ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ | ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η συνέχειες μέχρι σήμερα, σε αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν)

 

479850-DSCF0520

Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου, πρώην ΕΑΣ

Παραδοχή κατάρρευσης

… από Ν. Τσιγώνια και Αλ. Γκόγκα, χωρίς όμως να αναλαμβάνουν τις βαρύτατες ευθύνες τους

Ρεπορταζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 12|01|13
Σχεδόν την παραµονή Πρωτοχρονιάς αποφάσισαν για προφανείς λόγους ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πάρου ΑΣΠ (πρώην ΕΑΣ) κ. Ν. Τσιγώνιας να ανακοινώσει µαζί µε το Διευθυντή της εταιρείας κ. Αλ. Γκόγκα ότι ο ιστορικός οργανισµός του νησιού µας έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. Το µόνο που υπάρχει ακόµα, αλλά…

diafimisi_entipa_mikro_1…δεσµευµένο από την Αγροτική Τράπεζα, είναι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της.
Εισαγωγή
Πρόκειται για µία θλιβερή, αλλά αναµενόµενη από καιρό εξέλιξη που οφείλεται στα τραγικά και ποινικώς κολάσιµα λάθη του παρελθόντος που δεν εξετάστηκαν ποτέ, καθώς συγκαλύφθηκαν – κοινώς κουκουλώθηκαν – και στα σκανδαλώδη διαχειριστικά, διοικητικά και στρατηγικά λάθη που έγιναν από τότε µέχρι σήµερα. Για τις διοικήσεις που ακολούθησαν τις εποχές των οικονοµικών σκανδάλων της ΕΑΣ, µέχρι και σήµερα, προς το παρόν, δεν έχουµε στοιχεία και οικονοµικών παρεκτροπών. Αυτά βεβαίως θα τα διερευνήσουν εκείνοι που θα κληθούν να εκκαθαρίσουν την εταιρεία ή εκείνοι που θα αναλάβουν να την αναστήσουν.

Εκτός από τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την κατάληξη της υπόθεσης οι προαναφερθέντες, τεράστιες είναι και οι ευθύνες των περισσότερων από τους πολιτικούς που θήτευσαν στους θεσµούς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού µας τα τελευταία χρόνια, αφού είτε αδιαφόρησαν για την τύχη του µείζονος κοινωφελούς αγροτικού οργανισµού, είτε διαπλέχθηκαν, είτε υπέθαλψαν τους πρωταγωνιστές των κάθε είδους σκανδάλων της ΕΑΣ και νυν ΑΣΠ.

Βεβαίως, δεν θα µιλήσουµε για τον νυν δήµαρχο Χρ. Βλαχογιάννη ο οποίος εσκεµµένα σφύριζε αδιάφορα στα όσα τραγικά και σκανδαλώδη συνέβαιναν τα τελευταία δύο – τρία χρόνια όπου «γράφονταν» οι τελευταίες, τραγικές σελίδες της ΑΣΠ πριν φτάσει το σηµερινό πλήρες αδιέξοδο. Όµως, ας δούµε το περιεχόµενο της τελευταίας πράξης του «δράµατος» βήµα – βήµα.

Η πράξη «τελευταίο χαρτί» των πρωταγωνιστών της βύθισης

Στις 28|12 οι κ.κ Τσιγώνιας και Γκόγκας διάλεξαν ένα συντάκτη ιστοσελίδας που ασχολείται µε θέµατα της Πάρου (psts) για να «ξεφουρνίσουν» την πλήρη αποτυχία τους. Προφανώς, µε αυτή τη µεθόδευση προσπάθησαν να αποφύγουν ερωτήσεις από άλλους δηµοσιογράφους για τις δικές τους τεράστιες ευθύνες οι οποίες οδήγησαν στο «ναυάγιο» της Ένωσης, ενώ κέρδισαν τη δυνατότητα να απαντήσουν µόνο σε προσυµφωνηµένες ερωτήσεις.

Έτσι, οι δύο πρωταγωνιστές του τελικού «ναυαγίου» εκφώνησαν ένα κείµενο που στην συνέχεια δόθηκε απλώς στη δηµοσιότητα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα της επίλυσης εύλογων δηµοσιογραφικών αποριών και τη διατύπωση της σχετικής κριτικής στην «πηγή» και έγκαιρα. Πρόκειται για µία ερασιτεχνική µεθόδευση από την οποία αναδεικνύονται µε ακόµη έναν τρόπο τα αρνητικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που οδήγησαν την αγαπηµένη ΕΑΣ των Παριανών, στην τελική καταστροφή.

Το κείμενο
Τσιγώνια – Γκόκα

Ο σπουδαιότερος λόγος για τον οποίο οι δύο άνδρες θέλησαν να «προστατεύσουν» την αναγγελία κατάρρευσης της πρώην ΕΑΣ (νυν ΑΣΠ), ήταν το ότι πιστεύουν πως αποτελεί το «τελευταίο τους χαρτί» για να διασώσουν τον εαυτό τους διά της ΑΣΠ. Το τι εννοούµε θα ακολουθήσει στη συνέχεια του κειµένου, στο σκέλος «Επιµύθιο». Πριν όµως ο αναγνώστης διαβάσει το κείµενο της ανακοίνωσης αξίζει να τονίσουµε ένα χαρακτηριστικό του: οι δύο συντάκτες του δεν αφιερώνουν ούτε µία λέξη για να αναλάβουν οι ίδιοι έστω κάποιο µέρος ευθύνης για την κατάρρευση, παρά του ότι είναι αποκλειστικοί εµπνευστές και υπεύθυνοι των τραγικών επιλογών των τελευταίων ετών. Ακολουθεί το κείµενο:

«Η πρώην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας µε τα σκανδαλώδη προνόµιά της είχε υποθηκεύσει µονοµερώς το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της πρώην ΕΑΣ Πάρου για υποτιθέµενα υπόλοιπα οφειλών από δάνεια της δεκαετίας του ’80.

Η περιουσία αυτή αποτελείται από τις βιοµηχανικές µονάδες (οινοποιείο, ελαιουργείο, τυροκοµείο), αποθήκες και αστικά ακίνητα αξίας εκατοµµυρίων ευρώ. Το 2003 η Τράπεζα κινήθηκε κατά της ακίνητης περιουσίας της Ένωσης, όµως τα δικαστήρια έκριναν την απαίτησή της ασαφή και αόριστη. Κατά των αποφάσεων αυτών η ΑΤΕ δεν προσέφυγε µέσα στα χρονικά περιθώρια που της έδινε ο νόµος καθιστώντας τες πλέον τελεσίδικες.

Για να αρθούν όµως οι υποθήκες από τα περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης χρειάζονταν νέες δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες κινηθήκαµε άµεσα µε δυο δικαστικές αγωγές το 2003 κατά της ΑΤΕ. Δυστυχώς το τριτοκοσµικό καθεστώς των ελληνικών δικαστηρίων παρέπεµπψε στις καλένδες την υπόθεση αφού µέχρι σήµερα δεν έχει δικαστεί σε πρώτο βαθµό καµία αγωγή. Πρώτη αναβολή ζητήθηκε από την Τράπεζα, η δεύτερη µετά από απεργία των δικηγόρων και η τρίτη επειδή δεν πρόλαβε το δικαστήριο να συζητήσει όλες τις υποθέσεις του πινακίου. Κάθε αναβολή ήταν 3-4 χρόνια. Παράλληλα, τα καταχρηστικά προνόµια της ΑΤΕ κρίθηκαν παράνοµα από αποφάσεις του Αρείου Πάγου και των δικαστηρίων της Καβάλας και του Ναυπλίου. Δυστυχώς όµως οι παλιές υποθήκες της ΑΤΕ δεν σβήστηκαν.

Η πλήρης και άδικη αποξένωση της Οργάνωσης από το σύνολο της περιουσίας της και ο 20ετής αποκλεισµός της από κάθε µορφής χρηµατοδότηση την οδηγούσαν στην παραγωγική και επιχειρηµατική απαξίωση. Η αστική περιουσία της έχει αντικειµενική αξία 8 εκατοµµύρια ευρώ. Η εµπορική της αξία πριν από πέντε χρόνια θα ξεπερνούσε µε συντηρητική εκτίµηση τα 20 εκατοµµύρια ευρώ. Η αξιοποίηση ενός µέρους της θα αρκούσε για τον πλήρη εκσυγχρονισµό της. Αντί αυτού οδηγείται µε κυνικό τρόπο στη διάλυση και ο αγροτικός κόσµος της Πάρου στην απόγνωση. Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα η διοίκηση της Ένωσης το 2011 πήρε την απόφαση να συµβιβαστεί εξωδικαστικά µε την διοίκηση της ΑΤΕ και να κλείσει όλες τις καρτέλες των δανείων µε µεταβίβαση στην Τράπεζα ενός µέρους των περιουσιακών της στοιχείων.

Δυστυχώς η συµφωνία αυτή δεν µπόρεσε να υλοποιηθεί γιατί οι µεταβατικές διατάξεις του νόµου 4015/2011, για το νέο θεσµικό πλαίσιο των αγροτικών συνεταιρισµών, απαγόρευσαν τις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ µέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας µετατροπής τους, χωρίς να κάνει πρόβλεψη για την περίπτωση µεταβίβασης προς τις Τράπεζες για εξόφληση δανείων, ούτε και για την περίπτωση όπως την δική µας που αυτή η µεταβίβαση αποτελεί το σχέδιο εξυγίανσης που προβλέπει ο νόµος 4015/2011. Έτσι για ένα χρόνο, που κράτησε η µεταβατική διαδικασία, είχαµε το πρωτοφανές παράδοξο ένας νόµος να επιβάλλει την υλοποίηση της συµφωνίας µε την ΑΤΕ και ο ίδιος νόµος να την απαγορεύει. Σήµερα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία µετατροπής µας και πάλι δε µπορούµε να υλοποιήσουµε την συµφωνία γιατί ένας άλλος νόµος διέλυσε την ΑΤΕ και δεν υπάρχει εξουσιοδοτηµένος εκπρόσωπος κάποιου διαδόχου νοµικού προσώπου για να υπογράψει για την υλοποίηση της συµφωνίας.

Το αποτέλεσµα όλου αυτού του παραλογισµού είναι να οδηγείται στο κλείσιµο µια συνεταιριστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1929, τα τελευταία 20 χρόνια λειτουργεί χωρίς δανεισµό, έχει µια µεγάλη αστική περιουσία και αποδίδει στο κράτος κάθε χρόνο 1 εκατοµµύριο ευρώ φόρους και εισφορές. Η λειτουργία του Αγροτικού Συνεταιρισµού κινδυνεύει, άµεσα πλέον (τις επόµενες µέρες), να διακοπεί, µε αποτέλεσµα το κλείσιµο των παραγωγικών µονάδων του (τυροκοµείο, ελαιουργείο, οινοποιείο), την αναστολή λειτουργίας των αποθηκευτικών κέντρων µε τα αγροτικά εφόδια (ζωοτροφές, λιπάσµατα, σπόροι, κ.λπ.), καθώς και των διοικητικών υπηρεσιών υποστήριξης των αγροτών.

Κάνουµε ύστατη έκκληση για την διάσωση της αγροτικής ζωής της Πάρου. Ζητούµε να δοθεί άµεσα η δυνατότητα στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ να συναινέσει και να υπογράψει για την υλοποίηση της εν λόγω συµφωνίας ή τουλάχιστον να απελευθερώσει από τις υποθήκες τα ακίνητα του Συνεταιρισµού µας που δεν αποτελούν µέρος της και κατά συνέπεια δεν διεκδικούνται από το δηµόσιο, µέχρι να είναι έτοιµος για τα υπόλοιπα. Ζητούµε κάτι που θα µας επιτρέψει να συνεχίσουµε την δράση µας και δεν απαιτεί ούτε ένα ευρώ δηµόσιας δαπάνης, ούτε απειλεί κανένα δικαίωµα του ελληνικού δηµοσίου. Είναι άδικο και κρίµα θεµελιώδεις παραγωγικές και κοινωνικές δοµές να πέφτουν θύµα των αγκυλώσεων του οικονοµικά, λειτουργικά και ηθικά χρεοκοπηµένου ελληνικού κράτους και να συµπαρασύρονται στην κατάρρευσή του».

Πάρος 28 Δεκεµβρίου 2012
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Οι συνθήκες

  • Τα προϊόντα του Συνεταιρισµού µε ευθύνη των Τσιγώνια και Γκόγκα και των επιλογών τους, έχουν απαξιωθεί πλήρως στην Ελληνική αγορά, καίτοι δεν τους αξίζει.
  • Εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει γίνει καµία ολοκληρωµένη ενέργεια για να αυξηθεί ο κύκλος σηµείων – εταιρειών διάθεσης των προϊόντων, µε σκοπό να αυξηθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις.
  • Εδώ και αρκετά χρόνια κανείς δεν ασχολήθηκε µε την δηµιουργία νέων προϊόντων, έτσι, που να τίθενται οι προϋποθέσεις για νέες πηγές εσόδων προς την Ένωση και να ολοκληρώνουν ένα «αγροτικό καλάθι προϊόντων Πάρου» το οποίο θα µπορούσε να συνδεθεί µε άλλους τοµείς της οικονοµίας του νησιού και να αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη στον Συνεταιρισµό.

Τα αποτελέσματα

  • Εδώ και πάρα πολύ καιρό οι εργαζόµενοι στην ΕΑΣ δεν πληρώνονται.

– Εδώ και πάρα πολύ καιρό οι αγρότες δεν πληρώνονται για την παραγωγή που καταθέτουν στο Συνεταιρισµό.

  • Η οικονοµική κατάρρευση ως συνέπεια όλων των παραπάνω επέφερε µία παντελώς αδύναµη Ένωση.

Οι εκπρόσωποι της που σήµερα κατηγορούν τους πάντες, εκτός από τον εαυτό τους, επέλεξαν να οδηγήσουν στο αδιέξοδο την προοπτική για οικονοµική ανάπτυξη ή έστω διασφάλιση της Ένωσης, από την παραγωγή της. Η συγκεκριµένη επιλογή αποτέλεσε την πραγµατική, ουσιαστική αποξένωση της Ένωσης από την θεµελιώδη περιουσία της που δεν είναι τίποτε άλλο από τα προϊόντα της. Αυτό το έπραξαν, καίτοι γνώριζαν ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν η ώρα για να αντιµετωπίσουν «κατά µέτωπο» τις απαιτήσεις της Αγροτικής Τράπεζας, κάτι που απέφευγαν για χρόνια µε τη βοήθεια από ντόπιους – καιροσκόπους – πολιτικούς που µεσολαβούσαν στην κρατική και ηµικρατική Αγροτική µε παραπολιτικά, ρουσφετολογικά κριτήρια.

Έτσι, σήµερα, που ήρθε η ώρα της µεγάλης σύγκρουσης, οι Τσιγώνιας και Γκόκας δεν έχουν να πληρώσουν ούτε δικηγόρο για να υποστηρίξει τα δίκαια της ΕΑΣ νυν ΑΣΠ. Τώρα, οι δύο υπεύθυνοι για το τελευταίο κοµµάτι της ιστορίας καταστροφής της αγαπηµένης µας ΕΑΣ κατηγορούν µε «αριστερό στιλ» την Αγροτική Τράπεζα στην οποία όµως ήταν έτοιµοι να παραδώσουν αµαχητί και παρά τις αγωγές που υπάρχουν, µεγάλο µέρος της περιουσίας της.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί έγιναν οι παραπάνω επιλογές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί η µέθοδος που επέλεξαν οι Τσιγώνιας και Γκόγκας να τιµήσουν την εµπιστοσύνη των αγροτών ήταν να αντιµετωπίσουν την Ένωση και τα προβλήµατα που παρέλαβαν µε τον εύκολο τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο που θα τους εξασφάλιζε τις θέσεις τους, αλλά και την άνετη διαχείριση των συνεταιριστικών αγροτικών πραγµάτων του νησιού.

Σχεδίαζαν για τον εαυτό τους, να διαχειριστούν µία µέθοδο διοίκησης η οποία θα τους απέφερε για ικανό χρονικό διάστηµα «ανέσεις», δόξα και αναγνώριση από τους αγρότες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν αυτή η µέθοδος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να υποθηκεύσουν τη µεγάλη περιουσία της ΕΑΣ (ολόκληρη ή όση έµενε) από τις εκχωρήσεις, προκειµένου να πάρουν ρευστό από δάνεια στα χέρια τους. Με αυτόν τρόπο θα έβαζαν µπροστά:

α) κατασκευαστικά έργα (για να βλέπει ότι κάτι γίνεται το φιλοθεάµον κοινό και να δικαιολογεί και να χειροκροτεί τις επιλογές),
β) θα πληρώνονταν τα χρωστούµενα στους αγρότες για να σταµατήσουν τα κουτσοµπολιά και οι «περίεργες» ερωτήσεις,
γ) θα πληρώνονταν οι εργαζόµενοι για τους ίδιους λόγους.

Οι ίδιοι θα άφηναν το θετικό στίγµα τους στην ΕΑΣ από την οποία προφανώς θα αποσύρονταν την κατάλληλη στιγµή. Και λέµε την κατάλληλη στιγµή, διότι αυτή η διαδικασία θα οδηγούσε µε µαθηµατική ακρίβεια στην µεταχρονολόγηση της ολικής καταστροφής του Συνεταιριστικού Οργανισµού Πάρου ο οποίος θα έµενε για πάντα χωρίς καθόλου περιουσία.

Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ που περιγράφουµε είναι ακριβώς η ίδια που ακολούθησαν πολλοί µε νοοτροπία «τύπου ΔΕΚΟ», «τύπου Δήµων» τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, µε αποτέλεσµα να φτάσουµε στη σηµερινή κρίση.
Τι κέρδιζαν οι ντόπιοι πολιτικοί;

Γιατί δεν ανακατεύονταν στο εσωτερικό της λειτουργίας της Ένωσης οι ντόπιοι πολιτικοί; Ενώ µεσολαβούσαν για να παίρνει παρατάσεις η ΕΑΣ από την Αγροτική Τράπεζα, γιατί δεν απαιτούσαν η εκάστοτε διοίκηση της ΕΑΣ να δίνει ένα λογαριασµό για το πώς διαχειρίζεται τον αγροτικό τοµέα του νησιού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: α) Γιατί ήθελαν µόνο το όφελος των ψήφων των αγροτών µε τη διαµεσολάβηση των διοικήσεων της Ένωσης (βλέπε: διαπλοκή), ως αντάλλαγµα για τη διαµεσολάβηση. β) Γιατί δεν ήθελαν να αναλάβουν την συνευθύνη εξυγίανσης του συνεταιριστικού αγροτικού τοµέα του νησιού. Επειδή δεν είχαν στρατηγική, επειδή τους αρέσουν τα «µπετουδάκια», αντί για την πραγµατική ανάπτυξη του τόπου.

Ας µην ξεχνάµε ότι ο Ν. Τσιγώνιας στηρίχθηκε από τον Γ. Ραγκούση για να αναδειχθεί πρόεδρος στην ΕΑΣ, ενώ στηρίζεται µόνιµα έκτοτε και από τον «προστατευόµενο» του, Χρ. Βλαχογιάννη. Και ο Ν. Τσιγώνιας όµως στήριζε πάντοτε τόσο τον Γ. Ραγκούση, όσο και τον Χρ. Βλαχογιάννη. Βεβαίως, «για να δένει το γλυκό» στα µάτια του κόσµου, κατά καιρούς αυτό έχει γίνει άµεσα, αλλά και έµµεσα µε διάφορα προσχήµατα.
Όλα τα άλλα είναι λόγια…και «φερετζέδες».

Όχι τυχαία, και ο Αλ. Γκόγκας εµφανιζόταν ως εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ενός µέρους της ΝΔ εξαιτίας προσωπικών σχέσεων. Έτσι, όλοι αυτοί ήταν ευχαριστηµένοι, εις βάρος ενός µεγάλου κοµµατιού Παριανών, των αγροτών και µίας οικονοµίας που δεν αναπτύχθηκε – ως εναλλακτική ή συµπληρωµατική – στην Πάρο µας.

Το επιμύθιο

Ακόµα όµως και τώρα, οι Τσιγώνιας και Γκόγκας παίζουν το «τελευταίο τους χαρτί». Έκαναν την δραµατοποιηµένη ανακοίνωση:
α) για να αντέξουν την πίεση και τις διαµαρτυρίες από τους απλήρωτους υπάλληλους, αγρότες και προµηθευτές της Ένωσης,
β) για να προετοιµάσουν την «ηρωική» τους έξοδο µε το σύνθηµα «δεν φταίµε εµείς, αλλά όλοι οι άλλοι» αν δεν πιάσει η τρίτη εκδοχή, δηλαδή …
γ) να «σπρώξουν» ξανά οι πολιτικοί (τοπικοί και βουλευτές – υπουργοί), να υπογραφεί η απαράδεκτη συµφωνία παράδοσης µεγάλου µέρους της περιουσίας της ΕΑΣ στην Αγροτική. Τότε, θα γίνει πραγµατικότητα να διαχειριστούν οι δύο µεγάλα ποσά από δάνεια, υποθηκεύοντας την υπόλοιπη περιουσία της ΕΑΣ. Κάνοντας µεταχρονολόγηση της καταστροφής, και µετατρέποντάς την σε ολική, όπως είπαµε.

Κατάληξη

Είναι δυνατόν να εµπιστευτούµε σε αυτούς που έφεραν την κατάσταση έως εδώ, σε αυτούς που το όνειρο τους ήταν να παραδώσουν περιουσία της ΕΑΣ, να διαχειριστούν δάνεια µε νέα υποθήκευση της εταιρείας;

Ακόµα και αν παρέµβει κάποιος για να σώσει τον σηµερινό Αγροτικό Συνεταιρισµό Πάρου, σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να παραµείνουν στη θέση τους οι κ.κ Τσιγώνιας και Γκόγκας. Ο ένας µπορεί συνεχίσει να χαίρεται τις γνωριµίες που έκανε τόσα χρόνια µε τους αγρότες (και κατόχους ζώων) ως απλός κτηνίατρος. Ο άλλος, µπορεί κάλλιστα να βοηθήσει ως εξειδικευµένος υπάλληλος το νέο δ/ντη της εταιρείας.

 Κώστας Ν. Δραγάτης

Υ.Γ.: Ακόµα και αν κλείσει η υπάρχουσα Ένωση (σ.σ: αλλά διασωθεί σε όφελος της Πάρου για κοινωφελείς αγροτικούς σκοπούς η περιουσία), τίποτε χειρότερο δεν θα γίνει στον αγροτικό τοµέα της Πάρου από όσα έχουν γίνει ήδη, µε ευθύνη αυτών που σήµερα διά µίας ανακοίνωσης απειλούν ότι τάχα θα γίνουν. Δεν «τσιµπάµε» άλλο. Το «παιχνίδι» τελείωσε.-

Παρέμβαση Μαχαιρίδη

Μετa την ανακοίνωση της διοίκησης της ΑΣΠ (πρώην ΕΑΣ), διά επιστολής στον αρµόδιο υπουργό παρενέβη για το θέµα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης. Η παρέµβαση του, ενδεχοµένως να προκλήθηκε από σχετική παρέµβαση – επιστολή που του γνωστοποιήθηκε, την οποία είχε κάνει ο περιφερειακός σύµβουλος του συνδυασµού της µειοψηφίας του Περιφερειακού Συµβουλίου Κ. Μπιζάς µε παραλήπτη τον Γενικό Γραµµατέα Μέσων Ενηµέρωσης Ιωάννη Παναγιωτόπουλο.
Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιµε κ. Γενικέ Γραµµατέα,

Σας εύχοµαι χρόνια πολλά και µία γόνιµη , αποδοτική και αποτελεσµατική χρονιά για την Πατρίδας µας και τον Ελληνικό λαό που υπηρετείται. Σας ζητώ να µεταφέρετε στην Κυβέρνηση την αγωνία του αγροτικού κόσµου της Πάρου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Πάρου µε σηµαντικότατη ευθύνη της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας ( ΑΤΕ ).
Η παραπάνω συνεταιριστική οργάνωση ιδρύθηκε το 1929 και έχει προσφέρει πολύτιµες υπηρεσίες στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της αγροτικής οικονοµίας στο νησί µας. Στις 28 Δεκεµβρίου 2012 ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Πάρου µε υπόµνηµα του ενηµέρωσε τους πολίτες του νησιού µας και τους αρµόδιους φορείς για τον κίνδυνο να διακοπεί άµεσα η λειτουργία του µε αποτέλεσµα το κλείσιµο των παραγωγικών του µονάδων (τυροκοµείο, ελαιουργείο, οινοποιείο ), την αναστολή λειτουργίας των αποθηκευτικών κέντρων µε τα αγροτικά εφόδια καθώς και των διοικητικών υπηρεσιών υποστήριξης των αγροτών.

Στην σηµερινή κρίσιµη οικονοµική περίοδο που διέρχεται η χώρα µας είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση να στηρίξει την λειτουργία και την οικονοµική εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισµών. Στηρίζοντας τους παραπάνω συνεταιρισµούς στηρίζει τον Έλληνα αγρότη (γεωργό, κτηνοτρόφο, ψαρά) και προστατεύει τον πρωτογενή της τοµέα. Ένας τοµέας που παίζει σηµαντικό ρόλο ώστε η χώρα µας να έχει επάρκεια αγροτικών προϊόντων και είναι ικανός µε την απαραίτητη υποστήριξη να αποτρέψει την πείνα και την δυστυχία του Ελληνικού λαού. Αναµένουµε τις ενέργειες της Κυβέρνησης και των αρµόδιων Υπουργείων για την αντιµετώπιση των προβληµάτων που αντιµετωπίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Πάρου».