Απολογισμός – Προϋπολογισμός Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου | Η κριτική από «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» του ΣΥΡΙΖΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην 2η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου για το 2013, που έγινε στη Σύρο τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, κυρίαρχα θέματα ήταν ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2013, καθώς και τα προβλήματα και οι προοπτικές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε ως εξής (Στο τέλος παρατίθεται και η τοποθέτηση του επικεφαλής Π. Χρυσαφίδη για το σκέλος του απολογισμού της διοίκησης της Περιφέρειας):
diafimisi_entipa_mikro_1Προϋπογισμός ΠΝΑ 2013

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της περιφέρειας,  ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην τοποθέτησή του (παρατίθεται όλη η τοποθέτηση στο τέλος) επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που επιβάλλεται από τα μνημόνια, και που εντασσόμενος στο ευρύτερο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, όχι μόνο δεν οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά μοναδικό σκοπό έχει να περιορίσει την ανάπτυξη στο Νότιο Αιγαίο. Στηλίτευσε ιδιαίτερα το νέο θεσμό του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης», που συνιστά θεσμό ωμής παραβίασης της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και σκοπό έχει την υποτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον στραγγαλισμό της κοινωνίας.

Ανέφερε ότι «καλούμαστε σήμερα ως Περιφερειακό Συμβούλιο να υπερψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό κουτσουρεμένο ελέω μνημονίου, χωρίς προτεραιότητες, χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς πολιτική και περιφερειακή στόχευση. Κυρίως όμως έναν προϋπολογισμό που καταρτίστηκε ερήμην της κοινωνίας και χωρίς να έχει λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών», ενώ πρόσθεσε την πάγια θέση της παράταξής μας για την αναγκαιότητα ενός συμμετοχικού προϋπολογισμού με τη σύμπραξη όλων των τοπικών φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Κατέδειξε την κατ΄ ουσίαν αδυναμία της αιρετής περιφέρειας να εκπληρώσει το κοινωνικό και αναπτυξιακό της έργο, αφού «ένας κάκιστος Καλλικράτης δημιούργησε ένα κακέκτυπο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών» χωρίς δυνατότητα χάραξης πολιτικών αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης αλλά κυρίως χωρίς πόρους, αφού η αυτοδιοίκηση τη χώρα μας διαχειρίζεται μόνο το 3,3% του ΑΕΠ έναντι του 11,50% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε., ενώ στη Δανία διαχειρίζεται το 70% των φορολογικών εσόδων.

Καταλήγοντας είπε: «Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό διαχειριστικό, που φοβάμαι ότι πολύ σύντομα το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης θα μας ζητήσει να τον επικαιροποιήσουμε επί τ χείρον.  Ψηφίζοντας αυτό τον προϋπολογισμό επικροτείτε τις πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας. Εμείς τουλάχιστον δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτόν τον πειρασμό και γι’ αυτό το λόγο τον καταψηφίζουμε, όπως κάναμε και στην Οικονομική Επιτροπή».
Τεχνικό Πρόγραμμα ΠΝΑ 2013

Στην τοποθέτησή του για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Παύλος Χρυσαφίδης, ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρέους στο ΑΕΠ (152%) παρόλα τα μέτρα, κουρέματα και την πολιτική εξαθλίωσης που εφαρμόζεται, και μάλιστα το ποσοστό αυτό βαίνει αυξητικά. Το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 3,4% (περίπου 7 δις), πηγή: Καθημερινή 24/01/2013…παρόλα τα μέτρα. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων: πτώση 20%. Τουρισμός πανελλαδικά, μείωση το τελευταίο οχτάμηνο 5% στα έσοδα.(Πηγή: Καθημερινή 24/01/13). 270.000 απούλητα ακίνητα με μείωση της αξίας τους κατά 30%.

Τώρα, όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα ΠΕ Κυκλάδων & ΠΕ Δωδεκανήσου, πρόκειται για μικρά έργα κυρίως συνέχεια των έργων των πρώην ΝΑ, τα  οποία δεν αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης, ούτε καν ακολουθούν τους στόχους, αλλά ούτε και επιδιώκουν επίτευξη του οράματος, όπως αυτά τέθηκαν στο κατά τα άλλα ακριβοπληρωμένο  «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ της ΠΝΑ.

Αλήθεια, ποιοι στόχοι εκπληρώνονται; Για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έστω και στα δεδομένα της εφαρμοζόμενης καπιταλιστικής ανάπτυξης; Πόσο θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, που θα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε θεμελιώδεις παροχές, που τόσο ακριβά πληρώνουν με τους αλλεπάλληλους φόρους που επιβάλλονται από το κεντρικό κράτος; Πόσο στοχεύουν στην παραμονή των κατοίκων στον τόπο τους;

Ελπίζουμε ότι δεν έχετε την ψευδαίσθηση ότι μας φέρνετε για ψήφιση ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην όποια ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση η φιλοσοφία μας και τα δικά μας κριτήρια  είναι διαφορετικά από τα δικά σας. Δυστυχώς, όσο δεν γίνεται μια αναλυτική καταγραφή των συνολικών έργων που πραγματοποιήθηκαν σε τούτο εδώ τον τόπο από την μεταπολίτευση και μετά, που να καταγράφονται αναλυτικά οι παρεμβάσεις σε υποδομές κα ενέργειες, τα χρήματα που δόθηκαν και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν (σε όλα τα ΚΠΣ και όχι μόνο στα έργα της πρώην ΝΑ), οι σχεδιασμοί θα ακολουθούν είτε την λογική της διεκπεραίωσης είτε της εξυπηρέτησης των πολύ άμεσων και επειγουσών αναγκών, που δεν στοχεύουν όμως στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, εν ολίγοις δεν θα έχουν σχέση με την καθημερινότητα των νησιωτών, που θα εξακολουθούν να μην έχουν εκπαίδευση για τα παιδιά τους, νοσοκομεία για τις οικογένειές τους, συγκοινωνίες για όλους.

Τα προβλήματα ολοένα και μεγεθύνονται. Η ανεργία εκτινάσσεται στην περιφέρειά μας για πρώτη φορά φέτος σε διψήφια ποσοστά (66.957 άνεργοι στην ΠΝΑ -επίσημα- χωρίς να υπολογίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι). Η τρομοκρατία της ανεργίας απλώνεται και στη δική μας περιφέρεια. Ελπίζουμε ότι δεν αποδέχεστε ως ωφέλιμες τις ρήσεις του κ.Αθανασόπουλου (Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ) ότι θα δημιουργηθούν μέχρι το 2020 στη χώρα 140.000 νέες θέσεις εργασίας ως όφελος από το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας, όταν μόνο σήμερα οι άνεργοι στη χώρα ξεπερνούν τους 1.500.000.

Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, οφείλετε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, και αυτή είναι η αλλαγή πλεύσης. Η διεκδίκηση ενός άλλου αυτοδιοικητικού μοντέλου που θα δίνει πόρους στην αυτοδιοίκηση να τους διαχειριστεί εκείνη, με όρους δημοκρατίας και συμμετοχής του πολίτη, ένα μοντέλο που θα αξιοποιεί τη συνταγματική προστασία της νησιωτικότητας, ένα μοντέλο που θα μπορεί να παρεμβαίνει στην καθημερινότητα του πολίτη, ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο που θα έχει σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο.

Όμως, μέχρι την επίτευξη άλλων πολιτικών, οφείλετε να έχετε στοχευμένες δράσεις, έστω με αυτούς τους μειωμένους πόρους, σε ενέργειες μεμετρήσιμα και άμεσα αποτελέσματα για τους νησιώτες. Μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής, που απαξιώνει και στο τέλος θα αφανίσει το δημοκρατικό θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.»

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Προβλήματα-Προοπτικές

Τοποθετούμενος στο θέμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε τα εξής:

«Στην εποχή του μνημονίου, από το πρώτο χρονικό διάστημα, η παιδεία αποτέλεσε ένα από τα πρώτα θύματα όπως και ο πολιτισμός και ιδιαίτερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήδη ο κύριος Πρύτανης ανέφερε ότι ουσιαστικά το πανεπιστήμιο λειτουργεί με μείωση της τάξης του 50% και τον Φεβρουάριο που μας πέρασε είχαμε και περικοπή των αποθεματικών του Πανεπιστημίου στα πλαίσια του περίφημου PSI, για να θυμίσουμε ότι το PSI περισσότερο έπληξε την υγεία και την παιδεία και λιγότερο αυτούς που έπρεπε να πλήξει.

Εμείς θεωρούμε ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Περιφέρειας και έναν από τους στυλοβάτες των τοπικών κοινωνιών. Θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να περιοριστούν οι δραστηριότητες του πανεπιστημίου αλλά αντίθετα να αυξηθούν οι δράσεις του στο τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η διεθνής εμβέλεια του πανεπιστημίου και το σημαντικό ερευνητικό έργο του πρέπει να ενισχυθούν. Σ’ αυτή τη λογική προτείνουμε να γίνει και Τουριστική Σχολή, κάτι το οποίο πρέπει να διεκδικήσουμε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι απαράδεκτο η κατεξοχήν τουριστική περιοχή της χώρας να μην έχει Τουριστική Σχολή. Κατά την άποψή μας, το Σχέδιο «Αθηνά» αλλά και η συνολικότερη υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας στοχεύει όχι μόνο σε δημοσιονομικά οφέλη, αλλά στοχεύει κατά κύριο λόγο να επιτρέψει την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά παράβαση του συντάγματος. Προτείνουμε την έκδοση ψηφίσματος στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ελπίζουμε, τέλος, ότι το όνομα της θεάς της Σοφίας, το όνομα «Αθηνά», δε θα συκοφαντηθεί όπως έγινε με άλλα ονόματα αρχαίων Ελλήνων, όπως για παράδειγμα του Καλλικράτη».

Απολογισμός | Τοποθέτηση Χρυσαφίδη

Ο κ. Π. Χρυσαφίδης

Ο κ. Π. Χρυσαφίδης

Κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, τυχόν εκπρόσωποι φορέων, συμπολίτες,

Εκφράζω τη λύπη μου και τον προβληματισμό μου για την σχεδόν ή μάλλον ανύπαρκτη συμμετοχή φορέων, ιδίως δε του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και αυτό το λέω σαν δημότης του. Πέρσι στη Ρόδο απ΄ ό,τι θυμάμαι είχε οργανωθεί καλύτερα. Άραγε εξεπλάγη κάποιος από τον σημερινό απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής; Ανειλημμένη υποχρέωση … και του χρόνου πάλι να ΄μαστε καλά. Διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου και καθημερινά  επιβεβαιώνονται μαζί με εμάς όσοι αντιδρούσαν στον τρόπο που  επιχείρησαν να καθυποτάξουν εντέχνως οι  νονοί του Καλλικράτη την τοπική αυτοδιοίκηση  στη λογική των  επομένων σχεδίων τους που ήταν η υποταγή ολόκληρης της χώρας στην υποτέλεια των μνημονίων.

Την αυτοδιοίκηση που όλοι ονειρευόμαστε, ο πολιτικός χώρος που ανήκετε ή ανήκατε κ. συνάδελφοι της πλειοψηφίας  την κακοποίησε, της αφαίρεσε το δικαίωμα οράματος και πνοής προς το μέλλον και αντί να της δώσει φτερά, την φυλάκισε δημιουργώντας ένα καθαρά  συγκεντρωτικό μοντέλο  με πρωταρχικό στόχο τον περιορισμό στο ελάχιστο των δαπανών. Στέρησε την κάθε δυνατότητα αυτοτελούς αναπτυξιακού σχεδιασμού και αυτό τελευταία πολλές φορές κύριε Περιφερειάρχα το έχετε προς τιμήν σας παραδεχτεί χωρίς όμως να κάνετε ποτέ αυτοκριτική για τη στήριξη  και τις πλάτες που βάλατε να στηθεί αυτό το έκτρωμα που τώρα  οι περισσότεροι από εσάς μέμφεστε, κρατώντας βέβαια και τα προσχήματα.

Να μιλήσουμε για την υποστελέχωση; Την ζει ο κάθε πολίτης σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Οι όποιες όμως κατά καιρούς αναφορές σας  και υπαινιγμοί σας ότι θα προτιμούσατε  την ένταξη των υπαλλήλων -άραγε ποιών υπαλλήλων- των περιφερειακών ενοτήτων πλην Σύρου και Ρόδου στους αντίστοιχους Δήμους,  θα αποδυνάμωνε ακόμη πιο πολύ  την Περιφέρεια και θα υπονόμευε ακόμη πιο πολύ το νόημα του β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Με την απαράδεκτη, μάλλον και σκόπιμη  στάση σιωπής,  αλλά πολλές φορές και ανακούφιση, που εξακολουθεί να υπάρχει όταν κλέβει το κεντρικό κράτος αρμοδιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση -αναφέρομαι σε όσες αρμοδιότητες επανήλθαν στη δικαιοδοσία του ΥΠΕΚΑ,  γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα το πόσο πιστεύουν  οι κυβερνώντες στην αυτοδιοίκηση- γίνεται και η περιφερειακή αρχή απλός βαστάζος της ταφόπλακας της τοπικής αυτοδιοίκησης β΄βαθμού. Ακόμη και οι γνωμοδοτικού χαρακτήρα αποφάσεις των θεσμοθετημένων επιτροπών δεν λαμβάνονται υπόψη από την κεντρική διοίκηση, με πρόσφατο παράδειγμα τους περιβαλλοντικούς όρους μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Σαντορίνη που, ενώ ήταν αντίθετοι τόσο ο Δήμος Θήρας όσο και η πλειοψηφία της επιτροπής  αγροτικής οικονομίας, οι όροι τελικά εγκρίθηκαν από το Υπουργείο.

Θα ήταν μηδενιστικό να πούμε ότι δεν παράγεται έργο. Εξακολουθούν να υπάρχουν οι εναπομείναντες υπάλληλοι  και προσδοκόντες να απομείνουν, που φιλότιμα  εργάζονται για να μην καταρρεύσει το σαθρό οικοδόμημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης β΄βαθμού όπως  επίσης υπάρχουν και αιρετοί που παρ΄όλες τις μικροπολιτικές τους  συνήθειες, ασχολούνται  και προσπαθούν να παράγουν έργο που όμως βρίσκει μπροστά του την αδυναμία και την εξασθένηση του θεσμού.

Και εσείς κ. Περιφερειάρχα, ο μοναδικός ίσως γνώστης -και δεν το λέω ειρωνικά πιστέψτε με- του αντικειμένου και ο μοναδικός ίσως που έχει κατοχυρώσει κεντρικά την πολιτική του οντότητα, ομολογουμένως υπερδραστήριος, με άπειρες συναντήσεις με φορείς ντόπιους και αλλοδαπούς, κατά προσφιλή σας συνήθεια θεωρείτε εαυτόν αυτάρκη και το κακό είναι ότι το πιστεύετε αυτό και ως επί το πλείστον μεταφέρετε δικές σας απόψεις που θεωρείτε μάλλον αυτονόητο να ενστερνίζονται και οι υπόλοιποι έστω της παράταξης σας.  Ενημερώνετε λοιπόν  για αυτές τις συναντήσεις αραιά και πού το Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να υπάρχει δικαίωμα αντιλόγου, ούτε καν ερωτήσεων για να μη χάσουμε χρόνο  μιας και τα θέματα είναι πολλά και δεν προλαβαίνουμε και θα χάσουμε το πλοίο. Γενική αίσθηση  είναι ότι συμπεριφέρεστε ως διορισμένος και όχι ως εκλεγμένος περιφερειάρχης ασχέτως με τις τοποθετήσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις που αφειδώς  το τελευταίο χρόνο κάνετε,  που όμως δεν έχουν  υποψία αυτοκριτικής.

Την ίδια ρότα  έχουν και πολλοί υποσυνδιοικούντες την περιφέρεια ακολουθώντας το ευαγγελικό να μη γνωρίζει η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου. Και αναφέρομαι  σε συναντήσεις αντιπεριφερειαρχών (τουρισμού κλπ) που ούτε καν ο αντιπρόεδρος της κάθε επιτροπής γνώριζε, ίσως δεν γνώριζε και ο Περιφεριάρχης. Είναι διάχυτη στο σώμα και στους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ ότι δεν υπάρχει χημεία μεταξύ των άμεσα εκλεγμένων συνεργατών του κ. Περιφερειάρχη και αυτό φάνηκε πολλές φορές στις συνεδριάσεις με συντροφικά μαχαιρώματα άσχετα αν δεν ήταν θανατηφόρα. Πολλές φορές μας φέρνουν  στο περιφερειακό συμβούλιο -μίλησε επαινετικά πριν ο κ. Αντιπεριφερειάρχης γι΄αυτές- Προγραμματικές Συμβάσεις  οι  οποίες  ενδεχομένως αν φτάσουν στην υλοποίηση  του σκεπτικού τους, μόνο καλό έχουν να προσφέρουν στον τόπο. Όμως φαίνεται καθαρά ότι  η ραχοκοκαλιά  τους   είναι σαθρή γιατί το πρωταρχικό σκεπτικό τους είναι να ικανοποιήσουν μικροπολιτικούς μεγαλοϊδεατισμούς. Πολλές από αυτές τις συμβάσεις  χρειάζονται σημαντικά ποσά για να υλοποιηθούν, που σήμερα δεν υπάρχουν. Προς τι λοιπόν αυτή  η τακτική; Οι προγραμματικές   συμβάσεις κ. Αντιπεριφερειάρχα πρέπει -και είναι πρόταση αυτή- να έχουν  έλεγχο νομιμότητας  ώστε να μην αναγκάζονται υποψιασμένοι  σύμβουλοί σας την ώρα της ψηφοφορίας να απουσιάζουν γιατί δεν τολμούν να πουν τις αντιρρήσεις ή να ψηφίσου. Αν μη τι άλλο, θα παρακαλούσα κ. Περιφερειάρχα, αφού δεν το θεωρήσατε σκόπιμο σήμερα στον απολογισμό σας  να αναφερθείτε και σ΄ αυτές, να απαντήσετε σε επερώτηση που θα σας καταθέσουμε και να μας πείτε  τι έχει απογίνει με όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και ψηφιστεί κυρίως με εισηγητές  τους κ. αντιπεριφερειάρχες μέχρι τώρα και αν έχουν και ποιες συνυπογραφεί από εσάς.

Ένα μεγάλο θέμα  είναι  ότι δεν έχει δώσει η περιφερειακή αρχή την πρέπουσα προσοχή στην έδρα  της περιφέρειας. Είναι  κατανοητό  πιστεύω από όλους τι εννοώ και δεν υποκρύπτει καμία μα καμία τοπικιστική διάθεση από μέρους μου, απλά  νοιώθω υποχρέωση να το επισημάνω   γιατί δεν μου αρέσει να μασώ να τα λόγια μου ούτε μου αρέσει η λογική το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι νησιώτες που μας παρακολουθούν σήμερα  έχουν πάρα πολλά προβλήματα  που ενώ τα γνωρίζουμε, στην ουσία  το μόνο που κάνουμε είναι να τα εντοπίζουμε και να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά με βάση το επιχείρημα  του κ. Μαχαιρίδη  και της  περιφερειακής αρχής  ότι δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με θέματα που δεν έχουμε αρμοδιότητα και κυρίως με θέματα  που άπτονται  των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Αυτό το επιχείρημα είναι  απαράδεκτο για όσους έχουν όραμα για  τον β΄βαθμό αυτοδιοίκησης. Πώς είναι δυνατόν να μη μας αφορούν οι δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα, στην απασχόληση, στις κοινωνικές κατακτήσεις, στο περιβάλλον,  όπως διαμορφώθηκαν με τις πολιτικές των μνημονίων και το καταιγιστικό νομοθετικό πλαίσιο που ακολούθησε και ακολουθεί. Δεν μπορεί να μη μας αφορούν  σοβαρά ζητήματα  όπως ενοποιήσεις σχολείων, κλείσιμο νοσοκομείων και κέντρων υγείας, κλείσιμο Δ.Ο.Υ., ΙΚΑ, εκποίηση λιμανιών και αεροδρομίων,  εκποίηση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους .

Τα νούμερα δεν αλλάζουν και δεν θα σας κουράσω με αυτά, ειπώθηκαν και από προλαλήσαντες. Όμως θα σταθώ σε ένα δημοσίευμα στη Ρόδο που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι  από τα ψηλά του 2011 κατρακύλησε στα χαμηλά και μάλιστα στα πολύ χαμηλά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δηλαδή στην εκτέλεση έργων κλίμακας και μάλιστα αναφέρει στο ρεπορτάζ ότι ο κ. Μαχαιρίδης επαναπαύθηκε στις δάφνες της προηγούμενης υψηλής απορροφητικότητας και αδράνησε.  Παρακαλώ θα θέλαμε  ένα σχόλιο πάνω σε αυτά τα γραφόμενα σε τυχόν δευτερολογία σας, μιας και κάνατε και σεις μνεία στην εισήγησή σας.

Από την πλευρά μας  τώρα, την χρονιά που πέρασε τοποθετηθήκαμε σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν άμεση σχέση τόσο με τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειας όσο και με την καθημερινή διαβίωση των συμπολιτών μας και ζητήσαμε από την περιφερειακή αρχή να πάρει συγκεκριμένη θέση, τις περισσότερες φορές χωρίς αποτέλεσμα. Μετείχαμε σαν παράταξη στις επιτροπές  Αγροτικής Οικονομίας  και Τουρισμού. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε,  είτε με προτάσεις ψηφισμάτων είτε με ερωτήσεις-επερωτήσεις, είτε με ανακοινώσεις και υπομνήματα είτε με τη συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις, είτε με συναντήσεις με τοπικούς κοινωνικού φορείς,  όλα τα προβλήματα που απασχόλησαν και απασχολούν την περιφέρεια μας. Προσπαθήσαμε η διεκδίκηση λύσεων στα ζητήματα αυτά να ξεφύγουν από τα πλαίσια παραταξιακών  διεκδικήσεων και να γίνουν συλλογικές αποφάσεις και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν ακολουθήσαμε στείρα και συνεχή άρνηση όπως άλλες παρατάξεις, αλλά με γνώμονα το συμφέρον του λαού  της περιφέρειας, αρκετές φορές στηρίξαμε  τις προτάσεις της πλειοψηφίας.

Στα περισσότερα θέματα που κυριάρχησαν στην προηγούμενη χρονιά -στρατηγικός σχεδιασμός, ακτοπλοία, επιχειρησιακό πρόγραμμα, τουρισμός-  δεν συνέπεσε η φιλοσοφία μας με αυτή της  πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας που όλως παραδόξως  συμπλέουν κα, παρά τις όποιες κορώνες, στο τέλος τα βρίσκουν.

Στο πλέον σημαντικό θέμα, τον  στρατηγικό σχεδιασμό, τονίσαμε τους προβληματισμούς μας, καταθέσαμε προτάσεις  και επισημάναμε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε ότ δεν ήταν ούτε αειφόρο, ούτε παραγωγικό. Στηρίχθηκε σε μια επίπλαστη ευημερία και η κερδοφορία δεν μοιράστηκε δίκαια στους νησιώτες αλλά και δεν δημιούργησε υποδομές πραγματικής ανάπτυξης. Τονίσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, το οποίο να μην προσβλέπει στη μεγέθυνση αλλά στην αειφορία, ώστε να αναπτυχθεί μια οικονομία που να στηρίζεται σε όλους τους παραγωγικούς τομείς με ελαχιστοποίηση των εισαγωγών και να υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, της εκπαίδευσης και της πρόνοιας.

Δώσαμε αγώνα κατά των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών και ο Περιφερειάρχης μετά την ομολογουμένως γενική κατακραυγή από φορείς και παρατάξεις  ως προς το θέμα των ΕΟΖ, υποχρεώθηκε   να εξαλείψει κάθε σχετική μνεία από το στρατηγικό σχεδιασμό ακόμη και από το πρακτικό της εκτελεστικής επιτροπής της περιφέρειας.

Πρωτοστατήσαμε στην σύγκληση έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου  με θέμα «Μνημόνιο ΙΙΙ και οι συνέπειες του στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Λήψη απόφασης για περαιτέρω ενέργειες»  και σταθήκαμε σθεναρά στο πλευρό όλων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο θέμα για την τουριστική προβολή που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιφέρεια μας,  καυτηριάσαμε   την ασυνέχεια  της περιφέρειας ως προς την τουριστική προβολή με την προηγούμενη  κρατική περιφέρεια και ζητήσαμε στοιχεία  για το τι έγιναν τα χρήματα που διετέθησαν κατά την περίοδο  εκείνη, στοιχεία που περιμένουμε και ελπίζουμε να μας δοθούν. Πήραμε θέση  για τα προβλήματα ανεργίας, πήραμε θέση για την υγεία στηρίζοντας σθεναρά το δικαίωμα των νησιωτών στην πρόσβαση σε αυτή. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τα σχετικά αιτήματα των νησιωτών στην στελέχωση και δημιουργία υπηρεσιών υγείας στα νησιά. Αγωνιζόμαστε για την μη κατάργηση των ΔΟ.Υ. και των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στα νησιά μας. Έχουμε σταθερή στάση με αδιαπραγμάτευτο στόχο την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond  στη Σαντορίνη. Στηρίξαμε  με παρεμβάσεις μας  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του τόσο στη Ρόδο όσο και τη Σύρο. Αγωνιούμε για το μέλλον του Νεωρίου και σταθήκαμε πάντα αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους του  όπως και σε κάθε εργαζόμενο κάθε επιχείρησης  στην περιφέρειά μας  και γενικά -για να μη σας κουράζω-  με δεκάδες παρεμβάσεις προσπαθούμε η  όποια ανάπτυξη  της περιφέρειάς μας να είναι πρωτίστως προς όφελος των κατοίκων της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εν κατακλείδι, ειλικρινά προσδοκούμε η μέχρι σήμερα φρασεολογική αλλαγή  του κ. Περιφερειάρχη να περάσει από τα λόγια στη πράξη. Μόνο εκείνος προς το παρόν  μπορεί να το επιβάλλει και οι όποιες κορώνες του τύπου «φέρτε προτάσεις  και εμείς θα τις ενστερνιστούμε»  σίγουρα μόνο σε αφελείς μπορούν να απευθύνονται.

Σας ευχαριστώ

29/1/2013