Όλες οι λεπτομέριες για την υπόθεση της αλλαγής της κυβερνητικής απόφασης για την εφορία Πάρου

exo_apo_thn_eforeia_2

ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ της ΠΑΡΟΥ

Στην εποχή του Τρελαντώνη!
Αποκαλύπτουμε όλο το παρασκήνιο για την απόφαση

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 12|01|03
… με καθυστέρηση στο Ίντερνετ, λόγω της μεταφοράς των γραφείων μας!

Δεν
θα κλείσει η ΔΟΥ της Πάρου τελικά. Δεν θα καταργηθεί για να λειτουργήσει στη Νάξο. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από το υπουργείο οικονοµικών στις 10 το βράδυ της Τετάρτης 9|1|13 µε αφορµή την ανάγκη να διευθετηθεί οριστικά το πρόβληµα της συγχώνευσης εφοριών που αποτελεί µνηµονιακή πολιτική. Δηλαδή, απαίτηση της τρόικα. Επειδή πολλοί προσπαθούν να καρπωθούν τις δάφνες από την απόφαση αυτή, δήθεν ότι τους ανήκει λόγω των ενεργειών τους, η εφηµερίδα µας αποκαλύπτει τα πραγµατικά γεγονότα για να κερδίσει η Πάρος στο αίτηµα της. Ξεκινάµε από την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονοµικών που αποτελεί τη βάση για να λυθούν όλα τα µυστήρια γύρω από αυτή την υπόθεση. Με αστερίσκους σηµειώνονται τα σηµεία που αποκαλύπτουν την αλήθεια για τις εξελίξεις:

 

diafimisi_entipa_mikro_1Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
της 9|01|13, 10 το βράδυ:

«Με γνώµονα την εξυπηρέτηση των φορολογουµένων, το Υπουργείο Οικονοµικών ανακοινώνει ότι δίνεται παράταση έως τις 18 Μαρτίου στη διαδικασία αναστολής λειτουργίας των ακόλουθων ΔΟΥ σε νησιά, όπου λειτουργεί µόνο µία φορολογική µονάδα: (*1) Σπετσών, Κέας, Άνδρου, Μήλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Καρπάθου, Καλύµνου, Λέρου, Θάσου, Παξών, Ιθάκης, Τήνου, Κηθύρων, Λήµνου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αγίου Κηρύκου. Η παράταση δίνεται προκειµένου, κατά το αµέσως επόµενο διάστηµα, (*2) να ολοκληρωθούν κρίσιµες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποτρέπουν τη µετάβαση φορολογουµένων στις ΔΟΥ, όπως η δυνατότητα πληρωµής µέσω Τραπεζών ή ΕΛΤΑ για ρυθµισµένες οφειλές. Επιπλέον, ανακοινώνεται ότι, µε κριτήριο (*3) το ύψος των εσόδων ανά ΔΟΥ επί των συνολικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού – εξαιρουµένων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης – δεν αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων ΔΟΥ: Θήρας, Αιγίου Αχαΐας, Μυκόνου, Αµαλιάδας, Κύµης Ευβοίας και Πάρου.

Oi υπόλοιπές 51 ΔΟΥ θα ενοποιηθούν σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του Υπουργείου Οικονοµικών στις 14/01/2013. Υπενθυµίζεται ότι στις περιοχές όπου αναστέλλεται η λειτουργία ΔΟΥ, οι πολίτες θα µπορούν να εξυπηρετούνται από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουµένων. Επιπλέον, ιδρύονται 39 τέτοια Γραφεία στις περιοχές όπου υπήρξε αναστολή λειτουργίας ΔΟΥ κατά την 1η φάση της ενοποίησης το 2011».

Τι είχε προηγηθεί;

Α) Σχεδόν σε καµία ΔΟΥ νησιού που καταργείται σύµφωνα µε την προ τριµήνου απόφαση του Υπουργείου οικονοµικών, δεν έχει προλάβει να γίνει η κατάλληλη προετοιµασία για να µπορεί να γίνει η µεταφορά στην ΔΟΥ γειτονικού νησιού µε την οποία συγχωνεύεται. Συγκεκριµένα, η ΔΟΥ Πάρου που σύµφωνα µε την απόφαση του υπουργείου, θα συγχωνευόταν µε την εφορία Νάξου µετά τις 14 Ιανουαρίου, δεν ήταν σε τίποτα έτοιµη για να µεταφερθεί. Από τότε που το υπουργείο ανακοίνωσε την µεταφορά, ούτε ένα αρχείο δεν είχε ξεκινήσει να µεταφέρεται. Είναι χαρακτηριστικά τα συγκεκριµένα στοιχεία:

1) Το υπουργείο είχε αποστείλει οδηγίες µεταφοράς στις κατά τόπους ΔΟΥ, όµως τα σκέλη των ενεργειών τα οποία έπρεπε να φροντίσει να υλοποιηθούν το ίδιο το υπουργείο, δεν είχε φροντίσει να υλοποιηθούν. Κορυφαίο χαρακτηριστικό είναι ότι δεν είχε αποστείλει στις κατά τόπους εφορίες ούτε καν τις απαραίτητες εγκεκριµένες πιστώσεις, προκειµένου να πληρωθούν τα έξοδα µεταφοράς σε διάφορους ιδιώτες που θα βοηθούσαν στις απαραίτητες εργασίες. Δεν υπήρχαν χρήµατα (εγκεκριµένα) στη ΔΟΥ Σύρου – που είναι η κεντρική για τις Κυκλάδες – για να πληρωθούν οι εταιρείες πληροφορικής που θα αναλάµβαναν τη µεταφορά των ηλεκτρονικών συστηµάτων των εφοριών. Δεν υπήρχε διαθέσιµο το σύνολο των χρηµάτων για να πληρωθούν οι µεταφορείς των τεράστιων αρχείων που έχουν οι τοπικές ΔΟΥ σε φακέλους, τα γραφεία και οι βιβλιοθήκες.

Το συγκεκριµένο σκέλος έχει και ένα πολύ ενθαρρυντικό περιστατικό που αφορά τη στάση συγκεκριµένων επαγγελµατιών της Πάρου. Οι µεταφορικές εταιρείες που εδρεύουν στο νησί µας δεν κατέθεσαν προσφορά για να αναλάβουν την µετακίνηση των ογκωδών της εφορίας Πάρου, στη Νάξο. Όµως ένας από όλους, δεν αρκέστηκε στην µη κατάθεση, αλλά δήλωσε ρητά προς τους αρµόδιους του υπουργείου οικονοµικών που αναζητούσαν τοπικό εργολάβο ότι δεν επιθυµεί να αναλάβει την εργολαβία ως Παριανός, διότι δεν συµφωνεί µε την κατάργηση της εφορίας Πάρου. Πρόκειται για εκπρόσωπο εταιρείας που εδρεύει σε κεντρικό δρόµο της Παροικιάς.

Η εφηµερίδα µας που αναζητά για να επιβραβεύει όλους εκείνους τους συµπατριώτες που έχουν το θάρρος της γνώµης τους δίνει συγχαρητήρια σε όλες τις εταιρείες που δεν κατέθεσαν προσφορά, αλλά και στον συγκεκριµένο επαγγελµατία που απάντησε ΟΡΘΑ – ΚΟΦΤΑ θυσιάζοντας σε «χειµώνα καιρό» έσοδα άνω των 15.000 ευρώ. Οι υπηρεσίες του υπουργείου µόλις την τελευταία εβδοµάδα έστειλαν εργολάβο µεταφορέα από την Αθήνα προκειµένου να αναλάβει τη µεταφορά, ο οποίος µέχρι και την Τετάρτη 9|01|13 βρισκόταν στο νησί µας. Το γεγονός µαρτυρά ότι οι τελικές αποφάσεις για την τύχη της ΔΟΥ Πάρου δεν είχαν ληφθεί, παρά µόνο µέχρι τις 9|1 το απόγευµα.

2) Σύµφωνα µε το πρόγραµµα µεταφοράς που είχε αποφασίσει το υπουργείο οικονοµικών, θα έπρεπε 14/1 οι εφορίες που καταργούνται να κλείσουν και από Πέµπτη 17|1 να λειτουργούν κανονικά στις νέες έδρες που µεταφέρονται. Δηλαδή, η εφορία της Πάρου θα εξυπηρετούσε κανονικά µέχρι το µεσηµέρι της 11|1, αλλά τρεις ηµέρες αργότερα θα έπρεπε οι υπάλληλοι της να βρίσκονται στην εφορία της Νάξου και  έξι ηµέρες µετά, να εξυπηρετούν υποθέσεις της Πάρου. Κάποιοι από τους υπάλληλους της εφορίας Πάρου θα παρέµεναν στο νησί µας για να λειτουργούν το γραφείο παραλαβής φακέλων για υποθέσεις Πάρου – Αντιπάρου, µε την υποχρέωση να τις διαβιβάζουν στη Νάξο. Όµως ο Δ/ντης της εφορίας Νάξου µόλις πριν λίγες ηµέρες δήλωσε ότι δεν µπορεί να λειτουργήσει η εφορία του ούτε ως προς την Πάρο, ούτε ως προς τη Σαντορίνη, αφού δεν έχει παραλάβει το αντίστοιχο υλικό µόλις  7 – 8 εργάσιµες πριν από την ηµεροµηνία έναρξης λειτουργίας µε βάση το χρονοδιάγραµµα.

Τα παραπάνω συνέβαιναν σε όλες τις νησιωτικές ΔΟΥ, όπως µας αποκαλύπτει στο σχετικό εδάφιο η ανακοίνωση του υπουργείου οικονοµικών της 9|1 (σ.σ: το 2 στοιχείο που έχουµε σηµειώσει εµείς µε αστερίσκο). Έτσι, αυτός είναι ο λόγος που τεκµηρίωσε την απόφαση Στουρνάρα να δώσει παράταση για την διακοπή λειτουργίας εφοριών στα νησιά που έχουν µόνο µία ΔΟΥ που λειτουργεί και η οποία έχει αποφασιστεί να συγχωνευτεί. Όλες οι άλλες συγχωνεύονται κανονικά σύµφωνα µε το αρχικό χρονοδιάγραµµα. Δηλαδή οι εφορίες που καταργούνται σε ηπειρωτικές περιοχές και οι διπλές ΔΟΥ που υπάρχουν σε κάποια µεγαλύτερα νησιά (σ.σ: το 1 στοιχείο που έχουµε σηµειώσει εµείς µε αστερίσκο στην ανακοίνωση του υπουργείου της 9/1 ).

Στην Πάρο

Β) Από την ηµέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση για την κατάργηση της εφορίας Πάρου οι φορείς του νησιού που έχουν κινητοποιηθεί και για την υπόθεση της υποβάθµισης του Κέντρου Υγείας Πάρου, ξεκίνησαν τις διαµαρτυρίες και την αναζήτηση τρόπων αντίδρασης στην απόφαση. Χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση και µε ενσωµατωµένες – όπως πάντα – ιδιοτέλειες «κάποιων» που θέλουν απλά να εµφανίζονται σαν αγωνιστές, ξεκίνησαν κάποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες όµως σταµάτησαν γιατί έφτασαν να είχουν συµµετοχή δύο ή τριών ανθρώπων. Ωστόσο, εµφανίστηκε κακήν – κακώς η εικόνα ότι κάποιοι αντιδρούν στην Πάρο.

Οι φορείς του νησιού ωστόσο, αλλά κυρίως, οι Παριανοί εργαζόµενοι στην εφορία Πάρου πίεσαν ώστε η υπόθεση της κατάργησης του καταστήµατος να συζητηθεί στο δηµοτικό συµβούλιο Πάρου. Εκεί, για πρώτη φορά – για περίπτωση µνηµονιακής απόφασης της κυβέρνησης – η δηµοτική αρχή αποφάσισε να διαθέσει τις δυνάµεις του Δήµου για το καλό των πολιτών και των υποδοµών του νησιού. Όπως είναι η χρήση της νοµικής του υπηρεσίας, αλλά και το ταµείο του για να πληρωθούν τα έξοδα. Έτσι, αποφασίστηκε οµόφωνα ο Δήµος Πάρου να εκδώσει ψήφισµα και να ασκήσει, σε συνεννόηση µε τους υπόλοιπους Δήµους, τα νόµιµα του δικαιώµατα στα ανώτατα αρµόδια όργανα της δικαιοσύνης.

Θυµίζουµε ότι ηγέτης και πρωτοπόρος στη συγκεκριµένη αντίδραση των Δήµων των Κυκλάδων ήταν ο δήµαρχος Άνδρου κ. Γλυνός. Το πρώτο κείµενο διαµαρτυρίας κατά της απόφασης κατάργησης των εφοριών ήταν δικό του και το είχε στείλει σε όλους τους δηµάρχους των Κυκλάδων στων οποίων τα νησιά καταργούνταν καταστήµατα ΔΟΥ για να το υπογράψουν. Ο Χρ. Βλαχογιάννης ακόµα τότε δεν είχε «ξυπνήσει» πολιτικά και µόλις είχε προλάβει να το υπογράψει τελευταίος.

Σε διάσκεψη των δηµάρχων που έγινε λίγες ηµέρες µετά, συµφωνήθηκε η κινητοποίηση και µε δικαστικά µέτρα, εκτός από µεγάλες καταλήψεις όπως αυτές της Άνδρου και της Σαντορίνης.

Γ) Ο Δήµος Πάρου δεν µπορούσε να καταθέσει προσφυγή µαζί µε τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Το αρνήθηκε η επίτροπος που εγκρίνει τα εντάλµατα δαπανών, στη βάση του ότι ο Δήµος Πάρου διαθέτει δικηγόρο µε σχέση πάγιας αµοιβής, τον Κ. Φιφλή, και συνεπώς, δεν δικαιολογείται να αναθέσει την υπόθεση προσφυγής στο γραφείο του έγκριτου και έµπειρου σε τέτοιες υποθέσεις νοµικού και καθηγητή κ. Κατρούγκαλου. Εκεί έχουν απευθυνθεί οι υπόλοιποι Δήµου των Κυκλάδων και άλλων περιοχών που αντιδρούν. Ωστόσο, τα επιχειρήµατα συµφωνήθηκε να τεθούν από όλους τους Δήµους µε βάση το νοµικό σκεπτικό του κ. Κατρούγκαλου. Έτσι και έγινε. Ο Κ. Φιφλής ακολούθησε τις οδηγίες Κατρούγκαλου.

Η αίτηση ακύρωσης της επίµαχης απόφασης του υπουργείου οικονοµικών µε την οποία καταργούνται οι ΔΟΥ για λογαριασµό του Δήµου Πάρου κατατέθηκε πρώτη στη γραµµατεία του αρµόδιου δικαστηρίου, αφού περιείχε µόνο τα δικαιολογητικά από την Πάρο. Τα δικόγραφα άλλων προσφυγών ακολούθησαν διότι απαιτείτο να συνεννοηθούν πολλές υπηρεσίες από διαφορετικούς Δήµους. Μαζί κατατέθηκε τόσο από το Δήµο της Πάρου, όσο και από τους υπόλοιπους Δήµους των νησιών αίτηση αναστολής της απόφασης κατάργησης µέχρι της συζήτησης της υπόθεσης στο αρµόδιο ανώτατο δικαστήριο. Αυτές οι αιτήσεις προσδιορίστηκαν για να συζητηθούν τον προσεχή Ιούνιο του 2013. Τέλος, από τον Δήµο Πάρου κατατέθηκε και αίτηση αναστολής της απόφασης µε τη διαδικασία των προσωρινών µέτρων, ώστε να µην αναστείλει τις δραστηριότητες της η εφορία Πάρου µέχρι τον Ιούνιο που θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής.

Αυτή η προσφυγή εκ µέρους του Δήµου Πάρου συζητήθηκε στο αρµόδιο δικαστήριο το µεσηµέρι της 9|1. Αναµενόταν να εκδοθεί απόφαση στις 10|1 ή στις 11|1 για να απαντήσει στο αίτηµα να µην κλείσει η ΔΟΥ Πάρου στις 14|1 όπως προέβλεπε η απόφαση του Υπουργείου Οικονοµικών, µέχρι να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Ο Δήµος – σε συνεννόηση µε τον δικηγόρο κ. Κατρούγκαλο – ισχυριζόταν ότι η µεταφορά της εφορίας θα δηµιουργούσε τετελεσµένα για τους πολίτες των νησιών, πριν την τελική κρίση της δικαιοσύνης. Το επιχείρηµα ήταν λογικό και γι’ αυτό υπήρχαν καλές πιθανότητες για να κερδηθεί τουλάχιστον µία αναβολή κατάργησης των νησιωτικών εφοριών που έχουν προσφύγει.

Όµως αυτή η δίκη και το αποτέλεσµα της είναι παντελώς αδιάφορες πια, διότι πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ανακοινώθηκε η αλλαγή της απόφασης του υπουργείου οικονοµικών για µερικές ΔΟΥ, δηλαδή ότι αυτές δεν καταργούνται. Πρόκειται για τις εφορίες Θήρας, Αιγίου Αχαΐας, Μυκόνου, Αµαλιάδας, Κύµης Ευβοίας και Πάρου (σ.σ: Έχουµε σηµειώσει µε αστερίσκο τον αριθµό 3 στο κείµενο της σχετικής απόφασης). Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να παραιτηθεί από όλα τα ένδικα µέσα ο Δήµος Πάρου, αφού η ΔΟΥ του νησιού δεν καταργείται πια.

Μοιραίο πρόσωπο

Από τη θετική έκβαση της υπόθεσης αντιλαµβάνεται ο καθένας ότι πολλά θα είχε γλυτώσει το νησί µας τα τελευταία χρόνια, αν ο δήµαρχος Πάρου δεν ήταν ο πλέον µνηµονιακός της χώρας. Αν δεν είχε τα προηγούµενα χρόνια αναλάβει να κάνει το «καλό παιδί» για να µην χαλάει το προφίλ του αρχιµνηµονιακού πρώην υπουργού και «προστάτη» του Γιάννη Ραγκούση, θα µπορούσαµε να είχαµε προστατεύσει πολλές υποδοµές του νησιού που υποβαθµίστηκαν από την πολιτική του µνηµονίου.

Παρόλα αυτά, οι νοµικές προσφυγές συνέβαλαν στο πλαίσιο αντίδρασης του νησιού. Δηµιούργησαν ευκαιρίες προσωρινών αναβολών της κατάργησης της ΔΟΥ. Ποιος ξέρει, ίσως κερδίζαµε και το τελικό δικαστήριο. Άλλωστε ο χρόνος και οι αναβολές στην εποχή µας διαδραµατίζουν σπουδαίο ρόλο, αφού οι πολιτικές συνθήκες, οι κυβερνήσεις και οι αποφάσεις τους, αλλάζουν από τη µία στιγµή στην άλλη.

Αυτό ας το λάβει υπόψη του ο Χρ. Βλαχογιάννης, τώρα που επειδή ο Γιάννης Ραγκούσης δεν είναι στην κυβέρνηση, το «παίζει» αντιµνηµονιακός. Οι πολίτες τις Πάρου δεν έχουν πρόβληµα µε τις «κωλοτούµπες» του, αρκεί να προσφέρει τις δηµοτικές υπηρεσίες για τους αγώνες τους.

Τα κόμματα

Δ) Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δηµιούργησε πλαίσιο αντιπολιτευτικής αντίδρασης στην απόφαση του υπουργείου οικονοµικών για την κατάργηση εφοριών στα νησιά µας. Εκτός από δηµόσιες ανακοινώσεις και κοινοβουλευτικές αντιδράσεις, τελευταία, ενόψει της συζήτησης του φορολογικού νοµοσχεδίου στη Βουλή (11,12,13,14|1) κατέθεσε δια των κ.κ Ν. Συρµαλένιου και Μ. Γλέζου τροπολογία στη Βουλή για να αναβληθεί η κατάργηση των ΔΟΥ στα νησιά για ένα χρόνο, προκειµένου να υπάρξει µεταβατικό στάδιο προσαρµογής εξαιτίας της νησιωτικότητας και των προβληµάτων της. Η στόχευση ήταν προφανής: πόνταραν στην παρέλκυση του υπουργείου που γνώριζαν ότι αντικειµενικά, δεν ήταν έτοιµο να κλείσει τις εφορίες εξαιτίας των προβληµάτων οργάνωσης που προαναφέραµε. Εκτιµώντας ότι σε ένα χρόνο θα έχει ενδεχοµένως αλλάξει η πολιτική κατάσταση στη χώρα, προσπάθησαν να κερδίσουν παράταση τώρα για να αποφασίσουν κατάργηση στο µέλλον από µία κυβέρνηση στην οποία θα συµµετείχε καθοριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάρο (οργάνωση, δηµοτικός σύµβουλος, παράταξη κλπ) συµµετείχαν στις τοπικές αντιδράσεις.

Το ΚΚΕ δραστηριοποιήθηκε µε ανακοινώσεις σε κεντρικό επίπεδο, ενώ και οι τοπικοί παράγοντες του κόµµατος συµµετείχαν ολόθερµα στις σχετικές κινητοποιήσεις. Η ΝΔ τοπικά ασχολήθηκε µε την διευθέτηση των προβληµάτων του προσωπικού, το οποίο σε υλοποίηση της απόφασης, θα έπρεπε – ένα µέρος του – να µετακινηθεί στη Νάξο. Δεν ασχολήθηκε µε την αντίδραση στην απόφαση. Το ΠΑΣΟΚ ήταν άφαντο όπως και οποιοδήποτε άλλο κόµµα.

Όμως …

Ε) Ένα µέρος του προσωπικού της ΔΟΥ κινήθηκε ακούραστα στο παρασκήνιο. Τα υπόλοιπα άτοµα του προσωπικού συνέδραµαν ή συµµετείχαν όπου χρειαζόταν στις εξελίξεις. Έτσι, κινητοποίησαν:

– όλους του κεντρικούς συνδικαλιστές, ανεξαρτήτως κόµµατος, µάλιστα, αντιπροσωπεία τους παρευρέθηκε στην Πάρο σε ηµέρες κινητοποιήσεων

  • όλους τους βουλευτές που γνώριζαν, από όλη τα µέρη της Ελλάδας, προκειµένου να ψηφίσουν την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ στο φορολογικό νοµοσχέδιο
  • όλους τους γνωστούς και φίλους που υπήρχαν σε Πάρο και Αθήνα, για τους οποίους ήξεραν ότι είχαν προσβάσεις σε ισχυρούς κυβερνητικούς παράγοντες και από τα τρία κόµµατα της συγκυβέρνησησης.

Εδώ θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι αυτό σήµαινε ότι οι υπάλληλοι της ΔΟΥ Πάρου οι οποίοι είχαν αναλάβει αυτή τη δουλειά, έπρεπε να στέλνουν ενηµερωτικό υλικό, έπρεπε να µιλούν ατέλειωτες ώρες σε ραντεβού και από τα τηλέφωνα, προκειµένου να πείσουν ότι για πάρα πολλούς λόγους, ακόµα και για το συµφέρον του Κράτους, δεν είναι σωστό να κλείσουν οι εφορίες στα νησιά, όπως η Πάρος.

Όλοι και όλα τα παραπάνω δηµιούργησαν ένα πλαίσιο το οποίο ήταν θετικό για την έκβαση της υπόθεσης. Έτσι πρέπει να µάθουµε να οργανώνουµε κάθε αγώνα στο νησί. Να εξαντλούµε κάθε περιθώριο δυνάµεων, µε σύστηµα, µε αγώνα, µε υποµονή. Θα πρέπει να αποµονώσουµε τους ιδιοτελείς φανφαρόνους, ενώ θα πρέπει να απαιτούµε από τον Δήµο να προσφέρει τα όποια µέσα διαθέτει (τα οποία ούτως ή άλλως είναι δικά µας) για το όφελος των αγώνων του νησιού, για να διατηρήσει τα κεκτηµένα του.

Το «κουμπί»

Το ίδιο έκαναν τόσο η Σαντορίνη, όσο και η Μύκονος από την αρχή. Επιχειρηµατολόγησαν µε βάση τα έσοδα τους (ορθολογικά κριτήρια), αλλά και µε βάση τις «υψηλές» γνωριµίες τους («νεοελληνικά» κριτήρια, που δυστυχώς υπάρχουν και βασιλεύουν ακόµα). Αυτό εκµεταλλεύτηκαν και κάποιοι υπάλληλοι της ΔΟΥ Πάρου. Ένας εξ αυτών προσέγγισε ιδιώτη στη Νάουσα ο οποίος είναι γνωστό ότι διαθέτει πρόσβαση στον καλύτερο «κουµπάρο» που µπορεί να υπάρχει αυτή τη στιγµή στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος, επειδή είναι σοβαρός, πέρασε πολλές ώρες συζητώντας, για να καταλάβει ότι είναι σωστό και δίκαιο για όλες τις πλευρές να παραµείνει ανοικτή η ΔΟΥ Πάρου, ακόµα και σύµφωνα µε την µνηµονιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.


Με βάση στοιχεία και όχι ρουσφέτια.

Σε αυτό το σηµείο βοήθησε πολύ (σ.σ: όπως και εντός του υπουργείου οικονοµικών για να πεισθούν διάφορα στελέχη) µία άρτια έκθεση των υπάλληλων της ΔΟΥ Σαντορίνης στην οποία αποδεικνυόταν – µεταξύ άλλων –  ότι οι εφορίες συγκεκριµένων νησιών αποφέρουν πολύ σοβαρά έσοδα ανά έτος και δεν θα ήταν λογικό να υπαχθούν στην εποπτεία και την έδρα µικρότερων εφοριών. Για παράδειγµα, µόνο τα τακτικά έσοδα της εφορίας Σαντορίνης ανέρχονται σε περίπου 44 εκ. ευρώ. Της Πάρου, ανέρχονται σε άνω των 25 εκ. ευρώ! Πως λοιπόν τα καταστήµατα αυτά θα ήταν δικαιολογηµένο να λειτουργήσουν στη Νάξο η οποία έχει λιγότερα έσοδα;

Το ίδιο ίσχυσε και για την υπόθεση της Μυκόνου η οποία έχει έσοδα άνω των 40 εκ. ευρώ και η οποία θα λειτουργούσε υπό την µικρότερη εφορία Σύρου!!! Μετά από συγκεκριµένες συναντήσεις ο «Ναουσαίος» αποφάσισε να διαβιβάσει τα πάντα στον «κουµπάρο» µε πίστη ότι η µεσολάβηση η οποία ζητούσε «πατούσε» επάνω στο δίκαιο και το ορθολογικό (σ.σ: όσο δίκαιο και ορθολογικό είναι το µνηµόνιο).


Το αίτηµα του, όπως αποδεικνύεται, έγινε δεκτό.

Σύµφωνα µε τις επίσηµες ανακοινώσεις που διατέθηκαν στις 9|1 στα ΜΜΕ ολόκληρης της χώρας, ο υπουργός οικονοµικών Γ. Στουρνάρας πέρασε δυόµισι ώρες της ίδιας ηµέρας µε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά. Ασφαλώς, δεν απασχόλησε τη µακροσκελή συνάντηση τους η εφορία Πάρου. Όµως τους απασχόλησε η διαδικασία ψήφισης του φορολογικού νοµοσχεδίου που ακολουθούσε στη Βουλή δύο ηµέρες µετά. Αυτό το γνωρίζουµε, διότι στη συνάντηση συµµετείχε και ο Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊµαράκης, προκειµένου να συµφωνηθεί η διαδικασία. Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση λειτουργίας των ΔΟΥ των νησιών, ήταν εντός του φορολογικού νοµοσχεδίου. Τώρα, δεν θα συζητηθεί καθολικά, αλλά µόνο σε ένα µέρος της, συνεπώς αποδυναµώνεται.

Επίσης, χωρίς η κυβέρνηση να υποχωρεί για τη συγχώνευση των εφοριών σε άλλα νησιά, ακυρώνεται η χρησιµότητα της όποιας δικαστικής απόφασης εξέδιδε το δικαστήριο προσωρινών µέτρων για το Δήµο Πάρου στις 10|1, αφού η νέα απόφαση του Υπουργείου Οικονοµικών όριζε η εφορία Πάρου να µην κλείσει τελικά. Έτσι, η απόφαση δεν θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Είναι κάτι που απέφυγε η κυβέρνηση.

Μετά τη συνάντηση Στουρνάρα – Σαµαρά, ο πρώτος είχε για λίγη ώρα προκαθορισµένο ραντεβού µε άλλον υπουργό και ακριβώς µετά δηµοσιοποίησε την ανακοίνωση που δηµοσιεύουµε, µε την οποία άλλαξαν τα δεδοµένα για τη ΔΟΥ Πάρου. Ενηµερώνουµε ότι ο «κουµπάρος» του Ναουσαίου ΔΕΝ είναι ο Στουρνάρας. Τώρα, ας βρει ο αναγνώστης ποιος είναι…

Συμπέρασμα

Το ρεπορτάζ µας δεν µπορεί να αµφισβητηθεί διότι υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν τα περισσότερα από τα οποία παραθέτουµε. Δεν θέλουµε σε καµία περίπτωση οι Παριανοί και οι Αντιπαριανοί να νοµίζουν ότι µία προσωπική διαµεσολάβηση ήταν ο αποκλειστικός λόγος στον οποίο οφείλεται η νίκη για τα νησιά µας. Ήταν το «κουµπί». Το οποίο όµως, δεν θα απέδιδε αποτέλεσµα, αν δεν είχε διαµορφωθεί το συνολικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό πλαίσιο από όλους όσοι αναµείχθηκαν από το νησί µας. Προς γνώση και συµµόρφωση για τους ψεύτες, τους τεµπέληδες, τους «σωτήρες», τους ραγιάδες, τους µοιρολάτρες, τους κοµµατάρχες, τους πολιτικάντηδες.

Κ.Ν.Δ