηλώνουν στην Αθήνα. Στελέχη µε τέτοια αρµοδιότητα υπάρχουν στα κεντρικά του συγκεκριµένου κόµµατος αλλά και στα υπουργικά γραφεία. Τέτοιες αντιδράσεις είναι φυσικές για την παράλογη εποχή που ζούµε τις τελευταίες δεκαετίες. Άλλωστε και εµείς, τις αντιδράσεις αυτές επιδιώκαµε για να κερδίσουµε όσα περισσότερα µπορούσαµε για την υγεία των συµπολιτών µας. Ήταν αυτό που ζητούσε η εφηµερίδα µας εδώ και τρία χρόνια, ήταν αυτό που ζητούσαν οι εκπρόσωποι της κοινωνίας της Πάρου, εδώ και τρία χρόνια, ήταν αυτό που είχε βάλει από την αρχή της φετινής προσπάθειας ως στόχο η επιτροπή του Συντονιστικού Φορέων µε επικεφαλής τον π. Δήµαρχο κ. Κ. Αργουζή.

Σε συνέχεια των «προσπαθειών» της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ να αποτρέψει την επιτροπή φορέων να συνεχίσει τη διαδροµή για να κερδίσει όσα περισσότερα µπορεί στην Αθήνα, προφανώς, ήρθε και η δήλωση του δηµοτικού συµβούλου κ. Γ. Μπαφίτη για την υπόθεση, στη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου πριν το ταξίδι των Παριανών στις 3|02, που αναβλήθηκε τελικά, εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ. Ο κ. Γ. Μπαφίτης λοιπόν, εκφράζοντας τον εαυτό του και όχι την παράταξη «Πάρος ΑΞΙΑ» διατύπωσε την άποψη ότι δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν οι Παριανοί στην Αθήνα, αφού έχει δροµολογηθεί από τον υπουργό η προσθήκη δύο γιατρών και δύο νοσηλευτών για το ΚΥ Πάρου, σύµφωνα µε την ανακοίνωση της ΝΔ Πάρου.

Με το που ακούστηκε η άποψή του στην αίθουσα του δηµοτικού συµβουλίου, εκφράστηκαν πολλές αντιδράσεις. Ο Γ. Μπαφίτης κατηγορήθηκε από τους επικεφαλής όλων των άλλων παρατάξεων ότι µε τακτική παλαιοκοµµατικού τύπου και ενώ οι Παριανοί πορεύονται ενωµένοι για τη διεκδίκησή τους, αυτός και η τοπική της ΝΔ προσπαθούσαν να αναβάλουν, να θέσουν εµπόδια στην προσπάθεια αυτή η οποία µάλιστα γίνεται για πρώτη φορά. Επίσης, το µέλος του συνδυασµού «Πάρος ΑΞΙΑ» Γ. Καρατζάς έκανε δήλωση µε την οποία ξεκαθάριζε ότι δεν συµφωνεί µε την τοποθέτησή του συνάδελφού του. Σε συνέχεια αυτής της αντιπαράθεσης, εκδόθηκε ανακοίνωση από το µέλος του ΣΥΡΙΖΑ Πάρου και µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αντώνη Δαβανέλου η οποία έλεγε τα παρακάτω:

«[…]Γνωρίζουµε, ότι η διάρκεια αυτού του αγώνα απαιτεί συντονισµένες προσπάθειες και πάνω απ΄ όλα, θάρρος, κουράγιο και πίστη στο δίκαιο των αιτηµάτων µας. Δυστυχώς, λίγες µόνον ώρες πριν την κορύφωση της κινητοποίησης των παριανών πολιτών, είµαστε µάρτυρες µιας προσπάθειας υπονόµευσης αυτής της αγωνιστικής προσπάθειας.

Κάποιοι δηµοτικοί σύµβουλοι της «µείζονος» αντιπολίτευσης, απέδειξαν χθες µε τη στάση τους, ότι όλα τα παραπάνω, τα θεωρούσαν εξ αρχής «ακαδηµαϊκές προσεγγίσεις» και ανέφικτους ή γραφικούς σχεδιασµούς. Ο αριθµός όµως των παριανών πολιτών που δήλωσαν συµµετοχή στη κινητοποίηση για την Αθήνα, ήταν γι αυτούς δυσάρεστη έκπληξη…

[…] Αυτοί οι δηµοτικοί σύµβουλοι, είτε µε την πρότασή τους για µαταίωση των κινητοποιήσεων, είτε µε την προκλητική σιωπή τους, ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ! Και µάλιστα από ιδεολογικά και πολιτικά προσκείµενους στη ΝΔ & το ΠΑΣΟΚ συναδέλφους τους, οι οποίοι, προς τιµήν τους, δεν διολίσθησαν στη λογική των φθηνών πολιτικάντικων υποσχέσεων και της κοµµατικής εξάρτησης σε βάρος των συµφερόντων της τοπικής κοινωνίας. Είναι κακό πράγµα να πατάς σε δύο βάρκες συνεχώς! Στο τέλος σε παίρνουν χαµπάρι και οι πέτρες…. Προσωπικά, ως µέλος του Συντονιστικού, ακόµα περιµένω να υλοποιηθεί η υπόσχεση της επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, ότι θα φέρει σαν Παράταξη 1000 υπογραφές διαµαρτυρίας για την Υγεία…Προφανώς είναι πολύ βαριά η βαλίτσα…. Αλλά µάλλον έχει µέσα της τελείως διαφορετικό περιεχόµενο και µάλιστα µε έντονο άρωµα Μνηµονίου….  Γι αυτό και αυτή η βαλίτσα φαίνεται ότι ΔΕΝ θα πάει µακριά!»

Η απάντηση «Πάρος ΑΞΙΑ»

Από την πλευρά της παράταξης της µείζονος αντιπολίτευσης η απάντηση προς τον Αντ. Δαβανέλο ήταν διπλή:
α) Αφού εξήγησε ότι ο κ. Γ. Μπαφίτης είχε ξεκαθαρίσει πως εξέφραζε τον εαυτό του, όταν έλεγε για την µαταίωση των κινητοποιήσεων στην Αθήνα εξαιτίας των ανακοινώσεων για τις υποσχόµενες θέσεις στο Κέντρο Υγείας, η επικεφαλής Γρ. Πρωτολάτη σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Φορέων που πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο 2|2 ζήτησε να ξεκαθαριστεί αν η «επίθεση» Αντ. Δαβανέλου προς την παράταξή της υιοθετείται από το Συντονιστικό Φορέων. Έλαβε την ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υιοθετείται και ότι η δήλωσή εκφράζει µόνο τον ίδιο. Επίσης, έγινε γνωστό από τον κ. Κ. Αργουζή ότι η κ. Γρ. Πρωτολάτη κατάθεσε στην επιτροπή 450 υπογραφές Παριανών για το υπόµνηµα που θα κατατεθεί στον υπουργό υγείας.

β)  Στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση µε την οποία διατύπωνε την άποψη ότι δεν ενδιαφέρει κανένα η γνώµη του Αντ. Δαβανέλου.

Το επεισόδιο έληξε µε νέα ανακοίνωση Αντ. Δαβανέλου η οποία έλεγε:

[Οι απόψεις µου για τη στάση των δύο δηµοτικών συµβούλων της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο θέµα των κινητοποιήσεων του παριανού λαού για την Υγεία, έγινε µε παράθεση επιχειρηµάτων, µε ευθύτητα και σαφήνεια. Η αµήχανη και σπασµωδική απάντηση από την πλευρά τους, απέδειξε µηδενική αντοχή στην τεκµηριωµένη κριτική και πλήρη ένδεια επιχειρηµάτων. Ως φαίνεται, «το γαρ πολύ της αποµόνωσης, γεννά παραφροσύνη…»].

Η δική μας ματιά στην ανακοίνωση

Η εφηµερίδα µας όσο αφορά την ανακοίνωση της ΝΔ έχει να σηµειώσει τα εξής:
α) Το ερώτηµα για το, αν είναι µόνιµοι οι «δανικοί» για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δεν απαντάται στην ανακοίνωση.
β) Επίσης, είναι παράδοξο η ενηµέρωση για µία τέτοια εξέλιξη να «φτάνει» στην Πάρο της οποίας οι κάτοικοι αγωνίζονται για το θέµα τρία χρόνια, µέσω πολιτικής οργάνωσης και όχι µέσω επίσηµης ενηµέρωσης του υπουργείου. Άρα, για εµάς, δεν λέει τίποτε, αφού δεν εξασφαλίζεται ούτε το πότε θα προκηρυχθούν οι θέσεις, ούτε αν θα θελήσουν για ένα χρόνο να έρθουν στην Πάρο αυτοί οι επιστήµονες.
γ) Το σηµαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχει δηµόσια δέσµευση µε υπογραφή υπουργού για µόνιµη κάλυψη των θέσεων.-

Συνεπώς, η ανακοίνωση είναι επικοινωνιακού και γι’ αυτό παρελκυστικού χαρακτήρα και ως τέτοια, περιέχει εµπαιγµό έναντι των κατοίκων Πάρου – Αντιπάρου. Γι’ αυτό είναι απορριπτέα. Ωστόσο, πέρα από τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι η Συντονιστική Επιτροπή καταγράφει νίκες στον αγώνα για τη δηµόσια υγεία των νησιών, αφού η «ηράκλεια» φετινή προσπάθεια της για ανάδειξη του θέµατος, φέρνει κάποια αποτελέσµατα, ακόµα και πριν την κορύφωση της.

Δυστυχώς… πάλι,
κατώτερος των περιστάσεων!

Η άρνηση του δηµάρχου Πάρου Χρ. Βλαχογιάννη πριν τρία χρόνια να διεκδικήσει την υπόθεση και η ύστερη, καταναγκαστική συµµετοχή του η οποία προέκυψε από την «πίεση» των φορέων στην υπόθεση διεκδίκησης, αποδεικνύεται πολιτικά εγκληµατική.

Από τις εξελίξεις. εύκολα µπορεί να καταλάβει κανείς πόσα περισσότερα θα είχαµε κερδίσει για το Κέντρο Υγείας Πάρου, αν διαθέταµε έναν δήµαρχο που θα διεκδικούσε οργανωµένα, όπως έκανε εφέτος η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της Πάρου υπό τον πρώην δήµαρχο Κ. Αργουζή. Ο οποίος έχει κάποια προχωρηµένη ηλικία, αλλά επιπρόσθετα, ασκεί τα καθήκοντα του ταλαιπωρούµενος και από µόνιµες ενοχλήσεις εξαιτίας προβλήµατος υγείας.

Η «πλάκα» είναι ότι ο επί 3 χρόνια  υπονοµευτής των διεκδικήσεων του Παριανού λαού για καλύτερες συνθήκες δηµόσιας υγείας Χρήστος Βλαχογιάννης, ο οποίος τα προηγούµενα χρόνια δεν ήθελε να στενοχωρήσει τον «κολλητό» του υπουργό της κυβέρνησης και το ΠΑΣΟΚ, τώρα, κατηγορούσε την πρακτική και τις δηλώσεις Γ. Μπαφίτη ο οποίος στην χειρότερη περίπτωση επιχείρησε το ίδιο από τη θέση του δηµοτικού συµβούλου για χάρη του δικού του κοµµατικού χώρου, της ΝΔ. Ο τελευταίος τουλάχιστον, είχε να προσφέρει και 4 υποσχέσεις για προσλήψεις.

«Υπουργικό» παρασκήνιο

Την περίοδο της ξεδιαντροπιάς που ζούµε, µπορεί ο καθένας να εκφράζει τη σκοπιµότητά του «άνετα», χωρίς ντροπή, χωρίς να προσπαθεί να εργαστεί για να σκαρφιστεί τουλάχιστον µία τακτική για να πετύχει τον σκοπό του. Σε αυτό το πνεύµα, λέγεται ότι αρµόδιο στέλεχος της κυβέρνησης µίλησε στα µέσα της προηγούµενης εβδοµάδας µε θεσµικό παράγοντα της Πάρου για την επικείµενη διαδήλωση Παριανών έξω από το υπουργείο υγείας και για το αίτηµα συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι της Πάρου να τον συναντήσουν.

Λέγεται ότι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζήτησε να µαταιώσουν οι Παριανοί την επίσκεψή τους στην Αθήνα, ότι δεν θα είχε κανένα νόηµα και πως γνώριζε  ότι κανένα κανάλι δεν θα ήταν εκεί για να καταγράψει το θέµα, ώστε να ασκηθεί πίεση. Βεβαίως, το Συντονιστικό Φορέων Πάρου ουδέποτε σκέφτηκε να µαταιώσει την προσπάθεια, παρά την αποθάρρυνση που µεταβιβάστηκε από τα πιο επίσηµα χείλη για την υπόθεση.

Ωστόσο, οι Παριανοί δεν µπόρεσαν να είναι συνεπείς µε το ραντεβού τους στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο υγείας, 10 π.µ στις 4|2. Η Πανελλήνια Ναυτική Οµοσπονδία (ΠΝΟ) είχε απεργίες και έτσι, δεν εκτελέστηκαν τα δροµολόγια που θα πήγαιναν τους Παριανούς στην Αθήνα στις 3|2.

Το νέο ραντεβού

Ύστερα από συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε στις 2|2 το απόγευµα, τα µέλη του Συντονιστικού Φορέων αποφάσισαν το ταξίδι για το υπουργείο να γίνει µία εβδοµάδα ακριβώς µετά. Δηλαδή να ταξιδέψουµε στις 10|2 το πρωί και να γίνει η συνάντηση µε τον υπουργό και η σχετική διαδήλωση στις 10 π.µ έξω από το υπουργείο υγείας το οποίο βρίσκεται στο τέρµα της οδού Αριστοτέλους, στην διασταύρωση της Πλατείας Βάθης, στην Αθήνα.

Για το τέλος ΔΕΥΑΠ

Στο δηµοτικό συµβούλιο της 29|2 ο εκπρόσωπος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου Σ. Καστρουνής κατέθεσε µία εξ αναβολής πρόταση µοµφής κατά του προέδρου της ΔΕΥΑΠ. Η πρόταση θα έπρεπε να κατατεθεί στις συνεδριάσεις του τέλος της προηγούµενης χρονιάς, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο καταχρηστικής και παράνοµης παρακράτησης µισθών και επιδοµάτων των εργαζόµενων της ΔΕΥΑΠ από τους Βλαχογιάννη – Φραγκούλη.

Βεβαίως, η θέση του κ. Φραγκούλη δεν θα «έτριζε», αφού η διοίκηση Βλαχογιάννη έχει πλειοψηφία και θα κάλυπτε απόλυτα το «εκλεκτό» της µέλος. Έτσι και έγινε. Το κάλυψαν και δύο µέλη από την µειοψηφία, συγκεκριµένα οι κ.κ Β. Πατρόπουλος και Ζ. Ρούσσος µέλη της παράταξης «Πάρος ΑΞΙΑ». Μετά την ψηφοφορία, η δηµοτική αρχή διέρρεε µε µεγάλη ικανοποίηση ότι ο συνδυασµός της αντιπολίτευσης είχε διαρραγεί µε τις ψήφους των δύο που ψήφισαν κατά της µοµφής στο πρόσωπο του Στ. Φραγκούλη. Η εφηµερίδα µας δεν ισχυρίζεται ότι αυτή η πτυχή δεν αποτελεί σοβαρό πρόβληµα συνοχής για το συνδυασµό της κ. Πρωτολάτη.

Όµως είναι πραγµατική ντροπή να αναδεικνύεται αυτό ως σοβαρό θέµα, ενώ δεν κοκκίνισε κανείς από το γεγονός ότι µετά από τόσα κροκοδείλια δάκρυα που έχυσαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των δηµοτικών συµβουλίων για τους εργαζόµενους της ΔΕΥΑΠ, δεν θεώρησε κανένας από την διοίκηση (και όχι µόνο) ότι υπάρχουν ευθύνες για µία παράνοµη και καταχρηστική πράξη που έκανε επί ένα ολόκληρο χρόνο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ. Να αφαιρεί µέχρι και το 25% από τους µισθούς των εργαζόµενων της ΔΕΥΑΠ µε το «έτσι θέλω». Χωρίς απόφαση διοικητικού συµβουλίου, χωρίς να το προβλέπει κανένας νόµος, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Μόνο και µόνο για να µην «σκάσει» το έλλειµµα στη ΔΕΥΑΠ. Τώρα, εάν πείνασαν κάποιοι, αν έκοψαν τα Αγγλικά στα παιδιά τους, αν δεν µπόρεσαν να πληρώσουν το δάνειο για το σπίτι τους, αυτό δεν πείραξε κανένα δηµοτικό σύµβουλο.

Και βέβαια, µε το να αρνηθούν να ψηφίσουν υπέρ της µοµφής στο πρόσωπο του «δράστη» Στ. Φραγκούλη, απέδειξαν ότι ήταν συνειδητή επιλογή όλων των παραγόντων της διοίκησης του Δήµου η µνηµονιακή, απαράδεκτη και επαίσχυντη (λόγω κρίσης) «πολιτική» Στ. Φραγκούλη.