Εξελίξεις στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου | ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

479850-DSCF0520

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Επίτιμου Προέδρου Α. Κυλάκου για την ΑΣΠ με πολλούς αποδέκτες:

Φοβάμαι το μέλλον

έλεγχο με ορκωτούς

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 26|01|13

Ο άνθρωπος που υπηρέτησε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Πάρου για 60 ολόκληρα χρόνια, τόσο από τη θέση του Δ/ντη όσο και από τη θέση του Προέδρου δηλώνει ανήσυχος για το µέλλον του αγροτικού τοµέα του νησιού αλλά και για την περιουσία των Παριανών αγροτών που δούλεψαν επί δεκαετίες για να αποκτήσουν και να τη συντηρήσουν.

Θυµίζουµε ότι µε ρεπορτάζ και σχετικά άρθρα η εφηµερίδα µας έχει αναδείξει την προσπάθεια του προέδρου της «Ένωσης» Ν. Τσιγώνια και του διευθυντή Α. Γκόκα αφενός να «χαρίσουν» µεγάλο µέρος της περιουσίας της εταιρείας στην Αγροτική Τράπεζα, αφετέρου να υποθηκεύσουν την υπόλοιπη περιουσία της µε νέα δάνεια, υποσχόµενοι…
diafimisi_entipa_mikro_1…ότι έτσι, θα πραγµατοποιήσουν εκείνα που δεν πέτυχαν τα τελευταία χρόνια από τις θέσεις τους, αξιοποιώντας την παραγωγή των αγροτών.

Η παρέμβαση

Μετά τα τελευταία δηµοσιεύµατα της εφηµερίδας µας, ο Α. Κυκλάκος επικοινώνησε µαζί µας για να µας εκφράσει τη βαθύτατη ανησυχία που τον διακατέχει σχετικά µε τις τελευταίες εξελίξεις και την κατεύθυνση τους. Πιστεύει ότι η «Ένωση» και ο Αγροτικός Τοµέας του νησιού κινδυνεύουν άµεσα από ατυχείς χειρισµούς. Εφιστά την προσοχή σε όλους τους παράγοντες που λαµβάνουν µέρος στις επίµαχες εξελίξεις, ότι δεν µπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την περιουσία 1300 οικογενειών Παριανών αγροτών που τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκαν µε την παραγωγή τους για να κρατηθεί η περιουσία της «Ένωσης» στην κατοχή τους. Κατά τη συνοµιλία µας εκτίµησε ότι, παρά τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο συνεταιρισµός του νησιού µας, είναι δυνατόν να διασωθεί µε σταθερά και αποφασιστικά βήµατα.

Το πρώτο …

Ο Α. Κυλάκος ζητά να πραγµατοποιηθεί άµεσα µε εντολή του Υπουργείου Γεωργίας διαχειριστικός και οικονοµικός έλεγχος τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες και στη συνέχεια να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Υποστηρίζει ότι µόνο µετά από ενδελεχή έλεγχο θα γνωρίζουµε µε ακρίβεια την οικονοµική της θέση (αν κρίνεται βιώσιµη ή όχι), ποιες είναι οι αιτίες των προβληµάτων που αντιµετωπίζει, ποιος χρωστάει σε ποιον, αλλά και ποιοι ευθύνονται για το σηµερινό αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η «Ένωση».

Όπως λέει ο Α. Κυλάκος, ο έλεγχος θα πρέπει να πραγµατοποιηθεί µε την συνδροµή ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών και τα ευρήµατα της έρευνας θα πρέπει να γνωστοποιηθούν σε όλους τους αγρότες, αλλά και τη κοινωνία της Πάρου. Και τούτο, διότι η περιουσία της ΕΑΣΠ δεν ανήκει µόνο στα σηµερινά µέλη του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πάρου αλλά στο σύνολο των αγροτών Πάρου και Αντιπάρου.

Τέλος, υπενθυµίζει, ότι η ΕΑΣ έχει καταθέσει δύο αγωγές κατά της Αγροτικής Τράπεζας. Η µία αφορά τις κακοτεχνίες του οινοποιείου για τις οποίες θεωρεί υπεύθυνη την τράπεζα επειδή ήταν η επιβλέπουσα της κατασκευής του έργου, και η άλλη, κατά του χρέους για το οποίο η «Ένωση» υποστηρίζει – και δικαιολογηµένα – ότι είναι αδικαιολόγητο διότι αφορά πανωτόκια και άλλες καταχρηστικές επιβαρύνσεις. Εκτιµά ότι, εάν εκδικαστούν, υπάρχουν πολλές πιθανότητες για επιτυχή έκβαση υπέρ της «Ένωσης» καθώς το ίδιο πιστεύει και ο νοµικός σύµβουλος – δικηγόρος Αθήνας που τις χειρίζεται – κ. Ν. Γραµµένος.

Ο Α. Κυλάκος πιστεύει ότι η οποιαδήποτε σπουδή, κρίνεται ανεξήγητη και βεβιασµένη. Με βεβαιότητα προβλέπει ότι, εάν τελικά υλοποιηθεί ο στόχος της ΑΣΠ να παραχωρήσει περιουσία, τελικά, θα βληθούν ανεπανόρθωτα τα συµφέροντα και οι ελπίδες για επιτυχή δραστηριότητα του συνεταιρισµού στο µέλλον.

 

Οι εξελίξεις
Το «κόλπο» με τη Γενική Συνέλευση

Οι κ.κ Τσιγώνιας και Γκόκας, στη συνεδρίαση του Δηµοτικού Συµβουλίου Πάρου που είχε πραγµατοποιηθεί στις 15|1 µε θέµα το αίτηµα στήριξης της διοίκησης της «Ένωσης» να υπογραφεί η συµφωνία παραχώρησης περιουσίας του συνεταιρισµού για να αρθεί η δέσµευση της Αγροτικής Τράπεζας στην υπολειπόµενη περιουσία, για να την υποθηκεύσουν τα µέλη της διοίκησης προκειµένου να ληφθούν νέα δάνεια, είχαν πει ότι υπάρχουν αποφάσεις από τη γενική συνέλευση των αγροτών για να παραδοθεί περιουσία στην Αγροτική.

Αποκαλύπτεται όµως, η διανδρία της διοίκησης της «Ένωσης» δεν έχει απόφαση από τη συνέλευση υπό τη νέα µορφή της εταιρείας, όπως µετασχηµατίστηκε µε την εφαρµογή της σχετικής νοµοθεσίας για ενοποίηση των τοπικών ενώσεων. Επίσης, εκτιµήθηκε ότι εξαιτίας των δηµοσιευµάτων αντίδρασης της εφηµερίδας µας στα «σχέδια» τους, θα ήταν καλύτερα να διασφαλιστούν µε πρόσφατες αποφάσεις, ώστε να είναι καλυµµένοι από τυχόν άλλου είδους εµπλοκές που µπορεί να προκύψουν, αν τους δοθεί η δυνατότητα να υπογράψουν τη συµφωνία παράδοσης περιουσίας στην Αγροτική, χωρίς δικαστική διεκδίκηση.

Έτσι, πριν λίγες ηµέρες δηµοσιεύθηκε η παρακάτω πρόσκληση για Γενική Συνέλευση:

«Καλούνται τα µέλη του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πάρου σε πρώτη Γενική Συνέλευση στις 30 Ιανουαρίου 2013 ηµέρα Τετάρτη και ώρα 18:30 µ.µ. στα γραφεία του Συνεταιρισµού για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεµάτων:
ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: Υλοποίηση συµφωνίας Ε.Α.Σ. ΠΑΡΟΥ µε Αγροτική Τράπεζα.

ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Πρόγραµµα αναδιοργάνωσης Αγροτικού Συνεταιρισµού Πάρου.
Σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την επόµενη εβδοµάδα την ίδια ηµέρα και ώρα, στον ίδιο τόπο και µε τα ίδια θέµατα».

Για όσους Παριανούς πολίτες δεν γνωρίζουν, τους ενηµερώνουµε ότι το να κάνει ό,τι θέλει σε µία Γενική Συνέλευση, η οποιαδήποτε διοίκηση της ΑΣΠ (πρώην ΕΑΣΠ) δεν είναι καθόλου δύσκολο. Οι συνεταιριστές τα τελευταία χρόνια δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις της «Ένωσης» γιατί δεν πιστεύουν στη σπουδαιότητα της, εξαιτίας της απαξίωσης η οποία έχει επέλθει µε ευθύνη των διοικήσεων. Πριν την ενοποίηση, συνήθιζαν να προσέρχονται µόνο στις συνελεύσεις των τοπικών συνεταιρισµών και άφηναν τα υπόλοιπα στους αντιπροσώπους. Έτσι, ο «πυρήνας» διοίκησης που σήµερα βρίσκεται στις θέσεις ευθύνης της ενοποιηµένης ΑΣΠ βάζει µία ηµεροµηνία Γενικής Συνέλευσης στην οποία δεν υπάρχει απαρτία. Στη συνέχεια, γίνεται συνέλευση µε πολύ λίγα άτοµα, τα οποία βέβαια είναι εκείνα που έχει καλέσει ο εκάστοτε πρόεδρος για να «ενισχύσουν» τις εισηγήσεις του, προκειµένου να εκδοθούν οι αποφάσεις που επιθυµεί. Ακόµα και να προσέρχονταν όµως τα περίπου 170 µέλη της νέας ΑΣΠ, δεν θα άλλαζαν και πολλά.

Εκείνοι που θέλουν να ασκούν την εξουσία, θέτουν διλήµµατα στους συνεταιριστές όπως: «αν δεν ψηφίσετε την πρόταση µας, θα παραιτηθούµε για να αναλάβετε εσείς» κλπ. Το µεγαλύτερο µέρος των συνεταιριστών είτε είναι απλοί άνθρωποι – αγρότες που µόλις και µετά βίας προλαβαίνουν να τα βγάλουν πέρα µε τις υποχρεώσεις τους, οπότε δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν διοικητικές ευθύνες, είτε είναι ηλικιωµένοι, είτε είναι «χοµπίστες» αγρότες που δεν τους νοιάζει και πολύ η αξιοποίηση της παραγωγής τους. Στο κάτω – κάτω οι τελευταίοι απευθύνονται και στους ιδιώτες για να καταθέσουν τα προϊόντα τους και για να πληρωθούν.

Με τον παραπάνω τρόπο απευθύνονται στο σώµα της συνέλευσης οι υπεύθυνοι της διοίκησης της ΕΑΣΠ τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και κάνουν ό,τι κάνουν έχοντας στην διάθεσή τους και αποφάσεις της «Γενικής Συνέλευσης». Όµως είναι δυνατόν, µε τέτοιες τεχνικές να οδηγείται η περιουσία και το µέλλον της ΑΣΠ στην καταστροφή;


Παρατηρήσεις

Με «χαρά» παρατηρήσαµε στην πρόσκληση για Γενική Συνέλευση ότι θα εκτεθεί από τη «διανδρία» το «Πρόγραµµα αναδιοργάνωσης Αγροτικού Συνεταιρισµού Πάρου». Άραγε, γιατί δεν προχωρά η υλοποίηση αυτού του σχεδίου τα τελευταία δέκα χρόνια από τον πρόεδρο Ν. Τσιγώνια; Γιατί δεν ξεκινά χωρίς την παράδοση της περιουσίας της «Ένωσης» και µάλιστα χωρίς να δοθεί η δικαστική µάχη; Γιατί δεν αξιοποίησε την παραγωγή ο κ. Τσιγώνιας τόσα χρόνια για να προβεί στο πρόγραµµα αναδιοργάνωσης; Γιατί πρέπει να υποθηκευτούν τα υπάρχοντα των αγροτών δεκαετιών για να προχωρήσει το «πρόγραµµα»;

Μήπως το δεύτερο θέµα µπαίνει στην πρόσκληση της Γενικής Συνέλευσης προκειµένου να αποτελέσει το «τυρί» για άλλη µία φορά, ώστε να υποκύψουν στη «φάκα» τα µέλη του συνεταιρισµού; Γιατί θα µπορούσε να οδηγηθεί κάποιος στη σκέψη: «Έ, αφού έχουν τόσο ωραία σχέδια για να κάνουν, ας παραδώσουν περιουσία και ας δανειστούν εκ νέου». Κάποιοι άλλοι µπορεί να σκεφτούν: «Και που υπάρχει η περιουσία, εµείς τι κερδίζουµε;»

Το θέµα είναι άλλο: µπορεί να σκεφτεί κανείς πόσα θα µπορούσε να είχε κάνει µία άλλη ηγεσία στην «Ένωση» όλα αυτά τα χρόνια, αν είχε στη διάθεση της όλα τα µέσα που διέθετε η «ΕΑΣΠ;»

Αυτοί που θα κληθούν στη Γενική Συνέλευση που προετοιµάζουν οι κ.κ Τσιγώνιας και Γκόκας θα πρέπει να σκεφτούν που θα µπορούσε να βρίσκεται ο Αγροτικός Τοµέας της Πάρου, αν τον διοικούσαν άνθρωποι µε όραµα και εµπορική σκέψη, οι οποίοι ξεκίνησαν µόνο µε τα προϊόντα τους και σήµερα κατέχουν ηγετικές θέσεις στην αγορά. Άνθρωποι που πέτυχαν χωρίς περιουσία, χωρίς δάνεια, χωρίς υποθήκες, χωρίς υποδοµές. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται και στην Πάρο και ιδιωτεύουν µε µεγάλη επιτυχία.
Γιατί να συνεχίσουµε να εµπιστευόµαστε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τα σηµερινά µας προβλήµατα;


Τα Νέα Πάρου –
Αντιπάρου προτείνουν:

α) Να απαλλάξει η Γενική Συνέλευση από τα καθήκοντα τους, τους κ.κ Τσιγώνια και Γκόκα και όποιον άλλο είναι υπεύθυνος για τη διαρκή παρακµή της ΕΑΣΠ. Έτσι, η νέα διοίκηση της, δεν θα έχει καµία δέσµευση έναντι των διαλόγων που έκαναν οι προαναφερθέντες µε τα στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας.
β) Να πραγµατοποιηθεί οπωσδήποτε ο έλεγχος που ζητά ο επίτιµος πρόεδρος της ΕΑΣΠ κ. Α. Κυλάκος για να δούµε τι έχει συµβεί τα τελευταία χρόνια στον συνεταιρισµό και έφτασε στο τέλµα.
γ) Να δηµιουργηθεί επιτροπή διαχείρισης «εκτάκτου ανάγκης» µε βάση τα µέλη του συνεταιρισµού, εκπροσώπους πρώην και νυν εργαζόµενων και µέλη από τους διάφορους τοµείς της αγοράς που έχουν εµπειρία από τη δηµιουργία προϊόντων µε επιτυχηµένα αποτελέσµατα.
δ) Να συµφωνηθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας για τα επόµενα δύο – τρία χρόνια µε βάση την αναδηµιουργία προϊόντων ποιότητας και την προσπάθεια αναδιαµόρφωσης των εµπορικών στόχων. Παράλληλα, να διαµορφωθεί φάσµα συνεργειών – συµµαχιών για την εξασφάλιση προπωλήσεων.
ε) Να δηµιουργηθεί πολιτικό και νοµικό «λόµπυ» (σ.σ: Οµάδα Πίεσης) για να προωθηθεί η γρήγορη εκδίκαση των αγωγών της ΕΑΣΠ κατά της Αγροτικής, αντί του «λόµπυ» παράδοσης περιουσίας και υπερχρέωσης που γίνεται προσπάθεια να συνταχθεί τα τελευταία χρόνια.