Οι προτάσεις του Λιμενάρχη για το καλοκαίρι

limenarxeio_parou

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 02|02|13

Αυτή την περίοδο συζητούνται µέτρα και οι προτάσεις για βελτίωση των συνθηκών εξυπηρέτησης των επισκεπτών του προσεχούς καλοκαιριού στην Πάρο. Βεβαιως, προτεραιότητα έχει η συζήτηση για την Παροικιά, αφού είναι το σηµείο υποδοχής των επισκεπτών µας κάθε σεζόν. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου ο Λιµενάρχης Πάρου κ. Γιαλελής έδωσε στη δηµοσιότητα τις δικές του προτάσεις σε αυτόν το διάλογο, µε σκοπό να γνωστοποιηθούν ευρύτερα στους πολίτες του νησιού. Τονίζεται ότι έχουν προτίστως, κατατεθεί στις αρµόδιες επιτροπές διαλόγου του νησιού µας. Ακολουθεί το σχετικό κείµενο:
diafimisi_entipa_mikro_teliko«Στο πλαίσιο αντιµετώπισης δυσλειτουργιών και προβληµάτων, που εκτιµούµε ότι θα απασχολήσουν τις εµπλεκόµενες Αρχές, Υπηρεσίες και φορείς του νησιού µας κατά την επερχόµενη εορταστική περίοδο του Αγίου Πάσχα και αργότερα του θέρους, παρακαλούµε όπως συνυπολογισθούν προς αξιολόγηση – υλοποίηση οι ακόλουθες προτάσεις µας:

(α) Μεταφορά της αφετηρίας των λεωφορείων της «ΚΤΕΛ ΠΑΡΟΥ Α.Ε.», στο χώρο από το ξενοδοχείο «ΟΑΣΙΣ» µέχρι την Παναγία Εκατονταπυλιανή. Η ρύθµιση αυτή θα αποθαρρύνει τη διπλή στάθµευση αυτοκινήτων στο εν λόγω ιδιαιτέρως κρίσιµο – κυκλοφοριακά – σηµείο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και οµαλή ροή οχηµάτων, που εκφορτώνονται από τα καταπλέοντα ακτοπλοϊκά πλοία (κυρίως τις ώρες αιχµής), ενώ, παράλληλα, θα υποβοηθήσει το έργο του Αστυνοµικού Τµήµατος Πάρου και της Δηµοτικής Αστυνοµίας, που – όπως όλοι γνωρίζουµε – έχουν επανειληµµένως εκφράσει την αδυναµία τους να διαθέσουν το απαιτούµενο προσωπικό αστυνόµευσης, συνεπεία προβληµάτων υποστελέχωσης.

(β) Μεταφορά της αφετηρίας των ΤΑΞΙ εντός της Πλατείας Μαυρογένους. Ο χώρος που σήµερα χρησιµοποιείται, θα ήταν δυνατόν να καλύψει ανάγκες στάθµευσης (ελεγχόµενης ή ελεύθερης) ΙΧΕ οχηµάτων, τονώνοντας, έτσι, το εµπορικό κέντρο της πόλης και εξυπηρετώντας τους συµπολίτες µας και τους επισκέπτες.

(γ) Συνδυαστικά µε τα (α) – (β), εγκατάσταση ειδικά ρυθµισµένων («έξυπνων») φωτεινών σηµατοδοτών στη διασταύρωση Γκίκα, τουλάχιστον το χρονικό διάστηµα 01/7 – 15/9.

(δ) Αποµάκρυνση ή επανασχεδίαση της τριγωνικής νησίδας στη στροφή έµπροσθεν του ξενοδοχείου «ΟΑΣΙΣ».

(ε) Αξιοποίηση της Πλατείας Αγίου Νικολάου, µε την τοποθέτηση κατάλληλης – µη µόνιµης – ελαφριάς κατασκευής (οικίσκου), για χρήσεις όπως η παροχή τουριστικών πληροφοριών ή η εκ περιτροπής εξυπηρέτηση επιχειρήσεων ενοικίασης οχηµάτων (υπαλλήλων – όχι αυτοκινήτων), ώστε να αποφευχθεί η οµολογουµένως επιεικώς απαράδεκτη εικόνα κατάληψης του χώρου από ATVs («γουρούνες»), δίκυκλα κ.λπ.

(στ) Αποκατάσταση (ή κάλυψη) κατεστραµµένων προσόψεων κτηρίων της παραλιακής οδού Παροικιάς (π.χ. στο ύψος του Αρχιλόχου).

(ζ) Ενίσχυση (ή επαναχάραξη) διαγραµµίσεων και διαρκής παρακολούθηση της ισχύος και κανονικότητας των τοποθετούµενων τροχονοµικών πινακίδων.

(η) Έγκαιρη πρόσληψη ικανού αριθµού υπαλλήλων, για τη φύλαξη των κιγκλιδωµάτων, τα οποία τη θερινή περίοδο οριοθετούν την πεζοδρόµηση της παραλιακής οδού Παροικιάς (τόσο στο ύψος του λιµανιού όσο και στο Μπουνταράκι), ώστε να αποφεύγεται η µεταφορά τους κατά το δοκούν (από επιχειρηµατίες, συµπολίτες µας ή επισκέπτες), πρακτική που προφανώς αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού τροχαίου ατυχήµατος.

(θ) Αντιστοίχως, φρονούµε ότι είναι εξ ίσου απαραίτητη η έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού, για την καθηµερινή και αποτελεσµατική φύλαξη των κιγκλιδωµάτων (µπάρες) στις εισόδους των χερσαίων λιµενικών ζωνών Νάουσας, Πίσω Λιβαδίου και Αλυκής.

(ι) Έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού µε κατάλληλες γνώσεις (π.χ. αγγλική γλώσσα), για την υποδοχή και εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής, την ενηµέρωση των επιβαινόντων, την καθαριότητα και την προστασία των λιµενικών υποδοµών (παροχές νερού και ρεύµατος, κρηπιδώµατα, δέστρες, ναύδετα κ.λπ.).

(ια) Τοποθέτηση κατάλληλων ενηµερωτικών πινακίδων (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα), για την απαγόρευση πρόσδεσης σκαφών στις ακτές Αγίου Ιωάννη Δέτη, Πίσω Λιβαδίου και Αλυκής µε τη χρήση κάβων µεγάλου µήκους, που καταλήγουν στην παραλία, παρεµποδίζοντας και παρενοχλώντας τους λουόµενους.

(ιβ) Τοποθέτηση ανάλογων πινακίδων στην περιοχή Πούντας Παροικιάς, για την απαγόρευση της ανεξέλεγκτης στάθµευσης και διανυκτέρευσης αυτοκινούµενων τροχόσπιτων (campers) επί της παραλίας. Ταυτόχρονα, θεωρούµε ότι θα µπορούσε, ενδεχοµένως, να εξευρεθεί – δηµιουργηθεί ένας περίφρακτος και ελεγχόµενος χώρος, προς διευκόλυνση των συγκεκριµένων οχηµάτων και όσων επιβαίνουν σε αυτά (ίσως µε κάποιο αντίτιµο υπέρ του Δήµου Πάρου).

(ιγ) Έγκαιρος καθορισµός (και χρωµατισµός) των επιφανειών που παραχωρούνται είτε από το Δήµο Πάρου είτε από το Δ.Λ.Τ. Πάρου – Αντιπάρου, για την ανάπτυξη και εκµετάλλευση τραπεζοκαθισµάτων.

(ιδ) Διαδικτυακή προβολή της δυνατότητας εκµίσθωσης/κίνησης/χρήσης αετοσανίδων στην Πούντα Παροικιάς και ιστιοσανίδων στις νοτιοανατολικές ακτές της Πάρου (Χρυσή Ακτή – Τσερδάκια – Πούντα Μπιτς – Λογαράς), καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι µόνο το καλοκαίρι (για ατοµική αναψυχή, ανάγκες προπόνησης κ.λπ).

Τα προεκτεθέντα, αποτελούν προϊόν της κτηθείσας εµπειρίας µας από την αδιάκοπη παρουσία και εργασία µας στο λιµένα Παροικιάς – και στο νησί µας, εν γένει – και της ειλικρινούς επιθυµίας µας να συµβάλλουµε εποικοδοµητικά στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθµισης της Πάρου, επ’ ωφελεία της τοπικής µας κοινωνίας.

Παραµένουµε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνιση – πληροφορία, αισιοδοξώντας για την τελική υιοθέτηση των ενδεδειγµένων αποφάσεων, στην κατεύθυνση της επίτευξης των κοινών µας στοχών.

Ο Λιµενάρχης

Πλωτάρχης Λ.Σ.
Γιαλελής Κωνσταντίνος