Το ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ στη Βουλή για τους μελισσοκόμους

melissa_skitso

Απαγόρευση φυτοφαρμάκων που απειλούν το εισόδημα 20.000 
Μελισσοκόμων στη χώρα μας

Ερώτηση στην Βουλή κατάθεσαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών και Βουλευτής Β’ Αθήνας Γιάννης Δημαράς και ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γαβριήλ Αβραμίδης για το πρόβλημα των Ελλήνων μελισσοκόμων, ακολουθεί το σχετικό κείμενο:
diafimisi_entipa_mikro_1Κύριε Υπουργέ,

επιστημονικές πηγές αναφέρουν ότι οι απώλειες των μελισσιών στην Ελλάδα ανέρχονται σε ποσοστό 10%-35% κάθε χρόνο. Τα ευρήματα της πρόσφατης ευρωπαϊκής έκθεσης , επιβεβαιώνουν  τις ανησυχίες των ελλήνων μελισσοκόμων οι οποίοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο σας την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων και  την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τα επιστημονικά συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) .

Η έκθεση διαπιστώνει τον κίνδυνο για τις μέλισσες από τη χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων imidacloprid και clothianidin της εταιρείας Bayer και του thiamethoxam της εταιρείας Syngenta. Τα επιστημονικά συμπεράσματα της EFSA έρχονται σε συνέχεια ερευνών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνδέουν την κατάρρευση των μελισσιών και τις αντίστοιχες τεράστιες οικονομικές απώλειες για τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή να απαγορεύσει άμεσα η Ελλάδα τη χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Σλοβενίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας  με τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.

Ερωτάστε :

1. Πότε σκοπεύει το Υπουργείο σας να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες του προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης της χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, που αποτελεί ε πάγιο αίτημα των Ελλήνων  μελισσοκόμων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν μαζικές απώλειες των μελισσιών τους, αδυνατώντας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να αποκαταστήσουν τις ζημιές;

2. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού
θέματος  που απασχολεί σοβαρά περίπου 20.000 συμπολίτες μας μελισσοκόμους,
τη στιγμή  που με την ετήσια  παραγωγή τους που ανέρχεται περίπου 16.000 τόνους
ενισχύουν δυναμικά την εξαγωγική προοπτική της χώρας μας  που κατατάσσεται στις
πρώτες θέσεις σε παραγωγή μελιού στην ΕΕ;
Αθήνα 31/01/2013