Εξαγγελία Π. Ρήγα για Νομοθετική Ρύθμιση της «εργασιακής απεργίας»

rigasΤο σύστημα «Απεργώ αλλά δουλεύω»

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία διατυπώνει την πρωτοβουλία του για νομοθετική πρωτοβουλία όσο αφορά τις απεργίες των ναυτικών. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:


diafimisi_entipa_mikro_1 «Χωρίς περιστροφές και για να μιλήσουμε επί της ουσίας. Το δικαίωμα των ναυτικών στην απεργία είναι απόλυτα σεβαστό. Ιδιαίτερα όταν κάποιοι από αυτούς είναι απλήρωτοι μήνες και όταν απειλούνται θέσεις εργασίας. Επ’ αυτού δεν χρειάζεται πολύ συζήτηση. Οι ναυτικοί όμως κινούν τα καράβια και τα καράβια είναι για τα περισσότερα νησιά η μοναδική «γέφυρα» σύνδεσής τους με την στεριανή Ελλάδα αλλά και μεταξύ τους. Όταν λοιπόν οι ναυτικοί απεργούν, η «γέφυρα» κόβεται, με αποτέλεσμα να φαλκιδεύεται μέχρι καταργήσεως το δικαίωμα των νησιωτών στην επικοινωνία, να πλήττεται ανεπανόρθωτα η οικονομία των νησιών και να αναστέλλονται πολλές βιοτικές δραστηριότητες στο νησιωτικό χώρο.

Στο σημείο αυτό οφείλει να παρέμβει θεσμικά η πολιτεία και να ρυθμίσει με σαφή τρόπο την προστασία του δικαιώματος και των δύο πλευρών, έτσι ώστε η άσκηση του ενός, δηλαδή της απεργίας, να μην λειτουργεί σε βάρος του δικαιώματος του δεύτερου, δηλαδή της ακώλυτης επικοινωνίας. Επομένως, ανεξάρτητα από το γεγονός της λύσης της απεργίας των ναυτικών και με το ενδεχόμενο αυτή η απεργία να επαναληφθεί και στο μέλλον, η πολιτεία οφείλει να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών κατά την διάρκεια της απεργίας.

Χωρίς καθυστέρηση, επιβάλλεται η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των απεργών, να διαθέτουν πλήρωμα για την κίνηση «πλοίων ασφαλείας» για κάθε μια από τις κύριες ακτοπλοϊκές γραμμές, με τα οποία θα διασφαλίζεται η ελάχιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών. Τα «δρομολόγια ασφαλείας» και η συχνότητα τους είναι ζητήματα τα οποία θα καθορίζονται στην συνέχεια με βάση τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Η πιο πάνω ρύθμιση είναι απαραίτητη και ισχύει για τις απεργίες σε άλλους κλάδους όταν απειλούνται μείζονα κοινωνικά αγαθά.

Τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία απ’ όσο γνωρίζω βρίσκει σύμφωνους όλους τους φορείς των νησιών και κυρίως την Αυτοδιοίκηση και τα Επιμελητήρια, προτίθεμαι να υποβάλω στον αρμόδιο Υπουργό, ενόψει της συζήτησης νομοσχεδίου της αρμοδιότητάς του. Θεωρώ ότι αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε άμεσα σε πρακτικό επίπεδο και στην συνέχεια να συζητήσουμε σοβαρά και απροκατάληπτα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτοπλοΐα και κατά συνέπεια η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας. Προβλήματα κυριολεκτικά υπαρξιακά για το νησιωτικό χώρο.