4 επιστολές για τη διπλή ασφάλιση, αλλά απάντηση καμία…

…λέει η Ομοσπονδία Καταλυμάτων Κυκλάδων

broutsis_bouli_1

Νέα επιστολή την οποία έστειλε στον βουλευτή Κυκλάδων και Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων τουριστικών καταλυμάτων Κυκλάδων. Η ενέργεια του γίνεται με σκοπό να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει υποχρέωση στους κατόχους λίγων δωματίων που έχουν μόνιμη μισθωτή εργασία και είναι ασφαλισμένη ήδη στο ΙΚΑ, να ασφαλιστούν και στον ΟΑΕΕ. Η σύγχυση έχει δημιουργηθεί από σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2012 που καθιστά υποχρεωτική τη διπλή ασφάλιση, σε αντίθεση με την πάγια νομοθεσία που προέβλεπε ότι είναι υποχρεωτική και αρκετή η ασφάλιση μόνο σε έναν φορέα. Κάποιος που ασκεί δύο δραστηριότητες μέχρι πρότινος έπαιρνε απαλλαγή από το ταμείο της μίας δραστηριότητας.
Ακολουθεί η σχετική επιστολή το θέμα της οποία αφορά πολλούς μικροιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων στην Πάρο και την Αντίπαρο, αλλά και σε όλες τις Κυκλάδες:
diafimisi_entipa_mikro_1«Προς: τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, Βουλευτή Κυκλάδων
ΘΕΜΑ: Υποχρεωτική ασφάλιση σε δυο κύριους φορείς ασφάλισης;

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Στις 30/1/2013 υπέβαλλα στον ΟΑΕΕ το ερώτημα:

«Ισχύει η παράγραφος 1 του άρθρου 39 του Ν. 2084/92 (ΦΕΚ -165 Α’);
Αναμόρφωση της Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ – Λοιπές διατάξεις. Άρθρο 39: 1. Ασφάλιση σε ένα φορέα. Υποχρεωτική ασφάλιση επιτρέπεται σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, ένα φορέα ασφάλισης ασθένειας και ένα φορέα ασφάλισης πρόνοιας».

Στις 14/2/2013 ο ΟΑΕΕ με το αρ.πρωτ. ΔΙΑΣΦ/Φ20/2/305846 έγγραφο του, μας απάντησε ότι ισχύει.
Σύμφωνα όμως με το Ν.4072/2012, ένας ήδη ασφαλισμένος πχ. στο ΙΚΑ ως μισθωτός που έχει παράλληλα και επιχείρηση 6 ενοικιαζομένων δωματίων, οφείλει να ασφαλιστεί και στον ΟΑΕΕ. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως μπορούν να ισχύουν και οι δυο παραπάνω νόμοι στη περίπτωση αυτή; Αφού ο μισθωτός – επιχειρηματίας είναι ήδη άμεσα ασφαλισμένος σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ), γιατί με το νόμο Ν.4072/2012 υποχρεούται να ασφαλιστεί και στον ΟΑΕΕ;

Σας επισημαίνω κ. Υπουργέ, ότι η παρούσα είναι η 4ηεπιστολή που σας στέλνουμε για το ασφαλιστικό πρόβλημα που έχει προκύψει στα μέλη μας και δεν μας έχετε απαντήσει σε καμία. Θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα – πιστεύω και όλοι οι ψηφοφόροι σας στις Κυκλάδες – αν μας απαντούσατε. Άλλωστε θα διαφωτίζατε και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, που επί 8 μήνες δεν γνωρίζουν τι να κάνουν με τα μέλη μας. Όπως αναφέρεται και στο συνημμένο ΔΙΑΣΦ/Φ20/2/305846 έγγραφο του ΟΑΕΕ, ακόμη περιμένουν «την έκδοση σχετικής εγκυκλίου»!

Υποψιάζομαι ότι μετά από μήνες ή και χρόνια, ο ΟΑΕΕ θα ζητήσει από τα μέλη μας αναδρομικές εισφορές και πρόστιμα, αφού σε αυτή τη χώρα είναι γνωστό ότι υπεύθυνος να πληρώνει είναι μόνο ο πολίτης και ουδέποτε οι κρατικές υπηρεσίες, οι βουλευτές, οι υπουργοί και λοιποί αρμόδιοι.
Με τιμή,
για τη ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ,

ο Πρόεδρος
Αντώνης Καρατάσος».