Τι είπαν οι Οικολόγοι για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας

oikologikos_anemosΠαρέμβαση Νίκου Χρυσόγελου με αφορμή την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου στις 28/1/2013 στη Σύρο για το θέμα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας 2013 και προβλέψεις 2014 και 2015.

 

Η ειδοποίηση για τη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου λίγες μόλις μέρες πριν καθώς και η πολύ σημαντική Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του Ευρωκοινοβουλίου και εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων 28-30/1 για τα θέματα του προϋπολογισμού της ΕΕ δεν μου επέτρεψε να παραστώ στη συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2013. παρά το γεγονός ότι και για τον Οικολογικό Άνεμο και για μένα προσωπικά η Περιφέρεια Ν Αιγαίου είναι προτεραιότητα.

Η περιφέρεια χρειάζεται …
diafimisi_entipa_mikro_1…έναν προϋπολογισμό που θα είναι πολυετής, βιώσιμος, ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος, αλλά παράλληλα θα έχει στόχους (οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς).

Θα έχει προετοιμαστεί εγκαίρως και θα συζητιέται ουσιαστικά και σε βάθος. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σήμερα είναι τυπικές, ασφυκτικές από άποψη χρόνου προετοιμασίας των συμβούλων. Ο προϋπολογισμός έχει το χαρακτήρα περισσότερο ταμειακής διαχείρισης παρά ενός εργαλείου άσκησης πολιτικής από την Περιφέρεια. Παρά την βαθιά κρίση των τελευταίων χρόνων δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με την προχειρότητα και τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής,    Εξ αιτίας της καθυστέρησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης όλα έγιναν σε ασφυκτικές χρονικά διαδικασίες, κάτι που φυσικά δεν επιτρέπει ουσιαστική συζήτηση. Αλλά ευθύνες έχει και   η Περιφέρεια, η οποία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ένα σοβαρό διάλογο με το Περιφερειακό Συμβούλιο, ήδη από τον Σεπτέμβριο 2012, για ένα Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τον συνολικό προϋπολογισμό της δηλαδή, που να αφορά την περίοδο 2013-2020.

Σχετικά με τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό και μάλιστα σε περίοδο κρίσης που ίσως δεν θα επαρκεί καν για τις δεσμεύσεις συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ προγραμμάτων και τις υποχρεώσεις του κράτους για τις επενδύσεις που έχουν ενταχθεί προηγούμενα έτη στον αναπτυξιακό νόμο, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, έχω καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν και αναμένουμε με ενδιαφέρον απάντηση.

Ο προϋπολογισμός όπως κατατίθεται είναι μια σειρά τυπικών φύλλων με νούμερα, δεν  περιέχει πολιτικές, στόχους, κατευθύνσεις που να έχουν προκύψει μέσα από σοβαρή συζήτηση και επιλογές πολιτικές. Πέρα από το ύψος ενός προϋπολογισμού, το σημαντικό ή εξίσου σημαντικό το που πρέπει να διατεθούν οι όποιοι πόροι για να αναζωογονηθεί η οικονομία και να υπάρχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη οικονομική ζωή, αλλά και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Από τον προϋπολογισμό βλέπει κανείς ότι δεν υπάρχει τέτοια οπτική, όχι απλώς όραμα αλλά έστω ένα σκεπτικό που να ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά οι πόροι για κοινωνικές πολιτικές μειώνονται και σε άλλα βασικά θέματα, όπως  υγεία, πολιτισμός, περιβάλλον, κοινωνική αλληλεγγύη, η παρέμβαση είναι στην πράξη ελάχιστη

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου τρώει σταδιακά τις σάρκες της, και σύντομα θα φτάσει σε μεγάλο αδιέξοδο αφού δεν θα έχει άλλους πόρους πέρα – από τους έτσι κι αλλιώς περιορισμένους για την επόμενη περίοδο – ευρωπαϊκούς, που θα απαιτούν όμως συγχρηματοδότηση. Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε επισημάνει εγκαίρως ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ότι ο προϋπολογισμός και τα οικονομικά της Περιφέρειας δεν ήταν βιώσιμα αφού δεν βασίζονταν σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και κυρίως δεν δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσει εγκαίρως την κρίση που θα επεκτείνονταν και στην περιοχή μας.

Ο Οικολογικός Άνεμος διατύπωσε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012, ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε τη μοιρολατρική αντιμετώπιση σχετικά με τους ίδιους πόρους και την επικαλούμενη «τεράστια μείωση» τους.  Ίδιοι πόροι μπορούν να προκύψουν αρκεί να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές και θεσμούς για να μπορεί η Περιφέρεια  να ανταποκριθεί στις μελλοντικές ανάγκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:  παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (μέσω τοπικών συμμετοχικών – δημοτικών εταιριών), εισαγωγή εισφοράς 1- 5 ευρώ ανά τουρίστα, περιφερειακής εμβέλειας πράσινα ομόλογα για την συν-χρηματοδότηση έργων που εντάσσονται στην λογική της κοινωνικής συνοχής και της περιβαλλοντικής-κλιματικής προστασίας Ως Οικολογικός Άνεμος έχουμε από πέρσι καταθέσει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο (όσο και στον Επίτροπο Hahn) την πρότασή μας για δημιουργία ενός Ταμείου Συνοχής στο εσωτερικό της περιφέρειάς μας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν μπορούμε να δεχτούμε τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό για το 2013 (και τις προβλέψεις για το 2014 και 2015). Προτείνουμε να γίνει ο απαραίτητος ουσιαστικός διάλογος για την αναθεώρησή του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, για την πρόβλεψη ίδιων πόρων και την ένταξη σημαντικών και καινοτόμων δράσεων,  στις οποίες να  βασιστεί ο σχεδιασμός και η βιώσιμη διέξοδος από την κρίση, με βάση και τις σημαντικές προτάσεις από τους φορείς (ακόμη και μέσα στα στενά πλαίσια της πρόχειρης και αποσπασματικής διαβούλευσης) σε τομείς όπως:

  • Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Τοπικής Ανάπτυξης σε αγροτικές και αλιευτικές περιοχές
  • Ενέργεια – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • e- Health
  • Εφαρμογές Καινοτομίας στον Τομέα του Πολιτισμού
  • Ενίσχυση δράσεων σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας
  • Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αλιείας
  • Στήριξη Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής