Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου | Συνεδρίαση 15|01|13 | Οι αποφάσεις

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Διαχεiριση Μιζέριας

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 19|01|13

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραµµα του Δήµου Πάρου για το 2013, καθώς και ο προϋπολογισµός της ΔΕΥΑΠ για το ίδιο έτος. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα προβλήµατα της ΑΣΠ (πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Πάρου) και τέλος,αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων για την υποβάθµιση των δηµόσιων υπηρεσιών υγείας του νησιού.

Τεχνικό Πρόγραμμα
του Δήμου | 2013

Η διοίκηση του Δήµου Πάρου µετέφερε…

diafimisi_entipa_mikro_1…για το 2013 τα έργα που δεν έκανε το 2012 και πρόσθεσε σε αυτά «µικροεργάκια» (όπως χαρακτηρίστηκαν από παραπάνω των δύο συνδυασµών της µειοψηφίας) σε µία λογική «διαχείρισης της µιζέριας» της οικονοµικής κρίσης την οποία βιώνει σκληρά και το νησί µας..

Η µείζων µειοψηφία «Πάρος ΑΞΙΑ» µε επικεφαλής τη Γρηγορία Πρωτολάτη άσκησε δριµεία κριτική στη νοοτροπία διοίκησης Χρ. Βλαχογιάννη για την οπισθοχώρηση σε έργα προοπτικής για την Παροικιά. Συγκεκριµένα: α) να κατασκευαστεί νέο νηπιαγωγείο και βρεφονηπιακός σταθµός για να εγγραφούν παιδιά τα οποία δεν χωρούν στις υπάρχουσες µονάδες, ώστε να µπορούν να εργαστούν οι γονείς τους, β) να προχωρήσει το Γυµνάσιο, γ) το αλιευτικό καταφύγιο Παροικιάς, δ) να υπάρξει µέριµνα για την απεµπλοκή των Παριανών ιδιοκτητών από το σχέδιο Παροικιάς που έχει καταπέσει. Αναφέρθηκε αντίστοιχα σε άλλα, παρόµοια έργα που δεν προχωρούν, για τη Νάουσα και τα χωριά της Πάρου. Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση ως υπαίτιο για την διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης που επήλθε µε την εφαρµογή των σκληρών µνηµονιακών πολιτικών που επέβαλε στο θεσµό µέσω του νόµου «Καλλικράτης».

Ακόµα όµως πρόσθεσε, ότι ο Χρήστος Βλαχογιάννης και η διοίκηση του Δήµου δεν κάνουν χρήση του «καλού» τµήµατος του νόµου «Καλλικράτη», όπως είναι η Δηµοτική Κοινότητα Παροικιάς που αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε συνεδριάσει για να συζητηθούν και να προταθούν τα αιτήµατα των τοπικών συµβούλων της πρωτεύουσας για το Τεχνικό Πρόγραµµα.

Επίσης η κ. Πρωτολάτη εξήγησε ότι τα «µικροεργάκια» µε τα οποία ασχολείται η διοίκηση του Δήµου, εκτός του ότι υποβλέπουν – δια ατοµικών εξυπηρετήσεων – τις ψήφους, τόνισε, ότι κατακερµατίζονται σε κόστη κάτω των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ.


Οπως
εξήγησε, έτσι, δηµιουργείται το υπόβαθρο για να αποφεύγονται οι ανοικτοί διαγωνισµοί και αντιθέτως, να γίνονται πρόχειροι ή και απευθείας αναθέσεις. Πρότεινε να ενοποιηθούν τα οµοειδή έργα, να γίνουν διαφανείς διαγωνισµοί και έτσι, να επιτευχθούν οικονοµίες κλίµακος στις δαπάνες, χωρίς να υπάρχουν υπόνοιες για προτιµήσεις εργολάβων. Ωστόσο, ψήφισε το τεχνικό πρόγραµµα προκειµένου – όπως είπε – να ενισχύσει την όποια προσπάθεια, ώστε οι πολίτες να κερδίσουν ό,τι µπορέσουν από τη δηµοτική αρχή σε έργα.

Ο Κ. Ροκονίδας (Λαϊκή Συσπείρωση) εστίασε την κριτική του στις ίδιες διαπιστώσεις, αλλά επαναδιατύπωσε τις απόψεις του από την σκοπιά που τις διατυπώνει το ΚΚΕ. Εξήγησε ότι η νοοτροπία σχεδιασµού και άσκησης της δηµοτικής πολιτικής φταίει και όχι οι καλές ή κακές προθέσεις των ευρισκόµενων στη διοίκηση. Τόνισε δηλαδή, ότι η δηµοτική αρχή έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια τη λογική και τις πολιτικές των µνηµονίων. Όπως είπε, η δηµοτική αρχή χωρίς να φέρνει καµία αντίρρηση στα όσα αποφασίζονταν τα προηγούµενα χρόνια, τώρα, αρκείται στα «ψίχουλα» που περισσεύουν για την τοπική αυτοδιοίκηση από το Κράτος. Αποδέχεται να πορεύεται διαχειριζόµενη την επικρατούσα κρίση, χωρίς να διεκδικεί για να ασκήσει ουσιαστική πολιτική στον τόπο, όπως να σχεδιάζει την πολεοδοµική ανάπτυξη του Δήµου κλπ. Έτσι, αρκείται απλά, στο να διαχειρίζεται τη µιζέρια (δεν ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραµµα).

Στη συζήτηση προσέφερε και κάποιους ενδεικτικούς αριθµούς, όπως ότι η δηµοτική αρχή έχει µεταφέρει από το Τεχνικό Πρόγραµµα του 2012, 29 από τους 53 κωδικούς. Δηλαδή, το 50% και πλέον του προγράµµατος έργων του 2012 έµεινε ανεκτέλεστο. Ο καθένας αντιλαµβάνεται ποια βαρύτητα έχουν τα έγγραφα του Τεχνικού Προγράµµατος, όταν απλά συζητούνται στο δηµοτικό συµβούλιο µε στόµφο, αλλά δεν εκτελούνται οι προβλέψεις τους από τη δηµοτική αρχή κατά τη διάρκεια κάθε χρόνου.


Ο Κ. Ροκονίδας
διατύπωσε την άποψη ότι η δηµοτική αρχή δεν δρα µε στόχο το καλύτερο µέλλον, µε µελέτες για τα µεγάλα προβλήµατα και µε σχέδιο, ώστε να αντιµετωπίζονται οι σύγχρονες ανάγκες της ζωής των πολιτών σε µία αλληλουχία που θα πολλαπλασιάζει τα οφέλη όσο προχωράµε προς το µέλλον, αλλά µε σκοπό να ανταποκριθεί µόνο στο εφήµερο πολιτικό παρόν. Επίσης, κατηγόρησε τη δηµοτική αρχή ότι επικαλείται την κρίση και τις περικοπές που επέβαλλε ο «Καλλικράτης» στα χρήµατα των Δήµων, αλλά υπενθύµισε ότι ο δήµαρχος Πάρου και η διοίκησή του Δήµου υιοθέτησαν από την αρχή και στήριξαν µε κάθε τρόπο τις πολιτικές των µνηµονίων τις οποίες σήµερα κατηγορούν.

Σε αυτό το σηµείο ο Κ. Ροκονίδας σηµείωσε ότι χάρηκε επειδή στη συνεδρίαση η Γρ. Πρωτολάτη στην τοποθέτησή της δέχθηκε πως ο «Καλλικράτης» τελικά ήταν το «όχηµα» επιβολής του µνηµονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το είπε αυτό – όπως τόνισε – επειδή θυµόταν ότι, όταν αποφασιζόταν ο «Καλλικράτης», εκείνη υπήρξε υπέρµαχος του νόµου. Η Γρ. Πρωτολάτη συµφώνησε ότι είχε στηρίξει τον σχετικό νόµο, αλλά γι’ αυτά που υποσχόταν και όχι για εκείνα που υπέκρυπταν οι δηµιουργοί του, τα οποία δυστυχώς, βιώνουµε σήµερα.
Ο Σ. Καστρουνής (Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου) εισχώρησε σε λεπτοµέρειες εντός του τεχνικού προγράµµατος για να επισηµάνει διάφορες παραλήψεις και χρόνια λάθη της δηµοτικής αρχής (δεν ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραµµα). Αναφέρθηκε στη λάθος πολιτική στο νερό, το περιβάλλον, το κυκλοφοριακό της Παροικιάς (σ.σ: έκανε ειδική αναφορά στον Β’ Περιφερειακό), που ακολουθεί η δηµοτική αρχή, µε κύριο βασικό γνώρισµα την επικάλυψη και όχι την επίλυση µε αειφόρο ανάπτυξη.


Για τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΠ | 2013
Αμετανόητοι και Ανεύθυνοι

Φραγκούλης και Βλαχογιάννης

Με την ίδια λογική περίπου από την κάθε παράταξη πραγµατοποιήθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισµό της δηµοτικής επιχείρησης που διαχειρίζεται το νερό και το αποχετευτικό δίκτυο. Ο πρόεδρος της Στ. Φραγκούλης, που τον «βαραίνει» αφόρητα η δυσπιστία που έχει ολόκληρο το σώµα στο πρόσωπο του εξαιτίας των πολλαπλών προβληµάτων που έχει επιφέρει στην επιχείρηση, προσπάθησε να πείσει ότι η ΔΕΥΑΠ είναι «µια χαρά», αλλά έχει προβλήµατα λόγω του ότι όλοι οι άλλοι είναι «κακοί» σε ένα περιβάλλον κρίσης.

Η αλήθεια την οποία παραδέχτηκε ακόµα και ο δήµαρχος Χρήστος Βλαχογιάννης είναι ότι η επιχείρηση πνέει τα λοίσθια. Βεβαίως, τα προβλήµατα αποδόθηκαν στο «κακό» Κράτος και στην «κακούργα» την κρίση. Ήταν σαφής η προσπάθεια «αδειάσµατος» του Στ. Φραγκούλη για τα λάθη που ενδεχοµένως να οδηγήσουν σε νέα προβλήµατα λειτουργίας τη ΔΕΥΑΠ, όπως αυτά τα απαράδεκτα που απασχόλησαν το δηµοτικό συµβούλιο στο τέλος της χρονιάς που µόλις πέρασε. Αναφερόµαστε βεβαίως, στην επιλογή Χρ. Βλαχογιάννη και Στ. Φραγκούλη να παρακρατούν παράνοµα επί ένα χρόνο (όλο το 2012) µέρος των µισθών των εργαζόµενων για να µην γίνουν εµφανή τα οικονοµικά ελλείµµατα που έχει η ΔΕΥΑΠ. Όµως ο Χρ. Βλαχογιάννης, από την άλλη, θέλησε να συνεχίσει την τακτική, στο τέλος, να καλύπτει τον πρόεδρο της εταιρείας, έτσι, ώστε να διατηρείται µία τεχνητή ειρήνη στο εσωτερικό της δηµοτικής αρχής, αφού µπήκαµε στην τελευταία χρονιά πριν τις επόµενες δηµοτικές εκλογές.

Οι εκπρόσωποι της µειοψηφίας επεσήµαναν στην κριτική τους όλα τα προβλήµατα στη διαχείριση της εταιρείας, µε αιχµή τα οικονοµικά. Επίσης, επισηµάνθηκε από τον Κ. Ροκονίδα, ότι το µέγα θέµα, το σκάνδαλο όπως το αναφέρει σε σχετικά ρεπορτάζ η εφηµερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου», µε τα χρήµατα των εργαζόµενων, δεν έχει διευθετηθεί ακόµα.


Για την αγροτική «Ένωση»
Άλλοι συγκάληψη …
Άλλοι υποκρισία …
Όλοι πλέον, συναυτουργοί.

Η διανδρία του τελικού «ναυαγίου» της διοίκησης της π. Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Πάρου (νυν ΑΣΠ), Τσιγώνιας και Γκόγκας, βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δηµοτικού Συµβουλίου για να «πιέσουν» ώστε να πάρουν µία οµόφωνη – τελικά – απόφαση (µία από τις εκατοντάδες που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια) προκειµένου να την καταθέσουν στους αρµόδιους υπουργούς για να ασκηθεί «πίεση» προκειµένου να µπουν οι υπογραφές για την απαράδεκτη συµφωνία παράδοσης µεγάλου τµήµατος της περιουσίας των αγροτών, προκειµένου ό,τι µείνει, να µπει ενέχυρο για να ξαναπάρει δάνεια η ΕΑΣ και να τα διαχειριστούν εκείνοι που έφεραν την εταιρεία στο τελικό αδιέξοδο.

1) Επειδή η διοίκηση του Δήµου «παίζει» το παιχνίδι της υποστήριξης Τσιγώνια, για να προσδοκά – υποτίθεται – ψηφαλάκια από τον αγροτικό τοµέα, αλλά κυρίως,
2) επειδή δεν έχει πολιτικές για την τοπική παραγωγή και συνεπώς, δεν θέλει η διοίκηση της «Ένωσης» και τα προβλήµατα της, να της µείνουν στο χέρι, αν αποσυρθεί αποδυναµωµένος ο εκάστοτε «Τσιγώνιας», φρόντισε να συναινέσει στο τερατώδες έγκληµα της προώθησης του αιτήµατος παράδοσης της περιουσίας των αγροτών.

Δυστυχώς, το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιπες παρατάξεις του δηµοτικού συµβουλίου. Θέλησαν να «παίξουν» στο ίδιο παιχνίδι παραπολιτικής, από διαφορετικές πλευρές.
– Κανένας από την αντιπολίτευση δεν είχε το θάρρος να αντιταχθεί στην παράδοση της περιουσίας των Παριανών, αγροτών πατέρων µας …
– Κανένας δεν θέλησε να αποκαλύψει µε ονόµατα και δ/νσεις αυτούς που υπερχρέωσαν την ΕΑΣ, κάποιοι από τους οποίους διαδραµατίζουν ρόλο σε «σκοτεινές» υποθέσεις του νησιού ακόµα …
– Κανένας δεν θέλησε να διατυπώσει µε σαφήνεια τις τεράστιες ευθύνες που έχει η διοίκηση της ΕΑΣ των τελευταίων ετών για τη συνέχιση και επαύξηση των στρεβλώσεων που έφεραν την κοινωφελή εταιρεία στα σηµερινά της χάλια …
– Κανένας δεν τόλµησε να πει ότι η ΕΑΣ δεν διαθέτει πια αξιοποιήσιµα προϊόντα, δεν διαθέτει πωλήσεις, δεν διαθέτει εµπιστοσύνη γεύσης …
– Κανένας δεν θέλησε να πει την αλήθεια, ότι δεν µπορεί η όποια λύση για το µέλλον, να γίνει αντικείµενο διαχείρισης από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της «’Ενωσης»

Έβαλαν µε την ψήφο τους και τη σιωπή τους την υπογραφή τους σε µία πράξη κουκουλώµατος, υποκρισίας, καταστροφής περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν ανήκουν στους καταστροφείς τους.

Η εφηµερίδα µας διατυπώνει την απορία της ειδικά για τους εκπροσώπους της αριστεράς που βρίσκονται στο δηµοτικό συµβούλιο: Είναι δυνατόν να συκατατίθενται σε ένα σχέδιο που προβλέπει την άνευ δίκης ή έστω διαιτησίας παράδοσης της περιουσίας της ΕΑΣ (νυνΑΣΠ) σε τράπεζα, εξαιτίας φερόµενων χρεών από τοκογλυφία;
Η απόφαση θα αποτελεί «στίγµα» – ειδικά για τις αριστερές παρατάξεις του δηµοτικού συµβουλίου Πάρου – οι οποίες πρωτοφανώς, πανελλαδικά, έδωσαν συγκατάθεση σε πολιτική παράδοσης κοινωφελούς, συνεταιριστικής περιουσίας, σε τράπεζα και µάλιστα άνευ δικαστικού ή άλλου αγώνα. Ασφαλώς, ισχύει το ίδιο και για την παράταξη της µείζονος µειοψηφίας.


Δεν µπορεί αυτά που λένε σε συνελεύσεις και διαδηλώσεις να µην τα τηρούν, όταν πρόκειται για φίλους τους.
4 Φεβρουαρίου ραντεβού Παριανών – Αντιπαριανών στο υπουργείο υγείας
Από τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Φορέων της Πάρου για τον αγώνα υπέρ του Κέντρου Υγείας Πάρου, κ. Ηλ. Γουρδούκη, ενηµερώθηκε η συνεδρίαση του Δηµοτικού Συµβουλίου σχετικά µε τις τελευταίες αποφάσεις των φορέων. Να θυµίσουµε ότι είχε πραγµατοποιηθεί συνεδρίαση των εκπροσώπων των φορέων την Παρασκευή 11|012|13 µε σκοπό την οργάνωση των επόµενων διεκδικητικών βηµάτων. Έτσι, στις 10 π.µ, στις 4 Φεβρουαρίου όσοι γίνεται περισσότεροι Παριανοί και οι Αντιπαριανοί Αθήνας και νησιών θα βρεθούν έξω από το υπουργείο υγείας για να ζητήσουν την αποκατάσταση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Πάρου.

Τις επόµενες ηµέρες το Συντονιστικό θα οργανώσει όλες τις λεπτοµέρειες. Οι Παριανοί από την Πάρο θα ταξιδέψουν µε το απογευµατινό πλοίο από Πάρο για Πειραιά την Κυριακή 3|02. Αντιπροσωπεία του δηµοτικού συµβουλίου το οποίο οµόφωνα αποφάσισε για τις εκδηλώσεις διαµαρτυρίας στο υπουργείο υγείας, θα επισκεφτεί τις εκδηλώσεις κοπής πίτας που πραγµατοποιούν οι Παριανοί της Αθήνας αυτή την περίοδο. Θα τους ενηµερώσουν για τις κινητοποιήσεις και θα τους ζητήσουν να συµµετέχουν ένθερµα σε αυτές.


ΔΟΥ | Απόλυτη

επιβεβαίωση για Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου

Στο τέλος της συνεδρίασης του δηµοτικού συµβουλίου ο Γ. Μπαφίτης, δηµοτικός σύµβουλος της παράταξης «Πάρος ΑΞΙΑ», έκανε µία ανακοίνωση σχετικά µε την υπόθεση της ΔΟΥ Πάρου. Περιέγραψε το πώς προέκυψαν οι εξελίξεις για να ανατραπεί η απόφαση κατάργησης της εφορείας Πάρου. Στην ουσία, επιβεβαίωσε ολόκληρο το ρεπορτάζ της εφηµερίδας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» για το θέµα, όπως δηµοσιεύθηκε κατ’ αποκλειστικότητα στο φύλλο της 12|01|13. Ο δηµοτικός σύµβουλος Γ. Μπαφίτης έχει γνωστή σχέση µε τον «Ναουσαίο» του οποίου η παρέµβαση στο θέµα ήταν καταλυτική. Γι’ αυτό το πρόσωπο και τη δραστηριότητά του γράψαµε στο προηγούµενο τεύχος της εφηµερίδας µας.

Η έκπληξη ήταν ότι ο δήµαρχος δεν θέλησε να βγάλει άχνα για να αµφισβητήσει το ρεπορτάζ και τον Γ. Μπαφίτη, παρά του ότι Χρ. Βλαχογιάννης είχε προβεί στο µέγα ατόπηµα να θελήσει να «καρπωθεί» πολιτικά την αλλαγή της απόφασης. Με σχετική ανακοίνωση έλεγε ότι όλα προέκυψαν από τις «συντονισµένες ενέργειες που είχε κάνει ο ίδιος. Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι συνέπραξε µε ενέργειες στην υπόθεση (για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια), αλλά δεν συνέδραµε! Δεν πρόλαβε, διότι τα δικαστικά µέτρα στα οποία θέλησε να προβεί, δεν δικάστηκαν ποτέ.