Στα δύο η Αγκαιριά

aliki_paraliakos

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 19|01|13

Μία υπόθεση που «βράζει» πολύ καιρό στο χωριό, έχει «ξεχειλίσει» εδώ και µερικές ηµέρες και έχει οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες η υπόθεση στηρίζεται στις ιδιαίτερες απόψεις που διατηρεί η Δ/ντρια του δηµοτικού σχολείου κα Δεσήλα όσο αφορά τα ζητήµατα της σχολικής µονάδας του χωριού. Με τον καιρό δηµιουργήθηκε οµάδα γονέων που διαφωνούν µε τις παιδαγωγικές µεθόδους της διευθύντριας και άλλοι που συµφωνούν.

Παλιές προστριβές εκτός σχολείου δυναµώθηκαν…
diafimisi_entipa_mikro_1…µεταξύ των µελών της µίας και της άλλης οµάδας και έτσι, από το τίποτε δηµιουργήθηκε διχόνοια µεταξύ γονέων της µία πλευράς και της άλλης. Σε τέτοιο βαθµό, ώστε µία οµάδα γονιών θέλησε να φτιάξει νέο σύλλογο Γονέων και Κηδεµόνων, παρακάµπτοντας τα µέλη του κανονικού συλλόγου.

Η κατάσταση έφτασε στα άκρα µετά από επιστολή διαµαρτυρίας του νόµιµου συλλόγου µε την οποία ζητείτο από προϊστάµενες αρχές της Δ/ντριας να παρέµβουν ώστε αυτή να ακολουθεί τις κατά γενική οµολογία αρχές λειτουργίας ενός σχολείου και όχι να βάζει τη δική της «πινελιά», όπως παλαιού τύπου τιµωρίες κλπ. Αυτό αναφέρεται τουλάχιστον. Οι υπόλοιποι γονείς αντέδρασαν, ζήτησαν έκτατη συνέλευση για να συζητηθούν τα θέµατα. Το διοικητικό συµβούλιο του συλλόγου δεν θέλησε να κάνει «τα κέφια» αυτής της οµάδας γονέων, οπότε οι τελευταίοι παρέκαµψαν το σύλλογο για να φτιάξουν δικό τους µε τη δύναµη πλειοψηφίας που διαµορφώθηκε.

 

Εκρηκτική κατάσταση

Φυσικά, κανένα σχολείο στην Ελλάδα δεν µπορεί να λειτουργήσει µε δύο συλλόγους. Γι’ αυτό και το πρόβληµα εδώ και µερικές ηµέρες διαχύθηκε. Η Ένωση Γονέων Συλλόγων Πάρου – Αντιπάρου έχει κληθεί να µπει στη µέση και στην ουσία, να πάρει θέση υπέρ του ενός ή υπέρ του άλλου. Ωστόσο, η Ένωση δεν µπορεί να γνωρίζει τα τοπικά προβλήµατα και ούτε φαίνεται να θέλει να πάρει θέση µε βάση πολλές προσωπικές διαφορές. Έτσι, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί µέση λύση και να «ανασυγκολληθεί» η σχολική κοινότητα, αφού η «Ένωση» έχει την άποψη ότι δεν µπορεί διαφορές να διχάζουν ένα σχολείο και µάλιστα, να έχει φτάσει η κατάσταση να διχάζει και τα παιδιά στα οποία κάποιοι γονείς φαίνεται να έχουν µεταφέρει τις διαφορές τους!!!

Δυστυχώς, την ίδια διαλλακτικότητα και ενωτική προσφορά δεν έχει επιδείξει η επιβλέπουσα διδασκαλική αρχή. Λέγεται από αντικειµενικούς παρατηρητές ότι «συντεχνιακές λογικές» δεν έχουν επιτρέψει στις αρµόδιες αρχές να παρέµβουν µε αντικειµενικότητα σε όλες τις πλευρές του προβλήµατος και στο επίκεντρο του, που λέγεται ότι είναι η δ/ντρια του σχολείου, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση για το καλό του σχολείου.

Κρίµα λέµε εµείς, για όλους όσοι εµπλέκονται. Δεν φτάνουν τα χάλια που έχουµε από τις κυβερνήσεις µας, δεν φτάνουν τα προβλήµατα που µας φορτώνουν σε εµάς και τα παιδιά µας, τώρα, θέλουµε και από µόνοι µας να βγάλουµε τα µάτια µας!

Οι δάσκαλοι αυτή την εποχή έχουν το βαρύ καθήκον να κρατήσουν τις κοινότητες της κοινωνίας όρθιες και ενωµένες. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν να αντιµετωπίσουν στις ζωές τους, πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη εποχή στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, να «φωτίσουν» µε το παράδειγµα της στάσης τους, τους ανθρώπους. Αντί αυτού, στην περίπτωση της Αγκαιριάς φαίνεται ότι διαδραµατίζουν έναν λάθος ρόλο, υποδαυλίζοντας τις διαφορές που είναι λογικό να υπάρχουν σ’ ένα µικρό τόπο.

 

Η εφημερίδα λέει:

Αναζητείται η σύνεση και η σοφία στο κατά τα άλλα όµορφο χωριό µας. Η εφηµερίδα µας αυτά έχει να πει προς το παρόν. Παρακολουθεί το θέµα και ξέρει τα πάντα για την υπόθεση. Προτίθεται να δηµοσιεύσει πολλά περισσότερα καταγράφοντας ντροπιαστικές λεπτοµέρειες για όλες τις πλευρές, σε περίπτωση που δε δοθεί ένα συνενωτικό τέλος σ’ αυτή την καθόλου σωστή κατάσταση που έχει διαµορφωθεί στο χωριό.