Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου | Συνεδρίαση 15|01|13 | Οι αποφάσεις

dim_sym_parou

4 | 02 Ραντεβού
στο Υπουργείο Υγείας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πάρου για το 2013, καθώς και ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΠ για το ίδιο έτος. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα προβλήματα της ΑΣΠ (πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου) και η συνέχιση των κινητοποιήσεων για την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας του νησιού.

Τεχνικό Πρόγραμμα
του Δήμου | 2013

Η διοίκηση του Δήμου Πάρου μετέφερε για το 2013 τα έργα που δεν έκανε το 2012 και πρόσθεσε σε αυτά «μικροεργάκια» (όπως χαρακτηρίστηκαν από παραπάνω από των δύο συνδυασμών της μειοψηφίας) σε μία λογική διαχείρισης της μιζέριας.
Η μείζων μειοψηφία «Πάρος ΑΞΙΑ» με επικεφαλής…
diafimisi_entipa_mikro_1…τη Γρηγορία Πρωτολάτη άσκησε δριμεία κριτική τόσο στη νοοτροπία διοίκησης Χρ. Βλαχογιάννη για την οπισθοχώρηση σε έργα προοπτικής για την Παροικιά και το σύνολο της Πάρου, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση ως υπαίτιο για την διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών πολιτικών που επέβαλε στο θεσμό μέσω του νόμου «Καλλικράτης». Ωστόσο, ψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα προκειμένου – όπως είπε – να ενισχύσει την όποια προσπάθεια οι πολίτες να κερδίσουν – έστω – ό,τι μπορέσουν σε έργα από τη δημοτική αρχή.

Ο Κ. Ροκονίδας (Λαϊκή Συσπείρωση) εστίασε την κριτική του στις ίδιες διαπιστώσεις, αλλά επαναδιατύπωσε τις απόψεις του από την σκοπιά που τις διατυπώνει το ΚΚΕ. Εξήγησε ότι η νοοτροπία σχεδιασμού άσκησης της πολιτικής φταίει και όχι οι καλές ή κακές προθέσεις των εχόντων τη νοοτροπία. Τόνισε δηλαδή, ότι η δημοτική αρχή έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια τη λογική και τις πολιτικές των μνημονίων. Χωρίς να φέρνει καμία αντίρρηση στα όσα αποφασίζονταν τα προηγούμενα χρόνια, τώρα, αρκείται στα ψίχουλα που περισσεύουν για την τοπική αυτοδιοίκηση από το Κράτος, αποδέχεται να πορεύεται χωρίς κυρίαρχα δικαιώματα για να ασκήσει ουσιαστική πολιτική στον τόπο, όπως να σχεδιάζει την πολεοδομική ανάπτυξη του κλπ. Έτσι, αρκείται στο να διαχειρίζεται τη μιζέρια (δεν ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα).

Ο Σ. Καστρουνής (Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου) εισχώρησε σε λεπτομέρειες εντός του τεχνικού προγράμματος για να επισημάνει διάφορες παραλήψεις και χρόνια λάθη της δημοτικής αρχής (δεν ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα).


Για τον προϋπολογισμό

της ΔΕΥΑΠ | 2013
Αμετανόητοι και Ανεύθυνοι Φραγκούλης και Βλαχογιάννης

Με την ίδια λογική από την κάθε πλευρά πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της δημοτικής επιχείρησης που διαχειρίζεται το νερό και το αποχετευτικό δίκτυο. Ο πρόεδρος της Στ. Φραγκούλης, που τον «βαραίνει» αφόρητα η δυσπιστία που έχει ολόκληρο το σώμα στο πρόσωπο του εξαιτίας των πολλοστών προβλημάτων που έχει επιφέρει στην επιχείρηση, προσπάθησε να πείσει ότι η ΔΕΥΑΠ είναι «μια χαρά», αλλά έχει προβλήματα λόγω του ότι όλοι οι άλλοι είναι «κακοί».

Η αλήθεια την οποία παραδέχτηκε ακόμα και ο δήμαρχος Χρήστος Βλαχογιάννης είναι ότι η επιχείρηση πνέει τα λοίσθια. Βεβαίως, τα προβλήματα αποδόθηκαν στο «κακό» Κράτος και στην «κακούργα» την κρίση. Ήταν σαφής η προσπάθεια «αδειάσματος» του Στ. Φραγκούλη για τα λάθη που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα προβλήματα λειτουργίας τη ΔΕΥΑΠ, όπως αυτά που απασχόλησαν και το δημοτικό συμβούλιο στο τέλος της χρονιάς που μόλις πέρασε. Αναφερόμαστε βεβαίως, στην επιλογή Χρ. Βλαχογιάννη και Στ. Φραγκούλη να παρακρατούν παράνομα μέρος των μισθών των εργαζόμενων για να μην γίνουν εμφανή τα οικονομικά ελλείμματα που έχει η ΔΕΥΑΠ. Όμως ο Χρ. Βλαχογιάννης, από την άλλη, θέλησε να συνεχίσει την τακτική, στο τέλος, να καλύπτει τον πρόεδρο της εταιρείας, έτσι ώστε να διατηρείται μία τεχνητή ειρήνη στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής, αφού μπήκαμε στην τελευταία χρονιά πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας επεσήμαναν στην κριτική τους όλα τα προβλήματα στη διαχείριση της εταιρείας, με αιχμή τα οικονομικά. Επίσης, επισημάνθηκε από τον Κ. Ροκονίδα, ότι το μέγα θέμα, το σκάνδαλο όπως το αναφέρει σε σχετικά ρεπορτάζ η εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου», με τα χρήματα των εργαζόμενων δεν έχει διευθετηθεί ακόμα.


Για την «Ένωση»

Η διανδρία του τελικού «ναυαγίου» της διοίκησης της π. Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου (νυν ΑΣΠ), Τσιγώνιας και Γκόκας, βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρουν μία ομόφωνη – τελικά – απόφαση (μία από τις εκατοντάδες που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια) προκειμένου να την καταθέσουν στους αρμόδιους υπουργούς για να ασκηθεί «πίεση» προκειμένου να μπουν οι υπογραφές για την απαράδεκτη συμφωνία παράδοσης μεγάλου τμήματος της περιουσίας των αγροτών, προκειμένου ό,τι μείνει, να μπει ενέχυρο για να ξαναπάρει δάνεια η ΕΑΣ και να τα διαχειριστούν εκείνοι που έφεραν την εταιρεία στο τελικό αδιέξοδο.

Επειδή η διοίκηση του Δήμου «παίζει» το παιχνίδι της υποστήριξης Τσιγώνια, για να εισπράττει – υποτίθεται – ψηφαλάκια από τον αγροτικό τομέα, αλλά κυρίως, γιατί δεν έχει πολιτικές για την τοπική παραγωγή και συνεπώς, δεν θέλει η διοίκηση της «Ένωσης» και τα προβλήματα της να της μείνουν στο χέρι, αν αποσυρθεί αποδυναμωμένος ο εκάστοτε «Τσιγώνιας», φρόντισε να συναινέσει στο τερατώδες έγκλημα της προώθησης του αιτήματος παράδοσης της περιουσίας των αγροτών.
Δυστυχώς, το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Θέλησαν να «παίξουν» στο ίδιο παιχνίδι παραπολιτικής, από διαφορετικές πλευρές.

Η απόφαση θα αποτελεί «στίγμα» για τις αριστερές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Πάρου οι οποίες πρωτοφανώς, πανελλαδικά, έδωσαν συγκατάθεση σε πολιτική παράδοσης κοινωφελούς, συνεταιριστικής  περιουσίας, σε τράπεζα και μάλιστα άνευ δικαστικού ή άλλου αγώνα.
Ασφαλώς, ισχύει το ίδιο και για την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας.

Για το θέμα, η εφημερίδα μας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» έχει δημοσιεύσει αναλυτική αρθογραφία στο φύλλο του Σαββάτου 12|01|13 που κυκλοφορεί ακόμα στα σημεία πώλησης τύπου των νησιών μας.


4 Φεβρουαρίου ραντεβού Παριανών – Αντιπαριανών
στο υπουργείο υγείας

Από τον εκπρόσωπο του συντονιστικού φορέων της Πάρου για τον αγώνα υπέρ του Κέντρου Υγείας Πάρου, κ. Ηλ. Γουρδούκη, ενημερώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις των φορέων. Να θυμίσουμε ότι είχε πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των εκπροσώπων των φορέων την Παρασκευή 11|012|13 με σκοπό την οργάνωση των επόμενων διεκδικητικών βημάτων.
Έτσι, στις 10 π.μ, στις 4 Φεβρουαρίου όσοι γίνεται περισσότεροι Παριανοί και οι Αντιπαριανοί Αθήνας και νησιών θα βρεθούν έξω από το υπουργείο υγείας για να ζητήσουν την αποκατάσταση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Πάρου.
Τις επόμενες ημέρες το Συντονιστικό θα οργανώσει όλες τις λεπτομέρειες. Οι Παριανοί από την Πάρο θα ταξιδέψουν με το απογευματινό πλοίο από Πάρο για Πειραιά την Κυριακή 3|02.